23. 08. 2017. – SRIJEDA

RADNI POSJET TERMALNOM VODENOM PARKU

Nastavno na prošlotjedni radni sastanak između daruvarskog gradonačelnika Damira Lneničeka i virovitičkog gradonačelnika Ivice Kirina, ovoga tjedna održao se još jedan sastanak. Dokaz je to da Daruvar i Virovitica imaju dodirnih točaka koje se prije svega odnose na mogućnost buduće suradnje. No, budući da je važno i pitanje iskustva u određenim područjima, posjet gradonačelnika Grada Virovitice zajedno sa suradnicima bio je prvenstveno usmjeren na Termalni vodeni park „Aquae Balissae“ i njegov način funkcioniranja u gradu koji je poznat po lječilišnom turizmu. U ulozi domaćina, gradonačelnik Damir Lneniček obišao je s gostima ovu gradsku tvrtku.

22. 08. 2017. – UTORAK

PROGRAM BORAVKA ČEŠKE DELEGACIJE PRAHA 15 DARUVARU

Utorak 22.8.2017

18.00    – Sastanak u Savezu Čeha u RH (Trg kralja Tomislava 7)
– Razgovor o suradnji sa školama, vrtićima, Savezom Čeha
– Dogovor o prijevoz izložbe o životu Čeha u RH u Prag

Srijeda 23.8.2017

Gradska uprava, Velika vijećnica, Trg kralja Tomislava 14

09.00     – Razgovor o suradnji na području kulture i sporta

Javna vatrogasna postrojba Grada Daruvara, Trg križnog puta 1

10.30     – Razgovor o suradnji vatrogasnih postrojbi

Gradska uprava, Velika vijećnica, Trg kralja Tomislava 14

12.00     – Potpisivanje Sporazuma o suradnji između gradova Daruvara i Praga 15
15.30     – posjet Daruvarskim toplicama
16.15     – Termalnom vodenom parku „Aquae Balissae“ i
16.45     – Dvorcu grofa Jankovića, Spomen sobi Domovinski rat u Daruvaru

21. 08. 2017. – PONEDJELJAK

POČETAK DOMOVINSKOG RATA I DAN HRVATSKIH DRAGOVOLJACA DOMOVINSKOG RATA GRADA DARUVARA

Obilježen je početak Domovinskog rata i Dan hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Grada Daruvara. Gosti i uzvanici okupili su se u Policijskoj postaji Daruvar te su se u Koloni sjećanja prošetali ulicama Daruvara prema Spomeniku braniteljima Daruvara u parku grofa Antuna Jankovića. Tamo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, obilježena 26.godišnjica sjećanja na dan 18./19. 8. 1991. godine, početak Domovinskog rata u Daruvaru i Dan hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Grada Daruvara.

Tih dana 91. godine malobrojni pripadnici Policijske postaje Daruvar obranili su Policijsku postaju Daruvar kao i središte grada, a tada su i nasilno odvedeni Marijan Petrovečki, Darko Petrovicki i Damir Rambousek, a prvi policajci dragovoljno pristupili u Pričuvni sastav Policijske postaje Daruvar. Statutom Grada Daruvara, 18.08. je proglašen Danom hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Grada Daruvara.

Odlukom Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH Kolinde Grabar Kitarović, Policijska postaja Daruvar odlikovana je odličjem Red Nikole Šubića Zrinskog za „junački čin u Domovinskom ratu“.

U obilježavanju ovih značajnih datuma osim članova obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, te predstavnika Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, županije i Grada Daruvara, sudjelovao je i izaslanik predsjednice RH Ivan Krupec, u ime potpredsjednika Vlade i ministra obrane te načelnika glavnog stožera oružanih snaga, Marijan Cikuš, u ime ministra branitelja pomoćnik ministra Dinko Tandara, u ime ministra unutarnjih poslova Krunoslav Jozić, zapovjednik antiterorističke jedinice Lučko i zamjenik načelnika Policijske uprave Bjelovarsko –bilogorske Hamdija Mašinović.

DANI PIVA

Pivovara Daruvar uz pokroviteljstvo Grada Daruvara i Turističke zajednice Daruvar – Papuk i ove je godine za sve ljubitelje piva organizirala dvodnevno nezaboravno druženje. Dani piva ovoga su puta izašli iz okruga dvorišta pivovare na glavni gradski trg, dok su se u „maloj ulici“ mogla kušati craft piva iz cijele Hrvatske. Velik broj posjetitelja koji se mogao vidjeti na daruvarskim ulicama 18. i 19. kolovoza, zasigurno je pridonio održavanju 177 godina duge pivske tradicije grada u kojemu se pivo spravlja po staročeškoj recepturi.

18. 08. 2017. – PETAK

RADNI SASTANAK O ZAJEDNIČKOJ SURADNJI I PROJEKTIMA

Gradonačelnik Damir Lneniček primio je u svom uredu saborskog zastupnika Miru Totgergelija i načelnika Općine Đulovac Dragu Hodaka. Na radnom sastanku razgovaralo se o mogućnostima zajedničke suradnje, kapacitetima lokalne zajednice, a aktualna tema bila je i aplikacija projekata. Podsjetimo, od 1. kolovoza s radom je započeo Razvojni centar Daruvar koji bi na raspolaganju trebao biti i susjednim općinama.

04. 08. 2017. – PETAK

PRIJEM PREDSTAVNIKA NK LOKOMOTIVA

Zamjenici gradonačelnika Vanda Cegledi i Marcel Medak primili su delegaciju Nogometnog kluba Lokomotiva. NK Lokomotiva drugu godinu za redom svoj ljetni nogometni kamp i pripreme mlađih nogometnih pogona održava na terenima NK Daruvar i Daruvarskih toplica. Juniori Lokomotive igraju Ligu prvaka, a ovo pripremno razdoblje iskoristit će da odigraju susrete s klubovima koji su u blizini Daruvara.

03. 08. 2017. – ČETVRTAK

RADNI SASTANAK S RAVNATELJICAMA ČEŠKOG VRTIĆA I ŠKOLE

Zamjenici gradonačelnika Vanda Cegledi i Vladimir Bilek te predsjednica Gradskog vijeća Snježana Sabo, održali su radni sastanak s ravnateljicom Češkog vrtića Ferde Mravenca Daruvar Zdenkom Kutil i ravnateljicom Češke osnovne škole Jana Amosa Komenskog Daruvar Marijom Valek.Teme sastanka bile su u prvom redu vezane uz projekat dogradnje škole Jana Amosa Komenskog, trenutnoj poziciji cijelog projekta te aktivnostima koje se moraju odraditi kako bi dogradnja započela kako je i planirano.

POSTAVLJEN VIDEO NADZOR NA DJEČJEM IGRALIŠTU DJEČJEG VRTIĆA „VLADIMIR NAZOR“ DARUVAR

Postavljanjem suvremenog video nadzora u potpunosti je pokriven vanjski prostor Dječjeg vrtića “Vladimir Nazor” Daruvar te je time završena posljednja etapa projekta uređenja vanjskog dječjeg igrališta. Igralište je prava oaza mira u samom centru grada koje je otvoreno za svu djecu i njihove roditelje. Zamjenici gradonačelnika Vanda Cegledi i Vladimir Bilek te predsjednica Gradskog vijeća Snježana Sabo u pratnji ravnateljice Jovite Bodulušić obišli su igralište te su im tom prilikom prezentirani budući planovi uređenja i dogradnje vrtića.

02. 08. 2017. – SRIJEDA

RAZVOJNA AGENCIJA DARUVAR ZAPOČELA S RADOM

Razvojna agencija Daruvar započela je s radom. Tim povodom održan je radni prijem za direktoricu Razvojne agencije Mariju Stražičić. Predstavnici grada; zamjenici gradonačelnika Vanda Cegledi i Marcel Medak, Boris Peranović predsjednik Upravnog vijeća Razvojne agencije te Snježana Sabo predsjednica Gradskog vijeća, u kratkim su crtama upoznali direktoricu s planovima Grada, a vezano uz apliciranje na natječaje, kako domaće tako i europske. Ured Razvojne agencije nalazi se na drugom katu Gradske uprave, a svi kontakt podaci bit će dostupni na web stranici grada i facebook stranici Razvoje agencije Daruvar.

01. 08. 2017. – UTORAK

RADNI SASTANAK S DELEGACIJOM VALAŠSKE MEZIRIČI

U radnom posjetu Gradu Daruvaru boravila je delegacija Valašske Meziriči (Češka Republika). Tijekom jučerašnjeg dana gosti su u pratnji domaćina održali radni sastanak u Gradskoj upravi, a obišli su prostor Dalita, tvrtku Kobid, Daruvarske toplice i Termalni vodeni park. Načelno su već dogovoreni modeli i područja buduće suradnje. U prvom redu je to obrazovanje i školstvo, a po povratku predstavit će u svom gradu i regiji i mogućnosti za investicije u Daruvar. U delegaciji koja je posjetila Daruvar su ing. Daniel Šulak, pročelnik za razvoj i gospodarstvo, ing. Zdenek Studenik, pročelnik za financije i Veronika Jurakova, predstavnica predškolskog odgoja.

31. 07. 2017. – PONEDJELJAK

KOORDINACIJA POVODOM OBILJEŽAVANJA 05. KOLOVOZA

U Velikoj vijećnici Gradske uprave održan je sastanak predstavnika Grada s predstavnicima braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Policijske postaje Daruvar, JVP Daruvar, Hrvatske vojske, Gradske limene glazbe 1922 Daruvar i ženske klape Stentoria, povodom obilježavanja 05. kolovoza. Program obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja započet će Svetom misom u Crkvi Presvetog Trojstva u 8,00 sati, a nastavit će se polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomenika braniteljima Daruvara u Parku Antuna Jankovića u 9,00 sati. Obilježavanje će se nastaviti na Trgu kralja Tomislava gdje je od 9,30 sati predviđeno okupljanje građana, branitelja, civilnih žrtava Domovinskog rata, obitelji poginulih i nestalih branitelja uz prigodni program i druženje uz grah.

RADNI SASTANAK S POMOĆNICOM MINISTRA TURIZMA

Gradonačelnik Damir Lneniček u pratnji svojih zamjenika, Vande Cegledi i Marcela Medaka, te predsjednice Gradskog vijeća Snježane Sabo, održao je radni sastanak s Oliverom Shejbal pomoćnicom ministra turizma i Vladimirom Bilekom, saborskim zastupnikom za češku i slovačku nacionalnu manjinu. Teme razgovora bile su uglavnom vezane uz turističke projekte koje će Grad aplicirati u narednom razdoblju. Govora je bilo i oko suradnje s Češkom, a za koju već postoje svi preduvjeti. Također je rečeno da je nužno ojačati veze s gradovima s kojima postoji suradnja, posebno onima u inozemstvu, jer se ta suradnja može iskoristiti za projekte prekogranične suradnje.

28. 07. 2017. – PETAK

EUROPA ZA GRAĐANE

Grad Daruvar jučer su posjetili predstavnici europskog klastera Bio Adria Alpe Pannonia iz Sremske Kamenice, Dražen Deranja i mg. Jasna Čordaš. Sastanak se održao na inicijativu zamjenice župana Tanje Novotni Golubić.  Sastanku su nazočili zamjenici gradonačelnika; Vanda Cegledi i Marcel Medak, a razgovaralo se o mogućnostima uključivanja grada Daruvara u transnacionalne suradnje i programe u područjima promocije i unapređenja kulturnog te eno-gastro turizma. Prvi korak u ovoj suradnji biti će prijava grada Daruvara kao partnera na natječaj Europa za građane na temu razvoja kulturnog turizma.

27. 07. 2017. – ČETVRTAK

POSTAVLJEN TEMELJ SURADNJE GRADA DARUVARA I GRADA VIROVITICE

Realizacija zajedničkih projekata cilj je Grada Daruvara i Grada Virovitice u budućnosti, zaključak je to sastanka između gradonačelnika Virovitice Ivice Kirina i gradonačelnika Daruvara Damira Lneničeka i zamjenika gradonačelnika i saborskog zastupnika Vladimira Bileka. Osim suradnje, u Virovitici je bilo riječi i o boljoj prometnoj povezanosti, a glavna tema bila je razvoj gospodarstva. Vodstvo gradova obišlo je i nedavno realiziran projekt – novi studentski dom. Oba gradonačelnika složila su se kako je ovaj sastanak odličan početak za suradnju dva bliska grada.

PRIJAVA ZA NAJUREĐENIJU OKUĆNICU/BALKON

Grad Daruvar i Komisija za gospodarenje zelenim površinama i ove godine ocjenjuju najljepše uređenu okućnicu i balkon. Komisija će ocjenjivati kandidature i dodijeliti nagrade za najljepše uređene okućnice i najljepše uređene balkone. Prijaviti se možete u Gradskoj upravi (soba broj 8), putem telefona 043/331-144 ili na mail: daruvar@daruvar.hr. Rok prijave je do 11.08.2017. godine.
Prijavnice možete preuzeti na sljedećem linku http://daruvar.hr/prijava-najuredeniju-okucnicubalkon/

26. 07. 2017. – SRIJEDA

VODSTVO GRADA OBIŠLO PRORAČUNSKE KORISNIKE I UDRUGE

Gradonačelnik Damir Lneniček i zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi obišli su Dom za starije i nemoćne „Ljudevite pl. Janković“ Daruvar te razgovarali s predstavnicima Doma o organizaciji rada, ali i proširenju smještajnog kapaciteta koji je neophodan. O toj tematici razgovaralo se i sa časnim sestrama koje su smještene u zgradi pored a koja se nameće kao logično rješenje po pitanju proširenja prostora Doma. U narednom razdoblju, a u dogovoru s predstojnicom časnih sestara, razmatrat će se mogućnosti preseljenja na adekvatnu lokaciju. Vodstvo Grada potom je u Zajčevoj 3 obišlo prostore „Dnevnog boravka“, programa koji svojim sadržajem upotpunjuje svakodnevnicu osoba starije životne dobi te prostorije udruge Impress čiji predstavnici su informirali gradonačelnika i zamjenicu gradonačelnika o svom radu.

25. 07. 2017. – UTORAK

PREDSTAVLJANJE NOVE TURISTIČKE PONUDE DARUVARA

“Biciklom po Daruvaru” naziv je projekta kojim će se upotpuniti turistički sadržaj Daruvara. Tri bicikla koja će se nalaziti ispred ureda Turističke zajednice Daruvar  – Papuk omogućit će turistima da dožive Daruvar na drugačiji način. Prezentacija projekta kojeg je omogućio Grad Daruvar održat će se danas u Velikog vijećnici Gradske uprave s početkom u 11,00 sati.

24. 07. 2017. – PONEDJELJAK

NASTAVAK ARHEOLOŠKIH ISTRAŽIVANJA

Danas se nastavljaju arheološka istraživanja na arheološkom lokalitetu Stari Slavik – Židovsko groblje kojeg provodi Grad Daruvar u suradnji s Konzervatorskim odjelom Gradskog muzeja Bjelovar. Sredstvima Ministarstva kulture i Grada Daruvara u iznosu od 80.000,00 kuna koja su dodijeljena temeljem apliciranja na javni poziv za prijavu programa Javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2017. godinu, nastavit će se istraživanja na otkrivenom perimetralnom zidu naselja.

COCA–COLA VJEŽBALIŠTE

Predstavnici Grada Daruvara i tvrtke Coca-Cola održali su zajednički sastanak na temu Coca-cola vježbališta. Podsjetimo, Coca-Cola pokrenula je projekt izgradnje vježbališta na otvorenome, tzv. aktivnih zona. Dio je to projekta „Pokreta za radost“ kojim se građane potiče na kretanje i educira o važnosti uravnotežene prehrane. Ove godine, zahvaljujući upravo Vašim glasovima, Daruvar će biti bogatiji za još jedan sportsko – rekreativni sadržaj. Nakon obilaska nekoliko lokacija, odlučeno je da će lokacija novog vježbališta biti u Rimskoj šumi, na travnatoj površini nasuprot „Streljane“. Slijedi ishođenje potrebne dokumentacije, a pripremu terena i postavljanje naprava za vježbanje možemo očekivati uskoro.

AKCIJA PRIKUPLJANJA AMBALAŽE OD SREDSTAVA ZA ZAŠTITU BILJA

Dana 26. srpnja 2017. godine, u vremenu od 8.00 do 11.00 sati provodit će se akcija prikupljanja ambalaže od sredstava za zaštitu bilja. Akcija koju provode Grad Daruvar i tvrtka Ciak održat će se na parkingu za teretna vozila u ulici Ljudevita Gaja, nasuprot trgovačkog centra Lidl. Povrat ambalaže je besplatan zahvaljujući tvrtkama koje financiraju projekt povrata i na taj način olakšavaju poljoprivrednicima zbrinjavanje opasnog otpada na siguran način. Napominjemo da ambalaže moraju biti prazne i da će se sakupljati ambalaža isključivo ovih tvrtki proizvođača/uvoznika koje ujedno i podupiru ovaj projekt:

AgroChem-Maks, Agroteks, BASF, Bayer CropScience, Chromos Agro, Danon, Dow AgroSciences, Florel, Genera, Iskra Zelina Kemijska Industrija, Orchem, Pinus Agro, Stockton, Syngenta Agro. 

 

21. 07. 2017. – PETAK

OBILJEŽENA 26. OBLJETNICA POGIBIJE POLICIJSKIH SLUŽBENIKA PP DARUVAR

Povodom tragične pogibije policijskih službenika PP Daruvar; Miroslava Polaka, Ivana Rončevića i Roberta Žilija 1991. godine, obilježena je 20. srpnja 26. godišnjica tog nemilog događaja u organizaciji Grada Daruvara, Udruge hrvatske policije branitelja Daruvara ’91. i Policijske postaje Daruvar. Program obilježavanja sjećanja na poginule policijske službenike nastavljen je obilaskom Spomen sobe u Dvorcu grofa Jankovića. Spomen soba otvorena je 2015. godine, a posvećena je zbivanjima u Domovinskom ratu na daruvarskom području. Poginulim policijskim službenicima, kao i svima koji su svoje živote utkali u obranu domovine u Domovinskom ratu neka je vječna hvala i slava!

 

20. 07. 2017. – ČETVRTAK

DOGOVORENA ORGANIZACIJA FLIG-a

Međunarodni festival limenih glazbi FLIG održat će se u Daruvaru 15., 16. i 17. rujna. Organizacijski odbor usuglasio se oko dodatnog programskog sadržaja koji će nadopuniti ovu glazbenu manifestaciju i učiniti je još atraktivnijom. Jedan od noviteta je da će se dio repertoara izvoditi u blizini Dvorca grofa Jankovića. Više detalja o ostalim novitetima otkrit ćemo Vam uskoro.

UTVRĐEN PLAN RADOVA NA DVORCU GROFA JANKOVIĆA

Jedan od simbola grada Daruvara, Dvorac grofa Jankovića, kroz 2 do 3 godine trebao bi biti u cijelosti obnovljen. Zaključak je to sastanka s g. Milanom Pezeljom, pročelnikom Konzervatorskog odjela u Bjelovaru, a utvrđeni su planovi rada za ovu i iduću godinu. Radovi na obnovi Dvorca grofa Jankovića traju već nekoliko godina i to zahvaljujući dodjeljenim sredstvima Ministarstva kulture, ali i uz pomoć sredstava Grada Daruvara. Do sada je obnovljena fasada pročelja, stolarija, postavljene su klupčice, a ove godine započinje se sa obnovom dotrajale gospodarske zgrade na zapadnoj strani Dvorca. Također, u novom ruhu zasjat će i glavni ulaz.

DARUVAR – RIMSKI CARSKI GRAD

Na dio povijesti iz rimskog razdoblja posebno smo ponosni. Rimski artefakti na koje smo tijekom vremena nailazili, što slučajno, što temeljem stručnog pretraživanja, dokazuju da je Daruvar „rimski grad“.  Geotermalna vrela čija je ljekovitost poznata od početka postojanja na ovom području bila su jedan od razloga da Rimljani upravo ovdje osnuju naselje pod imenom „Aquae Balissae“ u značenju „vrlo jaka vrela“. S vremenom, a zahvaljujući strateškom položaju“, naše područje dobiva status municipija. To znači da se ovdje nalazilo plemensko središte ili Muncipium Iasorum. Mnogo je segmenata iz tog vremena Daruvara koje još trebamo otkriti, a stručnjaci tvrde kako ispod površina leži ogroman potencijal. Da je zaista tako ustanovljeno je kada su započeta arheološka istraživanja u Rimskoj šumi. Lokacija Stari Slavik – Židovsko groblje mjesto je na kojem će se 24. srpnja 2017. godine nastaviti rasvjetljavati povijest našeg grada iz vremena antike. Do sada su tijekom arheoloških istraživanja na tri punkta pronađeni ostaci rimske arhitekture od klesanog kamena i perimetralni zid naselja na kojem će se istraživanja nastaviti i ove godine. Pratimo razvoj arheoloških iskapanja o čemu ćemo Vas redovno izvještavati, jer tko zna kakve ćemo zanimljive detalje još otkriti o daruvarskoj rimskoj povijesti.

 

17. 07. 2017. – PONEDJELJAK

PRIPREMNI RADOVI U RIMSKOJ ŠUMI

Grad Daruvar obavještava građane da 17. srpnja u Rimskoj šumi započinju pripremni radovi u svrhu nastavaka arheoloških iskapanja na arheološkom lokalitetu Stari Slavik – Židovsko groblje koje će započeti sljedećeg ponedjeljka, 24. srpnja. Budući da pripremni radovi podrazumijevanju rušenje stabala drveća i sječu granja, kao i odvoz zemlje koje će vršiti djelatnici Hrvatskih šuma i tvrtke Darkom d.o.o., molimo sve građane da obrate dodatnu pozornost prilikom kretanja kroz Rimsku šumu, a posebno u blizini arheološkog lokaliteta.