12. 12. 2017. – UTORAK

POSJET PREDSJEDNICE REPUBLIKE HRVATSKE DARUVARU

Drugog dana posjete Bjelovarsko – bilogorskoj županiji, Predsjednica Republike Hrvatske gđa. Kolinda Grabar – Kitarović posjetila je Daruvar. Prema protokolu u pratnji župana Damira Bajsa obišla je županijsku ustanovu Daruvarske toplice i Centar Rudolf Steiner Daruvar koji je pod direktnom ingerencijom Ministarstva za demografije, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Predsjednica Grabar – Kitarović priliko posjete ustanovama susrela se s njihovim vodstvom te se upoznala s djelatnošću i načinom rada. Dobrodošlicu u Daruvar Predsjednici je zaželio i gradonačelnik Damir Lneniček sa zamjenicima Vandom Cegledi i Vladimirom Bilekom, predsjednicom Gradskog vijeća Snježanom Sabo te gradskim vijećnicima. Podsjetimo, Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović 11. i 12. prosinca izmjestila je svoj Ured u Bjelovarsko – bilogorsku županiju. To je jedanaesto po redu izmještanje Ureda Predsjednice Republike izvan Zagreba.

11. 12. 2017. – PONEDJELJAK

OBILJEŽENO 50. GODINA RADA CENTRA RUDOLF STEINER DARUVAR

Dana 08.12.2017. godine uz potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Ministarstva znanosti i obrazovanja održana je jubilarna svečanost te svakako značajna godina za Centar Rudolf Steiner u Daruvaru. Osim 50 godina rada otvorena je i 25. po redu likovna kolonija. Centar za odgoj i obrazovanje Rudolf Steiner osnovan je davne 1967. godine te od tada aktivno djeluje u području obrazovanja te skrbi o mladima i djece s intelektualnim i drugim poteškoćama u razvoju. Osim navedenoga Centar Rudolf Steiner je i licencirana ustanova za djelatnost osnovnog školstva po posebnom programu za djecu i mlade s lakim intelektualnim očekivanjima te učenika s višestrukim i kombiniranim teškoćama pod propisanim uvjetima koje propisuje ministar nadležan za obrazovanje. Povodom održavanja 50-te godišnjice rada te izdavanja monografije čiji je autor Mato Pejić, prikupljene su donacije koje su im prijeko potrebne za izradu monografije te kako bi se Centar Rudolf Steiner prikazao ne samo kao obrazovnu instituciju za djecu s teškoćama u razvoju već kao i modernu ustanovu usmjerenu na socijalnu djelatnost i razvijanje socijalnih usluga u zajednici. Na svečanosti su dodijeljena i priznanja svima onima koji su svojim trudom i zalaganjem doprinijeli radu i uspješnosti Centra. Na svečanosti se prisutnima obratio gradonačelnik Damir Lneniček, a prisustvovali su i zamjenici Vanda Cegledi te Marcel Medak.

08. 12. 2017. – PETAK

TRADICIONALNA IZLOŽBA LIKOVNE GRUPE DA

Tradicionalna Božićna izložba umjetničkih djela članova Likovne grupe DA otvorena je sinoć u Galeriji Grada Daruvara “Croatia osiguranje”. Likovna grupa DA Daruvar službeno djeluje od 1972. godine, u različitim organizacijskim oblicima, a sada djeluje u sastavu Matice Hrvatske, Ogranak Daruvar. Likovnu grupu u samom početku formiraju zaljubljenici u slikarstvo i prekrasan krajolik daruvarskog vinogorja, šuma, dvorca, daruvarskih veduta. Ova Likovna grupa svojim primjerom pokazuje, ako imaš prirodnog dara i toplinu srca, rad se stalno nastavlja i zato je ova grupa opstala do danas, a nadamo se i u budućnosti. Svake godine u prosincu, Grad Daruvar organizira godišnju izložbu slika Likovne grupe, a za pojedine članove grupe organizira i samostalne izložbe. Grupa svoje radove izlaže i u drugim sredinama. Na ovogodišnjoj, devetoj po redu Božićnoj izložbi, 24 člana grupe je izložilo 76 djela. Izložbu su svojim programom su uveličali učenici Glazbene škole Brune Bjelinskog Daruvar i Gimnazije Daruvar, a izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi, a prisustvovala joj je i predsjednica Gradskog vijeća Snježana Sabo.

VEČER MATEMATIKE

Hrvatsko matematičko društvo uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja već nekoliko godina unazad organizira “Večer matematike” u gradovima diljem Hrvatske. Na dječjem odjelu u Pučkoj knjižnici i čitaonici Daruvar održala se jedna od njih. Najmlađima se na jednostavnim primjerima pokušala približiti ova znanost. Cilj ovakvih “matematičkih događanja” je osloboditi se predrasuda koje se vežu uz matematiku.

07. 12. 2017. – ČETVRTAK

KONCERT UČENIKA GLAZBENE ŠKOLE BRUNE BJELINSKOG DARUVAR

Učenici Glazbene škole Brune Bjelinskog Daruvar priredili su za svoje sugrađane još jedan glazbeni poklon. Besplatni koncert učenika i nastavnika škole ovaj se put održao u Hrvatskom domu, a u glazbenim zvucima uživala je brojna publika. Koncert mladih glazbenih nada podržala je zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi, ujedno i ravnateljica Glazbene škole te zamjenik gradonačelnika Vladimir Bilek. Koncert se održao u sklopu daruvarskog božićnog programa “Čarolija prosinca” koji obiluje događanjima tijekom cijelog mjeseca.

06. 12. 2017. – SRIJEDA

OBILJEŽEN SVETI NIKOLA

Sveti Nikola proslavlja se 06. prosinca, a u narodu je ovaj svetac poznat kao zaštitnik pomoraca. No, najviše mu se vesele oni najmlađi. U Daruvar je Sveti Nikola stigao u kočiji i to u pratnji krampusa na glavni gradski trg. Dočekala su ga brojna djeca i obzirom da su tijekom godine svi bili dobri, krampus nije imao posla. Kao nagradu, djeca su dobila medenjake.

05. 12. 2017. – UTORAK

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA “TO SMO MI”

Udruga “Korak dalje” Daruvar organizirala je u suradnji s Foto film Klubom Daruvar izložbu fotografija “To smo mi”, čije je otvorenje bilo sinoć u prostorijama Pučke knjižnice i čitaonice Daruvar, a kojem su prisustvovali i gradonačelnik Damir Lneniček te zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi. Izložba se sastoji od portreta članova uključenih u aktivnosti Udruge, kroz koje se predstavlja njezino djelovanje društvenoj zajednici u kojoj aktivno djeluje već više od 16 godina i svojim radom doprinosi podizanju kvalitete života svojih članova. Izložbu možete pogledati tijekom radnog vremena Knjižnice do 11. prosinca.

ZAHVALANICA UDRUGE HRVATSKIH DRAGOVOLJACA DOMOVINSKOG RATA

Gradonačelnik Damir Lneniček primio je danas u svom uredu predstavnike Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Podružnice Daruvar koji su mu uručili zahvalnicu na pružanju pomoći i potpore u radu Udruge. Naime, članovi Udruge sudjelovali su od 20. do 22. listopada na XXXIII. tradicionalnom edukativno – sportsko – kulturno – društveno – rekreativno okupljanju hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata koje se održalo u Sv. Filipu i Jakovu, a gradonačelnik je našim predstavnicima pružio potporu za sudjelovanje.

EVALUACIJSKI SASTANAK POVODOM USPJEŠNO ODRAĐENOG POP UP FESTIVALA

Povodom uspješno odrađenog POP UP festivala koji se održao od 20. – 26. studenog, a kojim se javnost želi osvijestiti o važnosti emocionalne inteligencije, u Velikoj vijećnici Gradske uprave održan je evaluacijski sastanak svih sudionika festivala. Može se reći da je daruvarski POP UP u usporedbi s ostalim festivalima koji su se održavali diljem svijeta bio jedan od sadržajno opširnijih, na zadovoljstvo svih sudionika, a posebice onih najmlađih. Budući da je odluka o održavanju festivala donesena u veoma kratkom roku, a obzirom na zainteresiranost, iduće godine u održavanje POP UP festivala bit će uključen još i veći broj sudionika.

Posebne zahvale idu partnerima Grada Daruvara: Ekonomskoj i turistička škola Daruvar, Osnovnoj školi Vladimira Nazora, Češkoj osnovnoj školi J.A. Komenskog, Češkom dječjem vrtiću Ferdi Mravencu Daruvar, Dječjem vrtiću “Vladimir Nazor” Daruvar, Glazbenoj školi Brune Bjelinskog Daruvar, Pučkoj knjižnici i čitaonici Daruvar, Klubu Skok Daruvar i Sportskoj zajednici Grada Daruvara, njima se u ime Grada Daruvara zahvalila zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi te inicijatorica festivala zamjenica župana Tanja Novotni Golubić.

04. 12. 2017. – PONEDJELJAK

KONCERT ZBORA FILOZOFSKOG FAKULTETA U ZAGREBU

Nakon paljenja prve adventske svijeće subotnji program se preselio u kino dvoranu Pučkog otvorenog učilišta na koncert Akademskog zbora Filozofskog fakulteta u Zagrebu – Concordia Discors. Organizatori ovog koncerta su Grad Daruvar i Glazbena škola Brune Bjelinskog Daruvar. U samom zboru pjevaju i studenti iz Daruvara. Mješoviti pjevački zbor Filozofskoga fakulteta Concordia Discors djeluje od 2010. godine te okuplja stotinjak članova, prvenstveno studenata Filozofskoga fakulteta. Zbor u svojemu radu sustavno potiče glazbeno stvaralaštvo studenata te naglasak daje djelima hrvatskih skladatelja, a njeguje i folklorne napjeve te svjetovna i crkvena djela klasičnih i suvremenih skladatelja.

Pored mješovitoga zbora djeluju i ženski zbor, muški zbor te ženska klapa. Na inicijativu koordinatorice Zbora dr. sc. Tihane Petrović-Leš, izv. prof. na Filozofskome fakultetu Zbor je osnovao Jurica Bošković, ujedno i umjetnički voditelj. Uz njega se za umjetnički rad brinu Marina Jurković, Vinko Karmelić i Lobel Filipić.

PALJENJE PRVE ADVENTSKE SVIJEĆE

Prva adventska svijeća zapalila se danas na Trgu kralja Tomislava uz prigodan glazbeni program komornog Crkvenog zbora Presvetog Trojstva Daruvar. Za ukrašavanje adventskog vijenca zaslužni su djelatnici Hortikulture Daruvarskih toplica. Osim paljenja adventske svijeće, upalile su se i svjetlosne dekoracije u gradu i Julijevom parku. Tijekom programa prisutnima se obratio župnik Anto Ivić i gradonačelnik Damir Lneniček, a da nikome na ovim niskim temperaturama ne bi bilo hladno, dijelilo se kuhano vino.

OTVORENJE DARUVARSKOG KLIZALIŠTA

Događaj koji je vjerojatno najočekivaniji tijekom daruvarskog adventa, pogotovo ako se pitaju oni najmlađi, okupio je mnoge Daruvarčane u petak na glavnom gradskom trgu. Otvorenje klizališta na otvorenom – Ledene avanture mnogi nisu propustili, a obilježeno je predstavom za djecu “Snježno kraljevstvo”. Nakon predstave djeca i roditelji družili su se s glavnim akterima predstave, a organizirano je i fotografiranje. Naravno, klizalištem su odmah nakon predstave proklizali i Daruvarčani te njihovi gosti. Po uzoru na mnogo veće gradove, Daruvarčani će moći klizati sve do 15. siječnja, a radno vrijeme klizališta je svakim danom od 14 do 22 sata. Cijena ulaznice je 10kn za cijeli sat klizanja, a najam klizaljki iznosi 5kn.

01. 12. 2017. – PETAK

BLAGDANSKO UKRAŠAVANJE GRADA

Prvog dana prosinca,  započelo je blagdansko ukrašavanje grada, odnosno glavnog trga. Građani su već mogli primijetiti kako je u centru grada postavljen bor, a danas je na programu u sklopu “Čarolije prosinca” bilo zajedničko ukrašavanje centralnog blagdanskog bora uz prigodan program kojeg su za građane pripremila djeca iz oba daruvarska vrtića i učenici osnovnih i srednjih škola te članovi daruvarskih udruga koji su ujedno sudjelovali i u ukrašavanju bora. Novina ove godine, a koje je posebno obradovala one najmlađe su saonice pokraj bora koje su ubrzo postale atrakcija i ostalim građanima. S građanima na trgu družio se gradonačelnik Damir Lneniček sa zamjenicima: Vandom Cegledi, Marcelom Medakom i Vladimirom Bilekom. Bor su za ukrašavanje pripremili zaposlenici Gradske uprave i Turističke zajednice Daruvar – Papuk koji su za sve sudionike programa dijelili čaj.

DRŽAVNI TAJNIK VELIMIR ŽUNAC POSJETIO DARUVAR

U radnom posjetu Daruvaru danas je boravio državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Velimir Žunac. U ime domaćina u Velikoj vijećnici Gradske uprave primio ga je gradonačelnik Damir Lneniček sa zamjenicima: Vandom Cegledi, Marcelom Medakom i Vladimirom Bilekom. Sastanku su prisustvovali i ravnateljica Razvojne agencije Daruvar Marija Stražičić i načelnik Općine Аulovac Drago Hodak. Državni tajnik upoznao je prisutne o nadolazećim natječajima i mogućnostima koje oni pružaju, kao i mogućnostima financiranja već gotovih projekata. Državni tajnik sudjelovao je i na programu ukrašavanja bora u centru grada gdje se družio s Daruvarčanima.

RADNI SASTANAK S PREDSTAVNICAMA DOMA ZA STARIJE I NEMOĆNE LJUDEVITE PL. JANKOVIĆ DARUVAR

Gradonačelnik Damir Lneniček održao je sastanak s ravnateljicom Doma za starije i nemoćne osobe Ljudevite pl. Janković Daruvar Marinom Vulinović i voditeljicom projekta “Zlatne godine” Rajnom Paškalj. Tema sastanka bilo je izvješće o provedbi navedenog projekta. Grad Daruvar partner je na projektu i za potrebe provedbe ustupio na korištenje prostor i opremu. Ovakav oblik skrbi za osobe starije životne dobi u Zajčevoj 3 provodi se od 2008. godine. Projektom su trenutno obuhvaćena 83 korisnika. Najzastupljeniji tip aktivnosti su sportsko rekreativne i kulturne aktivnosti. Govorilo se i o programu rada Doma za starije i nemoćne osobe Ljudevite pl. Janković Daruvar za iduću godinu.

30. 11. 2017. – ČETVRTAK

ODRŽANA 4. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA DARUVARA

Dana 29. studenog 2017. g. održana je 4. sjednica Gradskog vijeća Grada Daruvara. Nakon aktualnog sata, većinom glasova usvojena je I. izmjena Proračuna Grada Daruvara za 2017. godinu, a kao nikad ranije usvojen je i glavni financijski dokument, odnosno Proračun Grada Daruvara za 2018. godinu. Njime su osigurana sredstva za sljedeće:

– smanjenje cijena vrtića za 20%,
– božićnice za umirovljenike s mirovinama manjim od 2000 kuna,
– smanjenje cijena parkiranja za umirovljenike s manjim mirovinama,
– financijsku pomoć za kupnju školskih udžbenika,
– stipendije za učenike i studente,
– značajno smanjenje komunalnih davanja kod gradnje obiteljskih kuća ili izgradnju pogona u poduzetničkim zonama,
– financijske potpore poduzetnicima i obrtnicima za novo zapošljavanje,
– ulaganje u brojne gradske infrastrukturne projekte

Od ostalih točaka Dnevnog reda, usvojene su sljedeće Odluke: Odluke o odobrenju subvencija, Odluka o porezima Grada Daruvara, Odluka o organiziranju i načinu naplate parkiranja te regulaciji prometa u mirovanju – parkiranju vozila, Odluka o komunalnom doprinosu, Odluka o komunalnoj naknadi, Odluka o prodaji nekretnine kč. br. 375/3 u k.o. Vrbovac, odluka o prijenosu vlasništva nekretnine kč. br. 377/1 i 377/2 k.o. Daruvar (zgrada “Jaslice”) s vlasništva Dječjeg vrtića “Vladimir Nazor” Daruvar u vlasništvo Grada Daruvara, Odluka o suglasnosti JVP-u na prodaju autocisterne, Odluka o suglasnosti JVP-u na kupnju kombi vozila, Odluka o osnivanju i imenovanju Stožera civilne zaštite Grada Daruvara i Odluka o I. izmjenama Plana zaštite od požara i tehnoloških eksplozija na području Grada Daruvara.
Sadržaji svih Odluka bit će objavljeni u Službenom glasniku Grada Daruvara.

BJELINSKI SRIJEDOM

Bjelinski srijedom naziv je ciklusa koncerata koji se tijekom školske godine održava svake zadnje srijede u Glazbenoj školi Brune Bjelinskog Daruvar. Sinoć je održan jedan od koncerata na kojem su nastupali učenici i nastavnici škole. Cilj ovih koncerata je omogućiti prvenstveno učenicima što više nastupa, nagrada je to za njihov trud i upornost koji pokazuju tijekom godine.

“ŠETNJA TRŽNICOM”

Gradonačelnik Damir Lneniček zajedno s direktorom Gradske tržnice Daruvar Zvonkom Cegledijem, danas je u Velikoj vijećnici Gradske uprave podijelio slikovnice “Šetnja tržnicom” Dječjem vrtiću “Vladimir Nazor” Daruvar, Češkom dječjem vrtiću Ferde Mravenca Daruvar, Osnovnoj školi Vladimira Nazora, Češkoj osnovnoj školi Jana Amosa Komenskog Daruvar i Centru Rudolf Steiner. Gradska tržnica Daruvar u suradnji s Udrugom hrvatskih tržnica izradila je slikovnicu za djecu školske i predškolske dobi u kojoj su prezentirani proizvodi, voće i povrće koji se prodaju na tržnicama. Želja je ovom slikovnicom prezentirati djeci i roditeljima kupnju zdrave hrane koja se može nabaviti isključivo na tržnicama i obiteljskim gospodarstvima.

29. 11. 2017. – SRIJEDA

ADVENTSKI KONCERT “DARUVARČANI DARUVARČANIMA”

U sklopu “Čarolije prosinca” – programa kojeg je Grad Daruvar pripremio u suradnji s Turističkom zajednicom Daruvar – Papuk tijekom idućeg mjeseca, održat će se i Adventski koncert “Daruvarčani Daruvarčanima”, 20. prosinca u kino dvorani. Kako bi se proteklo u najboljem redu danas je održan sastanak između predstavnika Grada Daruvara i sudionika koncerta na kojem su dogovoreni svi tehnički i izvedbeni detalji.

28. 11. 2017. – UTORAK

REALIZACIJA 1. FAZE PROJEKTA BICIKLISTIČKA STAZA “SPRING ROUTE”

Grad Daruvar – nositelj projekta, u suradnji s partnerima Općinom Sirač i Turističkom zajednicom Daruvar – Papuk, na natječaj Ministarstva turizma RH kandidirao je projekt BICIKLISTIČKA RUTA ,,SPRING ROUTE” – UREĐENJE 4 BICIKLISTIČKIH ODMORIŠTA (1. faza projekta).

Cilj ove biciklističke rute je spajanje izvora termalne vode u Daruvaru i izvora pitke vode u Siraču putem uređenja 4 biciklističkih odmorišta i to u centru grada (postavljanjem solarnih klupa Easybench i seta Easybike), zatim u Markovcu (postavljanjem setova klupa i stolova od drveta, stalaka za bicikle, stalaka za popravak bicikla, roštilji, interpretacijske ploče), u Bijeloj na Izletištu Purnica (postavljanjem setova klupa i stolova od drveta, stalaka za bicikle, stalaka za popravak bicikla, roštilja i interpretacijske ploče) i četvrto u Siraču na kojem su također postavljene solarne klupe Easybench i seta Easybike.

Današnjim postavljanjem i uređenjem biciklističkih odmorišta u centru grada Daruvara i općine Sirač završena je 1. faza projekta, dok će početkom 2018. godine biti završena i 2. faza projekta i to izradom biciklističke karte Spring route na kojoj će se nalaziti sve karakteristike rute s GPS koordinatama, opis staze, popisom atrakcija na ruti i sl. (karta će biti dostupna u tiskanom i digitalnom obliku).

27. 11. 2017. – PONEDJELJAK

DA KREATIVA!

Udruga “Ždralice” Daruvar organizator je Festivala kreativnosti – DA kreativa! koji se danas održao u Hrvatskom domu u vremenu od 10 do 13 sati. Na festivalu kreativnosti svoje radove izložili su pojedinci i institucije koje se bave kreativnim radom i aktivnostima.

Uz izložbeni i prodajni dio festivala, kreativnost na djelu mogli su izraziti posjetitelji kroz šest prigodnih i besplatnih kreativnih radionica u kojima su učenici, učitelji, roditelji i drugi zainteresirani mogli naučiti izraditi zanimljive ukrasne i uporabne predmete, što je posebno primjenjivo u ovo predblagdansko vrijeme.  Radionice su bile za sve besplatne, a materijali osigurani. Po broju posjetitelja može se zaključiti kako je prvi festival kreativnosti prošao vrlo uspješno, a mnogi su sa sobom ponijeli svojim kućama unikatne ukrasne ili uporabne predmete koje su vlastitim rukama izradili mali i veliki kreativci. Festival kreativnosti podržali su i gradonačelnik Damir Lneniček i zamjenik gradonačelnika Vladimir Bilek ispred Grada Daruvara, kao i zamjenice župana Bojana Hribljan i Tanja Novotni Golubić ispred Bjelovarsko – bilogorske županije.

POP UP FESTIVAL I DJEČJI BAZAR

U najveći događaj na temu promicanja važnosti emocionalne inteligencije djeteta u povijesti – POP UP Festival uključila se i Bjelovarsko-bilogorska županija, odnosno grad Daruvar s partnerima; Ekonomska i turistička škola Daruvar ; Osnova škola Vladimir Nazor, Češka osnovna škola J.A. Komenskog, Češki dječji vrtić Ferde Mravenca, Dječji vrtić “Vladimir Nazor” Daruvar, Glazbena škola Brune Bjelinskog Daruvar, Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar, Klub Skok Daruvar, Sportska zajednica grada Daruvara i Češka beseda Daruvar – o čemu smo vas obavijestili početkom tjedna. Zajedno s preko 250.000 sudionika, 1000 volontera u 130 zemalja i partnerskih organizacija iz cijelog svijeta kroz druženja, aktivnosti i radionice poticale su ljude na zagovaranje, promicanje i slavljenje prava djece, provođenje u dijaloge i akcije koje će graditi bolji svijet za našu djecu.

Završnog vikenda Festivala, POP UP se preselio u Češki dom u kojem su se održale kreativno socijalizacijske radionice za djecu, plesne igre te Baby handing radionica, a usporedno roditelji su mogli kupiti ili prodati stvari za svoje najmlađe na Dječjem bazaru. Program u Češkom domu, kao i bazar održao se i  26.11. od 10,00 sati.

Festivalu su ispred Bjelovarsko – bilogorske županije nazočile zamjenice župana; Tanja Novotni Golubić koja je ujedno i inicijatorica Festivala i Bojana Hribljan, a ispred Grada Daruvara podršku su pružili gradonačelnik Damir Lneniček i zamjenik gradonačelnika Vladimir Bilek.

24. 11. 2017. – PETAK

SASTANAK KOORDINACIJSKOG ODBORA AKCIJE “GRAD DARUVAR – PRIJATELJ DJECE”

Koordinacijski odbor Akcije Grad Daruvar – prijatelj djece održao je sastanak u Velikoj vijećnici Gradske uprave. Tema sastanka bio je Startni upitnik za samoocjenjivanje grada uključenog u Akciju, a sve kako bi se dobila slika o zatečenom stanju na početku Akcije. Upitnik je bio poslan svim udrugama, odgojno-obrazovnim ustanovama, tvrtkama u vlasništvu Grada koje kroz svoj plan i program uključuju rad s djecom. Ovom prilikom Grad Daruvar još jednom zahvaljuje svima onima koji su popunili opširan Upitnik te na taj način doprinijeli u sljedećem koraku Akcije, a to je izrada Programa Akcije Grad Daruvar – prijatelj djece za sljedeću kalendarsku godinu.

Na kraju sastanka zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi upoznala je članove Koordinacijskog odbora s ovogodišnjim bogatim božićnim programom i aktivnostima unutar njega u koje će, naravno, biti uključena i djeca.

23. 11. 2017. – ČETVRTAK

DARUVAR VOLI SVOJE PJESNIKE

Večeras je u Pučkoj knjižnici i čitaonici u sklopu obilježavanja “Dana Matice hrvatske u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji 2017”, Ogranak Matice hrvatske u Daruvaru organizirao večer poezije pod nazivom “Daruvar voli svoje pjesnike”. Kao što i sam naziv kaže, na događanju su se predstavili daruvarski pjesnici koje Ogranak Matice hrvatske u Daruvaru podupire niz godina te je objavljivao njihove pjesme u časopisu Vrela i pomagao im u izdanju njihovih zbirki pjesama, a u ime Grada Daruvara na večeri je prisustvovala zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi.
Svojim sugrađanima predstavili su se pjesnici: Karlo Blaha, Marija Bogeljić, Goran Gatalica, Damir Horvat Zacskai, Valentina Jakopec, Fernanda Kvesić, Dragutin Pavičić, Marija Pavičić, Antun Stjepan Prević, Jana Prević Finderle, Krešimir Prević i Tanja Novotni Golubić.

22. 11. 2017. – SRIJEDA

KONCERT DARKA ARSOVA

Daruvarčani su sinoć u kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta imali prilike uživati u koncertu mladog i perspektivnog pianista Darka Arsova. Na programu su bila djela F. Chopina.
Pianist Darko Arsov rođeen je u Makedoniji 1997. godine. Nakon završene osnovne muzičke škole 2011. upisuje se u srednju muzičku školu “Sergej Mihajlov” u Štipu – odjel za klavir (klasa prof. Slavče Veličkova). Studij klavira nastavlja u Ljubljani. Trenutno pohađa 2. (drugu) godinu dodiplomskog studija na Akademiji za glasbo u Ljubljani u klasi prof. Vladimira Mlinarića.
Do sada je osvojio više nagrada na brojnim državnim i međunarodnim natjecanjima u Makedoniji i Srbiji. Na natjecanjima Davorin Jenko – Srbija, Šabac – Srbija (natjecanje mladih pianista), te na mnogim državnim natjecanjima u Makediniji je dobio nekoliko 1. nagrada, na Festivalu mladih pijanista u Skoplju je pobijedio te postao laureat natjecanja, na natjecanju Ohrid pearls je dobio 3. nagradu i nagradu za najbolju izvedbu makedonske skladbe. Na međunarodnom natjecanju v Sremskoj Mitrovici 2016. dobio je 2. nagradu. Usavršavao se na brojnim seminarima kod profesora Đorđa Milojkovića, Jurija Kota i Rubena Dalibaltayana. Studirao je i sa makedonskim pianistom Simonom Trpčeskim.

20. 11. 2017. – PONEDJELJAK

TJEDAN TEHNIČKE KULTURE

Manifestacija pod nazivom “Tjedan tehničke kulture” održala se prošlog tjedna od 13. do 18. studenog u organizaciji Zajednice tehničke kulture Daruvar i pokroviteljstvom Grada Daruvara. Cilj manifestacije je upoznavanje građana i posjetitelja Daruvara, ali ponajviše djece sa radom udruga članica ZTK Daruvar te pobuđivanje interesa za tehničkim obrazovanjem, znanosti i znanstvenog razmišljanja, praktičnim radom i druženjem i u konačnici stvaranje i poboljšavanje uvjeta za rad i napredak društva. Manifestacija se održala nekoliko lokacija. Radnim danima posjećivale su se osnovne i srednje škole na području Daruvara gdje se ukratko prezentirao rad udruga članica te se ujedno pozivalo mlade na prisustvovanje radionicama koje su se održale u subotu na završnici Tjedna tehničke kulture u prostorijama Hrvatskog doma. Manifestaciju su obišli i zamjenica župana Tanja Novotni Golubić te zamjenici gradonačelnika Marcel Medak i Vladimir Bilek.

17. 11. 2017. – PETAK

DAN SJEĆANJA NA VUKOVAR

Hrvatski sabor je 18. studeni proglasio Danom sjećanja na Vukovar – kao spomen dan na tragediju jednog grada koji je svoju patnju herojsku obranu utkao u hrvatsku slobodu i neovisnost. Njegovanje sjećanja na takve događaje u korijenu su svake uljudbe i civilizacije. Poštujući Vukovar, njegovu žrtvu i njegove heroje, poštujemo sve žrtve i heroje Domovinskog rata diljem Lijepe naše. Spomen akcijom “I u mom gradu Vukovar svijetli” koje se obilježava diljem Hrvatske i Daruvarčani su se prisjetili vukovarske tragedije te udružili svoje svijeće na glavnom gradskom trgu te time iskazali poštovanje i zahvalnost vukovarskim i svim drugim stradalnicima Domovinskog rata.

PROSLAVLJEN ZLATNI PIR

U organizaciji Grada Daruvara i Matice umirovljenika Daruvar održan je Zlatni pir za sugrađane koji slave 50 godina braka. Ove godine ovu okruglu godišnjicu života u dvoje proslavio je 21 par uz dodatna tri para koja su proslavila čak 60 godina braka. U ugodnom ambijentu Restorana Terasa, uz prigodan program te čestitku gradonačelnika Damira Lneničeka, predsjednice Gradskog vijeća Snježane Sabo i zamjenice gradonačelnika Vande Cegledi, zajedničke fotografije slavljenika i organizatora, prigodnih poklona te dobru glazbu i ples, slavljenici su bili ugodno iznenađeni i dobro raspoloženi.

OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN SREDNJOŠKOLACA

Međunarodni dan srednjoškolaca na županijskoj razini koji se u petak obilježio u Daruvaru u gradskoj sportskoj dvorani, okupio je predstavnike srednjih škola s područja cijele županije, odgojno-obrazovne djelatnike, donosioce odluka, poduzetnike i to na temu obrazovanja. Ovaj događaj održava se već treću godinu, a iniciran je od strane Vijeća učenika BBŽ 2015. godine. Svečanost obilježavanja nastavljena je održavanjem okruglog stola pod nazivom “Prilagođenost obrazovanja suvremenim potrebama na tržištu rada”. Zaključci okruglog stola proslijedit će se osnivaču škola. Specifičnost ovog događaja je i što je u potpunosti iniciran i organiziran od strane mladih za mlade s cijelog područja Bjelovarsko-bilogorske županije.

SASTANAK S PREDSTAVNICAMA DARUVARSKIH LJEKARNA

Na inicijativu gradonačelnika Damira Lneničeka u petak je održan prvi radni sastanak s predstavnicama sve tri ljekarne koje djeluju na području grada Daruvara, radi dogovora o mogućnosti rada ljekarne nedjeljom. Ova inicijativa potaknuta je zahtjevima i brojnim upitima od strane građana.

16. 11. 2017.  – ČETVRTAK

ŠUMA OKOM ŠUMARA

Hrvatsko šumarsko društvo Ogranak Bjelovar i Grad Daruvar organizatori su i domaćini jedne od najomiljeniji izložbi Daruvarčana “ 13. bjelovarskog salona fotografije – šuma okom šumara” koju je večeras u Galeriji Grada Daruvara “Croatia osiguranje”, u ulici J. Knytla 1 otvorila zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi. Izložba je to s međunarodnim sudjelovanjem, a otvorena je do 27. studenog, subotom od 11,00 do 13,00 sati te nedjeljom od 17,00 do 19,00 sati, a ostalim danima uz prethodnu najavu u uredu gradonačelnika na br. tel. 043/331-241.

RADIONICA O PROVOĐENJU CROWFUNDING KAMPANJE ZA UDRUGE

Udruga “Korak dalje” u suradnji s Centrom za civilne inicijative bila je suorganizator radionice pod nazivom “Koraci u pripremi i provođenju crowdfunding kampanje za udruge” koja se danas održala u Velikoj vijećnici Gradske uprave. Radionica je bila namijenjena svim predstavnicima organizacija civilnoga društva, ustanova u zajednici i jedinica lokalne samouprave te je koncipirana u dva dijela: u prvom dijelu pokretači crowdfunding platforme za udruge “Čini pravu stvar” predstavili su funkcioniranje platforme te dosadašnje uspjehe projekata udruga koje su ostvarile financiranje na taj način, a potom je zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi, ujedno i ravnateljica Glazbene škole Brune Bjelinskog Daruvar predstavila i podijelila svoje iskustvo stečeno kroz provedenu crowdfunding kampanju “Magical sounds”.
U drugom dijelu polaznici radionice prošli su sve korake u pripremi i provođenju uspješne crowdfunding kampanje uz teorijski i praktični model rada.

KOORDINACIJA GRANONAČELNIKA I NAČELNIKA

Dana 16. studenog 2017. god. u Lugarnici u Vukoviju, s početkom u 12,00 sati, održana koordinacija gradonačelnika i načelnika na kojoj su bili nazočni načelnici Općina Dežanovac; Josip Stjepanović, Аulovac; Drago Hodak Končanica; Zlatko Bakunić i Sirač; Branimir Miler, gradonačelnik Damir Lneniček sa zamjenicima Vandom Cegledi, Marcelom Medakom i Vladimirom Bilekom, ravnateljica Razvojne agencije Daruvar; Marija Stražičić, predstavnici Darkoma Daruvar; Robert Marinić, Ivana Djedović i Matea Župić, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zdenko Brandejs i načelnik policijske postaje Daruvar Dalibor Čajsa, a razmatrale su se sljedeće točke Dnevnog reda:

1. Uredba o otpadu
2. Mogućnost korištenja Razvojne agencije Daruvar
3. Financiranje vatrogastva
4. Izvješće Policijske postaje o stanju sigurnosti
5. Razno – Ostala pitanja

15. 11. 2017. – SRIJEDA

SASTANAK S PREDSTAVNICIMA SINDIKATA RADNIKA U PREDŠKOLSKOM ODGOJU I OBRAZOVANJU HRVATSKE

U srijedu je u prostorijama Gradske uprave održan prvi radni sastanak na kojem su nazočili predstavnici Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske, Dječjeg vrtića “Vladimir Nazor” Daruvar, Češkog dječjeg vrtića Ferde Mravenca Daruvar te predstavnici Grada Daruvara.  Tema sastanka bilo je pokretanje inicijative za kolektivno pregovaranje i potpisivanje Kolektivnog ugovora za djelatnost predškolskog odgoja i obrazovanja Hrvatske za Grad Daruvar.

14. 11. 2017. – UTORAK

Dana 2. studenog 2017. godine na sjednici Upravnog vijeća nije potvrđen mandat dosadašnjem ravnatelju Marcelu Medaku već je imenovana nova ravnateljica bez obzira na dosadašnje izvanredne rezultate i podršku 91% zaposlenika i cjelokupnog Stručnog vijeća Ustanove.

U trenutku kada se sa nacionalne razine očekuje snažan razvoj zdravstvenog turizma, a posebno lječilišnog dijela osnivač smjenjuje ravnatelja koji po struci specijalist zdravstvenog turizma, predsjednik Zajednice zdravstvenog turizma, tajnik klastera Termi RH, član Vijeća HTZ i član izvršnog odbora EHTTA (Udruženje europskih termalnih gradova) i postavlja osobu bez ikakvog iskustva u tom području.

Gradonačelnik grada Daruvara izražava ozbiljnu zabrinutost zbog ove odluke župana za daljnji turistički razvoj grada Daruvara kao destinacije zdravlja, koji je također na ovogodišnjim Danima turizma u Malom Lošinju dobio priznanje kao finalist u kategoriji Destinacija zdravlja.

Osim političke smjene i novca kojeg ovog trenutka Daruvarske toplice imaju na raspolaganju, a radi se o 12.020.267 kn prenesenog viška prihoda iz prethodnih razdoblja kojeg čine 7 milijuna kuna na žiro računu, 4,2 milijuna kuna oročenih sredstava a ostatak do navedenog iznosa čini vrijednost dionica, ne postoji opravdani razlog za smjenu dosadašnjeg ravnatelja. Poslovanje Daruvarskih toplica za prvih 9 mjeseci ove godine je također pozitivno s iznosom od 1.018.636 kn uz najveću pojedinačnu investiciju u zadnjih 20-tak godina kojom se uređuje centralni dio lječilišnog hotela Termal i koja uzrokuje probleme u redovnom poslovanju usprkos čemu je popunjenost smještajnih kapaciteta za prvih 9 mjeseci ove godine 81%.

Na ovogodišnjim Danima turizma u Malom Lošinju Daruvarske toplice su osvojile prvo mjesto u kategoriji Lječilišta – Spa u konkurenciji 9 nominiranih ustanova, da bi se nakon tjedan dana smijenio ravnatelj.

U periodu dva mandata od 2009. godine rad ravnatelja je bio baziran prvenstveno na osiguravanju financijske stabilnosti Ustanove kroz jasno opredjeljenje za rad na tržištu, koje je naročito došlo do izražaja tijekom 2013. godine kada nam je kao Ustanovi nepravedno smanjen bolnički limit za 40% iznosa, odnosno 550.000 kn mjesečno, što smo uspješno anulirali radom na tržištu i tu godinu umjesto u minusu završili pozitivno sa viškom od 1.600.000 kn.

Za rad na tržištu su presudni bili sustavi kvalitete ISO 9001:2008 i HACCAP sustav, koji su temelj i garancija kvalitete naših usluga.

Da bi bili konkurentni na tržištu nužna su bila investicijska ulaganja. Tako se u razdoblju dva mandata dosadašnjeg ravnatelja investiralo preko 40 miliona kuna sredstava u renoviranje prostora, opreme, u dodatne sadržaje i edukaciju, bez kreditnih zaduženja sa decentraliziranim sredstvima, bespovratnim sredstvima koja smo sami osigurali prijavama na raspisane natječaje, te vlastitim sredstvima koja su se kao pozitivan rezultat poslovanja svake godine reinvestirala u našu Ustanovu.

Od najznačajnijih investicija istaknuo bih energetsku obnovu (stolarija, fasada i kotlovnica), novi fitness centar, konferencijske dvorane, uređenje soba na 4., 3. i 2. katu kao i svih soba u depadansi Arcadia, jedinstvena klimatizacija 4. i 3. kata hotela Termal i depadanse Arcadia, rekonstrukcija sportskog III. bolničkog odjela, rekonstrukcija centralnog i ostalih sanitarnih čvorova u hotelu Termal, rekonstrukcija poda sportske dvorane u hotelu Termal i niza drugih manjih investicijskih zahvata.

Prva smo Specijalna bolnica u RH koja je kategorizirala smještajne kapacitete i ima kategoriju lječilišnog hotela sa depadansom oznake SPA.

Trenutno provodimo jednu od pojedinačno najvećih investicija uređenje centralnog hola Lječilišnog hotela Termal u iznosu od 5,1 miliona kuna koja se financira sa 1.300.000 kuna decentraliziranim sredstvima, sa 1.000.000 kuna bespovratnih sredstava MRRFEU i 2.800.000 kuna vlastitih sredstava, i koja treba biti gotova do siječnja 2018. godine.

Također bi želio naglasiti da sam osobno kao ravnatelj cijelo vrijeme zagovarao kontinuiranu nabavku nove medicinske opreme u konzultacijama s liječnicima, medicinskim sestrama i fizioterapeutima, kao i obveznu edukaciju i praćenje trendova u fizikalnoj medicini i rehabilitaciji koju su prepoznali naši korisnici i pozicionirali Daruvarske toplice u sam vrh Specijalnih bolnica u RH, što potvrđuju pozitivni financijski pokazatelji poslovanja tijekom svih 8 godina u zadnja dva mandata kao i prosječna godišnja popunjenost svih smještajnih kapaciteta u iznosu od 80%.

Nakon ove tiskovne konferencije župan treba dati odgovore na sljedeća pitanja:
1. Zašto župan nije dozvolio da se usvoji financijsko izvješće o poslovanju Daruvarskih toplica za 2016. godinu koje je bilo pozitivno s viškom prihoda nad rashodima u iznosu 1.032.391 kn?
2. Zašto župan nije dozvolio i dao suglasnost da se prijavi projekt “Eko rasvjeta u Julijevom parku” prema Fondu za zaštitu okoliša vrijedan 1.372.172 kn s PDV-om koji se mogao sufinancirati s 85% bespovratnih sredstava kada je Ustanova imala pripremljenu dokumentaciju koju je taj isti fond sufinancirao?
3. Zašto su Daruvarskim toplicama decentralizirana sredstava koja Ustanova dobiva godišnje iz državnog proračuna doslovno smanjena za 50% od 2010. godine do danas?
4. Što je sa pompozno najavljenom najvećom investicijom u kontinentalni turizam u 2011. godini tadašnjeg ministra turizma Damira Bajsa i gosp. Ivice Todorića u Daruvaru?

13. 11. 2017. – PONEDJELJAK

MARTINJE U DARUVARU

Vinska svetkovina – sv. Martin ili Martinje, zapovjedni je blagdan vinara i vinogradara daruvarskog kraja, pradavni pučki običaj krštenja mladog vina i jedan od vinogradarskih svetaca kroz godinu koji se obilježava 11. studenog. Tim povodom je na Trgu kralja Tomislava bila upriličena središnja ceremonija krštenja mladog vina za sve Daruvarčane i goste grada. Na štandovima su se od 10 sati nudila vina članova Daruvarske vinogradarske zadruge i Daruvarske vinske ceste, domaći proizvodi poput sira, suhomesnatih proizvoda, meda i mednih prerađevina, likera, rukotvorina, vinogradarski doručak, a sve uz živu svirku. I baš kako stari običaji na taj dan nalažu, točno u 11 sati je meštar Tomislav Matić uz pomoć KUD-a Ivan Vitez Trnski iz Nove Rače i gostiju, Kulturno-umjetničkog društva “Dukat” iz Vladislavca, pokrstio ceremonijal, a pjesmom i plesom prisutni su proslavili mlado vino.

10. 11. 2017. – PETAK

RADNI POSJET SLOVENIJI

Predstavnici Grada Daruvara, odnosno gradonačelnik Damir Lneniček, zamjenik gradonačelnika Marcel Medak te predsjednica Gradskog vijeća Grada Daruvara Snježana Sabo zajedno s gradskim vijećnicima, predstavnicima Mjesnih odbora Ljudevit Selo i Gornji Daruvar, predstavnikom poduzeća Darkom vodoopskrba i medijima boravili su 9. studenog u stručnom posjetu Sloveniji, mjestu Grosuplje. Svrha posjete bila je terenski obilazak, odnosno edukacija vezana za rad uređaja za pročišćavanje otpadnih voda III. stupanja pročišćavanja.

09. 11. 2017. – ČETVRTAK

IZRADA UKRASA ZA BOŽIĆNI SAJAM

Na zajedničkom sastanku predstavnika Grada Daruvara s predstavnicima ustanova / udruga s područja grada Daruvara dogovorena je zajednička izrada dekoracije za glavni bor na središnjem gradskom trgu. Slijedom navedenog, dana 9. studenog 2017. godine od 15h u Velikoj vijećnici Grada Daruvara organizirana je zajednička radionica izrade dekoracija za glavni gradski bor. Uz djelatnice Gradske uprave i Turističke zajednice Daruvar-Papuk na navedene radionice odazvalo se preko deset ustanova/udruga koje željele sudjelovati sa svojim članovima pri izradi dekoracije i na taj način pomoći, ali i obogatiti naš grad u vrijeme Adventa. Grad Daruvar i Turistička zajednica Daruvar-Papuk su osigurali potreban materijal za radionicu, stiroporne kocke (90 komada), jutu i trake u koje su se umatali poklon paketi.

08. 11. 2017. – SRIJEDA

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE GRADA DARUVARA

Danas je u Gradskoj vijećnici održan sastanak Stožera civilne zaštite Grada Daruvara na kojem su razmotrene mjere zaštite i spašavanja u nepovoljnim vremenskim uvjetima u zimskom razdoblju 2017/2018. godine. U provedenoj raspravi zaključeno je da su sve službe, institucije i nadležne tvrtke spremne reagirati i provoditi mjere zaštite i spašavanja u nepovoljnim vremenskim uvjetima u zimskom periodu 2017/2018. g., svaka u svojoj nadležnosti.

07. 11. 2017. – UTORAK

SASTANAK KOORDINACIJSKOG ODBORA AKCIJE “GRAD DARUVAR – PRIJATELJ DJECE”

Koordinacijski odbor Akcije “Grad Daruvar – prijatelj djece” danas je održao sastanak na kojem su utvrđeni idući koraci potrebni za stjecanje prestižnog statusa – Grada prijatelja djece. U ovu hvalevrijednu Akciju bit će uključene sve ustanove, institucije i udruge čiji se rad barem u jednom segmentu odnosi na djecu i to s područja Grada Daruvara ili čije se aktivnosti provode na našem području

06. 11. 2017. – PONEDJELJAK

SASTANAK POVJERENSTVA ZA DODJELU UČENIČKIH I STUDENTSKIH STIPENDIJA GRADA DARUVARA

Povjerenstvo za dodjelu učeničkih i studentskih stipendija Grada Daruvara sastalo se kako bi odlučilo o dodjeli stipendija učenicima i studentima koji imaju prebivalište na području Grada Daruvara. Od ove godine uz pet studentskih stipendija, dodjeljuje se i pet učeničkih stipendija i to u iznosu od 500 kuna za učenike i 1000 kuna za studente. Stipendija se dodjeljuje tijekom deset mjeseci u godini. Zaključak današnje sjednice je sastavljena Lista reda prvenstva na temelju koje će gradonačelnik donijeti Odluku o dodjeli učeničkih i studentski stipendija Grada Daruvara za školsku i akademsku godinu 2017/2018. Na posljetku, učenici i studenti potpisat će Ugovor o stipendiranju s Gradom Daruvarom

45. GODINA POSTOJANJA UDRUGE INVALIDA RADA DARUVAR

Udruga invalida rada Daruvar ove godine obilježava 45. obljetnicu udruge. Tim povodom održala se svečanost obilježavanja u restoranu “Terasa” koja je okupila članove udruge te njihove goste. Uzvanike je ispred Grada Daruvara pozdravio zamjenik gradonačelnika Marcel Medak. Uz podjelu priznanja zaslužnima za doprinos radu udruge održano je i predavanje o provedbi Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom. Osim svečanog dijela održani su i sportski susreti.

DAN TEHNIČKE ŠKOLE DARUVAR

Učenici i djelatnici Tehničke škole Daruvar proslavili su dvije važne obljetnice, kako za samu školu, tako i za grad Daruvar. U kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta održana je svečanost obilježavanja 130 godina strukovnog obrazovanja u gradu Daruvaru u sklopu kojih, nastavljajući tradiciju, 25 godina postoji Tehnička škola Daruvar. Stoga je ujedno proslavljen i Dan škole, a učenicima i djelatnicima škole ispred Grada Daruvara čestitao je gradonačelnik Damir Lneniček.

03. 11. 2017. – PETAK

Gradonačelnik Damir Lneniček ispred Grada Daruvara i ravnateljica Češke osnovne škole Jana Amosa Komenskog Daruvar Marija Valek, sklopili su Ugovor o darovanju kojim Grad Daruvar ČOŠ  J.A. Komenskog daruje zemljište, a sve u svrhu dogradnje kojim škola dobiti nove prostore za provedbu odgojno – obrazovnih aktivnosti.

02. 11. 2017. – ČETVRTAK

OBILJEŽEN DAN SVIH SVETIH

Povodom blagdana Svih svetih, predstavnici Grada Daruvara zajedno s predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnicima Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Daruvara i Policijske postaje Daruvar položili su vijence i zapalili svijeće za sve umrle u obrani Republike Hrvatske kod spomen križa poginulim i nestalim braniteljima Grada Daruvara te civilnim žrtvama Domovinskog rata, kod spomenika poginulim partizanima – oslobodiocima Daruvara i kod središnjeg spomen križa na Gradskom groblju te kod Spomenika Braniteljima Daruvara u parku Antuna Jankovića.

31. 10. 2017. – UTORAK

DAN DOBROVOLJNIH DARIVATELJA KRVI

Svake godine u Hrvatskoj se obilježava Dan dobrovoljnih darivatelja krvi. Prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa provedena je 1953. godine u Željezari Sisak. Ta akcija, kao i brojne koje su uslijedile nakon nje, bila je utemeljena na osnovnim načelima dobrovoljnog davanja krvi – daruj krv dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno. Takav način prikupljanja krvi smatra se najsigurnijim zbog zdravlja primatelja, a ujedno omogućuje dostupnost krvi i krvnih pripravaka svima kojima je krv neophodno potrebna u liječenju. Povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi koji se obilježava 25. listopada gradonačelnik Damir Lneniček i zamjenica Vanda Cegledi primili su delegaciju Gradskog društva Crvenog križa Daruvar.

IZRADA STRATEŠKOG PLANA DVORCA

Dvorac grofa Jankovića jedan je od simbola prepoznatljivosti grada Daruvara kao turističke destinacije. Kako bi iskoristili sve potencijale koje nam pruža, pristupit će se izradi Strateškog plana dvorca. Tim povodom u subotu je dvorac posjetila radna skupina u sastavu zamjenice gradonačelnika Vande Cegledi, VD ravnateljice Razvojne agencije Daruvar Marije Stražičić, arhitekt – restaurator Stjepan Lončarić i ravnatelj Gradskog muzeja Bjelovara Milan Pavlović

30. 10. 2017. – PONEDJELJAK

PROSLAVA OBLJETNICA

Obzirom da je 2017. godina, godina jubileja Češke besede Daruvar – jedne od rijetkih manjinskih udruga koja se može pohvaliti s lijepim i brojnim godinama kontinuiranog i uspješnog rada i djelovanja, 28. listopada održala se još jedna svečanost u nizu obilježavanja. U 18 sati je održana svečana ceremonija otvorenja izložbe ČB Daruvar u češkoj galeriji na kojoj su nastupili: Zbor ČB Daruvar, predstavnici ČOŠ  J.A.Komensky koja bilježi 95 godina rada i predstavnici ČDV Ferde Mravenca koji bilježi 90 godina kontinuiranog rada. Nakon toga od 19 sati u Češkom domu održala se Svečana akademija i kulturno-umjetnički program u sklopu kojega su nastupali predstavnici svih navedenih institucija.

PREDSTAVLJANJE TURISTIČKE DESTINACIJE DARUVAR – PAPUK

Predstavljanje turističke ponude, odnosno turističke destinacije Daruvar – Papuk preraslo je već u tradicionalno događanje na Cvjetnom trgu u Zagrebu. Dva puta godišnje Daruvar dolazi u Zagreb i na taj način stanovnicima glavnog grada i njihovim gostima predstavlja dug najljepšeg malog grada kroz okuse, mirise, glazbu i šarenilo. I ovog su puta štandovi bili puni domaćih proizvoda i rukotvorina.

Daruvarske toplice – Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju i Termalni vodeni park “Aquae Balissae” predstavljali su našu najstariju tradiciju, termalne ljekovite vode koje se u Daruvaru koriste još od doba Rimljana, zatim bogatu povijest i tradiciju vinogradarstva i vinarstva pretočenu u kvalitetnu i jedinstvenu turističku ponudu predstavile su članice Daruvarske vinske ceste kvalitetnim daruvarskim vinima, a kompletnu ponudu upotpunila je i ponuda jedinstvenih sireva OPG-a Jareš te ponuda jedinstvenog piva Pivovare Daruvar spravljenog po stoljetnoj češkoj recepturi Staročeškog piva. Turistička zajednica Daruvar – Papuk, uz predstavljanje ostatka turističke ponude destinacije, također je predstavila i Martinje 2017. – manifestaciju koja će se održati 11. studenog 2017. u Daruvaru. Također, svoju ponudu predstavilo je i OPG Vončina sa svojim domaćim džemovima, pekmezima, zatim Pčelarstvo Daruvar i Duga grana koji su svima zainteresiranima ponudili i predstavili svoje proizvode od meda, suvenire i daruvarske likere, a udruge Ždralice i Korak dalje predstavile su svim zainteresiranim unikatne rukotvorine svojih članova.

Štandove je u ulozi domaćina obišao i gradonačelnik Damir Lneniček sa gradonačelnikom Grada Zagreba Milanom Bandićem te u pratnji predsjednice Gradskog vijeća Grada Daruvara Snježane Sabo i saborskog zastupnika i zamjenika gradonačelnika Vladimira Bileka.

DARFEST 2017.

Darfest 2017. – festival zabavne glazbe i ovog je puta zainteresirao brojnu publiku. Daruvarska kino dvorana i ovog je puta bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a prisutna publika mogla je poslušati 21 izvođača i pjesama koji su izabrani putem Natječaja koje je raspisalo Pučko otvoreno učilište kao organizator festivala te uz pokroviteljstvo Grada Daruvara. Darfest je tradicionalan i jedan od rijetkih festivala autorskih skladbi, natjecanje mladih talentiranih pjevača amatera s područja cijele Hrvatske i inozemstva. Festival, na kojemu su glazbenu karijeru započele neke od naših estradnih zvijezda, ove godine održava se 27. listopada u Kino dvorani 30. svibnja s početkom u 20:00 sati. Na festivalu su ispred prosudbene komisije i uvijek brojne publike biti izvedene odabrane autorske skladbe pristigle na natječaj. Gošća večeri i članica Žirija Darfesta 2017. bila je naša poznata pjevačica Vanna.

POBJEDNICI I NAGRADE DARFESTA 2017.
1. mjesto – GRAND PRIX DARFESTA -Pozdravi mi Dalmaciju- Dani Dandosa Dani Dandosa I KLAPA ZVIJEZDE
2. mjesto – Kad te poljubim-MANDOLINSKI ORKESTAR OKRUK!
3.mjesto – Srce zaključano-ŠARMERI

NAJBOLJA INTERPRETACIJA – ANAMARIJA FILIPOVIĆ
NAJBOLJI TEKST – NEGDJE-Magdalena Milić
NAJBOLJI SCENSKI NASTUP – GIOVANI JAKOVAC
NAGRADA PUBLIKE – Vruće ljeto – Robert Ficker
NAGRADA ZA NAJĹ ARMANTNIJI NASTUP – Kleptomanka-Andrej Razumić

27. 10. 2017. – PETAK

KONCERT ČEŠKOG KLAVIRSKOG DUA

U dvorani Glazbene škole Brune Bjelinskog Daruvar sinoć je održan koncert češkog klavirskog dua Helene i Radomira Melmuka.
Helena i Radomir Melmuka zajedno sviraju od 1965. godine, kada su nastupili prvi put na koncertu u Karlovim Varima. Rade na interpretaciji i propagiranju stvaralaštva, prije svega češkog, na klaviru za četiri ruke kao i na dva klavira. Njihovo koncertno iskustvo je veoma bogato. Osim svoje zemlje najviše su popularni u Italiji (Rimini, Neapol, San Remo, Brixen) te snimali (Ricordi). Imali su turneje u Poljskoj, Njemačkoj, Švicarskoj, Francuskoj, Španjolskoj i Portugalu, svirali su na Gibraltaru, u Andori, Meksiku, Argentini, Turskoj i Iranu. Bogato iskustvo imaju i iz gradova bivše Jugoslavije, u kojima su ili nastupali (Beograd, Sarajevo, Ljubljana, Zagreb, Tuzla, Dubrovnik, Skopje) ili vodili tečajeve (Beograd, Dubrovnik, Zagreb). U periodu od 1971. do 1973. godine podučavali su na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Ovi glazbenici također imaju iza sebe brojne snimke – radio, TV i CD (Casello, Hindemith, Dvorak, Smetana, Schubert) te niz djela koja su im napisali i posvetili sadašnji kompozitori (Snižkova, Bartoň, Gemrot, Paleniček, Trojan, Smolka, Macourek, Macha). Radomi­r Melmuka je od 1965. godine redovni profesor na praškom konzervatoriju, smjer klavir i član je niza klavirskih komisija (Bolzano, Vercelli, Neapol, Rim, Palermo, Enna, Senigallia, Pescara, Monza, San Remo).
Ovaj glazbeni par ugostila je zamjenica gradonačelnika i ravnateljica Glazbene škole Brune Bjelinskog Daruvar Vanda Cegledi.

26. 10. 2017. – ČETVRTAK

VRIJEDNE TURISTIČKE NAGRADE I PRIZNANJA ZA DARUVAR

Grad Daruvar, Daruvarske toplice i Turistička zajednica Daruvar – Papuk već dugi niz godina sudjeluju u vrijednim akcijama Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore na način da kandidiraju turističke subjekte i turističke djelatnike u turizmu na akcije Turistički cvijet – Kvaliteta za Hrvatsku, čovjek ključ uspjeha u turizmu i Godišnje hrvatske turističke nagrade u kategoriji Destinacije godine.
Izuzetna nam je čast što možemo objaviti da je na ovogodišnjim Danima hrvatskog turizma, koji se održavaju 25. i 26. listopada na Malom Lošinju, turistička destinacija Daruvar bogatija je za 2 vrijedne nagrade i 1 priznanje. U projektu, kojeg provode Hrvatska turistička zajednica, Ministarstvo turizma RH i Hrvatska gospodarska komora, GODIŠNJE HRVATSKE TURISTIČKE NAGRADE u kategoriji Destinacija godine – Najuspješnija destinacije turizma zdravlja Destinacija Daruvar i Daruvarske toplice dobile su priznanje za finalista u navedenoj kategoriji. U okviru akcije “21.Turistički cvijet – Kvaliteta za Hrvatsku 2017” Hrvatske gospodarske komore i ove godine provedeno je ocjenjivanje lječilišta i specijalnih bolnica te su najboljima dodijeljene nagrade i priznanja. U kategoriji Lječilište / SPA Daruvarske toplice su osvojile 1. mjesto.

U akciji Hrvatske turističke zajednice, “Čovjek ključ uspjeha u turizmu – Djelatnik godine – u kategoriji Ostale uslužne djelatnosti, na nacionalnoj razini, gospođi Suzani Jurišić ova vrijedna i prestižna nacionalna nagrada za djelatnika godine, dodijeljena je na Danima hrvatskog turizma 25. listopada 2017. u Malom Lošinju.
Podsjetimo, to je već šesta godina zaredom da djelatnici s područja grada Daruvara osvajaju nagrade Hrvatske turističke zajednice na nacionalnoj razini u kategoriji “Čovjek ključ uspjeha, djelatnik godine” ; u 2012. godini gđa Senka Janček iz Daruvarskih toplica proglašena je djelatnicom godine u kategoriji Hortikulturni djelatnik, dok je u 2013. godini gđa. Melita Pokorny, vlasnica Mini sirane Biogal, proglašena djelatnicom godine u kategoriji Djelatnik u ostalim uslužnim djelatnostima. U 2014. godini nagradu je osvojila gđa. Milena Kelemin iz Pčelarstva Daruvar d.o.o. u kategoriji Djelatnik u ostalim uslužnim djelatnostima. U kategoriji Djelatnik hotelskog domaćinstva – gđa. Vesna Vizek, glavna domaćica u Daruvarskim toplicama i prvom Lječilišnom hotelu Termal*** s depadansom Arcadia***, osvojila je prvu nagradu u 2015. godini, dok je majstor pivar Pivovare Daruvar, gospodin Krešo Marić u 2016. godini proglašen Djelatnikom godine u kategoriji Ostale uslužne djelatnosti.

25. 10. 2017. – SRIJEDA

PRIJEM ZA NOGOMETAŠE

Zahvaljujući pobjedi u finalu nogometnog KUP-a, gradonačelnik Damir Lneniček primio je i čestitao im, juniore HNK Daruvar te vodstvo kluba. U teškoj i neizvjesnoj utakmici momčad je pobjedila NK Mladost iz Ždralova te tako postala ponos grada.
Mladi nogometaši prepričali su gradonačelniku razvoj situacije na utakmici. I ovom prilikom moramo istaknuti kako je jedini gol na utakmici postigao Martin Kasapović te ostale koji su zaslužni za uspjeh: Andrija Putak, Martin Kasapović, Josip Rizner, Luka Častek, Leon Lučić, Teo Netoušek, Luka Idžanović, Patrik Cvek (kapetan momčadi), Dubravko Hasl, Matteo Stanja, Antonio Veltruski, David Ivanko, Bruno Kržić i Matej Pejazić. U utakmicama razigravanja su također sudjelovali; Luka Lovrić, Dragan Kovačević, Venio Janda i Franjo Sivonjić.

OKRUGLI STOL: POTREBE, PROBLEMI I POTENCIJALI MLADIH

U Velikoj vijećnici Gradske uprave u sklopu projekta „Izrada Programa za mlade u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji za razdoblje 2017. – 2019.“ održano je predavanje pod nazivom „Okrugli stol: Potrebe, problemi i potencijali mladih“. Predavanje je privuklo veliki broj mladih ljudi, mahom srednjoškolaca, zainteresiranih za mijenjanje sredine u kojoj žive.

Predavanje je bilo interaktivno s puno konstruktivnih prijedloga kako poboljšati svakodnevnicu mladih u Daruvaru. Ovo je peti okrugli stol na temu mladih koji se održao u našoj županiji, a čiji bi zaključci trebali rezultirati i doprinijeti izradi ovo strateškog županijskog dokumenta. U okviru predavanja predstavljeni su i rezultati istraživanja o navikama mladih u našoj županiji, a koje je iznijela Tanja Herceg – predsjednica Udruge za promicanje pozitivne afirmacije mladih u društvu „Impress“ Daruvar.

Svi zainteresirani pozvani su pridružiti se radnoj skupini koja će raditi na izradi programa. Sve prisutne pozdravio je voditelj projekta Stjepan Kos, kao i zamjenica župana Tanja Novotni Golubić te zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi. Ovaj projekt financiran je sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

24. 10. 2017. – UTORAK

PRIJEM KOD DRŽAVNOG TAJNIKA VELIMIRA ŽUNCA

Gradonačelnika Damira Lneničeka i VD ravnateljicu Razvojne agencije Daruvar Mariju Stražičić primio je u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije državni tajnik Velimir Žunac. Tema sastanka i razgovora bili su natječaji i projekti koji nam nadolaze, a koji su od značaja za grad Daruvar i okolicu.

PREDAVANJA U SKLOPU PROJEKTA EYD2015: BUDUĆNOST KAKVU ŽELIMO

Predavanjima o šumskim pticama daruvarskog kraja koja su prošlog tjedna održana za učenike od 1. do 4. razreda Češke osnovne škole J.A. Komenskog i Osnovne škole Vladimira Nazora odrađena su ujedno i zadnja predavanja u sklopu projekat kojeg je Grad Daruvar tijekom tri godine provodio u suradnji s Klimatskim savezom.
Zadnja interaktivna predavanja u sklopu projekta EYD2015: Budućnost kakvu želimo – Lokalne vlasti za održivi razvoj koji traje do kraja ove godine, održala je gđa. Željka Bakran – rukovoditeljica Odjela za ekologiju Hrvatskih šuma, Podružnica Bjelovar.
Ovom prigodom zahvaljujemo svim vrtićancima, učenicima, odgajateljima, prosvjetnim djelatnicima, ostalom osoblju i ravnateljicama: Dječjeg vrtića „Vladimir Nazor“ Daruvar, Češkog dječjeg vrtića Ferde Mravenca Daruvar, Osnovne škole Vladimira Nazora Daruvar, Češke osnovne škole Jana Amosa Komenskog Daruvar, kao i djelatnicima Hrvatskih šuma koji su sudjelovali u ovom vrijednom projektu te se nadamo kako ovo nije kraj našem druženju.

PREDAVANJE NA TEMU DRUŠTVENOG PODUZETNIŠTVA

„Udruge – nositelji razvoja socijalnog (društvenog) poduzetništva u Republici Hrvatskoj“, primjer dobre prakse – Društveni centar Rojc, Pula, naziv je predavanja koje se održalo u Velikoj vijećnici Gradske uprave.

Udrugama koje djeluju na području grada Daruvara ovim se putem htio prezentirati rad i način djelovanja udruga s područja grada Pule koje su okupljene u Društveni centar Rojc, zgradu koja trenutno okuplja 120 različitih udruga na jednom mjestu i predstavlja jedinstven primjer u Hrvatskoj i regiji.

Neke od tih udruga bave se i društvenim (socijalnim) poduzetništvom, pojmom i oblikom poduzetništva koji je kod nas još uvijek relativno nepoznat za razliku od primjerice Italije i Španjolske, a uvelike omogućuje udrugama stjecanje dodatnih izvora financiranja koji nerijetko postane i glavnim izvorom.

23. 10. 2017. – PONEDJELJAK

RADOVI NA GRADSKOM GROBLJU

Gradonačelnik Damir Lneniček obišao je radove koje na Gradskom groblju obavlja komunalno poduzeće Darkom d.o.o. Daruvar. Riječ je o završnim radovima asfaltiranja staza na novom dijelu groblja. Rok završetka radova je do dana obilježavanja Svih svetih.

20. 10. 2017. – PETAK

PRIPREME ZA OBILJEŽAVANJE BOŽIĆA

Pripreme za obilježavanje Božića u gradu Daruvaru već su uvelike započele. U Gradskoj vijećnici održan je sastanak sa svim sudionicima i organizatorima – Hortikulturom Daruvarskih toplica, predstavnicima odgojno – obrazovnih ustanova, udruga, gradskih ustanova, TZ Daruvar – Papuk i ustanovom Suvenir Arbor. Zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi najavila je bogat božićni program nadopunjen novim sadržajima za sve uzraste. Također, Grad Daruvar i TZ Daruvar Papuk pozivaju sve udruge i ustanove s područja grada da svojim događanjima obogate vrijeme Adventa s kojim se započinje već 24. studenog te Božićnog sajma koje će se održavati od 18. – 23. prosinca.  Sve informacije o događanju mogu se dostaviti u ured Turističke zajednice, a koji će se potom staviti na zajednički popis/program događanja te biti promoviran putem zajedničkog plakata, društvenih mreža, radio postaja i tiskovina. Tražene informacije možete dostaviti do kraja mjeseca listopada na adresu Trg kralja Tomislava 12 ili putem e-maila: tic@daruvar.hr.

MEĐUNARODNI DAN SLIJEPIH OSOBA

Međunarodni dan slijepih osoba, odnosno Međunarodni dan bijelog štapa obilježen je 20. listopada. Tim povodom udruga slijepih Daruvar održala je Redovnu skupštinu u prostorima u Preradovićevoj ulici. Predsjednik udruge g. Damir Bokun prezentirao je prisutnima plan i program rada, kao i financijsku konstrukciju za iduću godinu, a članove udruge pozdravio je zamjenik gradonačelnika Marcel Medak.

19. 10. 2017. – ČETVRTAK

SASTANAK S OBRTNICIMA

Zbog velikog interesa za sastanak kojeg je gradonačelnik Damir Lneniček nedavno održao s poduzetnicima Grada Daruvara, održan je sastanak i s obrtnicima s našeg područja. Gradonačelnik je pozdravio prisutne i podržao ovakav način komunikacije s nositeljima privatnog sektora našeg grada. Praksa je to koja se želi uvesti od sada pa na dalje u komunikaciju gospodarskim subjektima. Također je predstavljena Razvojna agencija Daruvar koja stoji na usluzi našim obrtnicima, a prezentaciju o EU potporama održala je VD ravnateljice Marija Stražičić.

18. 10. 2017. – SRIJEDA

DAN KRUHA

Dan kruha – Dan zahvalnosti za plodove zemlje obilježili su jučer najmlađi Daruvarčani. Učenici osnovnih škola i njihovi roditelji pripremili su kruh, peciva, kolače i voće koje su zajednički objedovali u svojim razredima.
No ono što ovaj događaj čini posebnim je dijeljenje s drugima. Učenici su svoje proizvode spakirali u prigodne poklone s čestitkama koje su potom predstavnici učenika i učitelja poklonili našim starijim sugrađanima u njihovim kućama, korisnicima dva staračka doma te djeci i mladima Centra Rudolf Steiner.

17. 10. 2017. – UTORAK

OTVORENO COCA COLA VJEŽBALIŠTE

Igralište/vježbalište na otvorenom kojeg je grad Daruvar osvojio u sklopu projekta “Pokret za radost – Coca Cola” danas je svečano otvoreno u Rimskoj šumi (nasuprot “Streljane”).

Daruvar je jedan od dvadesetak gradova u kojem će se postaviti “Aktivne zone” do kraja godine i to zahvaljujući nama samima – Daruvarčanima. Daruvar je tako u kategoriji gradova od 10 000 – 35 000 stanovnika osvojio prvo mjesto ostavivši iz sebe Labin i Petrinju. Ovim vježbalištem nadopunjeni su sportsko – rekreativni sadržaji grada na otvorenom. Otvaranju su prisustvovali predstavnici Coca Cole Hrvatska, a projekt je podržao gradonačelnik Damir Lneniček sa zamjenicima Vandom Cegledi, Marcelom Medakom i Vladimirom Bilekom, kao i promotor “Pokreta za radost”, naš proslavljeni rukometaš Mirza Đomba.

Pokret za radost projekt je koji provodi Coca-Cola sustav u Hrvatskoj u suradnji sa stručnjacima s Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u cilju poticanja aktivnih životnih stilova i promocije valjanosti redovitoga kretanja. Cilj ovog projekta je zapravo izgradnja tzv. aktivnih zona, odnosno vježbališta na otvorenom, sa željom da građane potakne na redovito vježbanje i rekreaciju i educira o važnosti uravnotežene prehrane i redovite tjelesne aktivnosti za zdravlje. Daruvar je jedan od dvadesetak gradova u kojem će se postaviti “aktivne zone” do kraja godine. Igralište/vježbalište je namijenjeno svim građanima bez obzira na njihovu dob, jer uključuje sprave za vježbanje kojima se mogu koristiti umirovljenici, tinejdžeri, rekreativci i profesionalni sportaši, odnosno svi zainteresirani za aktivan život i vježbanje na otvorenom.

16. 10. 2017. – PONEDJELJAK

DARUVARSKI CVJETNI SAJAM

Daruvarski sajam cvijeća, ukrasnog bilja, sadnica i popratne opreme već se po 6. put održava na Trgu kralja Tomislava u organizaciji Grada Daruvara i Turističke zajednice Daruvar – Papuk.

Program sajma dodatno je upotpunjen gastro ponudom što je privuklo još veći broj posjetitelja, ali i izlagača. Sajamski prostor obogaćen je ponudom zimnice, voća i povrća, a ovogodišnji koncept Cvjetnog sajma ponešto je drugačiji od prijašnjih jer je naglasak stavljen na najmlađe za koje su organizirane kreativne radionice.

I ove godine u sklopu Cvjetnog sajma dodijeljena je nagrada za najljepše uređen izlog ili poslovni prostor. TZ Daruvar – Papuk objavila je javni poziv, a pravo sudjelovanja imale su tvrtke, trgovačka društva, obrti i ustanove koji koriste poslovni prostor na području grada Daruvara. Prvu nagradu je ovog puta osvojio izlog Optike Častek, drugu izlog Boutiquea Gaga, a treću nagradu osvojila je Pučka knjižnica i čitaonica.

Još jednu kreativnu radionicu u sklopu Cvjetnog sajma predvodio je animacijski tim Animino. Facepainting već je odavno popularan među najmlađim Daruvarčanima, a zainteresiranost za ovu vrstu oslikavanja lica je velika.

ODRŽAN XVII KARATE – DARFEST CROATIA 2017.

Karate klub Daruvar u suradnji s Hrvatskim karate savezom organizirao je XVII KARATE – DARFEST CROATIA 2017. Karate Darfest je kao i prijašnjih godina održavanja bio međunarodnog karaktera. Turnir je otvorio gradonačelnik Damir Lneniček, a svečanosti otvaranja prisustvovala je i zamjenica župana Tanja Novotni Golubić, predsjednica Gradskog vijeća Snježana Sabo i zamjenik gradonačelnika Marcel Medak. U Gradskoj sportskoj dvorani tako su se natjecala djeca od 6 godina pa sve do 21 godine starosti, u katama i borbama pojedinačno. Svečani program otvorenja započeo je u 10 sati, nakon njega natjecanje u katama. Ulaz na tribine bio je slobodan za sve zainteresirane gledatelje, ljubitelje ove popularne borilačke vještine.

13. 10. 2017. – PETAK

ODRŽANA REDOVNA SKUPŠTINA ZAJEDNICE TEHNIČKE KULTURE DARUVAR

Zajednica tehničke kulture Daruvar održala je redovnu Skupštinu u prostorijama u Strossmayerovoj ulici. ZTK objedinjuje pet udruga: Aeroklub ˝Ždral”, Astronomsko društvo “Kumova slama”, Foto Film klub Daruvar, Radioklub “Jan Hus” i Radioklub Daruvar. Dnevni red obuhvatio je program rada Zajednice. Prisutne je pozdravila je zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi te najavila aktivnosti Grada koje se odnose na rad udruga.

12. 10. 2017. – ČETVRTAK

AGLOMERACIJA DARUVAR

Na inicijativu gradonačelnika Damira Lneničeka održao se sastanak na temu Aglomeracija Daruvar. Sastanku je nazočio docent dr. znanosti Siniša Širac u svojstvu predstavnika Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Hrvatskih voda, a prisustvovali su i gradski vijećnici, zamjenici gradonačelnika, stručne službe Grada te stanovnici Ljudevit Sela i Gornjeg Daruvara.

11. 10. 2017. – SRIJEDA

GOSTI IZ ERASMUS+ PROGRAMA

Ekonomska i turistička škola Daruvar domaćin je transnacionalnog sastanka Erasmus+ projekta Europe as a Workplace. Ukupno 29 učenika i profesora iz Švedske, Nizozemske, Danske, Finske, Italije i Turske provest će 5 dana u Hrvatskoj. Projekt se bavi inovativnim metodama poučavanja i mogućnostima zapošljivosti u Europi. Tim povodom sudionicima projekta danas je u Gradskoj upravi održana prezentacija o gradu Daruvaru, a prisutne je pozdravio gradonačelnik Damir Lneniček i zamjenica Vanda Cegledi.

10. 10. 2017. – UTORAK

FORMIRANJE KOORDINACIJSKOG ODBORA

U Velikoj vijećnici Gradske uprave održan je prvi u nizu sastanaka na temu priključenja Grada Daruvara akciji “Gradovi i općine – prijatelji djece”. Na održanoj 3. sjednici, Gradsko vijeće donijelo je Odluku o pristupanju toj akciji, a prvi korak u realizaciji imenovanje je Koordinacijskog odbora koji će izraditi cjelokupni Program projekta. S tom svrhom okupili su se predstavnici odgojno – obrazovnih ustanova, udruga, Centra za socijalnu skrb Daruvar, PP Daruvar, Vatrogasne zajednice Daruvar te predstavnici Grada i Županije. Ujedno je predstavljen i projekt “POP-UP Festival”.
U izradu programa bit će uključeni i roditelji te oni zbog kojih se sve ovo i događa – djeca.

09. 10. 2017. – PONEDJELJAK

OBILJEŽEN DAN NEOVISNOSTI

Povodom Dana neovisnosti, predstavnici Grada Daruvara zajedno sa predstavnicima udruga proizašlih iz Domovinskog rata, obiteljima stradalnika, Policijskom postajom Daruvar, predstavnicima političkih stranaka i ostalim građanima, položili su vijence i zapalili svijeće kod Spomenika braniteljima Daruvara u parku Antuna Jankovića, odajući time počast palim braniteljima Domovinskog rata. Tom prigodom je istaknuto da je 08. listopada dan od velikog povijesnog značaja za Republiku Hrvatsku kojim se obilježava prekid svih državno – pravnih odnosa s tadašnjom SFRJ. Iako je od tada prošlo već 26 godina, sjećanje na one koji su nam omogućili život u demokratskom društvu i državi ne smije izblijedjeti. Nakon polaganja vijenaca održana je i Misa za Domovinu u Crkvi Presvetog Trojstva.  U večernjim satima obilježavanje je nastavljeno koncertom Berislava Arlavija i kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta.

DRUGO IZDANJE ŽDRAL TRAILA

Drugo izdanje utrke Ždral Trail 2017, unatoč lošijim vremenskim uvjetima, okupilo je velik broj rekreativaca, ljubitelja prirode i dobrog društva. U organizaciji Kluba SKOK, utrka je krenula ispred planinarskog doma Petrov vrh u 10 sati, a pripremljene su tri staze, za profesionalce, rekreativce i one najmlađe; Veliki Ždral dužine 24km, Mali Ždral dužine 13km i Jaje dužine 5km. Sudionike utrke podržao je gradonačelnik Damir Lneniček te zamjenici Vanda Cegledi i Vladimir Bilek. Novina od ove godine je ta da je Ždral Trail dio EGS KontinenTrail lige i Slavonsko – baranjske Trail Lige, a i ta da je samo događanje obogaćeno dodatnim sadržajima.

ODRŽANI DARUVARSKI FOTOSUSRETI

Povodom obilježavanja punih osam desetljeća postojanja i rada Foto Film kluba Daruvar, a u sklopu čega se održala i promocija knjige Branke Hlevnjak “Slavka Pavić subjektivna fotografija” i otvorenje izložbe “Camera Obscura”, u subotu su se održali i Daruvarski fotosusreti. Sudionike fotosusreta pozdravila je zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi, a fotografi su se podijelili u nekoliko skupina. Budući da subota obilovala brojnim događanjima, sudionici su imali prilike fotografirati brojne događaje.

OTVORENA IZLOŽBA GLJIVA

Gradonačelnik Damir Lneniček u subotu je otvorio Izložbu gljiva i fotografija daruvarskih gljivara koju je organizirala Udruga gljivara “Kotrč”. U prostorijama Male galerije na Trgu dr. Franje Tuđmana 7 posjetitelji su osim razgledavanja izložbenih primjeraka, mogli nešto naučiti i o jestivim i otrovnim gljivama. Budući da se mnogo Daruvarčana i bavi uzgojem ili branjem ove šumske biljke, što dokazuje i postojanje udruge specijalizirane za to područje, posjetitelji su bili pozvani brati samo one gljive koje prepoznaju i za koje su sigurni da su jestive, što je naročito bitno budući da ova godina bilježi veliki urod. Također, pozvani su svi koje zanima ova tematika da se pridruže udruzi koja je u kratkom vremenu okupila preko 100 članova.

06. 10. 2017. – PETAK

RASPISAN NATJEČAJ ZA STIPENDIJE

Grad Daruvar je s datumom 06. listopada raspisao Natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima Grada Daruvara. Od ove godine na Natječaj se ponovno mogu prijaviti učenici i to srednjih strukovnih škola. Ukupno se dodjeljuje 10 stipendija, a novina je ta da su iznosi povećani. Mjesečni iznos studentske stipendije od sada iznosi 1.000,00 kuna, a učeničke 500,00 kuna. Na Natječaj se svi zainteresirani mogu prijaviti do 20. listopada, a sve potrebne uvjete možete pronaći na našoj web stranici pod rubrikom “Obavijesti” i “Natječaji i oglasi”.

05. 10. 2017. – ČETVRTAK

U sklopu Dječjeg tjedna već se tradicionalno obilježio susret i druženje djece predškolskih ustanova iz Daruvara, Sirača i Končanice. Ove godine susret je organizirao Dječji vrtić „Vladimir Nazor“ Daruvar, a vrtićance je ispred Grada Daruvara pozdravila zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi. Domaćini su za svoje goste priredili lutkarsku predstavu „Vjeveričina slastičarna“ koju je izvela Kazališna skupina vrtića Vladimir Nazor, a programom su predviđene i kreativne radionice te sportske aktivnosti.

04. 10. 2017. – SRIJEDA

OTVORENA IZLOŽBA “CAMERA OBSCURA”

Izložba „Camera obscura“ sinoć je otvorena za javnost u Galeriji Grada Daruvara „Croatia osiguranje“, Knytlova 1. Izložbu je otvorio gradonačelnik Damir Lneniček pozdravivši sve prisutne. Radi se o izložbi fotografija koje su nastale zajedničkom suradnjom i radionicama Foto Film kluba Daruvar i udruge Korak dalje te Centra Rudolf Steiner Daruvar, a uz podršku Hrvatskog fotosaveza i Grada Daruvara. Izložbu možete posjetiti sve do 16. listopada i to: subotom od 11-13 sati, nedjeljom od 17-19 sati, a ostalim danima uz prethodnu najavu na broj telefona 043/331-241.

PROMOCIJA KNJIGE “SLAVKA PAVIĆ SUBJEKTIVNA FOTOGRAFIJA”

U Pučkoj knjižnici i čitaonici Daruvar pred zainteresiranim Daruvarčanima, a u organizaciji Hrvatskog fotosaveza, Foto Film kluba Daruvar i Grada Daruvara održana je promocija knjige Branke Hlevnjak – „Slavka Pavić subjektivna fotografija“. Ova ekonomistica po profesiji i njezin suprug Milan Pavić, oboje rodom iz Daruvara, slovili su kao najpoznatiji par fotografski par u povijesti hrvatske fotografije i to zasigurno jesu. I dok je rad supruga Milana bio poznat široj javnosti, Slavka je sve do skupne izložbe hrvatskih umjetnika u Francuskoj bila nepoznata. Od tada počinje uspon ove fotografkinje čija su djela jasno precizirala duh vremena u kojem su nastala. Veličina i skromnost ove umjetnice potaknula je Branku Hlevnjak, povjesničarku umjetnosti i autoricu knjige da pisanom riječju zabilježi ponešto o radu i djelu Slavke Pavić. Dodajmo kako galerija Foto film kluba Daruvar nosi naziv Milana Pavića.

SASTANAK U MINISTARSTVU MORA, PROMETA I INFRASTRUKTURE

Na inicijativu saborskih zastupnika s područja naše županije; Vladimira Bileka i Mire Totgergelija, u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture jučer se održao sastanak s ministrom Olegom Butkovićem na kojem je sudjelovao i gradonačelnik Damir Lneniček. Prioritetne teme sastanka uvelike su važne za naše područje, a razgovaralo se o rekonstrukciji državne ceste Daruvar – Končanica – Grubišno Polje s pripadajućom infrastrukturom i pješačkim stazama, zatim o izgradnji kružnog toka u Daruvaru te obnovi vijadukta „Krndija“ na dionici pruge Sirač – Pakrac.
Sastanku su prisustvovali i predstavnici Hrvatskih cesta i Hrvatskih željeznica te jedinica lokalne samouprave iz okruženja.

OBILJEŽEN DJEČJI TJEDAN

U sklopu Dječjeg tjedna koji je ove godine započeo 02. listopada na Međunarodni dan djeteta, a koji završava u nedjelju 08. listopada, vrtićanci iz Dječjeg vrtića „Vladimir Nazor“ Daruvar i Češkog dječjeg vrtića Ferde Mravenca Daruvar, ukrasili su glavni gradski trg svojim crtežima.Djeca su se uz pomoć kreda potrudila da ova gradska površina dobije novo, šareno ruho a kao znak zahvalnosti zamjenik gradonačelnika Marcel Medak podijelio je mališanima „slatke“ znakove pažnje. Obilježavanje Dječjeg tjedna je prije više od trideset godina pokrenuo Savez društava naša djeca pod motom „Ljubav djeci prije svega“ gdje se nizom aktivnosti i akcija namijenjenih djeci želi skrenuti pozornost šire društvene javnosti na položaj djece u društvu. Tim putem krenuo je i Grad Daruvar pristupanjem Akciji – Grad Daruvar prijatelj djece.

03. 10. 2017. – UTORAK

U IZRADI NOVI PRAVILNIK O STIPENDIJAMA

Grad Daruvar će kao i svake godine raspisati natječaj za stipendije, no ono što je novina jesu stipendije za učenike srednjih strukovnih škola. Naime, ove godine će se uz pet studentskih stipendija dodijeliti i pet učeničkih stipendija, a visina stipendije porast će s dosadašnjih 750,00kn na 1.000,00kn za studente, dok će studentska stipendija mjesečno iznositi 500,00kn. Raspisivanje natječaja po novom Pravilniku o stipendiranju učenika i studenata Grada Daruvara najavljeno je na kraju ovog tjedna.

MEĐUNARODNI DAN STARIJIH OSOBA

Matica umirovljenika Daruvar obilježila je zajedno sa svojim članovima i gostima Međunarodni dan starijih osoba. U restoranu Terasa u Julijevom parku priređen je program namijenjen osobama zlatne dobi, a pjesmom i glazbom događaj je uveličao zbor “Umirovljenik”.

22217687_683548401851553_1273946527_o

02. 10. 2017. – PONEDJELJAK

OBILJEŽENA 26. OBLJETNICA NASTANKA 24. MAD-a DARUVAR

Dana 1. listopada, ispred Dvorca grofa Jankovića u organizaciji Grada Daruvara i udruge 24. MAD, obilježena je 26. obljetnica nastanka 24. mješovitog artiljerijskog divizijuna Daruvar i obilježavanje prvog bojevog djelovanja ove postrojbe.

Nakon minute šutnje za sve poginule i preminule pripadnike 24. MAD-a i sve hrvatske branitelje, prisutnima se obratio predsjednik 24. MAD-a Marin Selihar, jedan od zapovjednika 24. MAD-a, zatim bojnik Ivan Raos – izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade RH, saborski zastupnik Miro Totgergeli, te izaslanik predsjednice RH gospođe Kolinde Grabar Kitarović bojnik Jožek Štignjedec.

Obilježavanje obljetnice svojim dolaskom uveličao je i izaslanik ministra obrane i podpredsjednika Vlade, brigadir Marijan Cikuš, izaslanik župana BBŽ i načelnik Općine Dežanovac Josip Stjepanović i zamjenica gradonačelnika Grada Daruvara Vanda Cegledi.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i jedan od zapovjednika obrane grada Daruvara ’91. godine Ferid Fazlić  pisanim su putem ispričali nemogućnost dolaska i ujedno čestitali obljetnicu 24. MAD-a Daruvar.

Pri završetku svečanog postrojavanja i obraćanja uzvanika, okupljeni su se uputili prema Spomeniku braniteljima Daruvara za poginule i nestale suborce gdje su položili vijence i održali kraći vjerski odred koji je vodio novi župnik Župe Presvetog Trojstva Anto Ivić koji je pri završetku posjetio stalni izložbeni postav Domovinskog rata u Dvorcu grofa Jankovića.

28. 09. 2017. – ČETVRTAK

ODRŽANA 3. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA DARUVARA

Daruvarski vijećnici na jučer održanoj sjednici Gradskog vijeća nakon aktualnog sata usvojili su Polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Daruvara za prvih šest mjeseci, a imenovali su i članove Komisije za zakup poslovnih prostora u vlasništvu Grada i Komisije za gospodarenje zelenim površinama Grada. Potvrđeni su i članovi Gradskog savjeta za uređenje prostora Grada Daruvara, a usvojena je i Odluka o gradnji reciklažnog dvorišta. Na prijedlog predsjednice Vijeća Snježane Sabo usvojena je Odluka o smanjenju iznosa naknade za rad predsjednika Gradskog vijeća, a vijećnici su podržali i inicijativu da se Grad Daruvar uključi u akciju Gradovi i općine prijatelji djece. U daruvarskom Gradskom vijeću Snježnu Hopp koja je mandat stavila u mirovanje zbog odlaska na funkciju pomoćnice ministra zaštite okoliša i energetike, mijenja vijećnik Zlatko Getliher. U daruvarskom gradskom vijeću Snježanu Hopp koja je mandat stavila u mirovanje zbog odlaska na funkciju pomoćnice ministra zaštite okoliša i energetike, mijenja vijećnik Zlatko Getliher.

27. 09. 2017. – SRIJEDA

SUSRET GRADONAČELNIKA I PODUZETNIKA GRADA DARUVARA

Razvojni centar Daruvar koji je od nedavno na usluzi svim zainteresiranim subjektima za apliciranje na projekte, kako nacionalne tako i europske, predstavljen je sinoć na susretu gradonačelnika i poduzetnika grada Daruvara.

Zanimanje za rad Razvojnog centra bilo je golemo sudeći prema odazivu naših poduzetnika. Praksa je to koja se želi uvesti u komunikaciju s gospodarskim subjektima grada, a u tu svrhu prisutne je pozdravio gradonačelnik Damir Lneniček.

Također, predstavljeni su planovi za razvoj grada Daruvara, ali prije svega željela su se čuti promišljanja poduzetnika vezano za viziju razvoja, u kojem smjeru krenuti dalje te kako potaknuti gospodarske aktivnosti zajedničkim proaktivnim djelovanjem. Rad Razvojnog centra Daruvar te usluge koje pruža, poduzetnicima je predstavila VD ravnateljice Marija Stražičić.

26. 09. 2017. – UTORAK

UKLONJENE DOTRAJALE GRANE

Zbog direktne opasnosti po građane i pješake, danas su kod Gradske tržnice Daruvar, porezane dotrajale grane stabala kestenja koje su predstavljale direktnu opasnost po građane i vozila koja se kreću u neposrednoj blizini. Akciju rezanja organizirao je Grad Daruvar koju je sproveo u suradnji s djelatnicima Javne vatrogasne postrojbe Daruvar.

 

21992745_1924357534494045_8815269250296005158_o

25. 09. 2017. – PONEDJELJAK

12. MALI SAJAM KAZALIŠTA – MASKA

Pod pokroviteljstvom Grada Daruvara od 21. – 24. rujna održao se 12. po redu Mali sajam kazališta – MASKA. Kvaliteta sadržaja i predstava koje Maska nudi najmlađima rastu iz godine u godinu što potvrđuje popunjenost na svim događanjima. Osim odgojne note koju svaka predstava nudi, izvrstan je to način da se kod najmlađih razvije ljubav prema kazališnoj umjetnosti. Unatoč tome što se dio događanja odvijao na otvorenom i unatoč lošim vremenskim prognozama, najmlađi nisu odustali. Popunjenost glavnog gradskog trga bila je i iznad očekivanja. Razlog se može pripisati i već spomenutim novim sadržajima od kojih svakako treba spomenuti i vlakić koji je naše najmlađe sugrađane i njihove roditelje vozio po gradu. Već za 13. MASKU planovi su još i veći nego ovogodišnji, a spomenimo samo da se ide u realizaciju osnutka dječjeg kazališta koje bi trebalo biti u prostorima “Hrvatskog doma”.

22. 09. 2017. – PETAK

UČENICI IZ DOLJANA POSJETILI GRADSKU UPRAVU

Učenici od 1. do 4. područne škole Doljani, iz hrvatskog i češkog odjeljenja posjetili su u pratnji učiteljica Gradsku upravu i upoznali se s njenim radom. Učenike je u Gradskoj vijećnici pozdravio gradonačelnik Damir Lneniček i zamjenica Vanda Cegledi, a najmlađi su imali puno pitanja za predstavnike izvršne vlasti.

WP_20170921_08_41_40_Pro

 

 

21. 09. 2017. – ČETVRTAK

ODRŽANA IZVANREDNA SKUPŠTINA SPORTSKE ZAJEDNICE GRADA DARUVARA

Sportska zajednica Grada Daruvara održala je izvanrednu Skupštinu zbog rebalansa proračuna te udruge. Zbog zakonom utvrđenih okolnosti iz prvog polugodišta ove godine, Sportska zajednica imala je smanjeni priljev sredstava te je morala revidirati svoj glavni financijski dokument. Skupštini su ispred Grada prisustvovali zamjenici gradonačelnika Vanda Cegledi i Marcel Medak. Unatoč okolnostima, sportski klubovi nastavili su ostvarivati dobre rezultate, a predsjednik Tihomir Djedović zahvalio je svima na konstruktivnoj i afirmativnoj raspravi.

20. 09. 2017. – SRIJEDA

Svečanim potpisivanjem ugovora u Velikoj vijećnici Gradske uprave Grada Daruvara, dodijeljena su financijska sredstva udrugama koje djeluju na području kulture, civilnog društva, tehničke kulture i sporta. Time je omogućen kontinuitet djelovanja udruga, odnosno provedba vrijednih programa i projekata koje su udruge pripremile kako za svoje članove, tako i za cijelu lokalnu zajednicu.

Ove godine, a može se reći od 01. srpnja, osigurana su sredstva kroz četiri natječaja koje je Grad raspisao 14. srpnja. U području kulture osigurano je 50 tisuća kuna, za civilno društvo 61 tisuća kuna, za tehničku kulturu 35 tisuća kuna i za sport 266.334 tisuća kuna.

Ugovore je ispred Grada Daruvara potpisao gradonačelnik Damir Lneniček uz prisutnost zamjenice Vande Cegledi, a udruge koje su dobile sredstva su:

– Gradska limena glazba Daruvar 1922,

– Matica umirovljenika Daruvar,

– Udruga s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji “Korak dalje” Daruvar,

– Udruga osoba s invaliditetom Daruvar,

– Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Daruvar,

– Udruga Hram zdravlja Daruvar,

– Udruga pripadnika 24. mješovitog artiljerijskog divizijuna Daruvar,

– Udruga distrofičara, oboljelih od cerebralne paralize i ostalih neuromuskularnih oboljenja,

– Udruga invalida rada Daruvar,

– Udruga za promicanje pozitivne afirmacije mladih u društvu “Impress” Daruvar,

– Udruga Ždralice Daruvar,

– Moto klub Daruvar,

– Udruga slijepih Daruvar,

– Udruga gluhih i nagluhih,

– Zajednica tehničke kulture Daruvar,

– Sportska zajednica Grada Daruvara.

Grad Daruvar još jednom čestita svim udrugama!

19. 09. 2017. – UTORAK

NASTAVLJENA SURADNJA S PRAŠKIM OKRUGOM PRAG 15

Na temelju sporazuma kojeg su prije mjesec dana u Daruvaru potpisali gradonačelnik Damir Lneniček i gradonačelnik praškog okruga Praha 15 Milan Wenzl, daruvarska delagacija posjetila je taj okrug povodom obilježavanja njegovog dana. Praha 15 jedan je od ukupno 22 praška okruga, a delegacija u sastavu Olga Šimon-Danek ispred Gradske uprave, Marija Valek ispred Češke osnovne škole J.A. Komenskog Daruvar, Romana Horvat ispred Pučke knjižnice i čitaonice i Tihomir Djedović ispred Sportske zajednice Grada Daruvara. Kako je sporazum i potpisan s ciljem razmjene iskustava i suradnje na području sporta, kulture i društvenih djelatnosti, naši predstavnici upoznali su se s radom institucija i udruga koje djeluju upravo na tim područjima.

21557474_1921035661492899_776352017904360102_n

18. 09. 2017. – PONEDJELJAK

SVEČANO OTVOREN STALNI IZLOŽBENI POSTAV NA OTVORENOM

U subotu 16. rujna, svečano je otvoren Stalni izložbeni postav Domovinskog rata na otvorenom, a obilježena je i 26. obljetnica Domovinskog rata, policijske akcije oslobađanja vojarne Polom te Dan branitelja Grada Daruvara. Mnogobrojna izaslanstva političkog i javnog života, Udruga proisteklih iz Domovinskog rata položila su vijence i zapalila svijeće na spomen obilježju pogibije Josipa Pleša u naselju Kip te kod spomen obilježja u Doljanima poginulim braniteljima. Počast je odana i ubijenim civilima naselja Doljani.

FLIG 2017.

Tijekom vikenda održan je jubilarni 10. po redu Festival limenih glazbi „FLIG 2017.“ U petak 15. rujna, domaćin, Gradska limena glazba Daruvar 1922 otvorila je Festival nastupnom na glavnom gradskom trgu i proslavila 95. godišnjicu postojanja. Program se nastavio u subotu revijalnim koncertom ispred Dvorca grofa Jankovića na kojem su nastupili: Gradska glazba Virovitica, Gradska glazba “Trenkovi panduri” Požega, Puhački orkestar Goričan, Pecsi Vasutas Koncertfuvos Zenekar – puhački orkestar Željezničar Pečuh, JAZZ orkestar Oružanih snaga RH i Gradska limena glazba Daruvar 1992. FLIG je završio u nedjelju nastupom orkestara u Glazbenom paviljonu Julijevog parka.

15. 09. 2017. – PETAK

UREĐENJE HRVATSKOG DOMA

Paralelno s radovima u Dvorcu grofa Jankovića, odvijaju se i radovi u Hrvatskom domu. Saniraju se oštećenja, obavljaju se ličilački radovi, popravljaju se prozori te niz drugi radova koji su potrebni da bi prostor bio u punoj funkciji. Sve navedeno odrađuje se u svrhu pripreme prostora za rad udruga koje će djelovati u njemu, kao i udruge, odnosno udruženja mladih za koje je Hrvatski dom svojevrsno tradicionalno mjesto okupljanja u Daruvaru kroz niz godina. Također, prostor će biti namijenjen i za buduće dječje kazalište te za probe i uvježbavanje novih predstava Amaterskog kazališta Daruvar.

14. 09. 2017. – ČETVRTAK

SASTANAK S UDRUGAMA GRADA DARUVARA

Zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi održala je sastanak s udrugama koje djeluju na području Grada Daruvara. Tema sastanka odnosila se na razradu aktivnosti za iduću kalendarsku godinu, javne natječaje o dodjeli financijskih sredstava te o pojednostavljivanju natječajne procedure. Svečano potpisivanje ugovora za financijska sredstva koje su dobile udruge putem javnog natječaja za 2017. godinu, najavljeno je za 20. rujna (srijeda) s početkom u 10 sati u Velikoj vijećnici Gradske uprave, I. kat.

ENERGETSKA OBNOVA ZGRADA

Jučer je u sjedištu Bjelovarsko – bilogorske županije potpisano 11 ugovora o energetskoj obnovi školskih zgrada s područja cijele županije. Među njima je i Glazbena škola Brune Bjelinskog Daruvar u čije je ime Ugovor potpisala zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi, ali u svojstvu ravnateljice škole. U realizaciju projekta kreće se iduće godine, a najavljena je i obnova zgrade Doma zdravlja.

DODJELA NAGRADA ZA NAJUREĐENIJE OKUĆNICE I BALKONE

Komisija za gospodarenje zelenim površinama Grada Daruvara ove je godine obišla i ocijenila 8 okućnica i 7 balkona na području Grada koji su se našli u izboru za najuređeniju okućnicu i balkon. Tim povodom održana je i dodjela priznanja u Velikoj vijećnici Gradske uprave.

Pobjednici u kategoriji okućnica za 2017. godinu su:

1. Okućnica obitelji Majvald, Vrbovačka cesta 42

2. Okućnica obitelji Filipčić, Zeleni brijeg 23

3. Okućnica obitelji Kutjevac, A. G. Matoša 10

Pobjednici u kategoriji balkona za 2017. godinu su:

1. Balkon obitelji Jarža, I. Mažuranića 111

2. Balkon obitelji Milašin, S. Radića 15

3. Balkon obitelji Kasal, R. Boškovića 11

Grad Daruvar akciju izbora najuređenijih okućnica i balkona provodi samostalno od 2005. godine. Još jednom čestitamo svima koji su osvojili nagrade.

13. 09. 2017. – SRIJEDA

PODJELA NAKNADA ZA NOVOROĐENČAD

U vijećnici Grada Daruvara uručene su jednokratne novčane pomoći za opremu novorođenog djeteta u obitelji u 2017. godini. U ovoj skupini, novčanu potporu dobilo je 33 novorođenčadi. Roditeljima se pomoć za opremu novorođenčadi dodjeljivala po novom modelu, za prvo dijete u obitelji 1000 kuna, za drugo 2000 tisuće kuna, a za treće i svako iduće 3000 kuna. Prva ovogodišnja podjela pomoći bila je u travnju, kad su roditelji za prvo dijete u obitelji dobili 500 kuna, za drugo dijete 1000 kuna, dok za treće i svako iduće 1500 kuna. Novac je tada dobilo 20 novorođenčadi.

12. 09. 2017. – UTORAK

RADOVI U DVORCU GROFA JANKOVIĆA

Jedan od prioriteta Gradske uprave i gradskih vlasti je očuvanje i briga za gradsku imovinu. Dvorac grofa Jankovića nalazi se na samom vrhu liste objekata u koje je potrebno neprestano ulagati, jer osim nas Daruvarčana, to mjesto posjećuju i turisti našeg grada. Ovih dana u dvorcu provedeni su radovi na popravku i zamjeni dotrajalih rasvjetnih tijela te ugradnja novih. Tako je u u „glazbenoj dvorani“ u kojoj se tijekom godine održavaju koncerti i ostala događanja, ugrađeno novih osam zidnih lampi, a u ostatku dvorca uređene su dotrajale plafonjere. I ovim novim „malim“ detaljima dvorac je postao reprezentativniji, a Grad Daruvar nastavit će ulagati u obnovu dvorca prvenstveno sredstvima dodijeljenim preko projekata Ministarstva kulture.
20170908_135144_resized

30. 08. 2017. – SRIJEDA

ZAPOČEO 3. DJEČJI NOGOMETNI KAMP NACIONALNIH MANJINA

U Daruvaru, na terenima NK Daruvar svečano je otvoren 3. dječji nogometni kamp nacionalnih manjina. Kamp se održava u organizaciji HNK Daruvar, a uz potporu Grada Zagreba, saborskog zastupnika za češku i slovačku manjinu Vladimira Bileka te Grada Daruvara.

U ovogodišnjem kampu sudjeluje 110 dječaka i djevojčica u dobi od 5 do 14 godina, albanske, romske, mađarske, srpske, slovačke i češke manjine. Svečanost otvaranja kampa pratio je uz saborskog zastupnika za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek i saborski zastupnik za mađarsku nacionalnu manjinu Robert Janković, predsjednica Saveza Čeha u RH Anamarija Štruml Tuček, zamjenica gradonačelnika Grada Daruvara Vanda Cegledi te izaslanstvo češkog grada Kyjova. Nogometni kamp otvorila je izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, njegova zamjenica Jelena Pavičić Vukičević.

RADOVI U DJEČJIM VRTIĆIMA

U tijeku su radovi na izmjeni stolarije na Dječjem vrtiću Vladimir Nazor. Riječ je o posljednjoj fazi radova na sanaciji objekta, a uoči početka nove pedagoške godine. Radi se i u Češkom dječjem vrtiću Ferda Mravenec u kojem među radovima vrijedi izdvojiti kompletnu sanaciju jedne učionice, uključujući i lakiranje parketa.

29. 08. 2017. – UTORAK

RADOVI U ULICI STJEPANA RADIĆA

Narednih mjesec dana trajat će radovi na uređenju Radiće ulice. Prva faza obuhvaća izmjenu plinske instalacije, nakon koje će započeti radovi na uređenju pješačke staze. Završetkom tih radova Radićeva ulica biti će u potpunosti uređena, od centra grada pa do Preradovićeve ulice s obje strane. Radove je dogovorio Grad Daruvar koji je investitor, a tvrtka Darkom odrađuje sve planirane aktivnosti. Vrijednost svih spomenutih radova iznosi oko 700 tisuća kuna, a taj novac pokriva izmjenu kompletne plinske instalacije te postavljanje betonskih kocaka na pješačkoj stazi.

28. 08. 2017. – PONEDJELJAK

ODRŽANA UMJETNIČKA VEČER “ALIFEROUS”

Daruvarska talentirana i kreativna mladež priredila je svojim sugrađanima i vršnjacima nesvakidašnji događaj. Umjetnička večer „Aliferous“ (hrv. imati krila) održala se u subotu 26. kolovoza Dvorskom perivoju. Ovaj sve samo ne običan festival, priredio je prisutnima zanimljivu i interaktivnu potragu za blagom popraćenu glumačkom animacijom i navigacijom, naizmjeničnom svirkom mladih glazbenika na različitim punktovima širom perivoja i ostali kreativni sadržaji. Šetnja kroz etape festivala po romantično uređenom Dvorskom perivoju završila je zajedničkim koncertom na pozornici ispred samog ulaza u Dvorac Janković.

24. 08. 2017. – ČETVRTAK

POTPISAN SPORAZUM O SURADNJI IZMEĐU GRADA DARUVARA I PRAGA 15

U vijećnici Grada Daruvara potpisan je sporazum o suradnji između Grada Daruvara i praškog okruga Prag 15. Sporazum su potpisali daruvarski gradonačelnik Damir Lneniček i Milan Wenzl predstavnik Praga 15, jednog od 22 upravna okruga Praga, a koji obuhvaća Dolní Měcholupy, Dubeč, Petrovice, Štěrboholy.

Gosti iz Češke tijekom posjeta Daruvaru imali su sastanak u Savezu Čeha u RH, zatim u gradskoj upravi s predstavnicima Sportske zajednice, Vatrogasne zajednice, a posjetili su Daruvarske toplice, Termalni vodeni park i Dvorac grofa Jankovića. Tijekom posjeta otvorene su teme o budućoj suradnji na području kulture, sporta i gospodarstva.

Gosti iz Češke najavili su da će se plod ovog sporazuma kojem je prethodio dvije i pol godine dug put, vidjeti već u studenom. Naime, 17. studenog u Pragu, u okrugu Prag 15 biti će postavljena izložba Saveza Čeha o zbrinjavanju djece u Republici Češkoj za vrijeme Domovinskog rata.

23. 08. 2017. – SRIJEDA

RADNI POSJET TERMALNOM VODENOM PARKU

Nastavno na prošlotjedni radni sastanak između daruvarskog gradonačelnika Damira Lneničeka i virovitičkog gradonačelnika Ivice Kirina, ovoga tjedna održao se još jedan sastanak. Dokaz je to da Daruvar i Virovitica imaju dodirnih točaka koje se prije svega odnose na mogućnost buduće suradnje. No, budući da je važno i pitanje iskustva u određenim područjima, posjet gradonačelnika Grada Virovitice zajedno sa suradnicima bio je prvenstveno usmjeren na Termalni vodeni park „Aquae Balissae“ i njegov način funkcioniranja u gradu koji je poznat po lječilišnom turizmu. U ulozi domaćina, gradonačelnik Damir Lneniček obišao je s gostima ovu gradsku tvrtku.

22. 08. 2017. – UTORAK

PROGRAM BORAVKA ČEŠKE DELEGACIJE PRAHA 15 DARUVARU

Utorak 22.8.2017

18.00    – Sastanak u Savezu Čeha u RH (Trg kralja Tomislava 7)
– Razgovor o suradnji sa školama, vrtićima, Savezom Čeha
– Dogovor o prijevoz izložbe o životu Čeha u RH u Prag

Srijeda 23.8.2017

Gradska uprava, Velika vijećnica, Trg kralja Tomislava 14

09.00     – Razgovor o suradnji na području kulture i sporta

Javna vatrogasna postrojba Grada Daruvara, Trg križnog puta 1

10.30     – Razgovor o suradnji vatrogasnih postrojbi

Gradska uprava, Velika vijećnica, Trg kralja Tomislava 14

12.00     – Potpisivanje Sporazuma o suradnji između gradova Daruvara i Praga 15
15.30     – posjet Daruvarskim toplicama
16.15     – Termalnom vodenom parku „Aquae Balissae“ i
16.45     – Dvorcu grofa Jankovića, Spomen sobi Domovinski rat u Daruvaru

21. 08. 2017. – PONEDJELJAK

POČETAK DOMOVINSKOG RATA I DAN HRVATSKIH DRAGOVOLJACA DOMOVINSKOG RATA GRADA DARUVARA

Obilježen je početak Domovinskog rata i Dan hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Grada Daruvara. Gosti i uzvanici okupili su se u Policijskoj postaji Daruvar te su se u Koloni sjećanja prošetali ulicama Daruvara prema Spomeniku braniteljima Daruvara u parku grofa Antuna Jankovića. Tamo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, obilježena 26.godišnjica sjećanja na dan 18./19. 8. 1991. godine, početak Domovinskog rata u Daruvaru i Dan hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Grada Daruvara.

Tih dana 91. godine malobrojni pripadnici Policijske postaje Daruvar obranili su Policijsku postaju Daruvar kao i središte grada, a tada su i nasilno odvedeni Marijan Petrovečki, Darko Petrovicki i Damir Rambousek, a prvi policajci dragovoljno pristupili u Pričuvni sastav Policijske postaje Daruvar. Statutom Grada Daruvara, 18.08. je proglašen Danom hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Grada Daruvara.

Odlukom Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH Kolinde Grabar Kitarović, Policijska postaja Daruvar odlikovana je odličjem Red Nikole Šubića Zrinskog za „junački čin u Domovinskom ratu“.

U obilježavanju ovih značajnih datuma osim članova obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, te predstavnika Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, županije i Grada Daruvara, sudjelovao je i izaslanik predsjednice RH Ivan Krupec, u ime potpredsjednika Vlade i ministra obrane te načelnika glavnog stožera oružanih snaga, Marijan Cikuš, u ime ministra branitelja pomoćnik ministra Dinko Tandara, u ime ministra unutarnjih poslova Krunoslav Jozić, zapovjednik antiterorističke jedinice Lučko i zamjenik načelnika Policijske uprave Bjelovarsko –bilogorske Hamdija Mašinović.

DANI PIVA

Pivovara Daruvar uz pokroviteljstvo Grada Daruvara i Turističke zajednice Daruvar – Papuk i ove je godine za sve ljubitelje piva organizirala dvodnevno nezaboravno druženje. Dani piva ovoga su puta izašli iz okruga dvorišta pivovare na glavni gradski trg, dok su se u „maloj ulici“ mogla kušati craft piva iz cijele Hrvatske. Velik broj posjetitelja koji se mogao vidjeti na daruvarskim ulicama 18. i 19. kolovoza, zasigurno je pridonio održavanju 177 godina duge pivske tradicije grada u kojemu se pivo spravlja po staročeškoj recepturi.

18. 08. 2017. – PETAK

RADNI SASTANAK O ZAJEDNIČKOJ SURADNJI I PROJEKTIMA

Gradonačelnik Damir Lneniček primio je u svom uredu saborskog zastupnika Miru Totgergelija i načelnika Općine Đulovac Dragu Hodaka. Na radnom sastanku razgovaralo se o mogućnostima zajedničke suradnje, kapacitetima lokalne zajednice, a aktualna tema bila je i aplikacija projekata. Podsjetimo, od 1. kolovoza s radom je započeo Razvojni centar Daruvar koji bi na raspolaganju trebao biti i susjednim općinama.

04. 08. 2017. – PETAK

PRIJEM PREDSTAVNIKA NK LOKOMOTIVA

Zamjenici gradonačelnika Vanda Cegledi i Marcel Medak primili su delegaciju Nogometnog kluba Lokomotiva. NK Lokomotiva drugu godinu za redom svoj ljetni nogometni kamp i pripreme mlađih nogometnih pogona održava na terenima NK Daruvar i Daruvarskih toplica. Juniori Lokomotive igraju Ligu prvaka, a ovo pripremno razdoblje iskoristit će da odigraju susrete s klubovima koji su u blizini Daruvara.

03. 08. 2017. – ČETVRTAK

RADNI SASTANAK S RAVNATELJICAMA ČEŠKOG VRTIĆA I ŠKOLE

Zamjenici gradonačelnika Vanda Cegledi i Vladimir Bilek te predsjednica Gradskog vijeća Snježana Sabo, održali su radni sastanak s ravnateljicom Češkog vrtića Ferde Mravenca Daruvar Zdenkom Kutil i ravnateljicom Češke osnovne škole Jana Amosa Komenskog Daruvar Marijom Valek.Teme sastanka bile su u prvom redu vezane uz projekat dogradnje škole Jana Amosa Komenskog, trenutnoj poziciji cijelog projekta te aktivnostima koje se moraju odraditi kako bi dogradnja započela kako je i planirano.

POSTAVLJEN VIDEO NADZOR NA DJEČJEM IGRALIŠTU DJEČJEG VRTIĆA „VLADIMIR NAZOR“ DARUVAR

Postavljanjem suvremenog video nadzora u potpunosti je pokriven vanjski prostor Dječjeg vrtića “Vladimir Nazor” Daruvar te je time završena posljednja etapa projekta uređenja vanjskog dječjeg igrališta. Igralište je prava oaza mira u samom centru grada koje je otvoreno za svu djecu i njihove roditelje. Zamjenici gradonačelnika Vanda Cegledi i Vladimir Bilek te predsjednica Gradskog vijeća Snježana Sabo u pratnji ravnateljice Jovite Bodulušić obišli su igralište te su im tom prilikom prezentirani budući planovi uređenja i dogradnje vrtića.

02. 08. 2017. – SRIJEDA

RAZVOJNA AGENCIJA DARUVAR ZAPOČELA S RADOM

Razvojna agencija Daruvar započela je s radom. Tim povodom održan je radni prijem za direktoricu Razvojne agencije Mariju Stražičić. Predstavnici grada; zamjenici gradonačelnika Vanda Cegledi i Marcel Medak, Boris Peranović predsjednik Upravnog vijeća Razvojne agencije te Snježana Sabo predsjednica Gradskog vijeća, u kratkim su crtama upoznali direktoricu s planovima Grada, a vezano uz apliciranje na natječaje, kako domaće tako i europske. Ured Razvojne agencije nalazi se na drugom katu Gradske uprave, a svi kontakt podaci bit će dostupni na web stranici grada i facebook stranici Razvoje agencije Daruvar.

01. 08. 2017. – UTORAK

RADNI SASTANAK S DELEGACIJOM VALAŠSKE MEZIRIČI

U radnom posjetu Gradu Daruvaru boravila je delegacija Valašske Meziriči (Češka Republika). Tijekom jučerašnjeg dana gosti su u pratnji domaćina održali radni sastanak u Gradskoj upravi, a obišli su prostor Dalita, tvrtku Kobid, Daruvarske toplice i Termalni vodeni park. Načelno su već dogovoreni modeli i područja buduće suradnje. U prvom redu je to obrazovanje i školstvo, a po povratku predstavit će u svom gradu i regiji i mogućnosti za investicije u Daruvar. U delegaciji koja je posjetila Daruvar su ing. Daniel Šulak, pročelnik za razvoj i gospodarstvo, ing. Zdenek Studenik, pročelnik za financije i Veronika Jurakova, predstavnica predškolskog odgoja.

31. 07. 2017. – PONEDJELJAK

KOORDINACIJA POVODOM OBILJEŽAVANJA 05. KOLOVOZA

U Velikoj vijećnici Gradske uprave održan je sastanak predstavnika Grada s predstavnicima braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Policijske postaje Daruvar, JVP Daruvar, Hrvatske vojske, Gradske limene glazbe 1922 Daruvar i ženske klape Stentoria, povodom obilježavanja 05. kolovoza. Program obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja započet će Svetom misom u Crkvi Presvetog Trojstva u 8,00 sati, a nastavit će se polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomenika braniteljima Daruvara u Parku Antuna Jankovića u 9,00 sati. Obilježavanje će se nastaviti na Trgu kralja Tomislava gdje je od 9,30 sati predviđeno okupljanje građana, branitelja, civilnih žrtava Domovinskog rata, obitelji poginulih i nestalih branitelja uz prigodni program i druženje uz grah.

RADNI SASTANAK S POMOĆNICOM MINISTRA TURIZMA

Gradonačelnik Damir Lneniček u pratnji svojih zamjenika, Vande Cegledi i Marcela Medaka, te predsjednice Gradskog vijeća Snježane Sabo, održao je radni sastanak s Oliverom Shejbal pomoćnicom ministra turizma i Vladimirom Bilekom, saborskim zastupnikom za češku i slovačku nacionalnu manjinu. Teme razgovora bile su uglavnom vezane uz turističke projekte koje će Grad aplicirati u narednom razdoblju. Govora je bilo i oko suradnje s Češkom, a za koju već postoje svi preduvjeti. Također je rečeno da je nužno ojačati veze s gradovima s kojima postoji suradnja, posebno onima u inozemstvu, jer se ta suradnja može iskoristiti za projekte prekogranične suradnje.

28. 07. 2017. – PETAK

EUROPA ZA GRAĐANE

Grad Daruvar jučer su posjetili predstavnici europskog klastera Bio Adria Alpe Pannonia iz Sremske Kamenice, Dražen Deranja i mg. Jasna Čordaš. Sastanak se održao na inicijativu zamjenice župana Tanje Novotni Golubić.  Sastanku su nazočili zamjenici gradonačelnika; Vanda Cegledi i Marcel Medak, a razgovaralo se o mogućnostima uključivanja grada Daruvara u transnacionalne suradnje i programe u područjima promocije i unapređenja kulturnog te eno-gastro turizma. Prvi korak u ovoj suradnji biti će prijava grada Daruvara kao partnera na natječaj Europa za građane na temu razvoja kulturnog turizma.

27. 07. 2017. – ČETVRTAK

POSTAVLJEN TEMELJ SURADNJE GRADA DARUVARA I GRADA VIROVITICE

Realizacija zajedničkih projekata cilj je Grada Daruvara i Grada Virovitice u budućnosti, zaključak je to sastanka između gradonačelnika Virovitice Ivice Kirina i gradonačelnika Daruvara Damira Lneničeka i zamjenika gradonačelnika i saborskog zastupnika Vladimira Bileka. Osim suradnje, u Virovitici je bilo riječi i o boljoj prometnoj povezanosti, a glavna tema bila je razvoj gospodarstva. Vodstvo gradova obišlo je i nedavno realiziran projekt – novi studentski dom. Oba gradonačelnika složila su se kako je ovaj sastanak odličan početak za suradnju dva bliska grada.

PRIJAVA ZA NAJUREĐENIJU OKUĆNICU/BALKON

Grad Daruvar i Komisija za gospodarenje zelenim površinama i ove godine ocjenjuju najljepše uređenu okućnicu i balkon. Komisija će ocjenjivati kandidature i dodijeliti nagrade za najljepše uređene okućnice i najljepše uređene balkone. Prijaviti se možete u Gradskoj upravi (soba broj 8), putem telefona 043/331-144 ili na mail: daruvar@daruvar.hr. Rok prijave je do 11.08.2017. godine.
Prijavnice možete preuzeti na sljedećem linku http://daruvar.hr/prijava-najuredeniju-okucnicubalkon/

26. 07. 2017. – SRIJEDA

VODSTVO GRADA OBIŠLO PRORAČUNSKE KORISNIKE I UDRUGE

Gradonačelnik Damir Lneniček i zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi obišli su Dom za starije i nemoćne „Ljudevite pl. Janković“ Daruvar te razgovarali s predstavnicima Doma o organizaciji rada, ali i proširenju smještajnog kapaciteta koji je neophodan. O toj tematici razgovaralo se i sa časnim sestrama koje su smještene u zgradi pored a koja se nameće kao logično rješenje po pitanju proširenja prostora Doma. U narednom razdoblju, a u dogovoru s predstojnicom časnih sestara, razmatrat će se mogućnosti preseljenja na adekvatnu lokaciju. Vodstvo Grada potom je u Zajčevoj 3 obišlo prostore „Dnevnog boravka“, programa koji svojim sadržajem upotpunjuje svakodnevnicu osoba starije životne dobi te prostorije udruge Impress čiji predstavnici su informirali gradonačelnika i zamjenicu gradonačelnika o svom radu.

25. 07. 2017. – UTORAK

PREDSTAVLJANJE NOVE TURISTIČKE PONUDE DARUVARA

“Biciklom po Daruvaru” naziv je projekta kojim će se upotpuniti turistički sadržaj Daruvara. Tri bicikla koja će se nalaziti ispred ureda Turističke zajednice Daruvar  – Papuk omogućit će turistima da dožive Daruvar na drugačiji način. Prezentacija projekta kojeg je omogućio Grad Daruvar održat će se danas u Velikog vijećnici Gradske uprave s početkom u 11,00 sati.

24. 07. 2017. – PONEDJELJAK

NASTAVAK ARHEOLOŠKIH ISTRAŽIVANJA

Danas se nastavljaju arheološka istraživanja na arheološkom lokalitetu Stari Slavik – Židovsko groblje kojeg provodi Grad Daruvar u suradnji s Konzervatorskim odjelom Gradskog muzeja Bjelovar. Sredstvima Ministarstva kulture i Grada Daruvara u iznosu od 80.000,00 kuna koja su dodijeljena temeljem apliciranja na javni poziv za prijavu programa Javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2017. godinu, nastavit će se istraživanja na otkrivenom perimetralnom zidu naselja.

COCA–COLA VJEŽBALIŠTE

Predstavnici Grada Daruvara i tvrtke Coca-Cola održali su zajednički sastanak na temu Coca-cola vježbališta. Podsjetimo, Coca-Cola pokrenula je projekt izgradnje vježbališta na otvorenome, tzv. aktivnih zona. Dio je to projekta „Pokreta za radost“ kojim se građane potiče na kretanje i educira o važnosti uravnotežene prehrane. Ove godine, zahvaljujući upravo Vašim glasovima, Daruvar će biti bogatiji za još jedan sportsko – rekreativni sadržaj. Nakon obilaska nekoliko lokacija, odlučeno je da će lokacija novog vježbališta biti u Rimskoj šumi, na travnatoj površini nasuprot „Streljane“. Slijedi ishođenje potrebne dokumentacije, a pripremu terena i postavljanje naprava za vježbanje možemo očekivati uskoro.

AKCIJA PRIKUPLJANJA AMBALAŽE OD SREDSTAVA ZA ZAŠTITU BILJA

Dana 26. srpnja 2017. godine, u vremenu od 8.00 do 11.00 sati provodit će se akcija prikupljanja ambalaže od sredstava za zaštitu bilja. Akcija koju provode Grad Daruvar i tvrtka Ciak održat će se na parkingu za teretna vozila u ulici Ljudevita Gaja, nasuprot trgovačkog centra Lidl. Povrat ambalaže je besplatan zahvaljujući tvrtkama koje financiraju projekt povrata i na taj način olakšavaju poljoprivrednicima zbrinjavanje opasnog otpada na siguran način. Napominjemo da ambalaže moraju biti prazne i da će se sakupljati ambalaža isključivo ovih tvrtki proizvođača/uvoznika koje ujedno i podupiru ovaj projekt:

AgroChem-Maks, Agroteks, BASF, Bayer CropScience, Chromos Agro, Danon, Dow AgroSciences, Florel, Genera, Iskra Zelina Kemijska Industrija, Orchem, Pinus Agro, Stockton, Syngenta Agro. 

 

21. 07. 2017. – PETAK

OBILJEŽENA 26. OBLJETNICA POGIBIJE POLICIJSKIH SLUŽBENIKA PP DARUVAR

Povodom tragične pogibije policijskih službenika PP Daruvar; Miroslava Polaka, Ivana Rončevića i Roberta Žilija 1991. godine, obilježena je 20. srpnja 26. godišnjica tog nemilog događaja u organizaciji Grada Daruvara, Udruge hrvatske policije branitelja Daruvara ’91. i Policijske postaje Daruvar. Program obilježavanja sjećanja na poginule policijske službenike nastavljen je obilaskom Spomen sobe u Dvorcu grofa Jankovića. Spomen soba otvorena je 2015. godine, a posvećena je zbivanjima u Domovinskom ratu na daruvarskom području. Poginulim policijskim službenicima, kao i svima koji su svoje živote utkali u obranu domovine u Domovinskom ratu neka je vječna hvala i slava!

 

20. 07. 2017. – ČETVRTAK

DOGOVORENA ORGANIZACIJA FLIG-a

Međunarodni festival limenih glazbi FLIG održat će se u Daruvaru 15., 16. i 17. rujna. Organizacijski odbor usuglasio se oko dodatnog programskog sadržaja koji će nadopuniti ovu glazbenu manifestaciju i učiniti je još atraktivnijom. Jedan od noviteta je da će se dio repertoara izvoditi u blizini Dvorca grofa Jankovića. Više detalja o ostalim novitetima otkrit ćemo Vam uskoro.

UTVRĐEN PLAN RADOVA NA DVORCU GROFA JANKOVIĆA

Jedan od simbola grada Daruvara, Dvorac grofa Jankovića, kroz 2 do 3 godine trebao bi biti u cijelosti obnovljen. Zaključak je to sastanka s g. Milanom Pezeljom, pročelnikom Konzervatorskog odjela u Bjelovaru, a utvrđeni su planovi rada za ovu i iduću godinu. Radovi na obnovi Dvorca grofa Jankovića traju već nekoliko godina i to zahvaljujući dodjeljenim sredstvima Ministarstva kulture, ali i uz pomoć sredstava Grada Daruvara. Do sada je obnovljena fasada pročelja, stolarija, postavljene su klupčice, a ove godine započinje se sa obnovom dotrajale gospodarske zgrade na zapadnoj strani Dvorca. Također, u novom ruhu zasjat će i glavni ulaz.

DARUVAR – RIMSKI CARSKI GRAD

Na dio povijesti iz rimskog razdoblja posebno smo ponosni. Rimski artefakti na koje smo tijekom vremena nailazili, što slučajno, što temeljem stručnog pretraživanja, dokazuju da je Daruvar „rimski grad“.  Geotermalna vrela čija je ljekovitost poznata od početka postojanja na ovom području bila su jedan od razloga da Rimljani upravo ovdje osnuju naselje pod imenom „Aquae Balissae“ u značenju „vrlo jaka vrela“. S vremenom, a zahvaljujući strateškom položaju“, naše područje dobiva status municipija. To znači da se ovdje nalazilo plemensko središte ili Muncipium Iasorum. Mnogo je segmenata iz tog vremena Daruvara koje još trebamo otkriti, a stručnjaci tvrde kako ispod površina leži ogroman potencijal. Da je zaista tako ustanovljeno je kada su započeta arheološka istraživanja u Rimskoj šumi. Lokacija Stari Slavik – Židovsko groblje mjesto je na kojem će se 24. srpnja 2017. godine nastaviti rasvjetljavati povijest našeg grada iz vremena antike. Do sada su tijekom arheoloških istraživanja na tri punkta pronađeni ostaci rimske arhitekture od klesanog kamena i perimetralni zid naselja na kojem će se istraživanja nastaviti i ove godine. Pratimo razvoj arheoloških iskapanja o čemu ćemo Vas redovno izvještavati, jer tko zna kakve ćemo zanimljive detalje još otkriti o daruvarskoj rimskoj povijesti.

 

17. 07. 2017. – PONEDJELJAK

PRIPREMNI RADOVI U RIMSKOJ ŠUMI

Grad Daruvar obavještava građane da 17. srpnja u Rimskoj šumi započinju pripremni radovi u svrhu nastavaka arheoloških iskapanja na arheološkom lokalitetu Stari Slavik – Židovsko groblje koje će započeti sljedećeg ponedjeljka, 24. srpnja. Budući da pripremni radovi podrazumijevanju rušenje stabala drveća i sječu granja, kao i odvoz zemlje koje će vršiti djelatnici Hrvatskih šuma i tvrtke Darkom d.o.o., molimo sve građane da obrate dodatnu pozornost prilikom kretanja kroz Rimsku šumu, a posebno u blizini arheološkog lokaliteta.