17. 10. 2017. – UTORAK

OTVORENO COCA COLA VJEŽBALIŠTE

Igralište/vježbalište na otvorenom kojeg je grad Daruvar osvojio u sklopu projekta “Pokret za radost – Coca Cola” danas je svečano otvoreno u Rimskoj šumi (nasuprot “Streljane”).

Daruvar je jedan od dvadesetak gradova u kojem će se postaviti “Aktivne zone” do kraja godine i to zahvaljujući nama samima – Daruvarčanima. Daruvar je tako u kategoriji gradova od 10 000 – 35 000 stanovnika osvojio prvo mjesto ostavivši iz sebe Labin i Petrinju. Ovim vježbalištem nadopunjeni su sportsko – rekreativni sadržaji grada na otvorenom. Otvaranju su prisustvovali predstavnici Coca Cole Hrvatska, a projekt je podržao gradonačelnik Damir Lneniček sa zamjenicima Vandom Cegledi, Marcelom Medakom i Vladimirom Bilekom, kao i promotor “Pokreta za radost”, naš proslavljeni rukometaš Mirza Đomba.

Pokret za radost projekt je koji provodi Coca-Cola sustav u Hrvatskoj u suradnji sa stručnjacima s Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u cilju poticanja aktivnih životnih stilova i promocije valjanosti redovitoga kretanja. Cilj ovog projekta je zapravo izgradnja tzv. aktivnih zona, odnosno vježbališta na otvorenom, sa željom da građane potakne na redovito vježbanje i rekreaciju i educira o važnosti uravnotežene prehrane i redovite tjelesne aktivnosti za zdravlje. Daruvar je jedan od dvadesetak gradova u kojem će se postaviti “aktivne zone” do kraja godine. Igralište/vježbalište je namijenjeno svim građanima bez obzira na njihovu dob, jer uključuje sprave za vježbanje kojima se mogu koristiti umirovljenici, tinejdžeri, rekreativci i profesionalni sportaši, odnosno svi zainteresirani za aktivan život i vježbanje na otvorenom.

16. 10. 2017. – PONEDJELJAK

DARUVARSKI CVETNI SAJAM

Daruvarski sajam cvijeća, ukrasnog bilja, sadnica i popratne opreme već se po 6. put održava na Trgu kralja Tomislava u organizaciji Grada Daruvara i Turističke zajednice Daruvar – Papuk.

Program sajma dodatno je upotpunjen gastro ponudom što je privuklo još veći broj posjetitelja, ali i izlagača. Sajamski prostor obogaćen je ponudom zimnice, voća i povrća, a ovogodišnji koncept Cvjetnog sajma ponešto je drugačiji od prijašnjih jer je naglasak stavljen na najmlađe za koje su organizirane kreativne radionice.

I ove godine u sklopu Cvjetnog sajma dodijeljena je nagrada za najljepše uređen izlog ili poslovni prostor. TZ Daruvar – Papuk objavila je javni poziv, a pravo sudjelovanja imale su tvrtke, trgovačka društva, obrti i ustanove koji koriste poslovni prostor na području grada Daruvara. Prvu nagradu je ovog puta osvojio izlog Optike Častek, drugu izlog Boutiquea Gaga, a treću nagradu osvojila je Pučka knjižnica i čitaonica.

Još jednu kreativnu radionicu u sklopu Cvjetnog sajma predvodio je animacijski tim Animino. Facepainting već je odavno popularan među najmlađim Daruvarčanima, a zainteresiranost za ovu vrstu oslikavanja lica je velika.

ODRŽAN XVII KARATE – DARFEST CROATIA 2017.

Karate klub Daruvar u suradnji s Hrvatskim karate savezom organizirao je XVII KARATE – DARFEST CROATIA 2017. Karate Darfest je kao i prijašnjih godina održavanja bio međunarodnog karaktera. Turnir je otvorio gradonačelnik Damir Lneniček, a svečanosti otvaranja prisustvovala je i zamjenica župana Tanja Novotni Golubić, predsjednica Gradskog vijeća Snježana Sabo i zamjenik gradonačelnika Marcel Medak. U Gradskoj sportskoj dvorani tako su se natjecala djeca od 6 godina pa sve do 21 godine starosti, u katama i borbama pojedinačno. Svečani program otvorenja započeo je u 10 sati, nakon njega natjecanje u katama. Ulaz na tribine bio je slobodan za sve zainteresirane gledatelje, ljubitelje ove popularne borilačke vještine.

13. 10. 2017. – PETAK

ODRŽANA REDOVNA SKUPŠTINA ZAJEDNICE TEHNIČKE KULTURE DARUVAR

Zajednica tehničke kulture Daruvar održala je redovnu Skupštinu u prostorijama u Strossmayerovoj ulici. ZTK objedinjuje pet udruga: Aeroklub ˝Ždral”, Astronomsko društvo “Kumova slama”, Foto Film klub Daruvar, Radioklub “Jan Hus” i Radioklub Daruvar. Dnevni red obuhvatio je program rada Zajednice. Prisutne je pozdravila je zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi te najavila aktivnosti Grada koje se odnose na rad udruga.

12. 10. 2017. – ČETVRTAK

AGLOMERACIJA DARUVAR

Na inicijativu gradonačelnika Damira Lneničeka održao se sastanak na temu Aglomeracija Daruvar. Sastanku je nazočio docent dr. znanosti Siniša Širac u svojstvu predstavnika Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Hrvatskih voda, a prisustvovali su i gradski vijećnici, zamjenici gradonačelnika, stručne službe Grada te stanovnici Ljudevit Sela i Gornjeg Daruvara.

11. 10. 2017. – SRIJEDA

GOSTI IZ ERASMUS+ PROGRAMA

Ekonomska i turistička škola Daruvar domaćin je transnacionalnog sastanka Erasmus+ projekta Europe as a Workplace. Ukupno 29 učenika i profesora iz Švedske, Nizozemske, Danske, Finske, Italije i Turske provest će 5 dana u Hrvatskoj. Projekt se bavi inovativnim metodama poučavanja i mogućnostima zapošljivosti u Europi. Tim povodom sudionicima projekta danas je u Gradskoj upravi održana prezentacija o gradu Daruvaru, a prisutne je pozdravio gradonačelnik Damir Lneniček i zamjenica Vanda Cegledi.

10. 10. 2017. – UTORAK

FORMIRANJE KOORDINACIJSKOG ODBORA

U Velikoj vijećnici Gradske uprave održan je prvi u nizu sastanaka na temu priključenja Grada Daruvara akciji “Gradovi i općine – prijatelji djece”. Na održanoj 3. sjednici, Gradsko vijeće donijelo je Odluku o pristupanju toj akciji, a prvi korak u realizaciji imenovanje je Koordinacijskog odbora koji će izraditi cjelokupni Program projekta. S tom svrhom okupili su se predstavnici odgojno – obrazovnih ustanova, udruga, Centra za socijalnu skrb Daruvar, PP Daruvar, Vatrogasne zajednice Daruvar te predstavnici Grada i Županije. Ujedno je predstavljen i projekt “POP-UP Festival”.
U izradu programa bit će uključeni i roditelji te oni zbog kojih se sve ovo i događa – djeca.

09. 10. 2017. – PONEDJELJAK

OBILJEŽEN DAN NEOVISNOSTI

Povodom Dana neovisnosti, predstavnici Grada Daruvara zajedno sa predstavnicima udruga proizašlih iz Domovinskog rata, obiteljima stradalnika, Policijskom postajom Daruvar, predstavnicima političkih stranaka i ostalim građanima, položili su vijence i zapalili svijeće kod Spomenika braniteljima Daruvara u parku Antuna Jankovića, odajući time počast palim braniteljima Domovinskog rata. Tom prigodom je istaknuto da je 08. listopada dan od velikog povijesnog značaja za Republiku Hrvatsku kojim se obilježava prekid svih državno – pravnih odnosa s tadašnjom SFRJ. Iako je od tada prošlo već 26 godina, sjećanje na one koji su nam omogućili život u demokratskom društvu i državi ne smije izblijedjeti. Nakon polaganja vijenaca održana je i Misa za Domovinu u Crkvi Presvetog Trojstva.  U večernjim satima obilježavanje je nastavljeno koncertom Berislava Arlavija i kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta.

DRUGO IZDANJE ŽDRAL TRAILA

Drugo izdanje utrke Ždral Trail 2017, unatoč lošijim vremenskim uvjetima, okupilo je velik broj rekreativaca, ljubitelja prirode i dobrog društva. U organizaciji Kluba SKOK, utrka je krenula ispred planinarskog doma Petrov vrh u 10 sati, a pripremljene su tri staze, za profesionalce, rekreativce i one najmlađe; Veliki Ždral dužine 24km, Mali Ždral dužine 13km i Jaje dužine 5km. Sudionike utrke podržao je gradonačelnik Damir Lneniček te zamjenici Vanda Cegledi i Vladimir Bilek. Novina od ove godine je ta da je Ždral Trail dio EGS KontinenTrail lige i Slavonsko – baranjske Trail Lige, a i ta da je samo događanje obogaćeno dodatnim sadržajima.

ODRŽANI DARUVARSKI FOTOSUSRETI

Povodom obilježavanja punih osam desetljeća postojanja i rada Foto Film kluba Daruvar, a u sklopu čega se održala i promocija knjige Branke Hlevnjak “Slavka Pavić subjektivna fotografija” i otvorenje izložbe “Camera Obscura”, u subotu su se održali i Daruvarski fotosusreti. Sudionike fotosusreta pozdravila je zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi, a fotografi su se podijelili u nekoliko skupina. Budući da subota obilovala brojnim događanjima, sudionici su imali prilike fotografirati brojne događaje.

OTVORENA IZLOŽBA GLJIVA

Gradonačelnik Damir Lneniček u subotu je otvorio Izložbu gljiva i fotografija daruvarskih gljivara koju je organizirala Udruga gljivara “Kotrč”. U prostorijama Male galerije na Trgu dr. Franje Tuđmana 7 posjetitelji su osim razgledavanja izložbenih primjeraka, mogli nešto naučiti i o jestivim i otrovnim gljivama. Budući da se mnogo Daruvarčana i bavi uzgojem ili branjem ove šumske biljke, što dokazuje i postojanje udruge specijalizirane za to područje, posjetitelji su bili pozvani brati samo one gljive koje prepoznaju i za koje su sigurni da su jestive, što je naročito bitno budući da ova godina bilježi veliki urod. Također, pozvani su svi koje zanima ova tematika da se pridruže udruzi koja je u kratkom vremenu okupila preko 100 članova.

06. 10. 2017. – PETAK

RASPISAN NATJEČAJ ZA STIPENDIJE

Grad Daruvar je s datumom 06. listopada raspisao Natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima Grada Daruvara. Od ove godine na Natječaj se ponovno mogu prijaviti učenici i to srednjih strukovnih škola. Ukupno se dodjeljuje 10 stipendija, a novina je ta da su iznosi povećani. Mjesečni iznos studentske stipendije od sada iznosi 1.000,00 kuna, a učeničke 500,00 kuna. Na Natječaj se svi zainteresirani mogu prijaviti do 20. listopada, a sve potrebne uvjete možete pronaći na našoj web stranici pod rubrikom “Obavijesti” i “Natječaji i oglasi”.

05. 10. 2017. – ČETVRTAK

U sklopu Dječjeg tjedna već se tradicionalno obilježio susret i druženje djece predškolskih ustanova iz Daruvara, Sirača i Končanice. Ove godine susret je organizirao Dječji vrtić „Vladimir Nazor“ Daruvar, a vrtićance je ispred Grada Daruvara pozdravila zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi. Domaćini su za svoje goste priredili lutkarsku predstavu „Vjeveričina slastičarna“ koju je izvela Kazališna skupina vrtića Vladimir Nazor, a programom su predviđene i kreativne radionice te sportske aktivnosti.

04. 10. 2017. – SRIJEDA

OTVORENA IZLOŽBA “CAMERA OBSCURA”

Izložba „Camera obscura“ sinoć je otvorena za javnost u Galeriji Grada Daruvara „Croatia osiguranje“, Knytlova 1. Izložbu je otvorio gradonačelnik Damir Lneniček pozdravivši sve prisutne. Radi se o izložbi fotografija koje su nastale zajedničkom suradnjom i radionicama Foto Film kluba Daruvar i udruge Korak dalje te Centra Rudolf Steiner Daruvar, a uz podršku Hrvatskog fotosaveza i Grada Daruvara. Izložbu možete posjetiti sve do 16. listopada i to: subotom od 11-13 sati, nedjeljom od 17-19 sati, a ostalim danima uz prethodnu najavu na broj telefona 043/331-241.

PROMOCIJA KNJIGE “SLAVKA PAVIĆ SUBJEKTIVNA FOTOGRAFIJA”

U Pučkoj knjižnici i čitaonici Daruvar pred zainteresiranim Daruvarčanima, a u organizaciji Hrvatskog fotosaveza, Foto Film kluba Daruvar i Grada Daruvara održana je promocija knjige Branke Hlevnjak – „Slavka Pavić subjektivna fotografija“. Ova ekonomistica po profesiji i njezin suprug Milan Pavić, oboje rodom iz Daruvara, slovili su kao najpoznatiji par fotografski par u povijesti hrvatske fotografije i to zasigurno jesu. I dok je rad supruga Milana bio poznat široj javnosti, Slavka je sve do skupne izložbe hrvatskih umjetnika u Francuskoj bila nepoznata. Od tada počinje uspon ove fotografkinje čija su djela jasno precizirala duh vremena u kojem su nastala. Veličina i skromnost ove umjetnice potaknula je Branku Hlevnjak, povjesničarku umjetnosti i autoricu knjige da pisanom riječju zabilježi ponešto o radu i djelu Slavke Pavić. Dodajmo kako galerija Foto film kluba Daruvar nosi naziv Milana Pavića.

SASTANAK U MINISTARSTVU MORA, PROMETA I INFRASTRUKTURE

Na inicijativu saborskih zastupnika s područja naše županije; Vladimira Bileka i Mire Totgergelija, u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture jučer se održao sastanak s ministrom Olegom Butkovićem na kojem je sudjelovao i gradonačelnik Damir Lneniček. Prioritetne teme sastanka uvelike su važne za naše područje, a razgovaralo se o rekonstrukciji državne ceste Daruvar – Končanica – Grubišno Polje s pripadajućom infrastrukturom i pješačkim stazama, zatim o izgradnji kružnog toka u Daruvaru te obnovi vijadukta „Krndija“ na dionici pruge Sirač – Pakrac.
Sastanku su prisustvovali i predstavnici Hrvatskih cesta i Hrvatskih željeznica te jedinica lokalne samouprave iz okruženja.

OBILJEŽEN DJEČJI TJEDAN

U sklopu Dječjeg tjedna koji je ove godine započeo 02. listopada na Međunarodni dan djeteta, a koji završava u nedjelju 08. listopada, vrtićanci iz Dječjeg vrtića „Vladimir Nazor“ Daruvar i Češkog dječjeg vrtića Ferde Mravenca Daruvar, ukrasili su glavni gradski trg svojim crtežima.Djeca su se uz pomoć kreda potrudila da ova gradska površina dobije novo, šareno ruho a kao znak zahvalnosti zamjenik gradonačelnika Marcel Medak podijelio je mališanima „slatke“ znakove pažnje. Obilježavanje Dječjeg tjedna je prije više od trideset godina pokrenuo Savez društava naša djeca pod motom „Ljubav djeci prije svega“ gdje se nizom aktivnosti i akcija namijenjenih djeci želi skrenuti pozornost šire društvene javnosti na položaj djece u društvu. Tim putem krenuo je i Grad Daruvar pristupanjem Akciji – Grad Daruvar prijatelj djece.

03. 10. 2017. – UTORAK

U IZRADI NOVI PRAVILNIK O STIPENDIJAMA

Grad Daruvar će kao i svake godine raspisati natječaj za stipendije, no ono što je novina jesu stipendije za učenike srednjih strukovnih škola. Naime, ove godine će se uz pet studentskih stipendija dodijeliti i pet učeničkih stipendija, a visina stipendije porast će s dosadašnjih 750,00kn na 1.000,00kn za studente, dok će studentska stipendija mjesečno iznositi 500,00kn. Raspisivanje natječaja po novom Pravilniku o stipendiranju učenika i studenata Grada Daruvara najavljeno je na kraju ovog tjedna.

MEĐUNARODNI DAN STARIJIH OSOBA

Matica umirovljenika Daruvar obilježila je zajedno sa svojim članovima i gostima Međunarodni dan starijih osoba. U restoranu Terasa u Julijevom parku priređen je program namijenjen osobama zlatne dobi, a pjesmom i glazbom događaj je uveličao zbor “Umirovljenik”.

22217687_683548401851553_1273946527_o

02. 10. 2017. – PONEDJELJAK

OBILJEŽENA 26. OBLJETNICA NASTANKA 24. MAD-a DARUVAR

Dana 1. listopada, ispred Dvorca grofa Jankovića u organizaciji Grada Daruvara i udruge 24. MAD, obilježena je 26. obljetnica nastanka 24. mješovitog artiljerijskog divizijuna Daruvar i obilježavanje prvog bojevog djelovanja ove postrojbe.

Nakon minute šutnje za sve poginule i preminule pripadnike 24. MAD-a i sve hrvatske branitelje, prisutnima se obratio predsjednik 24. MAD-a Marin Selihar, jedan od zapovjednika 24. MAD-a, zatim bojnik Ivan Raos – izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade RH, saborski zastupnik Miro Totgergeli, te izaslanik predsjednice RH gospođe Kolinde Grabar Kitarović bojnik Jožek Štignjedec.

Obilježavanje obljetnice svojim dolaskom uveličao je i izaslanik ministra obrane i podpredsjednika Vlade, brigadir Marijan Cikuš, izaslanik župana BBŽ i načelnik Općine Dežanovac Josip Stjepanović i zamjenica gradonačelnika Grada Daruvara Vanda Cegledi.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i jedan od zapovjednika obrane grada Daruvara ’91. godine Ferid Fazlić  pisanim su putem ispričali nemogućnost dolaska i ujedno čestitali obljetnicu 24. MAD-a Daruvar.

Pri završetku svečanog postrojavanja i obraćanja uzvanika, okupljeni su se uputili prema Spomeniku braniteljima Daruvara za poginule i nestale suborce gdje su položili vijence i održali kraći vjerski odred koji je vodio novi župnik Župe Presvetog Trojstva Anto Ivić koji je pri završetku posjetio stalni izložbeni postav Domovinskog rata u Dvorcu grofa Jankovića.

28. 09. 2017. – ČETVRTAK

ODRŽANA 3. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA DARUVARA

Daruvarski vijećnici na jučer održanoj sjednici Gradskog vijeća nakon aktualnog sata usvojili su Polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Daruvara za prvih šest mjeseci, a imenovali su i članove Komisije za zakup poslovnih prostora u vlasništvu Grada i Komisije za gospodarenje zelenim površinama Grada. Potvrđeni su i članovi Gradskog savjeta za uređenje prostora Grada Daruvara, a usvojena je i Odluka o gradnji reciklažnog dvorišta. Na prijedlog predsjednice Vijeća Snježane Sabo usvojena je Odluka o smanjenju iznosa naknade za rad predsjednika Gradskog vijeća, a vijećnici su podržali i inicijativu da se Grad Daruvar uključi u akciju Gradovi i općine prijatelji djece. U daruvarskom Gradskom vijeću Snježnu Hopp koja je mandat stavila u mirovanje zbog odlaska na funkciju pomoćnice ministra zaštite okoliša i energetike, mijenja vijećnik Zlatko Getliher. U daruvarskom gradskom vijeću Snježanu Hopp koja je mandat stavila u mirovanje zbog odlaska na funkciju pomoćnice ministra zaštite okoliša i energetike, mijenja vijećnik Zlatko Getliher.

27. 09. 2017. – SRIJEDA

SUSRET GRADONAČELNIKA I PODUZETNIKA GRADA DARUVARA

Razvojni centar Daruvar koji je od nedavno na usluzi svim zainteresiranim subjektima za apliciranje na projekte, kako nacionalne tako i europske, predstavljen je sinoć na susretu gradonačelnika i poduzetnika grada Daruvara.

Zanimanje za rad Razvojnog centra bilo je golemo sudeći prema odazivu naših poduzetnika. Praksa je to koja se želi uvesti u komunikaciju s gospodarskim subjektima grada, a u tu svrhu prisutne je pozdravio gradonačelnik Damir Lneniček.

Također, predstavljeni su planovi za razvoj grada Daruvara, ali prije svega željela su se čuti promišljanja poduzetnika vezano za viziju razvoja, u kojem smjeru krenuti dalje te kako potaknuti gospodarske aktivnosti zajedničkim proaktivnim djelovanjem. Rad Razvojnog centra Daruvar te usluge koje pruža, poduzetnicima je predstavila VD ravnateljice Marija Stražičić.

26. 09. 2017. – UTORAK

UKLONJENE DOTRAJALE GRANE

Zbog direktne opasnosti po građane i pješake, danas su kod Gradske tržnice Daruvar, porezane dotrajale grane stabala kestenja koje su predstavljale direktnu opasnost po građane i vozila koja se kreću u neposrednoj blizini. Akciju rezanja organizirao je Grad Daruvar koju je sproveo u suradnji s djelatnicima Javne vatrogasne postrojbe Daruvar.

 

21992745_1924357534494045_8815269250296005158_o

25. 09. 2017. – PONEDJELJAK

12. MALI SAJAM KAZALIŠTA – MASKA

Pod pokroviteljstvom Grada Daruvara od 21. – 24. rujna održao se 12. po redu Mali sajam kazališta – MASKA. Kvaliteta sadržaja i predstava koje Maska nudi najmlađima rastu iz godine u godinu što potvrđuje popunjenost na svim događanjima. Osim odgojne note koju svaka predstava nudi, izvrstan je to način da se kod najmlađih razvije ljubav prema kazališnoj umjetnosti. Unatoč tome što se dio događanja odvijao na otvorenom i unatoč lošim vremenskim prognozama, najmlađi nisu odustali. Popunjenost glavnog gradskog trga bila je i iznad očekivanja. Razlog se može pripisati i već spomenutim novim sadržajima od kojih svakako treba spomenuti i vlakić koji je naše najmlađe sugrađane i njihove roditelje vozio po gradu. Već za 13. MASKU planovi su još i veći nego ovogodišnji, a spomenimo samo da se ide u realizaciju osnutka dječjeg kazališta koje bi trebalo biti u prostorima “Hrvatskog doma”.

22. 09. 2017. – PETAK

UČENICI IZ DOLJANA POSJETILI GRADSKU UPRAVU

Učenici od 1. do 4. područne škole Doljani, iz hrvatskog i češkog odjeljenja posjetili su u pratnji učiteljica Gradsku upravu i upoznali se s njenim radom. Učenike je u Gradskoj vijećnici pozdravio gradonačelnik Damir Lneniček i zamjenica Vanda Cegledi, a najmlađi su imali puno pitanja za predstavnike izvršne vlasti.

WP_20170921_08_41_40_Pro

 

 

21. 09. 2017. – ČETVRTAK

ODRŽANA IZVANREDNA SKUPŠTINA SPORTSKE ZAJEDNICE GRADA DARUVARA

Sportska zajednica Grada Daruvara održala je izvanrednu Skupštinu zbog rebalansa proračuna te udruge. Zbog zakonom utvrđenih okolnosti iz prvog polugodišta ove godine, Sportska zajednica imala je smanjeni priljev sredstava te je morala revidirati svoj glavni financijski dokument. Skupštini su ispred Grada prisustvovali zamjenici gradonačelnika Vanda Cegledi i Marcel Medak. Unatoč okolnostima, sportski klubovi nastavili su ostvarivati dobre rezultate, a predsjednik Tihomir Djedović zahvalio je svima na konstruktivnoj i afirmativnoj raspravi.

20. 09. 2017. – SRIJEDA

Svečanim potpisivanjem ugovora u Velikoj vijećnici Gradske uprave Grada Daruvara, dodijeljena su financijska sredstva udrugama koje djeluju na području kulture, civilnog društva, tehničke kulture i sporta. Time je omogućen kontinuitet djelovanja udruga, odnosno provedba vrijednih programa i projekata koje su udruge pripremile kako za svoje članove, tako i za cijelu lokalnu zajednicu.

Ove godine, a može se reći od 01. srpnja, osigurana su sredstva kroz četiri natječaja koje je Grad raspisao 14. srpnja. U području kulture osigurano je 50 tisuća kuna, za civilno društvo 61 tisuća kuna, za tehničku kulturu 35 tisuća kuna i za sport 266.334 tisuća kuna.

Ugovore je ispred Grada Daruvara potpisao gradonačelnik Damir Lneniček uz prisutnost zamjenice Vande Cegledi, a udruge koje su dobile sredstva su:

– Gradska limena glazba Daruvar 1922,

– Matica umirovljenika Daruvar,

– Udruga s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji “Korak dalje” Daruvar,

– Udruga osoba s invaliditetom Daruvar,

– Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Daruvar,

– Udruga Hram zdravlja Daruvar,

– Udruga pripadnika 24. mješovitog artiljerijskog divizijuna Daruvar,

– Udruga distrofičara, oboljelih od cerebralne paralize i ostalih neuromuskularnih oboljenja,

– Udruga invalida rada Daruvar,

– Udruga za promicanje pozitivne afirmacije mladih u društvu “Impress” Daruvar,

– Udruga Ždralice Daruvar,

– Moto klub Daruvar,

– Udruga slijepih Daruvar,

– Udruga gluhih i nagluhih,

– Zajednica tehničke kulture Daruvar,

– Sportska zajednica Grada Daruvara.

Grad Daruvar još jednom čestita svim udrugama!

19. 09. 2017. – UTORAK

NASTAVLJENA SURADNJA S PRAŠKIM OKRUGOM PRAG 15

Na temelju sporazuma kojeg su prije mjesec dana u Daruvaru potpisali gradonačelnik Damir Lneniček i gradonačelnik praškog okruga Praha 15 Milan Wenzl, daruvarska delagacija posjetila je taj okrug povodom obilježavanja njegovog dana. Praha 15 jedan je od ukupno 22 praška okruga, a delegacija u sastavu Olga Šimon-Danek ispred Gradske uprave, Marija Valek ispred Češke osnovne škole J.A. Komenskog Daruvar, Romana Horvat ispred Pučke knjižnice i čitaonice i Tihomir Djedović ispred Sportske zajednice Grada Daruvara. Kako je sporazum i potpisan s ciljem razmjene iskustava i suradnje na području sporta, kulture i društvenih djelatnosti, naši predstavnici upoznali su se s radom institucija i udruga koje djeluju upravo na tim područjima.

21557474_1921035661492899_776352017904360102_n

18. 09. 2017. – PONEDJELJAK

SVEČANO OTVOREN STALNI IZLOŽBENI POSTAV NA OTVORENOM

U subotu 16. rujna, svečano je otvoren Stalni izložbeni postav Domovinskog rata na otvorenom, a obilježena je i 26. obljetnica Domovinskog rata, policijske akcije oslobađanja vojarne Polom te Dan branitelja Grada Daruvara. Mnogobrojna izaslanstva političkog i javnog života, Udruga proisteklih iz Domovinskog rata položila su vijence i zapalila svijeće na spomen obilježju pogibije Josipa Pleša u naselju Kip te kod spomen obilježja u Doljanima poginulim braniteljima. Počast je odana i ubijenim civilima naselja Doljani.

FLIG 2017.

Tijekom vikenda održan je jubilarni 10. po redu Festival limenih glazbi „FLIG 2017.“ U petak 15. rujna, domaćin, Gradska limena glazba Daruvar 1922 otvorila je Festival nastupnom na glavnom gradskom trgu i proslavila 95. godišnjicu postojanja. Program se nastavio u subotu revijalnim koncertom ispred Dvorca grofa Jankovića na kojem su nastupili: Gradska glazba Virovitica, Gradska glazba “Trenkovi panduri” Požega, Puhački orkestar Goričan, Pecsi Vasutas Koncertfuvos Zenekar – puhački orkestar Željezničar Pečuh, JAZZ orkestar Oružanih snaga RH i Gradska limena glazba Daruvar 1992. FLIG je završio u nedjelju nastupom orkestara u Glazbenom paviljonu Julijevog parka.

15. 09. 2017. – PETAK

UREĐENJE HRVATSKOG DOMA

Paralelno s radovima u Dvorcu grofa Jankovića, odvijaju se i radovi u Hrvatskom domu. Saniraju se oštećenja, obavljaju se ličilački radovi, popravljaju se prozori te niz drugi radova koji su potrebni da bi prostor bio u punoj funkciji. Sve navedeno odrađuje se u svrhu pripreme prostora za rad udruga koje će djelovati u njemu, kao i udruge, odnosno udruženja mladih za koje je Hrvatski dom svojevrsno tradicionalno mjesto okupljanja u Daruvaru kroz niz godina. Također, prostor će biti namijenjen i za buduće dječje kazalište te za probe i uvježbavanje novih predstava Amaterskog kazališta Daruvar.

14. 09. 2017. – ČETVRTAK

SASTANAK S UDRUGAMA GRADA DARUVARA

Zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi održala je sastanak s udrugama koje djeluju na području Grada Daruvara. Tema sastanka odnosila se na razradu aktivnosti za iduću kalendarsku godinu, javne natječaje o dodjeli financijskih sredstava te o pojednostavljivanju natječajne procedure. Svečano potpisivanje ugovora za financijska sredstva koje su dobile udruge putem javnog natječaja za 2017. godinu, najavljeno je za 20. rujna (srijeda) s početkom u 10 sati u Velikoj vijećnici Gradske uprave, I. kat.

ENERGETSKA OBNOVA ZGRADA

Jučer je u sjedištu Bjelovarsko – bilogorske županije potpisano 11 ugovora o energetskoj obnovi školskih zgrada s područja cijele županije. Među njima je i Glazbena škola Brune Bjelinskog Daruvar u čije je ime Ugovor potpisala zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi, ali u svojstvu ravnateljice škole. U realizaciju projekta kreće se iduće godine, a najavljena je i obnova zgrade Doma zdravlja.

DODJELA NAGRADA ZA NAJUREĐENIJE OKUĆNICE I BALKONE

Komisija za gospodarenje zelenim površinama Grada Daruvara ove je godine obišla i ocijenila 8 okućnica i 7 balkona na području Grada koji su se našli u izboru za najuređeniju okućnicu i balkon. Tim povodom održana je i dodjela priznanja u Velikoj vijećnici Gradske uprave.

Pobjednici u kategoriji okućnica za 2017. godinu su:

1. Okućnica obitelji Majvald, Vrbovačka cesta 42

2. Okućnica obitelji Filipčić, Zeleni brijeg 23

3. Okućnica obitelji Kutjevac, A. G. Matoša 10

Pobjednici u kategoriji balkona za 2017. godinu su:

1. Balkon obitelji Jarža, I. Mažuranića 111

2. Balkon obitelji Milašin, S. Radića 15

3. Balkon obitelji Kasal, R. Boškovića 11

Grad Daruvar akciju izbora najuređenijih okućnica i balkona provodi samostalno od 2005. godine. Još jednom čestitamo svima koji su osvojili nagrade.

13. 09. 2017. – SRIJEDA

PODJELA NAKNADA ZA NOVOROĐENČAD

U vijećnici Grada Daruvara uručene su jednokratne novčane pomoći za opremu novorođenog djeteta u obitelji u 2017. godini. U ovoj skupini, novčanu potporu dobilo je 33 novorođenčadi. Roditeljima se pomoć za opremu novorođenčadi dodjeljivala po novom modelu, za prvo dijete u obitelji 1000 kuna, za drugo 2000 tisuće kuna, a za treće i svako iduće 3000 kuna. Prva ovogodišnja podjela pomoći bila je u travnju, kad su roditelji za prvo dijete u obitelji dobili 500 kuna, za drugo dijete 1000 kuna, dok za treće i svako iduće 1500 kuna. Novac je tada dobilo 20 novorođenčadi.

12. 09. 2017. – UTORAK

RADOVI U DVORCU GROFA JANKOVIĆA

Jedan od prioriteta Gradske uprave i gradskih vlasti je očuvanje i briga za gradsku imovinu. Dvorac grofa Jankovića nalazi se na samom vrhu liste objekata u koje je potrebno neprestano ulagati, jer osim nas Daruvarčana, to mjesto posjećuju i turisti našeg grada. Ovih dana u dvorcu provedeni su radovi na popravku i zamjeni dotrajalih rasvjetnih tijela te ugradnja novih. Tako je u u „glazbenoj dvorani“ u kojoj se tijekom godine održavaju koncerti i ostala događanja, ugrađeno novih osam zidnih lampi, a u ostatku dvorca uređene su dotrajale plafonjere. I ovim novim „malim“ detaljima dvorac je postao reprezentativniji, a Grad Daruvar nastavit će ulagati u obnovu dvorca prvenstveno sredstvima dodijeljenim preko projekata Ministarstva kulture.
20170908_135144_resized

30. 08. 2017. – SRIJEDA

ZAPOČEO 3. DJEČJI NOGOMETNI KAMP NACIONALNIH MANJINA

U Daruvaru, na terenima NK Daruvar svečano je otvoren 3. dječji nogometni kamp nacionalnih manjina. Kamp se održava u organizaciji HNK Daruvar, a uz potporu Grada Zagreba, saborskog zastupnika za češku i slovačku manjinu Vladimira Bileka te Grada Daruvara.

U ovogodišnjem kampu sudjeluje 110 dječaka i djevojčica u dobi od 5 do 14 godina, albanske, romske, mađarske, srpske, slovačke i češke manjine. Svečanost otvaranja kampa pratio je uz saborskog zastupnika za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek i saborski zastupnik za mađarsku nacionalnu manjinu Robert Janković, predsjednica Saveza Čeha u RH Anamarija Štruml Tuček, zamjenica gradonačelnika Grada Daruvara Vanda Cegledi te izaslanstvo češkog grada Kyjova. Nogometni kamp otvorila je izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, njegova zamjenica Jelena Pavičić Vukičević.

RADOVI U DJEČJIM VRTIĆIMA

U tijeku su radovi na izmjeni stolarije na Dječjem vrtiću Vladimir Nazor. Riječ je o posljednjoj fazi radova na sanaciji objekta, a uoči početka nove pedagoške godine. Radi se i u Češkom dječjem vrtiću Ferda Mravenec u kojem među radovima vrijedi izdvojiti kompletnu sanaciju jedne učionice, uključujući i lakiranje parketa.

29. 08. 2017. – UTORAK

RADOVI U ULICI STJEPANA RADIĆA

Narednih mjesec dana trajat će radovi na uređenju Radiće ulice. Prva faza obuhvaća izmjenu plinske instalacije, nakon koje će započeti radovi na uređenju pješačke staze. Završetkom tih radova Radićeva ulica biti će u potpunosti uređena, od centra grada pa do Preradovićeve ulice s obje strane. Radove je dogovorio Grad Daruvar koji je investitor, a tvrtka Darkom odrađuje sve planirane aktivnosti. Vrijednost svih spomenutih radova iznosi oko 700 tisuća kuna, a taj novac pokriva izmjenu kompletne plinske instalacije te postavljanje betonskih kocaka na pješačkoj stazi.

28. 08. 2017. – PONEDJELJAK

ODRŽANA UMJETNIČKA VEČER “ALIFEROUS”

Daruvarska talentirana i kreativna mladež priredila je svojim sugrađanima i vršnjacima nesvakidašnji događaj. Umjetnička večer „Aliferous“ (hrv. imati krila) održala se u subotu 26. kolovoza Dvorskom perivoju. Ovaj sve samo ne običan festival, priredio je prisutnima zanimljivu i interaktivnu potragu za blagom popraćenu glumačkom animacijom i navigacijom, naizmjeničnom svirkom mladih glazbenika na različitim punktovima širom perivoja i ostali kreativni sadržaji. Šetnja kroz etape festivala po romantično uređenom Dvorskom perivoju završila je zajedničkim koncertom na pozornici ispred samog ulaza u Dvorac Janković.

24. 08. 2017. – ČETVRTAK

POTPISAN SPORAZUM O SURADNJI IZMEĐU GRADA DARUVARA I PRAGA 15

U vijećnici Grada Daruvara potpisan je sporazum o suradnji između Grada Daruvara i praškog okruga Prag 15. Sporazum su potpisali daruvarski gradonačelnik Damir Lneniček i Milan Wenzl predstavnik Praga 15, jednog od 22 upravna okruga Praga, a koji obuhvaća Dolní Měcholupy, Dubeč, Petrovice, Štěrboholy.

Gosti iz Češke tijekom posjeta Daruvaru imali su sastanak u Savezu Čeha u RH, zatim u gradskoj upravi s predstavnicima Sportske zajednice, Vatrogasne zajednice, a posjetili su Daruvarske toplice, Termalni vodeni park i Dvorac grofa Jankovića. Tijekom posjeta otvorene su teme o budućoj suradnji na području kulture, sporta i gospodarstva.

Gosti iz Češke najavili su da će se plod ovog sporazuma kojem je prethodio dvije i pol godine dug put, vidjeti već u studenom. Naime, 17. studenog u Pragu, u okrugu Prag 15 biti će postavljena izložba Saveza Čeha o zbrinjavanju djece u Republici Češkoj za vrijeme Domovinskog rata.

23. 08. 2017. – SRIJEDA

RADNI POSJET TERMALNOM VODENOM PARKU

Nastavno na prošlotjedni radni sastanak između daruvarskog gradonačelnika Damira Lneničeka i virovitičkog gradonačelnika Ivice Kirina, ovoga tjedna održao se još jedan sastanak. Dokaz je to da Daruvar i Virovitica imaju dodirnih točaka koje se prije svega odnose na mogućnost buduće suradnje. No, budući da je važno i pitanje iskustva u određenim područjima, posjet gradonačelnika Grada Virovitice zajedno sa suradnicima bio je prvenstveno usmjeren na Termalni vodeni park „Aquae Balissae“ i njegov način funkcioniranja u gradu koji je poznat po lječilišnom turizmu. U ulozi domaćina, gradonačelnik Damir Lneniček obišao je s gostima ovu gradsku tvrtku.

22. 08. 2017. – UTORAK

PROGRAM BORAVKA ČEŠKE DELEGACIJE PRAHA 15 DARUVARU

Utorak 22.8.2017

18.00    – Sastanak u Savezu Čeha u RH (Trg kralja Tomislava 7)
– Razgovor o suradnji sa školama, vrtićima, Savezom Čeha
– Dogovor o prijevoz izložbe o životu Čeha u RH u Prag

Srijeda 23.8.2017

Gradska uprava, Velika vijećnica, Trg kralja Tomislava 14

09.00     – Razgovor o suradnji na području kulture i sporta

Javna vatrogasna postrojba Grada Daruvara, Trg križnog puta 1

10.30     – Razgovor o suradnji vatrogasnih postrojbi

Gradska uprava, Velika vijećnica, Trg kralja Tomislava 14

12.00     – Potpisivanje Sporazuma o suradnji između gradova Daruvara i Praga 15
15.30     – posjet Daruvarskim toplicama
16.15     – Termalnom vodenom parku „Aquae Balissae“ i
16.45     – Dvorcu grofa Jankovića, Spomen sobi Domovinski rat u Daruvaru

21. 08. 2017. – PONEDJELJAK

POČETAK DOMOVINSKOG RATA I DAN HRVATSKIH DRAGOVOLJACA DOMOVINSKOG RATA GRADA DARUVARA

Obilježen je početak Domovinskog rata i Dan hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Grada Daruvara. Gosti i uzvanici okupili su se u Policijskoj postaji Daruvar te su se u Koloni sjećanja prošetali ulicama Daruvara prema Spomeniku braniteljima Daruvara u parku grofa Antuna Jankovića. Tamo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, obilježena 26.godišnjica sjećanja na dan 18./19. 8. 1991. godine, početak Domovinskog rata u Daruvaru i Dan hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Grada Daruvara.

Tih dana 91. godine malobrojni pripadnici Policijske postaje Daruvar obranili su Policijsku postaju Daruvar kao i središte grada, a tada su i nasilno odvedeni Marijan Petrovečki, Darko Petrovicki i Damir Rambousek, a prvi policajci dragovoljno pristupili u Pričuvni sastav Policijske postaje Daruvar. Statutom Grada Daruvara, 18.08. je proglašen Danom hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Grada Daruvara.

Odlukom Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH Kolinde Grabar Kitarović, Policijska postaja Daruvar odlikovana je odličjem Red Nikole Šubića Zrinskog za „junački čin u Domovinskom ratu“.

U obilježavanju ovih značajnih datuma osim članova obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, te predstavnika Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, županije i Grada Daruvara, sudjelovao je i izaslanik predsjednice RH Ivan Krupec, u ime potpredsjednika Vlade i ministra obrane te načelnika glavnog stožera oružanih snaga, Marijan Cikuš, u ime ministra branitelja pomoćnik ministra Dinko Tandara, u ime ministra unutarnjih poslova Krunoslav Jozić, zapovjednik antiterorističke jedinice Lučko i zamjenik načelnika Policijske uprave Bjelovarsko –bilogorske Hamdija Mašinović.

DANI PIVA

Pivovara Daruvar uz pokroviteljstvo Grada Daruvara i Turističke zajednice Daruvar – Papuk i ove je godine za sve ljubitelje piva organizirala dvodnevno nezaboravno druženje. Dani piva ovoga su puta izašli iz okruga dvorišta pivovare na glavni gradski trg, dok su se u „maloj ulici“ mogla kušati craft piva iz cijele Hrvatske. Velik broj posjetitelja koji se mogao vidjeti na daruvarskim ulicama 18. i 19. kolovoza, zasigurno je pridonio održavanju 177 godina duge pivske tradicije grada u kojemu se pivo spravlja po staročeškoj recepturi.

18. 08. 2017. – PETAK

RADNI SASTANAK O ZAJEDNIČKOJ SURADNJI I PROJEKTIMA

Gradonačelnik Damir Lneniček primio je u svom uredu saborskog zastupnika Miru Totgergelija i načelnika Općine Đulovac Dragu Hodaka. Na radnom sastanku razgovaralo se o mogućnostima zajedničke suradnje, kapacitetima lokalne zajednice, a aktualna tema bila je i aplikacija projekata. Podsjetimo, od 1. kolovoza s radom je započeo Razvojni centar Daruvar koji bi na raspolaganju trebao biti i susjednim općinama.

04. 08. 2017. – PETAK

PRIJEM PREDSTAVNIKA NK LOKOMOTIVA

Zamjenici gradonačelnika Vanda Cegledi i Marcel Medak primili su delegaciju Nogometnog kluba Lokomotiva. NK Lokomotiva drugu godinu za redom svoj ljetni nogometni kamp i pripreme mlađih nogometnih pogona održava na terenima NK Daruvar i Daruvarskih toplica. Juniori Lokomotive igraju Ligu prvaka, a ovo pripremno razdoblje iskoristit će da odigraju susrete s klubovima koji su u blizini Daruvara.

03. 08. 2017. – ČETVRTAK

RADNI SASTANAK S RAVNATELJICAMA ČEŠKOG VRTIĆA I ŠKOLE

Zamjenici gradonačelnika Vanda Cegledi i Vladimir Bilek te predsjednica Gradskog vijeća Snježana Sabo, održali su radni sastanak s ravnateljicom Češkog vrtića Ferde Mravenca Daruvar Zdenkom Kutil i ravnateljicom Češke osnovne škole Jana Amosa Komenskog Daruvar Marijom Valek.Teme sastanka bile su u prvom redu vezane uz projekat dogradnje škole Jana Amosa Komenskog, trenutnoj poziciji cijelog projekta te aktivnostima koje se moraju odraditi kako bi dogradnja započela kako je i planirano.

POSTAVLJEN VIDEO NADZOR NA DJEČJEM IGRALIŠTU DJEČJEG VRTIĆA „VLADIMIR NAZOR“ DARUVAR

Postavljanjem suvremenog video nadzora u potpunosti je pokriven vanjski prostor Dječjeg vrtića “Vladimir Nazor” Daruvar te je time završena posljednja etapa projekta uređenja vanjskog dječjeg igrališta. Igralište je prava oaza mira u samom centru grada koje je otvoreno za svu djecu i njihove roditelje. Zamjenici gradonačelnika Vanda Cegledi i Vladimir Bilek te predsjednica Gradskog vijeća Snježana Sabo u pratnji ravnateljice Jovite Bodulušić obišli su igralište te su im tom prilikom prezentirani budući planovi uređenja i dogradnje vrtića.

02. 08. 2017. – SRIJEDA

RAZVOJNA AGENCIJA DARUVAR ZAPOČELA S RADOM

Razvojna agencija Daruvar započela je s radom. Tim povodom održan je radni prijem za direktoricu Razvojne agencije Mariju Stražičić. Predstavnici grada; zamjenici gradonačelnika Vanda Cegledi i Marcel Medak, Boris Peranović predsjednik Upravnog vijeća Razvojne agencije te Snježana Sabo predsjednica Gradskog vijeća, u kratkim su crtama upoznali direktoricu s planovima Grada, a vezano uz apliciranje na natječaje, kako domaće tako i europske. Ured Razvojne agencije nalazi se na drugom katu Gradske uprave, a svi kontakt podaci bit će dostupni na web stranici grada i facebook stranici Razvoje agencije Daruvar.

01. 08. 2017. – UTORAK

RADNI SASTANAK S DELEGACIJOM VALAŠSKE MEZIRIČI

U radnom posjetu Gradu Daruvaru boravila je delegacija Valašske Meziriči (Češka Republika). Tijekom jučerašnjeg dana gosti su u pratnji domaćina održali radni sastanak u Gradskoj upravi, a obišli su prostor Dalita, tvrtku Kobid, Daruvarske toplice i Termalni vodeni park. Načelno su već dogovoreni modeli i područja buduće suradnje. U prvom redu je to obrazovanje i školstvo, a po povratku predstavit će u svom gradu i regiji i mogućnosti za investicije u Daruvar. U delegaciji koja je posjetila Daruvar su ing. Daniel Šulak, pročelnik za razvoj i gospodarstvo, ing. Zdenek Studenik, pročelnik za financije i Veronika Jurakova, predstavnica predškolskog odgoja.

31. 07. 2017. – PONEDJELJAK

KOORDINACIJA POVODOM OBILJEŽAVANJA 05. KOLOVOZA

U Velikoj vijećnici Gradske uprave održan je sastanak predstavnika Grada s predstavnicima braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Policijske postaje Daruvar, JVP Daruvar, Hrvatske vojske, Gradske limene glazbe 1922 Daruvar i ženske klape Stentoria, povodom obilježavanja 05. kolovoza. Program obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja započet će Svetom misom u Crkvi Presvetog Trojstva u 8,00 sati, a nastavit će se polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomenika braniteljima Daruvara u Parku Antuna Jankovića u 9,00 sati. Obilježavanje će se nastaviti na Trgu kralja Tomislava gdje je od 9,30 sati predviđeno okupljanje građana, branitelja, civilnih žrtava Domovinskog rata, obitelji poginulih i nestalih branitelja uz prigodni program i druženje uz grah.

RADNI SASTANAK S POMOĆNICOM MINISTRA TURIZMA

Gradonačelnik Damir Lneniček u pratnji svojih zamjenika, Vande Cegledi i Marcela Medaka, te predsjednice Gradskog vijeća Snježane Sabo, održao je radni sastanak s Oliverom Shejbal pomoćnicom ministra turizma i Vladimirom Bilekom, saborskim zastupnikom za češku i slovačku nacionalnu manjinu. Teme razgovora bile su uglavnom vezane uz turističke projekte koje će Grad aplicirati u narednom razdoblju. Govora je bilo i oko suradnje s Češkom, a za koju već postoje svi preduvjeti. Također je rečeno da je nužno ojačati veze s gradovima s kojima postoji suradnja, posebno onima u inozemstvu, jer se ta suradnja može iskoristiti za projekte prekogranične suradnje.

28. 07. 2017. – PETAK

EUROPA ZA GRAĐANE

Grad Daruvar jučer su posjetili predstavnici europskog klastera Bio Adria Alpe Pannonia iz Sremske Kamenice, Dražen Deranja i mg. Jasna Čordaš. Sastanak se održao na inicijativu zamjenice župana Tanje Novotni Golubić.  Sastanku su nazočili zamjenici gradonačelnika; Vanda Cegledi i Marcel Medak, a razgovaralo se o mogućnostima uključivanja grada Daruvara u transnacionalne suradnje i programe u područjima promocije i unapređenja kulturnog te eno-gastro turizma. Prvi korak u ovoj suradnji biti će prijava grada Daruvara kao partnera na natječaj Europa za građane na temu razvoja kulturnog turizma.

27. 07. 2017. – ČETVRTAK

POSTAVLJEN TEMELJ SURADNJE GRADA DARUVARA I GRADA VIROVITICE

Realizacija zajedničkih projekata cilj je Grada Daruvara i Grada Virovitice u budućnosti, zaključak je to sastanka između gradonačelnika Virovitice Ivice Kirina i gradonačelnika Daruvara Damira Lneničeka i zamjenika gradonačelnika i saborskog zastupnika Vladimira Bileka. Osim suradnje, u Virovitici je bilo riječi i o boljoj prometnoj povezanosti, a glavna tema bila je razvoj gospodarstva. Vodstvo gradova obišlo je i nedavno realiziran projekt – novi studentski dom. Oba gradonačelnika složila su se kako je ovaj sastanak odličan početak za suradnju dva bliska grada.

PRIJAVA ZA NAJUREĐENIJU OKUĆNICU/BALKON

Grad Daruvar i Komisija za gospodarenje zelenim površinama i ove godine ocjenjuju najljepše uređenu okućnicu i balkon. Komisija će ocjenjivati kandidature i dodijeliti nagrade za najljepše uređene okućnice i najljepše uređene balkone. Prijaviti se možete u Gradskoj upravi (soba broj 8), putem telefona 043/331-144 ili na mail: daruvar@daruvar.hr. Rok prijave je do 11.08.2017. godine.
Prijavnice možete preuzeti na sljedećem linku http://daruvar.hr/prijava-najuredeniju-okucnicubalkon/

26. 07. 2017. – SRIJEDA

VODSTVO GRADA OBIŠLO PRORAČUNSKE KORISNIKE I UDRUGE

Gradonačelnik Damir Lneniček i zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi obišli su Dom za starije i nemoćne „Ljudevite pl. Janković“ Daruvar te razgovarali s predstavnicima Doma o organizaciji rada, ali i proširenju smještajnog kapaciteta koji je neophodan. O toj tematici razgovaralo se i sa časnim sestrama koje su smještene u zgradi pored a koja se nameće kao logično rješenje po pitanju proširenja prostora Doma. U narednom razdoblju, a u dogovoru s predstojnicom časnih sestara, razmatrat će se mogućnosti preseljenja na adekvatnu lokaciju. Vodstvo Grada potom je u Zajčevoj 3 obišlo prostore „Dnevnog boravka“, programa koji svojim sadržajem upotpunjuje svakodnevnicu osoba starije životne dobi te prostorije udruge Impress čiji predstavnici su informirali gradonačelnika i zamjenicu gradonačelnika o svom radu.

25. 07. 2017. – UTORAK

PREDSTAVLJANJE NOVE TURISTIČKE PONUDE DARUVARA

“Biciklom po Daruvaru” naziv je projekta kojim će se upotpuniti turistički sadržaj Daruvara. Tri bicikla koja će se nalaziti ispred ureda Turističke zajednice Daruvar  – Papuk omogućit će turistima da dožive Daruvar na drugačiji način. Prezentacija projekta kojeg je omogućio Grad Daruvar održat će se danas u Velikog vijećnici Gradske uprave s početkom u 11,00 sati.

24. 07. 2017. – PONEDJELJAK

NASTAVAK ARHEOLOŠKIH ISTRAŽIVANJA

Danas se nastavljaju arheološka istraživanja na arheološkom lokalitetu Stari Slavik – Židovsko groblje kojeg provodi Grad Daruvar u suradnji s Konzervatorskim odjelom Gradskog muzeja Bjelovar. Sredstvima Ministarstva kulture i Grada Daruvara u iznosu od 80.000,00 kuna koja su dodijeljena temeljem apliciranja na javni poziv za prijavu programa Javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2017. godinu, nastavit će se istraživanja na otkrivenom perimetralnom zidu naselja.

COCA–COLA VJEŽBALIŠTE

Predstavnici Grada Daruvara i tvrtke Coca-Cola održali su zajednički sastanak na temu Coca-cola vježbališta. Podsjetimo, Coca-Cola pokrenula je projekt izgradnje vježbališta na otvorenome, tzv. aktivnih zona. Dio je to projekta „Pokreta za radost“ kojim se građane potiče na kretanje i educira o važnosti uravnotežene prehrane. Ove godine, zahvaljujući upravo Vašim glasovima, Daruvar će biti bogatiji za još jedan sportsko – rekreativni sadržaj. Nakon obilaska nekoliko lokacija, odlučeno je da će lokacija novog vježbališta biti u Rimskoj šumi, na travnatoj površini nasuprot „Streljane“. Slijedi ishođenje potrebne dokumentacije, a pripremu terena i postavljanje naprava za vježbanje možemo očekivati uskoro.

AKCIJA PRIKUPLJANJA AMBALAŽE OD SREDSTAVA ZA ZAŠTITU BILJA

Dana 26. srpnja 2017. godine, u vremenu od 8.00 do 11.00 sati provodit će se akcija prikupljanja ambalaže od sredstava za zaštitu bilja. Akcija koju provode Grad Daruvar i tvrtka Ciak održat će se na parkingu za teretna vozila u ulici Ljudevita Gaja, nasuprot trgovačkog centra Lidl. Povrat ambalaže je besplatan zahvaljujući tvrtkama koje financiraju projekt povrata i na taj način olakšavaju poljoprivrednicima zbrinjavanje opasnog otpada na siguran način. Napominjemo da ambalaže moraju biti prazne i da će se sakupljati ambalaža isključivo ovih tvrtki proizvođača/uvoznika koje ujedno i podupiru ovaj projekt:

AgroChem-Maks, Agroteks, BASF, Bayer CropScience, Chromos Agro, Danon, Dow AgroSciences, Florel, Genera, Iskra Zelina Kemijska Industrija, Orchem, Pinus Agro, Stockton, Syngenta Agro. 

 

21. 07. 2017. – PETAK

OBILJEŽENA 26. OBLJETNICA POGIBIJE POLICIJSKIH SLUŽBENIKA PP DARUVAR

Povodom tragične pogibije policijskih službenika PP Daruvar; Miroslava Polaka, Ivana Rončevića i Roberta Žilija 1991. godine, obilježena je 20. srpnja 26. godišnjica tog nemilog događaja u organizaciji Grada Daruvara, Udruge hrvatske policije branitelja Daruvara ’91. i Policijske postaje Daruvar. Program obilježavanja sjećanja na poginule policijske službenike nastavljen je obilaskom Spomen sobe u Dvorcu grofa Jankovića. Spomen soba otvorena je 2015. godine, a posvećena je zbivanjima u Domovinskom ratu na daruvarskom području. Poginulim policijskim službenicima, kao i svima koji su svoje živote utkali u obranu domovine u Domovinskom ratu neka je vječna hvala i slava!

 

20. 07. 2017. – ČETVRTAK

DOGOVORENA ORGANIZACIJA FLIG-a

Međunarodni festival limenih glazbi FLIG održat će se u Daruvaru 15., 16. i 17. rujna. Organizacijski odbor usuglasio se oko dodatnog programskog sadržaja koji će nadopuniti ovu glazbenu manifestaciju i učiniti je još atraktivnijom. Jedan od noviteta je da će se dio repertoara izvoditi u blizini Dvorca grofa Jankovića. Više detalja o ostalim novitetima otkrit ćemo Vam uskoro.

UTVRĐEN PLAN RADOVA NA DVORCU GROFA JANKOVIĆA

Jedan od simbola grada Daruvara, Dvorac grofa Jankovića, kroz 2 do 3 godine trebao bi biti u cijelosti obnovljen. Zaključak je to sastanka s g. Milanom Pezeljom, pročelnikom Konzervatorskog odjela u Bjelovaru, a utvrđeni su planovi rada za ovu i iduću godinu. Radovi na obnovi Dvorca grofa Jankovića traju već nekoliko godina i to zahvaljujući dodjeljenim sredstvima Ministarstva kulture, ali i uz pomoć sredstava Grada Daruvara. Do sada je obnovljena fasada pročelja, stolarija, postavljene su klupčice, a ove godine započinje se sa obnovom dotrajale gospodarske zgrade na zapadnoj strani Dvorca. Također, u novom ruhu zasjat će i glavni ulaz.

DARUVAR – RIMSKI CARSKI GRAD

Na dio povijesti iz rimskog razdoblja posebno smo ponosni. Rimski artefakti na koje smo tijekom vremena nailazili, što slučajno, što temeljem stručnog pretraživanja, dokazuju da je Daruvar „rimski grad“.  Geotermalna vrela čija je ljekovitost poznata od početka postojanja na ovom području bila su jedan od razloga da Rimljani upravo ovdje osnuju naselje pod imenom „Aquae Balissae“ u značenju „vrlo jaka vrela“. S vremenom, a zahvaljujući strateškom položaju“, naše područje dobiva status municipija. To znači da se ovdje nalazilo plemensko središte ili Muncipium Iasorum. Mnogo je segmenata iz tog vremena Daruvara koje još trebamo otkriti, a stručnjaci tvrde kako ispod površina leži ogroman potencijal. Da je zaista tako ustanovljeno je kada su započeta arheološka istraživanja u Rimskoj šumi. Lokacija Stari Slavik – Židovsko groblje mjesto je na kojem će se 24. srpnja 2017. godine nastaviti rasvjetljavati povijest našeg grada iz vremena antike. Do sada su tijekom arheoloških istraživanja na tri punkta pronađeni ostaci rimske arhitekture od klesanog kamena i perimetralni zid naselja na kojem će se istraživanja nastaviti i ove godine. Pratimo razvoj arheoloških iskapanja o čemu ćemo Vas redovno izvještavati, jer tko zna kakve ćemo zanimljive detalje još otkriti o daruvarskoj rimskoj povijesti.

 

17. 07. 2017. – PONEDJELJAK

PRIPREMNI RADOVI U RIMSKOJ ŠUMI

Grad Daruvar obavještava građane da 17. srpnja u Rimskoj šumi započinju pripremni radovi u svrhu nastavaka arheoloških iskapanja na arheološkom lokalitetu Stari Slavik – Židovsko groblje koje će započeti sljedećeg ponedjeljka, 24. srpnja. Budući da pripremni radovi podrazumijevanju rušenje stabala drveća i sječu granja, kao i odvoz zemlje koje će vršiti djelatnici Hrvatskih šuma i tvrtke Darkom d.o.o., molimo sve građane da obrate dodatnu pozornost prilikom kretanja kroz Rimsku šumu, a posebno u blizini arheološkog lokaliteta.