PARKOVI TAMNOG NEBA

Parkovi tamnog neba su područja izuzetne kvalitete prirodnog noćnog zvjezdanog neba bez svjetlosnog onečišćenja, zaštićena za potrebe znanstvenih, astronomskih, edukacijskih, turističkih i ostalih javnih aktivnosti. Sve je veća važnost prepoznavanja takvih područja i ulaganja napora oko njihove zaštite. Svjetlosno onečišćenje svijeta je sve veće i vrlo malo je područja na kojima se mogu promatrati zvijezde i svemirski objekti. Svjetlosno onečišćenje narušava bioritam prirode, šteti ljudskom zdravlju i nepotrebno i neumjereno rasipa goleme količine energije. Osim zdravstvenih, znanstvenih, ekoloških i astronomskih koristi od očuvanja parkova tamnog neba, ne treba zanemariti ni ekonomsku uštedu. Upravo zato je potrebno podići razinu znanja cjelokupne javnosti o važnosti noćnog krajolika i suzbijanju nepotrebne i neekološke rasvjete.

o7hrATPR
Međunarodni park tamnog neba ,,Vrani kamen”

Park tamnog neba ,,Vrani kamen ” nalazi se u blizini grada Daruvara i prostire se na 8 000 hektara površine planine Papuk, u zapadnom dijelu Slavonije.

Osim bogate flore i faune, Park je odlično mjesto za astronome i astrofotografe koji mogu uživati u promatranju i fotografiranju noćnog zvjezdanog neba. Astronomsko društvo ,,Kumova slama” iz Daruvara već dugi niz godina koristi ovaj biser prirode i činjenicu da je sačuvan od nepotrebnog svjetlosnog onečišćenja. Na području Parka Društvo aktivno promatra i fotografira noćno nebo i svemirske objekte, organizira razna astronomska događanja za djecu i odrasle.

Upravo zbog velikog potencijala nezagađenosti noćnog krajolika i gotovo netaknute prirode, radimo na tome kako bi Međunarodna organizacija za zaštitu tamnog neba (International Dark-Sky Association) ovo područje proglasila međunarodnim parkom tamnog neba.

Najfrekventnije područjeParka je Petrov vrh, udaljen devet kilometara od centra grada Daruvara. U Planinarskom domu na Petrovom vrhu okrjepu i utočište mogu potražiti svi zaljubljenici u prirodu i astronomiju, a po potrebi semože i noćiti. Pogodnost lokacije Planinarskoga doma ,,Petrov vrh” je neposredna blizina mjesta pogodnog za noćna promatranja, a na kojemu je dostupan i priključak električne energije potrebne zafunkcioniranje astronomske opreme.

Park tamnog neba ,,Vrani kamen” te sam grad Daruvar sa svojim prirodnim i kulturnim znamenitostima i bogatstvima pogodni su za razvoj astroturizma, kao i znanstvenoga turizma. Osim bogatstva neosvijetljenog noćnog neba, u samom gradu se može pronaći mnoštvo ugostiteljsko-turističkih objekata koji nude bogate sadržaje za svačiji ukus. Cjelokupno područje nenametljivo je uklopljeno u prirodu, na samim izvorima ljekovite termalne vode i mineralnog blata.

,,Vrani kamen” je područje  netaknute, živopisne prirode koja je velikim dijelom zaštićena od svjetlosnog onečišćenja. Kako bi se očuvao ovaj prirodni dragulj i zauvijek ugasila svjetla,a upalile zvijezde, potrebno je podizati svijest o važnosti noćnog neba bez svjetlosnog onečišćenja. Ova inicijativa uz sebe vezuje brojne aktivnosti koje čine angažiranim i ispunjenim gotovo desetogodišnji rad  Astronomskog društva ,, Kumova slama” iz Daruvara. Društvo je pokretač  ideje da se područje ,,Vrani kamen” proglasi međunarodnim parkom tamnog neba. Time bi ga sačuvali od nepotrebnog i onečišćujućega svjetla, ujedno bi osigurali prostor za promatranje neba i zvijezda entuzijastima astronomima i zaljubljenicima u nebo i zvijezde te, najvažnije, za buduće generacije bi netaknutim sačuvali dio prirodnoga bogatstva iz njihova okruženja.

 

Mapa Vrani kamen

 

Skip to content