Daruvar-logo

Četiri zlatna, dva srebrna i jedno brončano priznanje Hrvatske turističke zajednice potvrdila su da je pitoreskni Daruvar najuređeniji mali grad kontinentalne Hrvatske. Spoj zelenila i gradske arhitekture, kulturološka šarolikost i plodna vinogorja samo su neki od razloga koji su pridonijeli toj laskavoj tituli. Daruvar je poznati lječilišni grad s tradicijom liječenja duljom od dva tisućljeća, krasi ga spoj gradskog zelenila i povijesnih građevina te bogata ponuda turističkih sadržaja.

Ljubitelji arhitekture će u Daruvaru doći na svoje, a najpoznatija daruvarska građevina je dvorac obitelji Janković građena u kasno-baroknom stilu, od 1771. do 1777. godine. Ispred južnog ulaza u dvorac nalaze se dva primjerka listopadnog drveta Ginko biloba, ženski i muški primjerak. Muški primjerak svojom raskošnom krošnjom i opsegom debla većim od sedam metara uživa zaštitu kao hortikulturni spomenik kao pojedinačno stablo. Drvo u Daruvaru je najveće i najstarije u Hrvatskoj, a drugo u Europi.

U neposrednoj blizini središnjeg gradskog trga nalazi se Julijev park i Rimska šuma.

Julijev park jedan je od najstarijih lječilišnih perivoja u kontinentalnoj Hrvatskoj u kojemu se danas nalazi 60 različitih vrsta bilja. Perivoj ima stilske karakteristike baroka s elementima historicizma te engleskog pejzažnog stila u vrtnoj umjetnosti. U sklopu parka nalaze se kaptirani izvori tople ljekovite vode, građevine iz 18. i 19. stoljeća te fontana s Augustinčićevom “Kupačicom” iz 1927. godine.

Rimska šuma obiluje različitim biljnim i životinjskim svijetom koji obitava na površini od 20 ha, a uređene šetnice vode do Julis Bruma (Izvora ljubavi) i Židovskog groblja, spomenika kulture fašističkog terora.

Rijetko se koji grad u ovom dijelu Hrvatske može podičiti tolikom raznolikošću reljefa, klime, tla i niza drugih činitelja što pogoduje uzgoju vinove loze. Brežuljci prošarani vinogradima, izuzetna vina i ugodni interijeri vinskih kušaonica, degustacija vina uz specifične priče o sortama i fazama stvaranja, kušanje domaćeg sira i raznih suhomesnatih proizvoda, sastavni su dio Daruvarske vinske ceste. Daruvarsku vinsku cestu čini sedam punktova raznolike ponude, a svojim oblikom i svrhom spaja najudaljenije dijelove grada.

Kako je Daruvar poznati vinogradarski kraj, svake godine se tradicionalno održavaju vinske manifestacije. U mjesecu siječnju obilježava se dan sv. Vinka, zapovjedni blagdan pučkog i crkvenog posvećivanja trsja, ceremonijalno otvorenje sezone vinogradarskih radova.

Početkom lipnja, VINODAR – međunarodna izložba vina i sajam tradicionalnih proizvoda, najpoznatija i najznačajnija manifestacija daruvarskog kraja i njegovih vinara. Posljednja vinarska manifestacija u godini je dan Sv. Martina, odnosno Martinje, kada se uz pjesmu i ples krsti mošt i uživa u mladom vinu.

Veljača, posljednji pravi zimski mjesec rezerviran je za poklade u gradu i okolici, a najpoznatije su one u Končanici koje selom prolaze još od davne 1932. godine.

Nešto sasvim drugačije, a jedinstveno u Hrvatskoj i šire je Deset dana astronomije, manifestacija međunarodnog karaktera tijekom koje možete puno naučiti o astronomiji i astronautici, družiti se s astronomima i znanstvenicima.

Daruvar, kao multikulturalni grad, središte je Čeha u Hrvatskoj te se svake godine održavaju Dani češke kulture, a svake druge godine Dožinky – Žetvene svečanosti. Manifestacija kojom se prikazuje i proslavlja uspješno ubiranje ljetine i sve ono što je Češka manjina u Hrvatskoj postigla u kulturnom, prosvjetnom i društvenom životu.

Mlađi naraštaji već tradicionalno uživaju u kazališnom festivalu Maska, pjevači amateri u festivalu zabavne glazbe Darfest, ljubitelji muziciranja limenih orkestara u Međunarodnom festivalu „FLIG“.

Kako i priliči gradu s najstarijom hrvatskom pivovarom i Daruvar ima svoje Dane piva.

S pravom možemo reći da je Daruvar multikulturalna oaza zdravlja i užitka u srcu Panonske Hrvatske, stoga uronite i Vi u svijet srdačnih domaćina koji su ponosni na svoj mali grad i multietničku kulturu!

Turistička zajednica Daruvar-Papuk
Trg kralja Tomislava 12, 43 500 Daruvar
Tel/faks: 043/331-382

Mob: 099/706-6058; 099/706-6059

E-mail: turizam@daruvar.hr, tic@daruvar.hr

Web: www.visitdaruvar.hr

Skip to content