AD Kumova slama iz Daruvara ove godine održava deveto tradicionalno okupljanje astronoma amatera na manifestaciji 10 dana astronomije 2018. – Virtualna astronomija.

Ovogodišnjih 10 dana astronomije održavat će se od 13. travnja pa do 22. travnja 2018. godine. Ovaj puta tema će biti virtualna astronomija. Slušat ćete predavanja o tome kako osvajamo svemirska prostranstva, a da ne moramo pod svaku cijenu biti astronaut u raketi. Kako možemo putovati u beskraj svemira tehnologijom koja nam je već sada na raspolaganju? Kako i mi astronomi amateri možemo sudjelovati u otkrićima nepoznanica svemira i pridonositi znanosti?

Kao i svake godine predavanja će se održavati u Hrvatskom domu u večernjim satima gdje će biti postavljena izložba s temom Virtualna astronomija i astrofotografija koje su napravili astrofotografi u proteklih godinu dana, kao i nove fotografije snimljene u programu SallyRide EarthKAM, snimljene s Međunarodne svemirske postaje (ISS-a) u kojem i ove godine sudjeluju učenici Tehničke škole Daruvar. CARNet će omogućiti prijenos nekoliko predavanja putem interneta.

Astroexpo je, kao i prošlih godina, sajam nove i rabljene opreme koji počinje odmah iza otvaranja i traje cijeli vikend. Radit će i Astronomski vrtić za predškolsku djecu koja će imati radionice primjerene svojoj dobi, a koje će voditi stručni voditelji.

Radionice će se održavati u Hrvatskom domu te po dogovoru u školama u Daruvaru i susjednim mjestima: Pakrac, Garešnica, Grubišno Polje. Sudjelovat će modelari, raketari, radioamateri, udruga pedagoga i svi koji mogu doprinijeti da ove godine 10. dana astronomije budu još bolji.

Galeriju fotografija možete pogledati OVDJE.