Važnije tvrtke po granama djelatnosti:

Poljoprivredno prehrambena i slična djelatnost:

Pivovara Daruvar, sagrađena 1840. godine proizvodi pivo po izvornoj staročeškoj recepturi pa pivu od tu i ime: “Staročeško pivo”. Danas Pivovara Daruvar uspješno opskrbljuje hrvatsko tržište piva s godišnjom proizvodnjom od 90 tisuća hektolitara piva

IRIDA je kratica za Industriju ribe Daruvar. To je tvornica za preradu ribe nastala davno i to na temeljima i tradiciji slatkovodnog ribarstva koje u Daruvaru i okolici ima duboke i davne korijene. Danas IRIDA pored slatkovodne ribe, prerađuje i konfekcionira morsku ribu, glavonošce i druge, raznolike plodove mora.

Badel 1862. Vinarija Daruvar ili skraćeno samo Vinarija, nastavlja tradiciju proizvodnje kvalitetnih daruvarskih vina na 200 hektara vlastitih vinograda i na još oko 80 hektara vinograda u privatnom vlasništvu. Najzastupljenije vrste vina su: Daruvarska graševina, pinot bijeli, pinot sivi, chardonnay bijeli, sauvignon bijeli i bijeli rajnski rizling.

“Pčelarstvo Daruvar” d.o.o. osnovano je 1994. godine. Osnovna djelatnost je proizvodnja i prerada meda i ostalih pčelinjih proizvoda. Zadnjih par godina pokrenuli smo proizvodnju suvenira, odnosno drvenih stalaka u koje pakiramo proizvode. Proizvodi su na tržištu odlično prihvaćeni, prodaja se povećava iz dana u dan, interes je sve veći i iz toga razloga smo zaštitili dizajn i žig nekih naših suvenira kod Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo koji nam je izdao rješenje o zaštiti istih.

Poljodar Tim d.o.o. – tradicija ratarske proizvodnje pšenice, kukuruza, ječma, uljane repice i soje uz primjenu visoke tehnologije, nadopunjena proizvodnjom i doradom sjemenske robe.

Majdak Promet d.o.o. – tvrtka za uzgoj goveda radi prerade mesa

Biogal d.o.o. – mini mljekara

Gospodarstvo Moulis – proizvodnja lješnjaka

Metalsko prerađivačka i slična djelatnost:

MPD – je tvornica pumpi, utemeljena 1960. godine, poznati proizvođač pumpi, filtera, ventila i druge opreme za tešku metalsku industriju.

SAB d.o.o. – izrada alata i strojeva

Novoline d.o.o. – mehaničke brtve

Tiskarska djelatnost:

Habigraf d.o.o.

Grafodar d.o.o.

Daruvarska tiskara d.d.

Turističke, zdravstvene i slične ustanove:

Daruvarske toplice su specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju s hotelom “Termal”, restoranom “Terasa” i ugostiteljskim objektima u gradu, nositelji su razvoja zdravstvenog turizma, rekreacije i kvalitetne ugostiteljske ponude.

Termalni vodeni park Aquae Balissae – nalazi se samo 300 metara od centra Daruvara. Smješten je na prekrasnoj poziciji koja je na trokutu između strogog centra grada, Julijevog parka i sportsko-rekreacijske zone. Termalni vodeni park jedan je od elemenata razvoja i obogaćivanja turističke ponude grada, kao i samog kontinentalnog turizma središnje Hrvatske.

Hotel Mladimir – Mali prelijepi hotel s tri zvjezdice smještem u najzelenijem djelu grada

Hotel “Balise” – mali, ali ugodno uređen i obnovljen hotel, smješten u samom centru grada.

Turistička zajednica područja Daruvar-Papuk

Poliklinika “Dr. Maletić” suvremeno opremljena poliklinika koja vrši zahvate s područja estetske kirurgije i urologije

Poliklinika “Arcadia”, gdje možete obaviti stručne preglede, konzultacije, liječenje, te njegu i sve druge oblike medicinske pomoći na području plastične i estetske kirurgije

Razne zadruge i udruge:

Udruženje obrtnika grada Daruvara

Daruvarska vinogradarska zadruga

Pčelarska udruga “Bagrem”

Udruga malih poduzetnika Daruvar

Daruvarska tržnica – Gradska tržnica Daruvar d.o.o. Daruvar, trgovačko društvo u vlasništvu Grada Daruvara, a nalazi se u samoj jezgri grada – Kolodvorskoj ulici. Glavni tržni dani u Daruvaru su srijeda i subota.

Gospodarski razvoj je usmjeren prema razvoju turizma u gradu Daruvaru, što mu pridonose bogati prirodni resursi; ljekovita topla voda, poznata izletišta za rekreaciju i odmor (Vinska turistička cesta, Izletište “Vranjevina”, Planinarski dom “Petrov vrh” (sa vučnicom i skijalištem) o kojem brine PD “Petrov vrh”, šumski proplanci za lov krupne i sitne divljači (lovački domovi) i rijeke te ribnajci za ribolov.

Drugi turistički sadržaji u kojima ovdje možete uživati su: konjički rekreativni sport, sportski aerodrom, hipodrom, sportska dvorana, tenis tereni, stadion malih sportova, nogometni tereni, tereni za odbojku na pijesku i druga raznovrsna ponuda grada.

„Vinodar“

Inicijativa za organiziranje izložbe pokrenuta je 1999. godine i od tada se svake godine organizira izložba vina koja je u početku uključivala samo lokalne proizvođače vina i lokalno stanovništvo. S vremenom je prerasla u manifestaciju na razini cijele Županije, ali i susjednih Županija te kao takva uključivala proizvođače s različitih vinogradarskih područja, s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, ali i drugih županija (Sisačko-moslavačka, Požeško-slavonska). Danas je ovo manifestacija na razini cijele regije a postala je i međunarodna pošto na izložbi odnosno sajmu tradicionalnih proizvoda sudjeluju i izlagači iz Mađarske (Siofok), Općine Tuzla (BIH) a na ocjeni vina i poznata vina iz Italije, Makedonije i Češke. Ove godine, kao partner su sudjelovali Općina Tuzla, Turistička zajednica N. Gradiške i TZ Kornati-Murter.

Različitim kulturno-zabavnim događanjima te edukativnim predavanjima što se organiziraju tijekom održavanja manifestacije, povećava se broj posjetitelja i turista manifestacije i obogaćuje kulturno-turistički sadržaji Grada Daruvara i regije.

Tijekom trajanja manifestacije nekoliko je neizostavnih aktivnosti koje se već tradicionalno održavaju, a one uključuju:

– izložbu proizvođača vina

– regionalno ocjenjivanje Sauvignona

– eko-etno izložbu

– ocjenjivanje vina i etiketa, dodjela priznanja

– bogata gastronomska ponuda (tradicionalna ponuda)

– sajam tradicionalnih proizvoda

– promocija i sajam tradicionalnih obrta i turističke ponude grada Daruvara ali i partnera manifestacije

– Vinodarska povorka

– tradicionalna „Večer vinara“

– kušaonica „Moje vino je najbolje“

– bogati tematski međunarodni kulturno-umjetnički program

– ulični teatar te prikaz kako su nekada radili „naši stari“

– bogat zabavni program koji uključuje besplatne koncerte za sve posjetitelje

– zabavni park za najmlađe

Skip to content