Vijeće srpske nacionalne manjine registrirano je u Ministarstvu uprave kao neprofitna pravna osoba, ima svoj Statut i žiro račun broj 2340009-1110133411, broji 15 članova, a formirano je (izabrano) 2003. godine među prvima u državi, neposredno po izglasavanju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Od prvih izbora 2003. godine neprekidno djeluje, a ove 2013. godine nizom manifestacija obilježilo je 10 godina uspješnog rada. Svi članovi Vijeća rade na volonterskoj osnovi, a osnovna aktivnost svodi se na očuvanje identiteta srpske zajednice u gradu u uvjetima, koji na početku rada, nisu bili ni malo laki.

Vijeće radi na političkom, ali najviše na kulturnom planu kroz očuvanje običaja, specifičnosti i posebnosti bogate kulturne tradicije. Dobro i konstruktivno surađuje s lokalnom samoupravom, nevladinim organizacijama, većinskim narodom, a naročito s ostalim nacionalnim manjinama.

U periodu od osnivanja održana su 72 radna sastanka na kojima se razmatrala problematika srpske zajednice, s naglaskom na probleme stambenog zbrinjavanja, povratka, obnove, infrastrukture obrazovanja, zapošljavanja, pravne pomoći i općenito reintegracije u sve društvene tokove sa svim ostalim građanima.

Svake godine se proslavlja Dan vijeća – Spasovska nedjelja nizom kulturnih sadržaja i velikim brojem izvođača u programima, što je već tradicionalna i prepoznatljiva manifestacija u gradu.

Vijeće dobro surađuje sa svim srpskim vijećima na području Bjelovarsko-bilogorske županije, sa Srpskim narodnim vijećem u Zagrebu i s matičnom Državom, kao i s dužnosnicima iz redova srpske zajednice, otvoreno je za suradnju sa svima kroz javnost svoga rada i stalnu suradnju sa svim medijima.

Financira se skromno kroz lokalni proračun, donacije i sponzorstvo.

Vijeće srpske nacionalne manjine čine:

 1. SAŠA LUKIĆ, 18.06.1982.
 2. JASMINA TRKULJA
 3. RADMILA FRANTAL
 4. SAŠA LUKIĆ, 15.09.1985.
 5. BRANKO KOVAČIĆ
 6. SAŠA STJEPANOVIĆ
 7. PERO OROZOVIĆ
 8. OBRAD KOMLENIĆ
 9. MIRKO SAVANOVIĆ
 10. NIKOLINA GLODIĆ, predsjednica
 11. KRSTOMIR GRAOVAC
 12. DUŠAN MEDAKOVIĆ
 13. JOVICA RADOJEVIĆ
 14. PETAR RADOSAVLJEVIĆ, zamjenik predsjednice
 15. GORAN POPOVIĆ

Institucije i udruge:

SKD PROSVJETA

Skip to content