U subotu 9. studenog, Ženska klapa Stentoria proslavila je desetu obljetnicu svog djelovanja velikim samostalnim koncertom u prepunoj kino-dvorani Pučkog učilišta u Daruvaru. Na sam datum osnutka Stentoria je svojoj vjernoj publici,  poklonila vrhunski scensko-glazbeni doživljaj o kojem će se još dugo pričati. Koliki je interes bio pokazuje činjenica da su karte za koncert razgrabljene pet dana ranije i da se tražila ne karta, već koncert više.

Publika je imala priliku čuti presjek desetogodišnjeg rada klape Stentoria, od tehnički dotjeranih, ali i duboko emotivnih i dojmljivih a capella izvedbi tradicionalnih dalmatinskih napjeva, do obrada popularnih skladbi, a vrhunac koncerta bio je set posvećen jednom i jedinom Oliveru, kojim je Stentoria, u suradnji s vrsnim glazbenicima iz Virovitice – Mirjanom Dizdarević Bjelajac, Matejem Blaževićem, Tomislavom Šipekom i Petrom Filipovićem – doprla i do zadnjeg srca u dvorani. Gosti koncerta bili su izvrsna muška klapa Kolapjani iz Siska s kojom klapa Stentoria surađuje gotovo od samog početka, od njihovog prvog sudjelovanja na klapskoj smotri u sisačkom Starom gradu 2012. Oni su nenadmašni u izvedbama obrada popularnih skladbi, u što se i daruvarska publika imala prilike uvjeriti.

Tijekom koncerta prikazane su i dvije foto priče o klapi Stentoria. O njihovim putovanjima, nastupima, nagradama, kako promiču klapsku pjesmu, ali i svoj grad i kraj iz kojeg dolaze. Koncert je također bio i svojevrsna izložba prekrasnih fotografija koje su pratile svaku pjesmu, a čiji je autor njihov svestrani sugrađanin Siniša Biljan. Priču o klapi Stentoria publici je pričao poznati televizijski glas još jednog Daruvarčanina – Damira Koprive. Nakon osnutka klape Stentoria 2009., uslijedilo je puno učenja, vježbanja i truda prije nego su počele nastupati na mnogim koncertima, smotrama i festivalima. Zatim je priča govorila o nagradama, od kojih je klapa najponosnija na Srebrni štit grada Omiša te dvije drage međunarodne nagrade – zlatni Peraški kampanio i Buru – prvu nagradu publike iz Posušja. I konačno o velikim projektima same klape – Daruvarskoj klapskoj večeri i Seminaru ženskog klapskog pjevanja.

Stentoria je koncertom zahvalila svima koji je podržavaju u njihovom desetogodišnjem radu punom raznih izazova, koje su one iskoristile kao dodatni poticaj da rade još više i nastave pomicati granice. Stentoria je proslavila svoj rođendan i sa svojim bivšim članicama koje su također zaslužne za ono što je ova klapa postigla, te su zajedno otpjevale završnu pjesmu Vjeruj u ljubav. Svi koji su imali priliku biti na njihovom slavljeničkom koncertu uvjerili su se zašto je ime klape Stentoria poznato svim klapašima i klapskim stručnjacima i da je njihovo mjesto u klapskom krugu itekako zasluženo.

za Žensku klapu Stentoria
Antonia Varat

Galeriju fotografija možete pogledati OVDJE.

Skip to content