Dana 29. travnja, u izvedbi učenika i mentora Češke osnovne škole J.A.Komensky iz Daruvara prezentiran je višemjesečni projekt „Daruvar očima učenika “ financiran sredstvima Zaklade Zamah unutar natječaja „Naš doprinos zajednici“.
Ovaj projekt realiziran je u suradnji Škole s Turističkom zajednicom Daruvar- Papuk, Bjelovarsko-bilogorskom županijom i Gradom Daruvarom.

U sklopu Projekta u razdoblju od 5. veljače do 5. svibnja 2015. učenici su anketirali svoje vršnjake koja u im gradska mjesta najzanimljivija. Također su javnim natječajem prikupili gradske legende, priče i razne zanimljivosti. Na temelju dobivenih informacija napravljene su zanimljiva ilustrirana turistička karta, lenta vremena i brošura koja je prvenstveno namijenjena njihovim vršnjacima – turistima, a koji u Daruvar dolaze sa obiteljima ili u sklopu školskih ekskurzija. Kao radni materijal karta je prilagođena i nastavnicima za edukativne svrhe.

Ovim su projektom učenici dobili priliku izraziti svoju viziju grada, dati preporuku što bi željeli imati u svom gradu, što bi učinilo njihove živote kvalitetnijima i što bi bilo zanimljivo mladim turistima koji posjećuju grad Daruvar. Učenici su se educirali o turizmu Daruvara, njegovim znamenitostima, prepoznavali njegove potencijale i interpretirali lokalnu baštinu.

Voditeljica projekta, profesorica i turistička djelatnica Ana Vodvarka je uvodno izrazila zahvalnost svim partnerima i istaknula najznačajnije aktivnosti koje su se odvijale. Nakon toga su učenici u PowerPoint prezentaciji prezentirali kronologiju događanja i rezultate njihove ankete. Prezentirani su i „dječji“ turistički promotivni materijali nastali u Projektu. Dječja turistička karta djelo je Jolane i Gorana Petrinića.

Na predstavljanju projekta proglašeni su i rezultati natječaja „ Pronađi priču“ koji je bio dio projekta.
1. mjesto osvojila je Petra Strejček, učenica IV. razreda sa radom pod nazivom „Ginko“
2. mjesto pripalo je Luciji Milivojević, učenici IV. razreda za rad „“Vas diatretum Daruvarense”
i Lani Rad, učenici III. razreda za rad „ Biljni svijet daruvarskog područja“
3. mjesto Lei Rad, učenici III. razreda za rad pod nazivom: „ Legenda o daruvarskoj kupačici.“

Učenicima su svečano dodijeljene nagrade a Petra je prisutnima pročitala svoju priču.

Na predstavljanju Projekta u ime partnera govorili su: ravnateljica Škole: Marija Valek , direktorica Turističke zajednice Daruvar- Papuk: Ivana Plažanin Vuković, gradonačelnik Grada Daruvara: Dalibor Rohlik i zamjenica župana: Tanja Novotni Golubić . Projekt je pohvalila i Libuše Stranjik, predsjednica Saveza Čeha u RH.
Ovaj je projekt realiziran je i partnerskom suradnjom Škole sa daruvarskim osnovnim i srednjim školama; Osnovnom školom V. Nazor, Ekonomskom i turističkom školom, Gimnazijom i Glazbenom školom, čije su ravnateljice podržale ovaj projekt te nazočile prezentaciji.

[su_custom_gallery source=”media: 1857,1858,1859,1860,1861,1862″ limit=”34″ link=”lightbox” width=”160″ height=”120″ title=”never”]