RADIONICE
Foto radionica
Fotografija od analognog do instagrama – mediji, tehnika i tehnologija.Radionica je namijenjena svima koji žele saznati nešto više o fotografiji, posebice onoj reporterskoj. Danas smo svjedoci da gotovi svi koji imaju smartfone mogu na neki način biti fotoreporteri. No, je li to doista tako?
Teme:

• Nestankom potrebe analognih kemijskih procesa u fotografskom svijetu fotografi su konačno dobili priliku stvaranja slika u realnom vremenu.
• Razvojem tehnike koja optiku povezuje s digitalnim chipom te interneta, kao općeg medija, moderni je fotograf dobio mogućnost trenutne provjere svoga djela na globalnoj razini.
• Kako snimati smartfonima
Voditelj radionice je nagrađivani fotoreporter Nikola Šolić, fotograf velikog iskustva specijaliziran je za novinsku fotografiju (ratovi i međunarodni konflikti, sportski i zabavni događaji na globalnoj razini), te umjetničku (portreti, priroda, pejzaži, apstraktni motivi).

Kvalificiran za obavljanje najtežih profesionalnih zadataka vezanih za fotografske projekte najviše razine.Poznavanje i veliko iskustvo u analognoj fotografiji (od razvijanja svih vrsta filmova do isprinta velikih formata, rad u tamnoj komori), editiranje foto i video materijala u digitalnom formatu koristeći najnovije kompjutorske programe (Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe Premiere, Adobe Lightroom, Final Cut Pro, Photo Mechanic) nesebično daruje mlađim kolegama i fotografskim početnicima.

Strip radionica
Radionica stripa Fra Ma Fu zamišljena je kao interaktivni događaj u trajanju od sva dana po četiri sata pauzom od petnaest minuta. Na radionici će polaznici naučiti osnove stripa poput stvaranja scenarija za strip (ideja!), osnove kompozicije, arhitektura stripa…

Na igrački način usvojiti će bitne principe stripa: konstrukciju, kadriranje, pozadine, likovi i njihova razrada, pripovijedanje i povezanost kadrova. U konačnici rezultat će biti gotov strip u jednoj tabli. Odabrana tema (vezana uz djelovanje Franje Martina Fuisa) lateralno likovno će se postaviti na papir klasičnom metodom crtanja.

Na radionicu se mogu prijaviti svi željni vesele kreative od 9 godina nadalje.Voditelj radionice je ilustrator i strip crtač Stanko Bešlić.

Radionica reportaže
Radionica reportaža održava se od 20. do 22. rujna u pet termina u najmanje 20 školskih sati, a program je kombinacija standardne novinarske škole (tečaja) s naglašenom ulogom polaznika (seminar i rasprava) te vježbi. Između ostaloga, to znači da voditelji pomažu polaznicima u izradi njihovih reportaža.

Radionicom reportaže nastoji s odgovoriti na praktična pitanja koja polaznici postavljaju; potaknuti ih na razmatranje nekih pitanja koja bi se trebala pojavljivati u vezi s (reportažnim) novinarstvom, od jezično-izražajnih do etičkih (deontoloških); stjecati i razvijati reporterska znanja i vještine.
U uvodnom dijelu voditelj radionice i sudionici raspravljaju o tome što su relevantne informacije (u bilo kojoj formi); zašto i danas vrijedi načelo obrnute piramide; zašto je reportaža viši/visoki oblik novinarskog izražavanja odnosno složena novinarska vrsta; zašto reportaže Franje Martina Fuisa imaju trajnu vrijednost; koja bi bila tipologija reportaža itd. (pri čemu se ostvaruje dio A i B ciljeva – okvirno tri sata).

Svaki od polaznika dolazi na radionicu s pripremljenom kratkom analizom barem jedne reportaže, o čemu će ostali sudionici raspravljati (ciljevi A i C – četiri sata).

Organizatori će se pobrinuti za gostujuće predavače, redom iskusne reportere koji su dobivali HND-ove i druge nagrade. Susreti sa starijim kolegama iskoristit će se za razmjenu iskustava, ponajprije za upućivanje na dobre i loše reportaže iz Hrvatske i svijeta (ciljeva A, B i C – šest sati).

U dogovoru s mentorom, svaki će polaznik tijekom radionice napraviti vlastitu reportažu što je, uostalom, i opravdanje naziva workshop čije se (pretposljednje) inačice analiziraju (ciljevi C i A – pet sati).

Radionicu vodi Mirko Mlakar, dugogodišnji novinar, urednik i predavač novinarstva.