Razvojna agencija Daruvar, u suradnji s LAG-om Bilogora Papuk, organizirala je dvodnevnu konferenciju pod nazivom Agrar fest Daruvar. Prvi dan događanja održan je u Zavičajnom muzeju Daruvar, dok je drugi dan upriličen na OPG-u Tomislav Horvat. Cilj konferencije bio je predstaviti, promovirati i potaknuti implementaciju koncepta Pametnih sela u ruralnim područjima, s posebnim naglaskom na vinogradarstvo, s obzirom na dugogodišnju tradiciju vinogradarstva u daruvarskom kraju.

Tijekom konferencije, sudionici su upoznati s konceptom pametnih sela u novoj poljoprivrednoj strategiji i strategiji LAG-a. Također su prezentirane mogućnosti dobivanja bespovratnih potpora i financijskih instrumenata u poljoprivredi, te upotreba novih tehnologija u voćarskoj i vinogradarskoj proizvodnji. Posebno je istaknuta primjena GIS tehnologija u vinogradarstvu, utjecaj aktualnih klimatskih promjena na vinogradarstvo i suvremeni pristupi proizvodnji graševine. Oba dana konferencije bila su posvećena edukaciji, informiranju i promociji tema vezanih uz pametna sela, s posebnim fokusom na uključivanje lokalnih OPG-ova.

SU)FINANCIRANO SREDSTVIMA EUROPSKE UNIJE EUROPSKI POLJOPRIVREDNI FOND ZA RURALNI RAZVOJ: EUROPA ULAŽE U RURALNA PODRUČJA
Mjere Tehnička pomoć – Podmjera 20.2.
“Podrška za osnivanje i upravljanje Nacionalnom ruralnom mrežom”