Croatian Long Distance Trail – 2280 km duga staza za hodanje od Iloka do Dubrovnika.

Hodanje će trajati 100 dana i u 90% vremena izbjegavaju se asfaltne ceste. Takav vid outdoor aktivnosti je novost u našim krajevima, ali ne i u svijetu. Na tisuće ljudi se otiskuje na višemjesečne hodnje divljinom otkrivajući sami sebe, svoje vrline i slabosti, postajući boljim ljudima. Sada jedan takav put ima prilike zaživjeti i u Hrvatskoj.

CLDT info: 
Kreće se iz Iloka – najistočnije točke Hrvatske, prolazi se kroz Vukovar, Osijek, Našice pa preko Papuka i Bilogore do Virovitice i Koprivnice. Potom se ulazi na Kalnik i ide se sjeverno do najsjevernije točke RH – Svetog Martina na Muri. Nakon toga se ide južno preko Međimurja, Strahinjčice i Ivanščice, Zagorja i Medvednice. Potom slijedi Žumberak, Gorski Kotar, te se preko Klane ulazi u Istru gdje se Istarskim planinarskim putem dolazi do Savudrije – najzapadnije točke RH. Potom preko Pazina, Labina i Učke se zaobilazi Rijeka te se kreće u planine Sjevernog i Južnog Velebita. Nakon Sinjala – što je najviša točka RH ide se na Svilaju, Kozjak i Mosor, a potom na Omišku Dinaru i Biokovo s kojega se staza spušta na Ploče, te se trajektom ide na Pelješac koji stazu vodi prema Srđu iznad Dubrovnika, te potom i do Prevlake koja simbolizira i najjužniju točku RH.

Uz Nikolu Horvata je iz Iloka krenula i malobrojna ekipa – Amerikanac Matt Bisenius i član udruge Branko Maretić Dečina te mlada Marina koja je odlučila bar dio puta provesti uz ustrajne putnike.

Danas oko 13h članovi CLDTa, su stigli u planinarski dom na Petrovom vrhu, gdje ih je posjetio gradonačelnik Damir Lneniček i uručio im prigodne poklone.

Galeriju fotografija možete pogledati OVDJE.