Gradonačelnik Damir Lneniček sudjelovao je na studijskom putovanju u Dansku koje je organizirao časopis „Komunal“. Upravo je Danska odabrana za trodnevni posjet iz razloga što je ta država ogledni primjer upravljanja obnovljivim izvorima energije. Stoga je dužnosnicima lokalne samouprave, predstavnicima komunalnih poduzeća HABOR-a i drugim poslovnim subjektima iz Hrvatske predstavljen upravo danski model upravljanja komunalnom infrastrukturom.

Na trodnevnom studijskom putovanju izdvojeni su i prikazani primjeri dobre prakse na temu okolišne održivosti i energetske učinkovitosti. Prisutni su dobili i dodatne informacije o danas vrlo aktualnima digitalnim gradovima budućnosti, tzv. „Smart Cities“, o tome kako uspostaviti uspješan i inovativan sustav gospodarenja vodama i otpadom, energetskoj učinkovitosti javnih zgrada, o cirkularnoj ekonomiji i resursnoj učinkovitosti industrijske simbioze te o sustavu daljinskog upravljanja kao dijelu komunalnih usluga. Za sva ova tematska područja bili su organizirani posjeti tvrtkama koje djeluju u tim domenama.

Organiziran je bio i sastanak s veleposlanstvom Republike Hrvatske u Danskoj i to na temu ulaganja u R&D, projektiranja komunalne infrastrukture, javno privatnog partnerstva i ekološkog lobiranja. Studijsko putovanje održalo se od 29. – 31. kolovoza u Kopenhagenu, a dobivane informacije pokušat će se implementirati u našu komunalnu infrastrukturu.