Učenici 5.c razreda Osnove škole Vladimira Nazora prezentirali su gradonačelniku Daliboru Rohliku projekt kojim su se prijavili na natječaj „Mali ekolozi – velike nagrade“ u kojem mogu sudjelovati sve osnovne škole na području Republike Hrvatske i osvojiti vrijedne nagrade.

Cilj ovog natječaja je probuditi svijest o zaštiti okoliša i prirode među učenicama i učenicima osnovnih škola na području RH te potaknuti proaktivan stav u zaštiti okoliša i prirode kako bi se doprinijelo odgoju odgovornih i samosvjesnih učenica i učenika koji će zaštitu okoliša i prirode smatrati prioritetnim ulogom za budućnost.

Učenici su u sklopu projekta „Može li naš starac Ginko spavati?“ proveli istraživanje o svjetlosnom onečišćenju, odnosno proveli anketu kojom su ispitali poznavanje činjenica vezanih za najstarije drvo takve vrste u Hrvatskoj, ali i u ovom dijelu Europe. Rezultati pokazuju kako bi se građani trebali ipak više informirati o stablu koje predstavlja znamenitost grada. Također, ustanovljeno je kako je svjetlost koju emitiraju reflektori oko dvorca i Ginka prejaka i zasljepljujuća, a isto tako da privlači vrane koje uništavaju stablo, kao i to da umjetna svjetlost ometa noćnu aktivnost ptica.

Učenici su gradonačelniku predložili nekoliko rješenja za uočene probleme: gašenje reflektora kada više nema razgledavanja turista – oko 23 sata, postavljanje koševa za smeće s poklopcima, dohrana Ginka plodnom zemljom i postavljanje putokaza u obliku lista Ginka po gradu. Gradonačelnik se zahvalio na promišljenim i kvalitetnim prijedlozima rješenja i obvezao se da će se prijedlozi učenika razmotriti.

[su_custom_gallery source=”media: 2080,2081,2082″ limit=”34″ link=”lightbox” width=”160″ height=”120″ title=”never”]