U radnom posjetu Gradu Daruvaru, jučer je boravio župan Damir Bajs sa suradnicima. Uz gradonačelnika Dalibor Rohlika, župana su dočekali i predstavnici Astronomskog društva „Kumova slama“. Osim programa djelovanja društva i prezentiranja skorašnjih „10 dana astronomije“, tema sastanka je bila i realizacija projekta gradnje zvjezdarnice. Kako se radi o projektu koji je važan ne samo za Daruvar, već za cijelu Bjelovarsko – bilogorsku županiju, sudionici sastanka obišli su lokaciju buduće zvjezdarnice. Osim velike važnosti u astronomskom smislu, izgradnja ovakvog objekta uvelike bi pridonijela povećanju razine turističke atraktivnosti grada Daruvara i županije.

Osim podrške lokalne i područne samouprave, zvjezdarnica bi se sufinancirala sredstvima iz fondova Europske unije, aplikacijom na natječaje koje raspisuju minisarstva. Radi se o manjoj zvjezdarnici s dva astronomska teleskopa namijenjena istraživanju, edukaciji i turizmu. Vrijednost projekta procjenjuje se na 200 tisuća eura.

Župan Bajs obišao je i Daruvarske toplice gdje se sastao s ravnateljem toplica Marcelom Medakom i potencijalnim investitorima spremnima u ulaganje u izgradnju dodatnih smještajnih kapaciteta. Radna skupina obišla je moguće lokacije gradnje hotela.[su_custom_gallery source=”media: 1342″ limit=”34″ link=”lightbox” width=”160″ height=”120″ title=”never”]