INFORMACIJE ZA MEDIJE

 

16. 5. 2017.

 • od 10 sati – Trg kralja Tomislava
  10,20 – 10,40  – Nastup djece iz vrtića V. Nazor

  Čuvari naše tradicije – sklop narodnih pjesama – skupina Ribice ( ples )

  Walking, walking; If you’re happy, Proljeće u šumi; Eko patrola – skupine Ribice i Krijesnice

  Naša mala škola;  Što se u vrtiću radi – skupina Loptice

  10,40 – 11,25  – Lutkarski studio Kvak

  „Igre na vodi“ – predstava

  11,25 – 11,45 – Nastup djece iz ČOŠ J.A. Komenskog

  Ples voda

  Predstava „Šuma“, Ivana Brlić Mažuranić

  Recitacija “Křišťálová studánka”

  11,45 – 11,50 – Nastup djece iz OŠ V. Nazor Daruvar

  „Djevojčica i drvo“-scenska igra

  „Muhara“ – plesna točka

14. 5. 2017.

 • 17,00 – 19,00 sati – Galerija Grada Daruvara „Croatia osiguranje“, J. Knytla 1
  Izložba slika nastalih na likovnim kolonijama u Centru Rudolf Steiner. Sredstva od prodanih slika namijenjena su za kupnju bicikala za korisnike Centra

13. 5. 2017.

 • 11,00 – 13,00 sati – Galerija Grada Daruvara „Croatia osiguranje“, J. Knytla 1
  Izložba slika nastalih na likovnim kolonijama u Centru Rudolf Steiner. Sredstva od prodanih slika namijenjena su za kupnju bicikala za korisnike Centra
 • 18,00 sati – Dvorna hotela Termal
  Završni koncert natjecanja harmonikaša s podjelom diploma i pokala

12. 5. 2017.

 • 10,00 sati – Dvorac grofa Jankovića, Glazbena dvorana
  Ocjenjivanje pristiglih 109 uzoraka vina s područja Republike Hrvatske i Republike Češke a koja vina će biti izložena na 19. Međunarodnoj izložbi vina Bjelovarsko-bilogorske županije „Vinodar 2017“ od 9. – 11. 6. 2017.
 • 20,00 sati – Dvorac grofa Jankovića
  Koncert otvorenja 8. hrvatskog natjecanja za harmoniku u Daruvaru u organizaciji udruge Harmonikaški centar, na kojem će nastupiti Nikolina Furić, solistica na harmonici

11. 5. 2017.

 • Povjerenica Vlade RH za Grad Daruvar gđa. Snježana Hopp i saborski zastupnik za češku i slovačku nac. manjinu i zamjenik gradonačelnika za češku nac. manjinu g. Vladimir Bilek danas  su u 8,00 sati u Gradskoj upravi primili delegaciju iz češkog mjesta  Valašské Meziříčí

  Delegaciju su činili

  Ovo je bio njihov prvi posjet Daruvaru a razgovaralo o mogućnostima buduće suradnje dvaju gradova na području gospodarstva, turizma, kulture i dr.

PETAK 31. ožujka 2017.

 • 18,00 sati – Hrvatski dom Daruvar – 10 dana astronomije  – Svečano otvorenje 10 dana astronomije 2017. godine

ČETVRTAK 30. ožujka 2017.

 • 08,00 sati – Velika vijećnica Gradske uprave – Održan je sastanak predstavnika HVIDR-e, Udruge pripadnika 24. MAD-a Daruvar i Udruge policije branitelja Daruvara ’91 s povjerenicom Vlade RH i predstavnicima Turističke zajednice Daruvar Papuk a vezano uz dežurstvo u Dvorcu grofa Jankovića koje počinje od 13. 5. – 30. 9. svake subote od 9,30 – 12,30 sati kao i razgovor o prijedlogu letka koji će posjetitelji moći uzeti prilikom posjeta  Spomen sobi u dvorcu  – stalnom izložbenom postavu „Domovinski rat u Daruvaru“
 • 10,00 sati – Velika vijećnica Gradske uprave – Bjelovarsko bilogorski župan Damir Bajs, u prisustvu Povjerenice Vlade RH za Grad Daruvar Snježane Hopp potpisao je Odluku o financiranju udruga i ustanova koje djeluju u ingerenciji Grada Daruvara.Riječ je o Odluci kojom će trideset ustanova i udruga s područja grada Daruvara dobiti 135.000,00 kuna a sukladno nedavno održanom radnom sastanku župana i povjerenice na kom je dogovoreno da će Bjelovarsko-bilogorska županija, za udruge i ustanove koje djeluju na području grada Daruvara osigurati dopunske potpore iz redovitog financiranja, ali i potpore iz tekuće pričuve župana Bajsa kako bi udruge i ustanove mogle i dalje normalno funkcionirati.Župan je s ravnateljicom  Doma za starije i nemoćne osobe Ljudevite pl. Janković, Marinom Vulinović,  popisao prvi u nizu Ugovor vrijedan 35.000,00 kn, od kojih se 10.000,00 kuna dodjeljuje Dnevnom boravku i pomoći u kući.
 • 13,00 sati – Velika vijećnica Gradske uprave – Grad Daruvar od 01.01.2017. godine preuzeo je od Hrvatskih voda poslove iz članka 17. Zakona o financiranju vodnog gospodarstva. Navedeno podrazumijeva dostavu rješenja o obračunu naknade za uređenje voda obveznicima plaćanja naknade i poslove naplate naknade za uređenje voda zajedničkom uplatnicom s komunalnom naknadom. Bitno je naglasiti da dostavom ovog rješenja nije utvrđena nova obveza plaćanja naknade za uređenje voda i da se ne radi o novom terećenju, tako da ovaj postupak neće povećati troškove kućanstva građana, odnosno poslovne djelatnosti. Od 01.01.2017. godine naknadu za uređenje voda građani će plaćati na zajedničkoj uplatnici kojom plaćaju i komunalnu naknadu.

SUBOTA 25. ožujka 2017.

 • Sat za planet Zemlju – Grad Daruvar se i ove godine, već tradicionalno, pridružio akciji „Earth Hour“, odnosno „Sat za planet Zemlju“ koja se obilježila 25. ožujka (subota) u 20:30 sati gašenjem svjetala javne rasvjete na 60 minuta. Cilj je potaknuti pojedince i poslovni sektor na razmišljanje o akcijama kojima možemo utjecati na sprječavanje klimatskih promjena.
  Earth Hour, odnosno Sat za planet Zemlju u Guinessovoj knjizi rekorda upisan je kao najveća svjetska volonterska akcija koju je pokrenula vodeća svjetska nevladina organizacija za zaštitu okoliša WWF. Broj onih koji sudjeluju iz godine u godinu sve je veći. Zajedno s brojnim partnerima kroz razne akcije pazi se na očuvanje biološke raznolikosti s ciljem podizanja svijesti o klimatskim promjenama, prekomjernoj potrošnji zemljinih resursa i ekološkim problemima diljem svijeta.

ČETVRTAK 23. ožujka 2017.

 • Velika vijećnica Gradske uprave Grada Daruvara – četvrtak, 23. ožujka održana Komisija za regulaciju prometa i korištenje javnih površina u sastavu Zlatko Jareš – predsjednik te članovi Dalibor Danek, Darko Lapaš uz djelatnike Gradske uprave zadužene za komunalne poslove. Komisija je djelomično odobrila zahtjeve ugostitelja za postavljanje terasa te građana za rekonstrukciju postojećih kolnih ulaza i postavljanje vertikalne signalizacije.

SRIJEDA 22. ožujka 2017.

 • Savez Čeha u RH – srijeda, 22. ožujka povjerenica je posjetila Savez Čeha u RH i tom prigodom razgovorala s predsjednicom Saveza Libuše Stranjik, tajnikom Ivanom Vrbickym i saborskim zastupnikom za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimirom Bilekom. Razgovaralo se o radu Saveza i predstojećim smotrama kulturnog stvaralaštva pripadnika češke nacionalnosti iz cijele Hrvatske, a koje će se održati pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH. Tom prilikom istaknuta je dobra suradnja Grada Daruvara sa Savezom Čeha, kao i nastavak iste i pružanje podrške radu Saveza.
 • Centar za socijalnu skrb Daruvar – srijeda, 22. ožujka povjerenica Vlade RH sudjelovala je na okruglom stolu na temu „Rad za opće dobro – za moju lokalnu zajednicu“ koju je organizirao Centar za socijalnu skrb Daruvar u sklopu obilježavanja Dana socijalnog rada. Na okruglom stolu osim povjerenice sudjelovali su i predstavnici drugih jedinica lokalne samouprave, zajedno su iznijeli poteškoće na koje nailaze prilikom pozivanja korisnika zajamčene minimalne naknade u vezi „rada za opće dobro“ koje su korisnici dužni odraditi prema odredbama Zakona o socijalnoj skrbi.
 • Naknada za uređenje voda – Grad Daruvar od 01.01.2017. godine preuzeo je od Hrvatskih voda poslove iz članka 17. Zakona o financiranju vodnog gospodarstva. Navedeno podrazumijeva dostavu rješenja o obračunu naknade za uređenje voda obveznicima plaćanja naknade i poslove naplate naknade za uređenje voda zajedničkom uplatnicom s komunalnom naknadom. Bitno je naglasiti da dostavom ovog rješenja nije utvrđena nova obveza plaćanja naknade za uređenje voda i da se ne radi o novom terećenju, tako da ovaj postupak neće povećati troškove kućanstva građana, odnosno poslovne djelatnosti. Od 01.01.2017. godine naknadu za uređenje voda građani će plaćati na zajedničkoj uplatnici kojom plaćaju i komunalnu naknadu.
 • Porez na nekretnine – Dana 01. siječnja 2017. godine stupio je na snagu Zakon o lokalnim porezima (NN br. 115/2016) (dalje u tekstu Zakon), kojim se u porezni sustav Republike Hrvatske uvodi porez na nekretnine, a ukida komunalna naknada propisana Zakonom o komunalnom gospodarstvu. Člankom 20. stavkom 2. Zakona propisano je da su sve jedinice lokalne samouprave (dalje u tekstu JLS), dužne uvesti i naplaćivati porez na nekretnine, prema članku 70. Zakona, s danom stupanja na snagu odredbi koje se odnose na porez na nekretnine odnosno od 01. siječnja 2018. godine.
  Grad Daruvar poziva vlasnike nekretnina na području Grada Daruvara da, radi ustrojavanja i vođenja Evidencije te radi pravilnog utvrđivanja činjenica bitnih za donošenje rješenja o porezu na nekretnine i zaduživanja obveznika plaćanja poreza, najkasnije do 31. listopada 2017. godine dostave podatke o nekretninama i poreznim obveznicima koristeći priložene obrasce, posebno za svaku adresu nekretnine odnosno katastarsku česticu.
  Svi obrasci su dostupni i na internetskoj stranici www.daruvar.hr, a mogu se ispunjeni dostaviti osobno predajom u pisarnici Grada u vremenu od 12 – 15h, putem pošte (Grad Daruvar, Trg kralja Tomislava 14, 43500 Daruvar) ili elektroničkim putem na e-mail adresu: poreznanekretnine@daruvar.hr.
  Eventualno potrebnu pomoć u popunjavanju obrazaca, dodatne informacije i upute molimo da zatražite putem tel. 043 331-241, elektronski na email: poreznanekretnine@daruvar.hr  ili osobno u Gradskoj upravi (soba 5, 7 i 10) u vremenu od 12 – 15h.

UTORAK 21. ožujka 2017.

 • Velika vijećnica Gradske uprave Grada Daruvara – utorak, 21. ožujka održana je Komisija za gospodarenje zelenim površinama. Članovi Komisije u sastavu Darko Bakarić – predsjednik te članice Edita Szabo i Senka Janček uz djelatnike Gradske uprave zadužene za komunalne poslove, raspravljali su o ukupno sedam pojedinačnih zahtjeva građana vezano za orezivanje ili uklanjanje stabala na javnim gradskim površinama. Komisija je objektivno ocijenila podnesene zahtjeva građana i obzirom na njihovu opravdanost odobrila svih sedam.
 • Udruga Ždralice Daruvar – utorak, 21. ožujka održan je sastanak povjerenice Vlade RH Snježane Hopp s predsjednicom Suzanom Lipovac i dopredsjednicom Tihanom Petković. Na sastanku se razgovaralo o radu udruge od osnivanja 2013. godine do danas. Udruga je u kratko vrijeme postigla izuzetne rezultate na području unapređenja kvalitete života nezaposlenih i socijalno izoliranih građana i to kroz organiziranje radionica, zajedničkih aktivnosti i druženje. Bilo je govora i o akciji putem koje udruga prikuplja financijska sredstva za kupnju šivaćeg stroja.
 • HT – utorak, 21. ožujka održan je sastanak s predstavnicima društva Hrvatski Telekom i Ericsson Nikola Tesla vezano za proširenje optičke mreže čime bi se građanima Daruvara omogućilo višestruko povećanje brzine Interneta. Sva ulaganja u ovaj projekt snosit će Hrvatski Telekom i Ericsson Nikola Tesla, a s realizacijom bi se krenulo odmah, pripremne radnje su već odrađene.
 • Dvorac grofa Jankovića – utorak, 21. ožujka povjerenica Vlade RH obišla je Dvorac grofa Jankovića zajedno s Berislavom Schejbalom, arheologom i profesorom povijesti te s predstavnicama Turističke zajednice Daruvar – Papuk. Obilazak je organiziran radi stručnog mišljenja o povijesnoj građi koja je izložena u Dvorcu a vezano na skorašnje otvaranje za posjetitelje svake subote od mjeseca svibnja do rujna.