Danas, 1. rujna, obilježena je 30. godišnjica oružanog napada na naselje Doljani, pogibije branitelja i mještana te pogibije prve žrtve s bjelovarskog područja.
Toga dana, četničko-terorističke grupe izvele su kombinirani napad na policijski punkt u predjelu »Kopeček», u mjestu Doljani. Cilj je bio zauzimanja dominantne kote i izlaganje Daruvara protivničkom razaranju. Zahvaljujući pripadnicima Policijske postaje Daruvar, pripadnicima Odreda narodne zaštite Doljani i pripadnicima policije iz drugih postaja i ovaj napad je bio odbijen, ali uz žrtve. Policijska postaja Daruvar imala je dva poginula pripadnika Srećka Manđinija i Eugena Lapčića dok su dva pripadnika teže ranjena Danko Ružička i Alfons Tutić. Život su izgubili i tri pripadnika Odreda narodne zaštite Doljani i Sirač; Željko Bublić, Vlado Plažanin i Tihomir Lneniček, dok je 12 branitelja i civila ranjeno.
Istovremeno je napadnut i policijski punkt u Donjem Daruvaru u kojem je život izgubio hrvatski redarstvenik i pripadnik Policijske postaje Bjelovar Tihomir Vrdoljak, koji je ujedno prvi poginuli hrvatski branitelj u Domovinskom ratu s bjelovarskog područja.
Skupu se u Doljanima, na Kopečku, obradio dr. Goran Čičin Radin Sarajlić u ime dr. Vlade Bartoša i svoje osobno ime, kao liječnici koji su toga dana, prije 30 godina, spašavali ranjene branitelje i civile.
Svečano obilježavanje završilo je misom za sve poginule i umrle branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata u Kapelici „Sv. Antuna Padovanskog“ u Doljanima koju su služili policijski kapelan Damir Vrabec i vlč. Žarko Turuk.

Galeriju fotografija možete pogledati OVDJE.