Danas smo obilježili 1. rujna – godišnjicu oružanog napada na naselje Doljani, pogibiju branitelja i mještana te pogibiju prve žrtve s bjelovarskog područja.
Toga dana, četničko-terorističke grupe izvele su kombinirani napad na policijski punkt u predjelu »Kopeček», u mjestu Doljani. Cilj je bio zauzimanja dominantne kote i izlaganje Daruvara protivničkom razaranju. Zahvaljujući pripadnicima Policijske postaje Daruvar, pripadnicima Odreda narodne zaštite Doljani i pripadnicima policije iz drugih postaja i ovaj napad je bio odbijen, ali uz žrtve.
Policijska postaja Daruvar imala je dva poginula pripadnika Srećka Manđinija i Eugena Lapčića dok su dva pripadnika teže ranjena Danko Ružička i Alfons Tutić. Život su izgubili i tri pripadnika Odreda narodne zaštite Doljani i Sirač; Željko Bublić, Vlado Plažanin i Tihomir Lneniček, dok je još 14 branitelja i civila ranjeno.; Željko Hunjek, Vlado Markalaus, Zvonko Markalaus, Vladimir Zimić, Mirko Joščak, Zdravko Joščak, Marijan Polenus, Vitomir Polenus, Vladimir Horvat, Marijan Šepl, Stjepan Patek, Marinko Pilinger, Dražen Gajski i Vitomir Šafar.
Istovremeno je napadnut i policijski punkt u Donjem Daruvaru u kojem je život izgubio hrvatski redarstvenik i pripadnik Policijske postaje Bjelovar Tihomir Vrdoljak, koji je ujedno prvi poginuli hrvatski branitelj u Domovinskom ratu s bjelovarskog područja.
Galeriju fotografija možete pogledati OVDJE.