Povodom Dana državnosti Republike Češke (28. 09.) prilikom koje će se predstaviti Južnomoravska regija, zahvaljujući Ministarstvu obrane Republike Češke, Vojnom fondu solidarnosti Ministarstva obrane Republike Češke, Južnomoravskom regionu, Veleposlanstvu Republike Češke u Zagrebu, Savezu Čeha u Republici Hrvatskoj, saborskom zastupniku za Češku i Slovačku nacionalnu manjinu Vladimiru Bileku, Gradu Daruvaru, Turističkoj zajednici Daruvar- Papuk te Pučkom otvorenom učilištu Daruvar u daruvarskoj kinodvorani “30. svibnja” sinoć je, 26. rujna 2023. s početkom u 19 sati gostovao jedan od najreprezentativnijih folklornih sastava Češke republike Vojni umjetnički ansambl Ondráš.
Profesionalni je to umjetnički ansambl sa sjedištem u Brnu koji je osnovalo Ministarstvo obrane Republike Češke. Glazbom, pjesmom i plesom publici predstavlja stilizirani folklor najviše umjetničke vrijednosti. Ansambl se trenutno sastoji od orkestra narodnih instrumenata, plesne skupine i djevojačkog zbora. Osim što se bavi tradicionalnom folklornom baštinom, Ondráš u svoj umjetnički izričaj uključuje i druge glazbeno- plesne žanrove te stvara originalne autorske programe. U predvorju kinodvorane posjetitelji su mogli vidjeti i malu izložbu dijelova ženskih nošnji (kapice, poculice, tiare) i fotografije cijelih ženskih nošnji raznih regija, kao i probati svatovske kolače.
Program “Šetnja regijama” (Z kraje do kraje) je dinamičan mozaik plesnih i glazbenih brojeva koji predstavljaju narodnu kulturu različitih etnografskih regija ne samo Češke i Moravske, već i susjedne Slovačke i drugih područja Karpatskog luka.
Galeriju fotografija možete pogledati OVDJE.
Skip to content