19. rujna 2018. godine u dvorani Dvorca grofa Antuna Jankovića u Daruvaru, edukacijski tim Instituta za nacionalnu baštinu Češke Republike , a u organizaciji Bjelovarsko- bilogorske županije, predstavio je svoj projekt: „Baština nas zabavlja – Obrazovanje kao ključni alat za poboljšanje brige o kulturnoj baštini.“

Ovaj je projekt nastao u suradnji sa Pedagoškim fakultetom Karlovog Sveučilišta u Pragu i Pedagoškim fakultetom Masarykovog Sveučilišta u Brnu a za koji je Institut 2017. godine osvojio prestižnu europsku nagradu, Europa Nostra.

Glavni cilj projekta bio je potaknuti veći interes djece i mladih za češku kulturnu, materijalnu i nematerijalnu baštinu, bolju interpretaciju baštine te razumijevanje nacionalnog i europskog kulturnog identiteta kroz obrazovne aktivnosti.

Projektom su osmišljeni brojni didaktički materijali i obrazovni programi kako bi se znamenitosti i kulturno nasljeđe približilo svim razinama društva; predškolskoj djeci, učenicima osnovnih i srednjih škola, obiteljima s djecom, laičkom i stručnom javnošću, seniorima, posjetiteljima s posebnim potrebama…

Ovaj inspirativni projekt, kao primjer dobre prakse interpretacije baštine, zainteresiranim je građanima kroz stručno predavanje i izložbu, koja je nastala u okviru projekta, predstavila voditeljica projekta; gđa Martina Indrova, PhDr. sa svojm projektnim timom.

Događaj je inicirala i moderirala zamjenica župana Tanja Novotni Golubić a na otvorenju izložbe obratili su se Vanda Cegledi, zamjenica gradonačelnika i Slavomír Goga, zamjenik veleposlanika Češke u Hrvatskoj koji je ujedno i otvorio izložbu.

Galeriju fotografija možete pogledati OVDJE.