Search

23. 03. 2018. – PETAK

SASTANAK NA TEMU VETERANSKOG CENTRA U DARUVARU

gradonačelnik Damir Lneniček zajedno sa svojim suradnicima, održao je u Velikoj vijećnici Gradske uprave sastanak na temu projekta izgradnje i uspostave Veteranskog centra u Daruvaru s predstavnicima Ministarstva hrvatskih branitelja.

Na sastanku je ispred Ministarstva bio prisutan pomoćnik ministra gospodin Dinko Tandara, načelnica Samostalnog sektora za javnu nabavu, ugovaranje, planiranje nabave i praćenje ugovornih obveza gospođa Ines Milun, voditeljica Službe za javnu nabavu i ugovaranje gospođa Tamara Marić, projektantice Veteranskog centra u Daruvaru gospođa Sanja Filep i gospođa Vesna Mikić te gđa Lina Lena Soukup, načelnica sektora Uprave za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji.

22. 03. 2018. – ČETVRTAK

RADNI POSJET ŽUPANA DAMIRA BAJSA DARUVARU

Župan Damir Bajs boravio je danas u radnom posjetu Daruvaru. Župan je prvo posjetio Dom zdravlja Daruvar gdje je u prisutnosti gradonačelnika Damira Lneničeka i ravnateljice Doma zdravlja BBŽ Ljubice Čaić potpisao Ugovor o izvođenju radova na obnovi zgrade Doma zdravlja i to u sklopu projekta „Za zdravlje Bjelovarsko – bilogorske županije“ vrijednog 11,5 milijuna kuna.

U same građevinske radove na Domu uložit će se 1,6 milijuna kuna, a radovi obuhvaćaju pristup za osobe s invaliditetom, izgradnju rampe na ulazima, ugradnju automatskih kliznih vrata, sanitarne čvorove za osobe s invaliditetom, taktilne površine, sustav za informiranje pacijenata, izmjenu unutarnjih vrata i niveliranje postojećih podova, sanaciju stubišta, ugradnju led rasvjete te druge potrebne radove.

Obnova Doma zdravlja podrazumijeva i nabavu nove medicinske opreme i to u vrijednosti 1,9 milijuna kuna.

Nakon doma zdravlja, župan Damir Bajs posjetio je glazbenu školu Brune Bjelinskog Daruvar gdje je u prisutnosti zamjenice gradonačelnika Vande Cegledi, ujedno i ravnateljice škole, najavio energetsku obnovu zgrade škole.

Projekt je vrijedan 2.116.090,71 kn, a radovi podrazumijevaju: toplinsku zaštitu krova iznad grijanog prostora, toplinsku zaštitu vanjskog zida, odnosno postavljanje nove ovojnice, toplinsku zaštitu stropa prema negrijanom prostoru, zamjenu vanjske stolarije i ugradnju novog visokoučinkovitog sustava grijanja. Javni natječaj za izvođača radova bit će raspisan početkom idućeg tjedna. Realizacijom projekta smanjit će se i režijski troškovi i troškovi održavanja školske zgrade.

12. 03. 2018. – PONEDJELJAK

POP-UP SASTANAK

Prošle godine u Daruvaru se po prvi puta održao POP-UP festival. Ovaj događaj, koji je inicirala neprofitna međunarodna organizacija „6seconds“ se zove POP-UP festival emocija, dobrobiti i dječjih prava a organizira se s ciljem proslave Međunarodnog dana dječjih prava, kao bi smo globalno dijelili ljubav ali i poboljšali vještine potrebne za stvaranje boljeg svijeta. Daruvarski POP-UP prošle je godine naišao na veliki odaziv ustanova koje u svoj rad uključuju djecu, ali i roditelja te stručnog osoblja. Kako bi ovogodišnji festival koji će se održati u studenom nadmašio onaj prošlogodišnji važno ga je detaljno isplanirati. S tim ciljem u Velikoj vijećnici Gradske uprave održan je sastanak te su dogovoreni prvi koraci u realizaciji. Ovom prigodom pozivamo sve zainteresirane institucije, ustanove, udruge zainteresirane za ovaj događaj da se jave u Grad Daruvar.

09. 03. 2018. – PETAK

KONCERT U GLAZBENOJ ŠKOLI BRUNE BJELINSKOG DARUVAR

U glazbenoj dvorani Glazbene škole Brune Bjelinskog Daruvar jučer je održan koncert nastavnika i nastavnica škole povodom Međunarodnog dana žena.
Prvi dio koncerta bio je posvećen skladateljicama, a učenica 4. razreda srednje glazbene škole Silvija Dmejhal napravila je prezentaciju o skladateljicama kroz povijest.
Drugi dio koncerta bio je muški poklon ženama u izvedbi nastavnika škole koji su se predstavili kao skladatelji. Izvedena je praizvedba autora Bernarda Štancla „Vokaliza“, u izvedbi Frana Leboša na violončelu i Bernarda Štancla na glasoviru.

08. 03. 2018. – ČETVRTAK

OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN ŽENA

Povodom Međunarodnog dana žena gradonačelnik Damir Lneniček, kao mali znak pažnje, podijelio je ruže članicama Udruge osoba s invaliditetom Daruvar. Ova udruga već tradicionalno svake godine 8. ožujka za svoje članice organizira prigodno druženje u prostorijama u Preradovićevoj 26. Gradonačelnik je ruže poklonio i kolegicama u Gradskoj upravi.

PRIPREME ZA ZELENU ČISTKU

Sedmu godinu za redom u Republici Hrvatskoj se održava globalna akcija Zelena čistka.
Ove godine je naša nacionalna akcija dijelom čak dviju velikih kampanja. Kao i do sada one globalne Let’s do it! World! koja se održava 15. rujna 2018. kada će u isti dan okupiti čak 150 zemalja oko pozitivnog cilja – čistog svijeta. Naši zajednički uspjesi u dosadašnjim akcijama prepoznati su od stane koordinatora kampanje Let’s Clean Up Europe! koju je pokrenula Europska komisija kao odgovor na sve veći problem divljih odlagališta otpada diljem Europe.

Stoga se Zelena čistka u Gradu Daruvaru ove godine održava u dva navrata:
– 20. i 21. travnja 2018. (u sklopu Let’s Clean Up Europe!)
– 15. rujna 2018. na dan najveće zajedničke globalne akcija čišćenja do sada kada će 150 zemalja svijeta čistiti okoliš na isti dan (u sklopu Let’s do it! World!

Povodom toga, zamjenica gradonačelnika, Vanda Cegledi, sazvala je dana 08. ožujka 2018. godine prvi, inicijalni sastanak, a prisustvovali su predstavnici o odgojno-obrazovnih ustanova, udruga građana, gradskih institucija koje djeluju na području Grada Daruvara. Kao i proteklih godina, logističku podršku će pružiti komunalna tvrtka Darkom d.o.o., Hrvatske šume – Šumarija Daruvar i Javna vatrogasna postrojba Daruvar. Ove godine, kao i cijelom svijetu, pristupiti će se sanaciji divljih odlagališta otpada na području Grada Daruvara. Ovim putem pozivaju se i građani Daruvara koji su voljni sudjelovati u ovim akcijama da se prijave na telefon 043/331-241 ili na e-mail adresu: daruvar@daruvar.hr

07. 03. 2018. – SRIJEDA

POSJET PREDSTANIKA PRAGA 15

Suradnja između Grada Daruvara i Praškog okruga 15 nastavila se temeljem ugovora koji je u ljeto prošle godine potpisan u Daruvaru, a koji za cilj ima suradnju na području kulture, sporta i gospodarstva. Predstavnike Praga 15 iz Češke Republike danas je u svom uredu primio gradonačelnik Damir Lneniček uz prisutnost zamjenice gradonačelnika Vande Cegledi, zamjenice župana Tanje Novotni Golubić i saborskog zastupnika i zamjenika gradonačelnika za češku nacionalnu manjinu Vladimira Bileka. Predstavnici Praga 15 obišli su i češke institucije u gradu te se upoznali s njihovim radom.

02. 03. 2018. – PETAK

ŽUPANIJSKO NATJECANJE IZ TEHNIČKE KULTURE U OSNOVNOJ ŠKOLI VLADIMIRA NAZORA DARUVAR

Mladi tehničari iz cijele županije okupili su se danas u Daruvaru na 60. natjecanju mladih tehničara 2017/2018. Domaćin županijskog natjecanja je Osnovna škola Vladimira Nazora Daruvar, Područna škola Frankopanska. Na natjecanje je pozvano 88 učenika iz 20 škola i tri kluba koji će pokazati znanje i umijeće iz 12 područja. Ispred Grada Daruvara sve učenike i mentore pozdravila je zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi.

01. 03. 2018. – ČETVRTAK

13. ZNANSTVENO – STRUČNO SAVJETOVANJE HRVATSKIH VOĆARA

Hrvatska voćarska zajednica, Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo i Savjetodavna služba u suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Poljoprivrednim fakultetom Osijek, Poljoprivrednim institutom Osijek, Institutom za jadranske kulture i melioraciju krša, Institutom za poljoprivredu i turizam Poreč, Zagrebačkom udrugom voćara i Gradom Daruvarom organizira 13. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem, koje će se održati u Daruvaru od 01. do 03. ožujka 2018. na temu “Lupinasto voće”.

Svečano otvorenje održalo se danas u Kino dvorani “30. svibnja”, a na ovogodišnjem savjetovanju očekuje se 300-injak voćara, znanstvenika i stručnjaka iz Hrvatske i drugih europskih država.

U ime organizatora pozdravnu riječ uputio je Krunoslav Dugalić u ime Organizacijskog odbora Savjetovanja, ravnatelj savjetodavne službe Zdravko Tušek i predsjednik Hrvatske voćarske zajednice Željko Banjavčić. Riječ prisutnima uputili su i župan Damir Bajs te gradonačelnik Damir Lneniček.

Za kulturno umjetnički dio programa bio je zadužen školski zbor Glazbene škole Brune Bjelinskog Daruvar, a potom su dodijeljene povelje i priznanja u kategorijama: “Priznanje uzoran voćar”, “Povelja za poseban doprinos razvoju voćarstva”, “Povelja za razvoj voćarske struke i znanosti” i “Povelja za životno djelo u voćarstvu” koja je dodijeljena prof. dr. sc. Martinu Johnu Bukovcu, Professoru emeritusu. Ovo je vrlo značajan događaj za Daruvar te želimo svim sudionicima Savjetovanja puno uspjeha u radu i ugodan boravak u našem gradu!

ŽUPANIJSKO NATJECANJE IZ GEOGRAFIJE

Češka osnovna škola Jana Amosa Komenskog Daruvar danas je domaćin županijskog natjecanja iz geografije. Za učenike 5., 6., 7. i 8. razreda osim natjecateljskog dijela bio je predviđen i obilazak grada, a jedna od postaja je bila i Gradska uprava. U velikoj vijećnici učenike je pozdravila zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi.

27. 02. 2018. – UTORAK

DOGOVOR OKO OBILJEŽAVANJA EUROPSKOG DANA SOLIDARNOSTI MEĐU GENERACIJAMA

Europska unija je 2009. godine služeno proglasila 29. travnja europskim danom solidarnosti među generacijama radi podizanja društvene svijesti o prijekoj potrebi veće suradnje i uzajamne pomoći različitih dobnih skupina.
U Daruvaru se unazad već nekoliko godina obilježava ovaj dan, a ove godine se planira obilježiti 27. travnja u drugačijem aranžmanu i to vrtnom zabavom u Domu za starije i nemoćne osobe Ljudevite pl. Janković Daruvar. Tim povodom danas se u uredu gradonačelnika održao sastanak svih onih koji će sudjelovati u ovom događanju; predstavnici vrtića, škola, udruga u kulturi, Matice umirovljenika Daruvar, Dnevnog boravka i Doma za starije i nemoćne te su dogovorene glavne smjernice prema kojima će se “vrtna zabava” održati.

23. 02. 2018. – PETAK

ODRŽANA REDOVNA SKUPŠTINA DOBROVOLJNOG VATROGASNOG DRUŠTVA DARUVAR

Dobrovoljno vatrogasno društvo Daruvar sinoć je održalo 138. sjednicu Skupštine. Redovna skupština održala se u velikoj sali Vatrogasnog doma DVD-a Daruvar, a prema Dnevnom redu usvojeno je Izvješće o radu za 2017. godinu te Program rada i Financijskog plana DVD-a Daruvar za 2018. g. i 2019. g. Skupština je završila dodjelom vatrogasnih priznanja, a prisutnima se obratio i gradonačelnik Damir Lneniček te zamjenica župana Tanja Novotni Golubić.

PROMOCIJA KNJIGE PAKAO SRPSKOG LOGORA STARA GRADIŠKA 1992. GODINE”

Udruga hrvatske policije branitelja Daruvara ’91., uz potporu Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko – posavske županije i Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske, organizirala je promociju knjige “Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1992. godine”, autora Vlade Radošića u Pučkoj knjižnici i čitaonici Daruvar na kojoj je prisustvovala i zamjenica Vanda Cegledi. Autor knjige Vlade Radošić završio je Policijsku akademiju, nakon čega je pred rat došao u Novu Gradišku i bio pripadnik Specijalne policije “Zebre”. Kada se stanje na ratištu malo smirilo, s radom je nastavio u krim policiji kao kriminalistički službenik za ratni zločin i terorizam. U sklopu posla, prikupljao je podatke vezane za ratne zločine na području zapadne Slavonije i u skladu s tim podnosio kaznene prijave, privodio osumnjičenike u istražni zatvor i slično. Ipak, kako većina od tih procesa nije donijela značajne rezultate, nakon odlaska u mirovinu posvetio se istraživanju i pronalaženju podataka i dokumenata koji će objektivno prenijeti sve što se događalo u logoru Stara Gradiška. Kao rezultat toga, nastala su dva izdanja knjige, čiji je cilj svjedočiti istinu o bolnim događajima logora Stara Gradiška te kroz pisani trag promicati vrijednosti Domovinskog rata.

IZBORNA SKUPŠTINA MATICE UMIROVLJENIKA DARUVAR

Matica umirovljenika Daruvar udruga je koja ima dugu tradiciju na području grada Daruvara, ali i najbrojnije članstvo. Danas u je prostorijama Darkoma d.o.o. održana Izborna skupština te udruge. Za novog/starog predsjednika izabran je g. Ivan Cegledi, a za zamjenicu gđa. Zdenka Čuhnil. Čestitke vodstvu ispred Grada Daruvara izrazili su gradonačelnik Damir Lneniček i zamjenica Vanda Cegledi.

ENERGETSKA OBNOVA ZA GLAZBENU ŠKOLU BRUNE BJELINSKOG DARUVAR

Ravnateljica Glazbene škole Brune Bjelinskog Daruvar Vanda Cegledi potpisala je s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije ugovor u vrijednosti od 578.097,16 kuna. Dobivena sredstva su bespovratna, a dobivena su za projekt “Energetska obnova zgrade Glazbene škole Brune Bjelinskog Daruvar”.
Uspjeh je i značajniji obzirom da je projekt pisala Razvojna agencija Daruvar.

22. 02. 2018. – ČETVRTAK

PREZENTACIJA AKTUALNIH NATJEČAJA ZA PRIPADNIKE MAĐARSKE NACIONALNE MANJINE

U velikoj vijećnici Grada Daruvara održana je na poziv predsjednice Zajednice Mađara Daruvar, ujedno i predsjednice Gradskog vijeća Grada Daruvara Snježane Sabo, prezentacija aktualnih natječaja namijenjenih pripadnicima mađarske nacionalne zajednice u Hrvatskoj s područja četiriju županija- Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Virovitičko-podravske i Bjelovarsko-bilogorske. Natječaje su prezentirale predstavnice zaklade koja provodi natječaje. Cilj natječaja, koji je otvoren do 05.03.2018 godine, dati potporu pripadnicima mađarske zajednice u Hrvatskoj za unaprjeđivanje gospodarskih aktivnosti. Predstavnici zainteresiranih OPG -a i poljoprivrednih tvrtki s područja BBŽ, dobili su osnovne podatke o uvjetima natječaja, a naglašeno je da su sredstva namijenjena nabavci strojeva i opreme za poljoprivrednu proizvodnju, nabavku matičnih stada, kupovini strojeva za preradu i finalizaciju poljoprivrednih strojeva, dok se jedan dio potpora odnosi za turističke programe. Svi oni koji planiraju aplicirati, sudjeluju s najmanje 25 posto udjela, tako da se s primjerice uloženih 5 tisuća eura dobiva bespovratnih 15 tisuća eura. Minimalni iznos koji se može aplicirati iznosi 2 tisuće eura a maksimalni 15 tisuća eura.
Svi detalji o uvjetima natječaja mogu se vidjeti na www.economica-hungarica.eu.

20. 02. 2018. – UTORAK

PRIJEM ZA UČENIKE EKONOMSKE I TURISTIČKE ŠKOLE DARUVAR

Zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi primila je danas u uredu gradonačelnika učenike Ekonomske i turističke škole Daruvar i mentoricu Miroslavu Bukač Nađ povodom osvajanja nagrade na natječaju Ministarstva turizma “Inovativan budi – turizam ti posao nudi”, a koje je organizirano za učenike i studente turističkih i ugostiteljskih struka. Naši učenici osvojili su treću nagradu “Praktičari na djelu”.  Cilj natječaja bio je promocija ugostiteljskih i turističkih zanimanja i turizma kao atraktivnog resora koji pruža mogućnost zapošljavanja. Natjecati su se mogu srednje ugostiteljsko-turističke škole i visoka učilišta s programima iz područja turizma i ugostiteljstva. Nagrade se svim učenicima uručene u Splitu 02. veljače na Danima poslova u turizmu 2018.

19. 02. 2018. – PONEDJELJAK

KONFERENCIJA PROJEKTA “IZGRADNJA RECIKLAŽNOG DVORIŠTA U DARUVARU”

U konferencijskoj dvorani hotela Termal održana je početna konferencija projekta “Izgradnja reciklažnog dvorišta u Daruvaru”.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 3.313.351,45 kn, a iz Kohezijskog fonda Gradu su dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu 2.816.348,73 kune, odnosno 85 % ukupne vrijednosti.
Prilikom predstavljanja projekta, gradonačelnik Damir Lneniček iskoristio je priliku naglasiti da su Gradu Daruvaru za sufinanciranje ovog projekta odobrena sredstva i od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, u iznosu od 347.901,91 kn te će Grad Daruvar projekt sufinancirati sa cca 149.000,00 kn.
Predstavljanju projekta, uz predstavnike Grada, nazočili su predstavnici komunalnog poduzeća Darkom, predstavnici mjesnih odbora Lipovac Majur i Vrbovac i Markovac, gradski vijećnici te predstavnici medija.
Svrha projekta je povećati količinu odvojeno prikupljenog otpada te smanjiti količinu otpada koji se odlaže na odlagalište komunalnog otpada Cerik.
Reciklažno dvorište ima značajnu ulogu u ukupnom sustavu gospodarenja otpadom jer služi kao poveznica kojom jedinice lokalne samouprave osiguravaju vezu između građana, ovlaštenih sakupljača i ovlaštenih obrađivača.
Osim izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta, projekt obuhvaća i provedbu informativno-obrazovnih aktivnosti te promidžbu i vidljivost projekta.
Grad Daruvar će u suradnji s komunalnim poduzećem provoditi informativno-obrazovne aktivnosti s ciljem poticanja stanovništva na odvojeno odlaganje otpada ukazivanjem na prednosti takvog odlaganja, prvenstveno za zdravlje ljudi i okoliš. Stanovništvo će biti informirano putem medija i letaka, edukativnih aktivnosti koje će se provoditi po mjesnim odborima te web i facebook stranica Grada i komunalnog poduzeća o lokaciji reciklažnog dvorišta, načinu postupanja s otpadom te o tome koje vrste otpada mogu odložiti u reciklažnom dvorištu. 

16. 02. 2018. – PETAK

RADNI POSJET ŽUPANA DAMIRA BAJSA DARUVARU

Bjelovarsko – bilogorski župan Damir Bajs boravio je u radnom posjetu Daruvaru. Tom prigodom posjetio je Češku osnovnu školu Jana Amosa Komenskog Daruvar gdje su ga u ime domaćina dočekale zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi i ravnateljica škole Marija Valek. Prilikom posjete naglašeno je kako su stvoreni uvjeti raspisivanja natječaja za dogradnju Češke osnovne škole J.A. Komenskog Daruvar kao i Češkog dječjeg vrtića Ferde Mravneca Daruvar čime će biti prošireni kapacitet i samih ustanova. Projekt je vrijedan 3.717.269,38 kuna. Župan Damir Bajs potom je posjetio željeznički kolodvor Daruvar gdje ga je dočekao zamjenik šefa kolodvora Željko Basić. Povod posjeta bilo je ponovno pokretanje željezničkog prometa na daruvarskom području, a u planu je i obnova željezničkog kolodvora. Na posljetku župan je posjetio Daruvarske toplice povodom obnove hola Hotela Termal gdje ga je dočekala ravnateljica Mira Zakora.

15. 02. 2018. – ČETVRTAK

ODRŽANA 6. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA DARUVARA

Dana 15. veljače 2018. godine u Velikoj vijećnici Gradske uprave održana je 6. sjednica Gradskog vijeća Grada Daruvara.
Budući da je vijećnica Ivana Djedović stavila mandat u mirovanje, prisegu je kao zamjenik vijećnice položio Mladen Prević.
Također, po prijedlogu ovlaštenog predlagača – gradonačelnika Damira Lneničeka na Dnevni red uvrštena je točka o prijedlogu Odluke o poništavanju Odluke o izmjeni lokacije za izgradnju novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Daruvar te je Odluka u konačnici i usvojena. Od 16 prisutnih vijećnika i vijećnica; 9 je glasovalo ZA, 5 PROTIV i 2 SUZDRŽANA.
Predmeti ostalih točaka Dnevnog reda usvojeni su jednoglasno: zapisnik s 4. i 5. sjednice Gradskog vijeća, I. izmjene i dopune Statuta Grada Daruvara, kao i I. izmjene i dopune Poslovnika o radu Gradskog vijeća Grada Daruvara, Odluka o raspisivanju izbora za članove vijeća mjesnih odbora na području Grada Daruvara za mandatno razdoblje 2018./2022.g., I. izmjena i dopuna DPU-a “GRADSKO GROBLJE” Daruvar, Pravilnik o provedbi postupaka jednostavne nabave, Zaključak o primanju na znanje Izvješća gradonačelnika o utrošku sredstava ostvarenih od zakupa ili prodaje poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH na području Grada Daruvara za 2017. g., Program korištenja sredstava od raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH na području Grada Daruvara za 2018. g., Odluka o promjeni naziva i sjedišta javne ustanove RAZVOJNI CENTAR DARUVAR ustanova za koordinaciju i razvoj grada Daruvara, Odluka o mjerama za sprječavanje nepropisnog odbacivanja otpada i mjerama za uklanjanje odbačenog otpada na području Grada Daruvara te Odluka o III. izmjeni i dopuni Odluke o koeficijentima za obračun plaća službenika i namještenika u Upravnim tijelima Grada Daruvara.

PRVI SASTANAK U SKLOPU PROJEKTA “CHANGE THE POWER – (EM)POWER THE CHANGE

Predstavnici Grada Daruvara sudjelovali su na prvom sastanku vezanom za Projekt “Change the power – (em)power to change” – lokalna vlast za ciljeve održivog razvoja i klimatsku pravdu. Nositelj projekta je Klimatski savez, a 20 partnera na projektu čine jedince lokalne samouprave, udruženja jedinica lokalnih samouprava i organizacije civilnog društva iz Belgije, Nizozemske, Luksemburga, Njemačke, Austrije, Češke, Mađarske, Rumunjske, Grčke, Italije i Brazila. Glavni cilj projekta je implementacija ciljeva održivog razvoja u jedinicama lokalne samouprave kroz edukacije i podizanje svijesti o očuvanju klime. Projektni ciklus traje 3 godine, a za vrijeme projekta u Daruvaru održati će se edukacije, radionice i predavanja vezana za održivo korištenje energije i obnovljivih izvora energije, stručni skup vezan za korištenje geotermalne energije, te projekcija dokumentarnog filma.

14. 02. 2018. – SRIJEDA

FAŠNIČKI KONCERT

Točku na i daruvarskoj maškaradi stavili su učenici i profesori Glazbene škole Brune Bjelinskog Daruvar koji su u Češkom domu održali Fašnički koncert. Koncert je sačinjavao izvedbu 29 glazbenih djela što tradicionalnih, što modernih.

13. 02. 2018. – UTORAK

POKLADNI UTORAK

Daruvarska maškarada nastavljena je te ujedno i završena danas na pokladni utorak na glavnom gradskom trgu. U glavnoj ulozi bili su učenici daruvarskih srednjih škola: Ekonomske i turističke škole Daruvar, Gimnazije Daruvar i Tehničke škole Daruvar, kao i polaznici Centra Rudolf Steiner Daruvar te sva ostala djeca koja su željela sudjelovati u programu, a u ništa manje sporednoj ulozi bio je Zloćko. Učenici su glavnom krivcu za sve probleme u gradu i sve probleme koji se događaju pojedincu pročitali optužnicu, a zatim je Zloćko spaljen zajedno sa svim lošim stvarima koje su nam se dogodile u proteklom razdoblju.  Tim događajem i službeno je završena vladavina maškara, a ključevi grada vraćeni su gradonačelniku Damiru Lneničeku i zamjenici Vandi Cegledi. I ovog puta sudionici su se zasladili krafnama, a program su upotpunile mažoretkinje udruge Impress. Podijeljene su i nagrade za najbolju pojedinačnu masku koju je osvojio Djed Božićnjak te skupnu masku koju su osvojile “Mausice”. Za sigurnost pobrinuli su se vatrogasci Vatrogasne zajednice Daruvar.

12. 02. 2018. – PONEDJELJAK

DARUVARSKI FAŠNIK

Ovogodišnja daruvarska maškarada započela je u subotu u 10,oo sati povorkom odraslih, od križanja Preradovićeve i Radićeve ulice koja se kretala do glavnog gradskog trga. Ispred Gradske uprave gradonačelnik Damir Lneniček i zamjenica Vanda Cegledi predali su ključeve grada gradonačelniku maškara koje se i službeno preuzele vlast u gradu u narednih nekoliko dana, a kao dokaz tome na zgradu Gradske uprave je postavljena zastava Fašničke Republike. Prvi zadatak novog gradonačelnika bio je odabir najbolje pojedinačne i grupne maske u dvije kategorije: velike i male maškare (vrtići i škole) koje su se odraslima pridružile u 11,00 sati na glavnom trgu kojeg je “maškaronačelnik” odlično obavio.  Za sve maske i građane osiguran je zabavni sadržaj, podjela krafni i bogata ugostiteljska ponuda. Program su s plesnim točkama upriličile i mažoretkinje udruge Impress te Zumbalice kluba Skok. Fašničko veselje nastavlja se na pokladni utorak 13. veljače kada će se osuditi jedini krivac za sve nevolje u gradu – Zloćko.

09. 02. 2018. – PETAK

AKTIVNI U ZAJEDNICI

Aktivni u zajednici naziv je programa kojeg je danas Regionalna zaklada za lokalni razvoj “Zamah” predstavila u Velikoj vijećnici Gradske uprave predstavnicima udruga i ustanova. U okviru programske suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva, Zaklada Zamah je u 2018. započela s provođenjem programa “Aktivni u zajednici. U razdoblju od 1.1.2018. do 31.12.2018. u 15 odabranih lokalnih zajednica s područja 5 županija, uključujući Bjelovarsko-bilogorsku županiju kao partneri, namjeravaju intenzivno surađivati s udrugama s ciljem da se osnažuje društveni kapital zajednice, uspješnije provode lokalni projekti, organiziraju kampanje i akcije, te da organizacijama/ustanovama koje će sudjelovati u programu pruže mogućnost da usvoje nova znanja i vještine potrebne za uspješniji rad u zajednici.

IZLOŽBA JUŽNOKOREJSKOG SLIKARA

Grad Daruvar u suorganizaciji s Dokumentacijskim esperantskim centrom iz Đurđevca i Društvom esperantista Bjelovar pripremio je veoma atraktivnu izložbu u Galeriji Grada Daruvara “Croatia osiguranje”, Knytlova 1. Radi se o izložbi južnokorejskog slikara Ho Songa koji nije prisustvovao večerašnjem otvorenju, ali je pozdravio sve prisutne putem video poziva iz daleke Kine, gdje ovaj slikar a primarno profesor predaje esperanto. Program otvaranja uveličali su profesori Glazbene škole Brune Bjelinskog Daruvar, a izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi uz saborskog zastupnika i zamjenika gradonačelnika Vladimira Bileka. Izložba će biti otvorena do 05. ožujka 2018. godine, a razgledati ju možete subotom od 11,00 do 13,00 sati i nedjeljom od 17,00 do 19,00 sati, a ostale dane uz prethodnu najavu na broj tel. 043/331-241 ili osobno u Gradskoj upravi, ured broj 14, I kat.

SRETAN RODITELJ = DOBAR RODITELJ

U Pučkoj knjižnici i čitaonici Daruvar održano je predavanje pod nazivom “Sretan roditelj=dobar roditeljâ” kojim se želi roditelje osvijestiti kroz koje načine i metode roditelj može poraditi na tome da sam postane sretna i zadovoljna osoba te kroz svoje zadovoljstvo sobom utjecati na dijete. Jer sretno i zadovoljno dijete je zdravo dijete, a takvo postaje samo ako živi u okruženju koje ga čini sretnim i zadovoljnim. Predavanje je održala Adrijana Hnojčik, mag. psihologije. Predavanje se održalo u suradnji s Udrugom “Korak dalje” Daruvar, a financira ga Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku prema projektu “Za vašu hrabrost i neodustajanje”. Predavanju je prisustvovala zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi.

ODRŽANA DEBATA U HRVATSKOM DOMU

U “Mjesecu (češkog) materinskog jezika u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji” u Hrvatskom domu održala se debata u kojoj su sudjelovali učenici sve tri daruvarske srednje škole: Ekonomske i turističke škole Daruvar, Gimnazije Daruvar i Tehničke škole Daruvar, a na temu materinskog jezika. Od posebnog značaja je bila činjenica da su u debati sudjelovali učenici koji pohađaju nastavu prema modelu B i C što je bio i glavni argument zbog kojeg se ova debata održava upravo u Daruvaru.  Cilj debate je potaknuti kod mladih osoba promišljanje o važnosti materinskog jezika za svakog pojedinca. Debata se koristila kao metoda za aktivno učenje te ujedno je omogućila učenicima da kritički razmišljaju, grade argumente i bolje upoznaju ovo društveno pitanje. Debatu je provodilo Hrvatsko debatno društvo iz Zagreba, a debati su prisustvovale zamjenica župana Tanja Novotni Golubić i zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi. Suorganizator ovog događanja je Grad Daruvar.

KULTURA U CENTRU

U organizaciji Grada Daruvara i Razvojnog centra Daruvar u Velikoj vijećnici Gradske uprave održan je sastanak na temu izrade projekta prekogranične suradnje u kojeg će prvenstveno biti uključene udruge iz područja kulture/organizacije civilnog društva. Sastanak je vodila ravnateljica Razvojnog centra Daruvar Marija Stražičić, uz prisutnost zamjenice gradonačelnika Vande Cegledi. Radi se o projektu koji je usmjeren na razvoj dobrog upravljanja u kulturi jačanjem suradnje organizacija civilnog društva i javnog sektora. U slučaju Grada Daruvara radilo bi se o Hrvatskom domu u kojem bi se provodio projekt “Kultura u centru – potpora razvoju javno – civilnog partnerstva u kulturi”. Financijska sredstva u okviru ovog projekta iznose 50.000.000,00 kuna, najmanji iznos zatraženih bespovratnih sredstava može biti 300.000,00 kuna, a najviši iznos zatraženih bespovratnih sredstava može biti 2.500.000,00 kuna. Udio sufinanciranja po pojedinom projektu iznosi 100% prihvatljivih troškova tj. prijavitelji/partneri ne osiguravaju sufinanciranje projekata iz vlastitih sredstava. Nadležno tijelo u ovom slučaju je Ministarstvo kulture, a sredstva su osigurana iz Europskog socijalnog fonda.

08. 02. 2018. – ČETVRTAK

SASTANAK KOORDINACIJSKOG ODBORA AKCIJE GRAD DARUVAR – PRIJATELJ DJECE

Koordinacijski odbor akcije “Grad Daruvar – prijatelj djece” održao je sastanak u Velikoj vijećnici Gradske uprave. Na današnjem sastanku predložen je nacrt Izvedbenog plana ostvarivanja prava i potrebe djece Grada Daruvara za 2018. godinu i to na temelju opsežnog startnog upitnika kojeg su ispunjavale udruge, ustanove i institucije koje rade s djecom i mladima. Ovim putem Grad Daruvar još jednom se zahvaljuje svima koji su dali svoj doprinos i koji će ga u budućnosti pružati s ciljem da Grad Daruvar stekne status Grada prijatelja djece.

07. 02. 2018. – SRIJEDA

SUDIONICI ERASMUS+ PROJEKTA U DARUVARU

U sklopu Erasmus+ projekta Agencije za mobilnost i programe EU Feeding our Minds u posjetu Daruvaru su učenici i profesori iz Engleske, Portugala, Italije i Češke. Ovo je novi projekt Ekonomske i turističke škole Daruvar vezan za suvremeno pripremanje jela i napitaka, a u Hrvatskoj tema je “Kako postati barista, specijalist za pripremu kave”. Učenike i profesore u Velikoj vijećnici Gradske uprave primila je zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi.

06. 02. 2018. – UTORAK

MANJA CIJENA VRTIĆA

Osim što se su povećale naknade za opremu za novorođeno dijete i to: za prvo dijete 1000 kuna, za drugo dijete u obitelji 3000 kuna te za treće i svako sljedeće dijete 5000 kuna, Grad Daruvar nastavio je provoditi pozitivne pronatalitetne mjere. Vijest koja će vjerojatno razveseliti sve roditelje koji imaju djecu u jednom od dva daruvarska vrtića je smanjena cijena vrtića od 01. siječnja 2018. godine.  Mjesečni računi tako će biti umanjeni za 20% što će, vjerujemo, biti jedna od olakšica roditeljima. Razliku u cijeni vrtićima pokriva Grad Daruvar, a na temelju Financijskog plana vrtića. Tim povodom Dječji vrtić “Vladimir Nazor” Daruvar i Češki dječji vrtić Ferde Mravenca Daruvar obišao je gradonačelnik Damir Lneniček, a pridružila mu se i zamjenica Vanda Cegledi.

05. 02. 2018. – PONEDJELJAK

USPOSTAVA ŽELJEZNIČKOG PROMETA

Od nedjelje, 04. veljače ponovno se možete voziti vlakom sa Željezničkog kolodvora Daruvar. Nakon rekonstrukcije pruge u promet je ponovno stavljena dionica Virovitica – Daruvar – Banova Jaruga. Od 5. veljače u promet će biti uvedeno 13 vlakova; dva vlaka vozit će na relaciji Virovitica – Banova Jaruga – Virovitica, devet vlakova na relaciji Daruvar – Banova Jaruga – Daruvar, a dva vlaka namijenjena prvenstveno prijevozu studenata vozit će petkom na relaciji Zagreb GK – Daruvar – Virovitica i nedjeljom na relaciji Virovitica – Daruvar – Zagreb Glavni kolodvor.  Nakon polaska vlaka predstavnici Bjelovarsko-bilogorske, Sisačko-moslavačke, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije i HŽ Putničkog prijevoza potpisali su Sporazum o sufinanciranju prijevoza učenika i studenata. Današnja promotivna vožnja u smjeru Banove Jaruge i Zagreba bila je besplatna za sve građane, a vožnji su prisustvovali; u ime Ministarstva mora, prometa i infrastrukture državna tajnica dr. sc. Nikolina Brnjac i savjetnik ministra Igor Radić, župan Bjelovarsko – bilogorske županije Damir Bajs, zamjenici župana Tanja Novotni Golubić i Saša Lukić, saborski zastupnik i zamjenik gradonačelnika Vladimir Bilek, kao i zamjenica Vanda Cegledi.

02. 02. 2018. – PETAK

SJEDNICA SKUPŠTINE LIGE PROTIV RAKA DARUVAR

U prostorijama Dnevnog boravka u Daruvaru, Zajčeva 3, održana je redovna godišnja sjednica Skupštine Lige protiv raka Daruvar. U uvodnom dijelu uslijedio je izbor Radnog predsjedništva, a potom je članovima udruge podnijeto Izvješće o radu udruge. Na sjednici je usvojeno i Financijsko izvješće Lige za 2017. g., a potom i Plan rada i Financijski plan za 2018. g. članovi Skupštine donijeli su na kraju dnevnog reda i Odluku o izmjeni i dopuni Statuta Lige. Ispred Grada Daruvara Skupštini su nazočili zamjenici gradonačelnika Marcel Medak i saborski zastupnik Vladimir Bilek te predsjednica gradskog vijeća Snježana Sabo. Sjednicu skupštine svojim izvedbama upotpunile su “Hungarike”, zbor Zajednice Mađara Daruvar.

01. 02. 2018. – ČETVRTAK

SASTANAK S PREDSTAVNICIMA GRADA BELIŠĆA I OPĆINE VALPOVO

Danas je u Velikoj vijećnici Gradske uprave održan radni sastanak između predstavnika Grada Daruvara i Grada Belišća te Općine Bizovac.

U ime domaćina gradonačelnik Damir Lneniček primio delegaciju u sastavu; zamjenica gradonačelnika Grada Belišća Ljerka Vučković sa suradnicima, direktor Lokalne razvojne agencije Grada Belišća Mario Marolin, voditeljica ureda Turističke zajednice Belišće Janja Čeliković i načelnik Općine Bizovac Srećko Vuković.

Ispred Grada Daruvara uz gradonačelnika prisustvovali su zamjenici gradonačelnika Vanda Cegledi i Marcel Medak koji je i jedan od inicijatora današnjeg sastanka, direktorica Turističke zajednice Daruvar – Papuk Ivana Plažanin Vuković te direktorica Razvojne agencije Daruvar Marija Stražičić.

Kako je Grad Daruvar, kao i Grad Belišće te Općina Bizovac turistički orijentirano, tema sastanka odnosila se na turistički projekt koji je trenutno u fazi pripreme te potencijalna suradnja između ovih jedinica lokalne samouprave. Predstavnici Grada Belišća govorili su i o iskustvima koja imaju u prekograničnoj suradnji s Mađarskom.

31. 01. 2018. – SRIJEDA

DONACIJA ZAGREBAČKE BANKE MATICI UMIROVLJENIKA DARUVAR

Zagrebačka banka donirala je Matici umirovljenika Daruvar velik dio računalne opreme koju je koristila u svojoj daruvarskoj poslovnici, a koja je zatvorena krajem prošle godine.  Riječ je o 3 računala i printeru  koje umirovljenici iz Daruvara i šire okolice od sada mogu koristiti za razne aktivnosti, npr. edukacije kako komunicirati na društvenim mrežama i koristiti računalo. Uz to Zagrebačka banka opremila je namještajem prostorije udruge čime je korisnicima ugodan prostor za boravak i druženje učinila još ugodnijim. Događanju je prisustvovala zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi.

SASTANAK NA TEMU PROJEKTA AGLOMERACIJA DARUVAR

Jučer je u Gradskoj vijećnici Gradske uprave Grada Daruvara održan još jedan sastanak na temu projekta Aglomeracije Daruvar. Sastanku su prisustvovali predstavnici Hrvatskih voda; Siniša Širac – voditelj Sektora za projekte sufinancirane sredstvima EU, Davor Vukmirić – zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, Davorin Piha – voditelj Vodnogospodarske ispostave Srednja – Donja Sava te Davor Novinc – voditelj daruvarske ispostave Hrvatskih voda nadležne za vodno-gospodarski sliv Ilova – Pakra.
Sastanku je prisustvovao i gradonačelnik Damir Lneniček te zamjenici; Vanda Cegledi, Marcel Medak i saborski zastupnik, ujedno i zamjenik gradonačelnika Vladimir Bilek, predsjednica Gradskog vijeća Grada Daruvara Snježana Sabo, gradski vijećnici te zainteresirani građani Ljudevit Sela i Gornjeg Daruvara.

30. 01. 2018. – UTORAK

IZVANREDNA SJEDNICA SKUPŠTINE SPORTSKE ZAJEDNICE GRADA DARUVARA

Sportska zajednica Grada Daruvara održala je danas s početkom u 17,00 sati izvanrednu sjednicu Skupštine u Velikoj vijećnici Gradske uprave. Članove Skupštine su u uvodnom dijelu pozdravili predsjednik Tihomir Djedović i tajnik Miroslav Lončar. Osim izbora radnih tijela, usvojen je i zapisnik s prošle sjednice. Najviše rasprave bilo je na točki 5. Dnevnog reda koja se odnosila na žalbu Hrvatskog amaterskog teniskog kluba Daruvar na izbor seniorske sportske ekipe za 2017. godinu. Sjednici je prisustvovala i zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi.

29. 01. 2018. – PONEDJELJAK

REDOVNA GODIŠNJA SKUPŠTINA PČELARSKE UDRUGE BAGREM

Pčelarska udruga Bagrem Daruvar održala je u nedjelju u prostorima Češkog doma Redovnu godišnju skupštinu udruge. Na skupštini su članovi udruge usvojili Izvješće o radu udruge za 2017. godinu kao i Financijsko izvješće za proteklu godinu. Također je usvojen i Operativni plan za 2018. godinu kao i Odluka o izmjeni Statuta koji se odnosi na dio o sjedištu udruge. Naime, udruga je krajem prošle godine promijenila sjedište te se od sada nalazi i djeluje u prostorijama Hrvatskog doma u Daruvaru.  Redovnoj skupštini nazočio je saborski zastupnik Vladimir Bilek.

SVETOSAVSKA AKADEMIJA U GORNJEM DARUVARU

Kulturno – umjetnička manifestacija Svetosavska akademija i ove se godine već tradicionalno održala u Domu kulture u Gornjem Daruvaru. SKD Prosvjeta Pododbor Daruvar kao domaćin priredila je za sve uzvanike bogat kulturno – umjetnički program, a zabavnom djelu prethodio je svečani obred posvećenja Slavskog kolača kojeg je predvodio paroh daruvarski Đorđe Ostojić te umirovljeni Luka Bosanac. Himnu sv. Savi izvela je dječja sekcija Pododbora. Među uzvanicima bio je i gradonačelnik Damir Lneniček, zamjenik župana Saša Lukić i predsjednica Gradskog vijeća Snježana Sabo.

SKUPŠTINA MOTO KLUBA DARUVAR

Moto klub Daruvar priredio je domjenak i druženje za sve članove i goste, a povodom održavanja redovne Skupštine. Domjenak i Skupština održali su se u Lovačkom domu u Batinjskoj Rijeci gdje se nalaze novi prostori udruge. Naime, udruga se krajem prošle godine preselila iz prostorija u Strossmayerovoj ulici u Daruvaru na novu lokaciju u Batinjskoj Rijeci. Motoriste i njihove goste pozdravio je gradonačelnik Damir Lneniček.

MAŠKARE IZ ČEŠKE REPUBLIKE

Uvod u daruvarsku 10-dnevnu manifestaciju obilježavanja maškara u Daruvaru ove su subote napravili gosti iz Češke Republike, tj. Rimova (Češke Budejovice) koji su nam prezentirati dio čeških običaja iz svog kraja koji se odnose na obilježavanje maškara. Rimovska koleda predstavila je koledarske običaje Daruvarčanima povorkom od Crkve Presvetog Trojstva do glavnog gradskog trga na kojem su sudionici povorke izveli kraći program. Inače, domaćini čeških koledara je Češka beseda Veliki i Mali Zdenci koja s gostima ima dugogodišnju suradnju.

OBUKA VIJEĆNIKA

U organizaciji Udruge gradova, u subotu je održana obuka vijećnika Gradskog vijeća Grada Daruvara u Velikoj vijećnici Gradske uprave. Obuku vijećnicima i svim zainteresiranima održava pročelnica Ureda Grada Opatije Helena Masarić, županijski vijećnik Bjelovarsko – bilogorske županije Tomislav Kozina te voditeljica Odsjeka za gospodarstvo, turizam i projekte Grada Crikvenice Snježana Sikirić. Program obuke pruža prisutnima informacije o osnovama funkcioniranja sustava lokalne samouprave te tijela gradskih vlasti kao i o ulozi i zadaćama samih gradskih vijećnika i mogućnostima utjecaja građana na odlučivanje o lokalnim pitanjima. Obrađivale su se i teme poput komunalnog i vodnog gospodarstva, financiranja grada (EU fondovi i proračun grada) i strateškog planiranja. Obuci je prisustvovala i zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi i zamjenik Vladimir Bilek.

DAN SJEĆANJA NA HOLOKAUST

U spomen na najveću tragediju u povijesti čovječanstva, u kinu “30. svibnja” obilježen je Dan sjećanja na holokaust. Ovo događanje već nekoliko godina organizira trojac: Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Daruvara, Ekonomska i turistička škola Daruvar te Glazbena škola Brune Bjelinskog Daruvar. Svečanosti obilježavanja nazočio je i gradonačelnik Damir Lneniček. U okviru obilježavanja prikazan je dokumentarni film “Neprežaljeni”, snimljen unutar Odsjeka za nacionalne manjine, iseljeništvo i civilno društvo Hrvatske radiotelevizije, a koji prati priču Mate Jemrića koji se prisjeća dana kada su iz njegova mjesta u koncentracijski logor Jasenovac ustaše odvele sve Rome. Film je dobio nagradu Hrvatskog novinarskog društva za televizijsko novinarstvo za 2016. godinu, a redateljica filma je Ljiljana Mandić, scenaristica Marijana Kranjec, snimatelj Tomislav Trumbetaš, a urednica Daniela Draštata.

26. 01. 2018. – PETAK

PODJELA PRIZNANJA DOBROVOLJNIM DARIVATELJIMA KRVI

Današnjom svečanom podjelom priznanja u sali Češkog doma, Gradsko društvo Crvenog križa Daruvar zahvalilo se dobrovoljnim darivateljima krvi. Način je to kojim se želi odati priznanje ljudima koji nesebičnim aktom i dobrom voljom spašavaju živote sebi nepoznatih ljudi. Velike humanitarce pozdravio je i gradonačelnik Damir Lneniček.

POTPISANI UGOVORI U OKVIRU PROJEKTA “ZAŽELI”

U organizaciji Ministarstva rada i mirovinskog sustava, danas je u Slavonskom Brodu izvršeno svečano potpisivanje ugovora u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga “Zaželi ” program za zapošljavanje žena. Daruvar su predstavljali gradonačelnik Damir Lneniček i izvršni direktor Udruge osoba s invaliditetom Daruvar Davor Marić, a udruga je i nositelj projekta. Ugovore su korisnicima uručili ministar rada i mirovinskog sustava mr. sc. Marko Pavić i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar.
Partneri u provedbi projekta su: Grad Daruvar, Općina Dežanovac, Općina Končanica Centar za socijalnu skrb Daruvar i Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Bjelovar. Projektom se želi zaposliti i dodatno obrazovati 30 žena, pripadnica ranjivih skupina na lokalnom području i omogućiti im lakši pristup otvorenom tržištu rada; za najmanje 120 krajnjih korisnika, pripadnika socijalno ugroženih skupina, povećati kvalitetu života i spriječiti njihovu institucionalizaciju.
Projekt traje ukupno 30 mjeseci, a odobrena sredstva za njegovo financiranje iznose 5.026.706,23 kuna. Projekt “Zaželi – program zapošljavanja žena” financira se sredstvima iz ESF-a u sklopu Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

25. 01. 2018. – ČETVRTAK

SASTANAK S MINISTROM HRVATSKIH BRANITELJA TOMOM MEDVEDOM

Jučer je u Ministarstvu hrvatskih branitelja održan radni sastanak između ministra Tome Medveda i gradonačelnika Damira Lneničeka na temu Veteranskog centra u Daruvaru. Ministarstvo hrvatskih branitelja nositelj je projekta kojim bi se u budućnosti na mjestu nekadašnje “Streljane” trebao izgraditi Veteranski centar te je prilikom sastanka utvrđen i razrađivan hodogram aktivnosti koje Ministarstvo poduzima u tom smjeru. Također, razgovaralo se pružanju pomoći u rješavanju konkretnih problema hrvatskih branitelja s područja grada Daruvara.

24. 01. 2018. – SRIJEDA

KAZALIŠNA PREDSTAVA “HOTELSKE MUKE”

Amatersko kazalište Daruvar pripremilo je za sugrađane i ovog puta uspješnu predstavu sudeći prema broju popunjenih mjesta u kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta Daruvar i odavno rasprodanim kartama. Naziv predstave je “Hotelske muke”, a uvježbana glumačka ekipa oduševila je sve prisutne.

Hotelske muke prikazuju davna vremena 20-tih godina prošlog stoljeća, kada je charleston bio jako popularan ples, ljudi veseli, vedri i puni duha. Radnja se odvija u Engleskoj, u malenom hotelu u provinciji. Spletke, misteriozni nestanci i velika tajna koja obavija hotel osnova su ove vesele i razigrane komedije s elementima kriminalističkog zapleta i “potrage za osumnjičenim”, a ima i nečega mističnog u trenutcima kada se sve utiša. Razdoblje oluje, kiše i “osuđenosti” na zajedničko provođenje vremena u izoliranom hotelu – otkrivaju i neke dugo skrivane tajne.

OBUKA ČLANOVA STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE

Područni ured za zaštitu i spašavanje Bjelovar danas u Velikoj vijećnici Gradske uprave provodi osposobljavanje članova Stožera civilne zaštite koji su dužni u roku jedne godine od imenovanja završiti program osposobljavanja.
Svi članovi su dužni obavezno sudjelovati na osposobljavanju nakon čega će od Učilišta vatrogastva, zaštite i spašavanja Državne uprave za zaštitu i spašavanje dobiti potvrde o osposobljavanju.
Prisutne je pozdravio gradonačelnik Damir Lneniček.

23. 01. 2018. – UTORAK

ZAPOČELO OBILJEŽAVANJE MJESECA ČEŠKOG MATERINSKOG JEZIKA

Otvorenjem izložbe Moja prva početnica Društva esperantista iz Bjelovara u Pučkoj knjižnici i čitaonici Daruvar, započelo je obilježavanje Mjeseca češkog materinskog jezika u našoj županiji. Početnica je pisana na 70 jezika u 42 zemlje zastupljene na svim kontinentima, a izložbu možete pogledati do 12. veljače. Ovo je peta godina zaredom kako se Mjesec češkog materinskog jezika održava u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji u kojoj su zastupljene sve 22 nacionalne manjine. U provođenje aktivnosti u sklopu ove manifestacije uključene su sve češke institucije i ustanove, a podršku pruža i Županija bjelovarsko – bilogorska, Grad Daruvar te Savez Čeha u RH.

Održavanjem manifestacije želi se osvijestiti širu javnost koliko je materinski jezik važan za svakog pojedinca. Češka manjina u našoj županiji ima mogućnost najmlađe članove odgajati i obrazovati na materinskom – češkom jeziku, a na nama je da sačuvamo ono što su nam naši preci ostavili kako bismo mogli njegovati, kulturu, tradiciju i običaje. Otvorenju izložbe prisustvovali su između ostalih i saborski zastupnik Vladimir Bilek, inicijatorica manifestacije zamjenica župana Tanja Novotni – Golubić, zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi i  predsjednica Saveza Čeha u RH Ana – Marija Štruml – Tuček.

POTPISAN UGOVOR O SURADNJI S RADIO DARUVAROM

Gradonačelnik Damir Lneniček i direktor Radio Daruvara Kristijan Štengl potpisali su ugovor o međusobnoj suradnji kojim će Radio Daruvar kao jedini lokalni radio pratiti svakodnevna gradska događanja čime će svi slušatelji dobiti pravovremene informacije, odnosno informacije “iz prve ruke”.
Radio Daruvar obavještavat će sve Daruvarčane o radu Gradske uprave, radu izvršnog i predstavničkog tijela te o svim novostima koje se odnose na svakodnevnicu naših sugrađana.

22. 01. 2018. – PONEDJELJAK

VINCEKOVO U DARUVARU

Jedna od top destinacija na koju se vinoljupci rado vraćaju je daruvarski kraj u kojemu se tradicionalno štuju i slave vinski sveci u društvu prijatelja, štovatelja vina i vinskih svetkovina. Obzirom da vinogradarsko-vinska godina ima svoj “hod” prema vegetacijskom ciklusu, prvi vinski svetac kalendarski je sveti Vinko. Sveti je Vinko danas, jedan od pet zapovijedanih vinogradarskih blagdana (uz sv. Jurja, sv. Ivana Krstitelja, sv. Mihovila i sv. Martina) uz kojeg je i precizno propisan obred koji valja obaviti.  Vincekovo u Daruvaru započelo je okupljanjem gostiju u sjenici iznad vinograda Vinarije Daruvar u Donjem Daruvaru, a nastavljeno je posvetom trsja po crkvenom i pučkom običaju uz članove Kulturno – umjetničkog društva “Kamena” iz Sirača. Druženje na otvorenom nastavilo se uz tamburaše, vinogradarski doručak, lovački grah i kuhano vino po vrlo pristupačnim cijenama. Manifestaciju je posjetio i župan Damir Bajs sa suradnicima uz pratnju gradonačelnika Damira Lneničeka, zamjenike Vandu Cegledi i Marcela Medaka, saborskog zastupnika Vladimira Bileka te gradskih vijećnika Gradskog vijeća Grada Daruvara.

 

RADNI POSJET ŽUPANA DAMIRA BAJSA DARUVARU

Župan Damir Bajs danas je sa suradnicima boravio u radnom posjetu Daruvaru. U ime domaćina župana su u prostorijama Saveza Čeha RH dočekali gradonačelnik Damir Lneniček i predsjednica Saveza Čeha Ana – Marija Štruml – Tuček. Cilj radnog sastanka bio je predstaviti javnosti i najaviti održavanje Mjeseca češkog materinskog jezika u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji. Mjesec češkog materinskog jezika održava se u prigodi obilježavanja Međunarodnog dana materinskog jezika te se u našoj županiji obilježava već petu godinu za redom i to zahvaljujući suradnji Bjelovarsko – bilogorske županije sa svim češkim institucijama. Tom prigodom provodit će se niz raznih aktivnosti u čast češkog jezika.  Prilikom posjete uručen je i Ugovor o donaciji županije Novinsko – izdavačkoj kući “Jednota” kojeg je preuzela ravnateljica Lidija Dujmenović. Sastanku su prisustvovali i saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek, zamjenici župana; za češku nacionalnu manjinu Tanja Novotni Golubić te za srpsku nacionalnu manjinu Saša Lukić i predsjednik Vijeća češke nacionalne manjine Bjelovarsko – bilogorske županije Damir Malina. Župan je posjet Daruvaru završio posjetom manifestaciji Vincekovo u Daruvaru.

19. 01. 2018. – PETAK

PROJEKT “ZAŽELI”

Projekt “Zaželi – program zapošljavanja žena” financira se sredstvima iz ESF-a u sklopu Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.” Nositelj projekta je Udruga osoba s invaliditetom Daruvar, partneri u provedbi su: Grad Daruvar, Općina Dežanovac, Općina Končanica Centar za socijalnu skrb Daruvar i Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Bjelovar. Ciljevi projekta: zaposliti i dodatno obrazovati 30 žena, pripadnica ranjivih skupina, na lokalnom području i omogućiti im lakši pristup otvorenom tržištu rada; za najmanje 120 krajnjih korisnika, pripadnika socijalno ugroženih skupina, povećati kvalitetu života i spriječiti njihovu institucionalizaciju. Projekt traje ukupno 30 mjeseci, a odobrena sredstva za njegovo financiranje iznose 5.026.706,23 kuna.

18. 01. 2018. – ČETVRTAK

KOLEGIJ GRADONAČELNIKA

Dario Hrebak, Damir Lneniček, Josip Bilandžija, Dinko Pirak i Zlatko Mađeruh, čelnici Bjelovara, Daruvara, Garešnice, Čazme i Grubišnog Polja sastali su se četvrti put na kolegiju gradonačelnika. Cilj sastanaka je razmijeniti iskustva i poboljšati rad jedinica lokalne samouprave te ostvariti suradnju. Ovaj put na dnevnome redu bile su tri teme. Zasigurno najaktualnija odnosila se na prijavu projekata na europske i nacionalne fondove i iskustva koja gradovi imaju vezano uz povlačenje novca. Također, govorilo se i o energetskim obnovama koje su u tijeku, ali i o sve većoj zainteresiranosti medija za brojne projekte gradskih uprava na području Bjelovarsko-bilogorske županije, posebice Večernjega lista koji je od nedavno u Bjelovaru ponovno otvorio vrata svoga dopisništva. Takvi kolegiji, zaključuju gradonačelnici, od velike su koristi za njihov rad i održavat će ih redovito svakoga mjeseca.

16. 01. 2018. – UTORAK

FAŠNIK U DARUVARU

Danas je u Velikoj vijećnici Gradske uprave održan zadnji radni sastanak pred održavanje Fašnika u Daruvaru. Na sastanku su dogovoreni zadnji organizacijski detalji, a sastanak je vodila zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi. Nakon dugo godina u Daruvaru će se 03. veljače (subota) održati “odrasle maškare”. Povorka bi trebala krenuti od križanja Radićeve i Preradovićeve ulice prema Trgu kralja Tomislava gdje će se održati centralno događanje predaje ključeva novom fašničkom gradonačelniku, uz sviranje fašničke himne i dizanje fašničke zastave. Narednu subotu, 10. veljače bit će organizirane “male maškare” u kojima će sudjelovati djeca vrtićke dobi te učenici nižih razreda osnovnih škola zajedno s roditeljima. Maškare će se održati na trgu uz zabavni program za najmlađe (klaunovi i animatori) te podjelu krafni. Na pokladni utorak 13. veljače na glavnom trgu bit će organizirano paljenje Zloćka u čemu će sudjelovati učenici srednjih škola. Svi građani pozivaju se na zajedničko druženje.

15. 01. 2018. – PONEDJELJAK

STRATEGIJA RAZVOJA DVORCA GROFA JANKOVIĆA

U uredu Gradonačelnika održan je sastanak na temu izrade strategije Dvorca grofa Jankovića. Sastanku su prisustvovali Zoran Filipović i Stjepan Lončarić, stručnjaci koji imaju dugogodišnje iskustvo oko namjene ili prenamjene dvoraca u Hrvatskoj i to po uzoru na dvorce u Europi. U ime domaćina prisutan je bio i gradonačelnik Damir Lneniček, zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi, pročelnik za gospodarstvo Ratko Vuković, direktorica Turističke zajednice Daruvar – Papuk Ivana Plažanin Vuković i ravnateljica Razvojnog centra Daruvar Marija Stražičić.

Prisutni su se složili da dvorac treba staviti potpuno u funkciju, ali ne u kontekstu povijesnog muzeja, nego u skladu s praksom povijesnih muzeja napraviti prezentacijski prostor za kulturna događanja uz mogućnost otvaranja smještajnih kapaciteta a da se pri tome poštuju sva pravila struke.

Dvojac Filipović – Lončarić već je prethodno dva puta bio u Daruvaru. Prilikom prijašnjih posjeta izvedena je procjena stanja dvorca, iznesena su osobna iskustva glede buduće funkcije dvorca i smjera u kojem bi se trebalo ići, a prisutni su se složili da je smjer komercijalizacije onaj od kojeg bi grad Daruvar i njegovi stanovnici imali najviše koristi.

04. 01. 2018. – ČETVRTAK

PODJELA ZAHVALNICA SVIMA KOJI SU SUDJELOVALI U “ČAROLIJI PROSINCA”

Gradonačelnik Damir Lneniček i zamjenica Vanda Cegledi danas su u Velikoj vijećnici Gradske uprave podijelili zahvalnice svima onima koji su na bilo koji način sudjelovali u realizaciji “Čarolije prosinca”, odnosno Božićnog sajma te svojim doprinosom omogućili da “Čarolija prosinca” uistinu bude čarobna.
Zahvalnice su dobili: Darijo Matković za ustupanje saonica kod centralnog bora na Trgu kralja Tomislava; Darko Bakarić za donaciju božićnih jelki; Daruvarske toplice i Senka Janček ispred službe hortikulture Daruvarskih toplica za božićno ukrašavanje grada; župnik Župe Presvetog Trojstva Daruvar Anto Ivić; Zbor Crkve Presvetog Trojstva; Antun Milković kao sv. Nikola; Eugen Reketi kao krampus; Zdenko Lipovski kao Djed Božićnjak; Mažoretkinje udruge “Impress”; Moto klub Daruvar; Nenad Peter i Ivo Gjaić za kuhanje fiša; Tihana Županić, Nikola Županić i Anto Mandura – kandidati popularne TV kulinarske emisije “3,2,1 – Kuhaj!” za sudjelovanje na Božićnom sajmu; Grad Mali Lošinj, Turistička zajednica Grada Malog Lošinja, Plavi svijet – Institut za istraživanje mora i klapa Čikat za sudjelovanje na Božićnom sajmu i prezentaciju Malog Lošinja u Daruvaru.

03. 01. 2018. – SRIJEDA

NOVOGODIŠNJI KONCERT GRADSKE LIMENE GLAZBE DARUVAR 1922

Novogodišnji koncert Gradske limene glazbe Daruvar 1922 privukao je velik broj posjetitelja u gradsku kino dvoranu. Ovim već tradicionalnim događanjem i pod vodstvom Danijela Rajkovića orkestar je prisutnima predstavio svoj rad i djelovanje. Generacijski orkestar okuplja širok spektar mladih glazbenika, a sve je započelo 1922. godine kada je za potrebe Hrvatskog sokola osnovana “Limena glazba Daruvar”. Od 2006. godine Gradska limena glazba Daruvar 1922 ustrojena je kao udruga, na daruvarskom području sudjeluje u gotovo svim manifestacijama i surađuje s drugim udrugama, ostvarila je brojne nastupe u zemlji, ali i inozemstvu. Svake je godine domaćin Festivala limenih glazbi – FLIG koji je međunarodnog karaktera te na taj način aktivno sudjeluje u promociji Daruvara.

29. 12. 2017. – PETAK

BOŽIĆNI KONCERT ZBORA CRKVE PRESVETOG TROJSTVA

Komorni zbor Crkve Presvetog Trojstva održao je Božićni koncert u istoimenom crkvi za sve ljubitelje tradicionalnih hrvatskih božićnih pjesama, ali i božićnih napjeva iz drugih zemalja. Solističke dionice otpjevali su: Laura Kozlinger i Marta Bijelić, učenice Glazbene škole Brune Bjelinskog Daruvar te Matteo Rašić koji od 2006. godine pjeva u austrijskom zboru. Na glasoviru je svirao profesor Tomislav Milić, a za orguljama Danijel Čolak koji je svoje glazbeno obrazovanje također stjecao u Glazbenoj školi Brune Bjelinskog Daruvar. Zborom je dirigirala ravnateljica škole Vanda Cegledi.

ZBOR CRKVE PRESVETOG TROJSTVA, DARUVAR redovito sudjeluje na misnim slavljima u Daruvaru, ali i u drugim župama. Izdvaja se misno slavlje u katedrali Uzvišenog Svetog Križa u Sisku, Dani kruha – centralna manifestacija, u Voćinu – posveta crkve Majke Božje. Zbor je održao nekoliko samostalnih koncerata na kojima su nastupili brojni već afirmirani umjetnici. Sudjeluje na brojnim događanjima u gradu. Svake godine sudjeluje na smotri crkvenih zborova u Požegi, a sudjelovao je i na Božićnom koncertu koji se već tradicionalno održava 26.12. u Zagrebu u Ciboni. Repertoar je raznolik. Njeguje se zborska glazba duhovnog, ali i svjetovnog karaktera od jednoglasnog gregorijanskog korala do suvremenog višeglasja.

Mišljenje da “glazba čovjeka moralno oplemenjuje” je nit vodilja ovoga zbora.

ODRŽANA IZVANREDNA SKUPŠTINA SPORTSKE ZAJEDNICE GRADA DARUVARA

Predsjednik Sportske zajednice Grada Daruvara Tihomir Djedović sazvao je za danas Izvanrednu Skupštinu Zajednice koja se održala u Velikoj vijećnici Gradske uprave. Skupštini su prisustvovali predstavnici sportskih klubova koji su članovi Zajednice kao i zamjenik gradonačelnika Marcel Medak. Na Skupštini su usvojeni temeljni dokumenti pomoću kojih će Sportska zajednica u idućoj godini redovno funkcionirati: Plan rada za 2018. godinu, kao i Financijski plan za 2018. godinu.

28. 12. 2017. – ČETVRTAK

RADNI SASTANAK S POMOĆNICOM MINISTRA ZAŠTITE OKOLIŠA I ENERGETIKE

Danas je u radnom posjetu Daruvaru boravila pomoćnica ministra zaštite okoliša i energetike Snježana Hopp. U svom uredu primio ju je gradonačelnik Damir Lneniček i saborski zastupnik, ujedno i zamjenik gradonačelnika Vladimir Bilek. Na sastanku se razgovaralo o temi gospodarenja otpadom, kao i poduzimanju aktivnosti na tom području.

27. 12. 2017. – SRIJEDA

FINALE BOŽIĆNOG SAJMA

Subotnje dopodne obilovalo je događanjima u sklopu Božićnog sajama koji se danas i službeno zatvorio. Tako su Moto mrazevi iz Moto kluba Daruvar dijelili poklone potrebitoj djeci Daruvara, svoje plesno umijeće pokazale su mažoretkinje Udruge Impress, a mališane je posjetio i Djed Božićnjak dok su odrasli čekali na porciju fiša kojeg su građanima dijelili gradonačelnik Damir Lneniček, zamjenici Vanda Cegledi i Marcel Medak te pročelnik Ratko Vuković.

Danas je, između ostaloga, Malo kazalište Maska imalo svoju premijeru te ujedno i premijeru predstave San božićne noći koju je režirao i tekst napisao Vladan Ivković. U predstavi glume mladi Daruvarčani: Ramona Vinković, TašaTeodorović, Franka Boroš, Arian Budimlija, Nika Bakeš, Jan Sacher, Taira Kralj, Hana Budinjaš, Ana Jakić, Dominik Janda i Aleksandar Ivković. Predstava se održala pod pokroviteljstvom Grada Daruvara i Pučkog otvorenog učilišta Daruvar u čijoj je kino dvorani i održana predstava.

22. 12. 2017. – PETAK

BOŽIĆNI KONCERT U ČEŠKOM DOMU

Božićni koncert u organizaciji Češke osnovne škole Jana Amosa Komenskog Daruvar i Češke besede Daruvar održan je večeras uČeškom domu. Kroz koncert učenici su prisutnima prezentirali svoj rad u sklopu škole i izvannastavnih aktivnosti, a članovi Češke besede Daruvar predstavili su kulturu češke nacionalne manjine grada Daruvara. Ova godina ujedno je bila i godina jubileja za organizatore koncerta. Češka beseda Daruvar nedavno je proslavila 110 godinu osnutka i djelovanja, dok je ČOŠ  J. A. Komenskog obilježila 95 godina. To su jedne od rijetkih manjinskih udruga i ustanova koje se mogu pohvaliti s lijepim i brojnim godinama kontinuiranog i uspješnog rada i djelovanja.

LOŠINJSKA VEČER

Predzadnjeg dana Božićnog sajma u “Maloj ulici” posjetitelje je dočekao bogat program od 17,00 sati. Obilježena je “Lošinjska večer” uz Klapu Čikat, degustirao se i podijelio brudet podvodnih ribolovaca te je predstavljen Plavi svijet – dupina. Prodajom svojih proizvoda predstavio se i nadaleko poznat lošinjski Miomirisni vrt, a održana je i radionica izrade Melema za usne od maslinovog ulja, također jednog od brojnih prirodnih proizvoda iz Miomirisnog vrta.

BOŽIĆNO DRUŽENJE U CENTRU ZA SOCIJALNU SKRB DARUVAR

Na Božićnom druženju u Centru za socijalnu skrb Daruvar okupili su se svi oni koji s ovom ustanovom najviše surađuju na području Grada Daruvara. Ravnatelj Zvonko Kovačić tom je prigodom okupio predstavnike Grada Daruvara – gradonačelnika Damira Lneničeka i zamjenicu Vandu Cegledi, predstavnike daruvarskih udruga – “Korak dalje” Daruvar te Udrugu osoba s invaliditetom. Za glazbeni dio druženja bili su zaduženi nastavnici i učenici Glazbene škole Brune Bjelinskog Daruvar, a prisustvovali su i zaposlenici Centra. Svi su si međusobno zaželjeli sve najbolje tijekom nadolazećih blagdana, kao i još bolju suradnju i puno ostvarenih projekata tijekom iduće godine.

21. 12. 2017. – ČETVRTAK

ADVENTSKI KONCERT “DARUVARČANI DARUVARČANIMA”

U prepunoj kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta Daruvar održao se Adventski koncert “Daruvarčani Daruvarčanima”. Događaj je to u kojem svake godine domaći izvođači pripreme božićni program za svoje sugrađane i koji svake godine privuče velik broj gledatelja i slušatelja. Ovogodišnji izvođači bili su: Ženska klapa Stentoria, Zbor Adventističke crkve, Zbor Zajednice Mađara Daruvar Hungarike, Zbor “Umirovljenik” Matice umirovljenika Daruvar.

ŽENSKA KLAPA STENTORIA – U 8 godina djelovanja klapa Stentoria ostavila je značaja trag u klapskom svijetu što potvrđuju mnogi nastupi, nagrade i priznanja. Stentoria ne prestaje promicati granice marljivim radom na njegovanju klapskog izričaja u srcu Hrvatske, ali i povezivanjem svih zaljubljenika u klapsku pjesmu.

ZBOR ADVENTISTIČKE CRKVE – Adventizam u Hrvatskoj postoji još od 1908. g., a na području Daruvara prisutan je od 1935. g. Nezaobilazan dio svakog bogoslužja u Adventističkoj crkvi je glazba. Zbor Adventističke crkve u Daruvaru postoji već duži niz godina i u različitim sastavima nastupao je diljem Hrvatske, ali i izvan nje na raznim događanjima.

ZBOR ZAJEDNICE MAĐARA DARUVAR HUNGARIKE – Zajednica Mađara Daruvar iduće godine obilježava punih 30 godina aktivnog rada, a neprepoznatljivija je upravo po svom zboru koji uglavnom pjeva tradicionalne mađarske pjesme te dvoglasne i troglasne skladbe raznih autora. Osim na mađarskom, pjevaju na hrvatskom te njemačkom, češkom i talijanskom jeziku.

ZBOR “UMIROVLJENIK” MATICE UMIROVLJENIKA DARUVAR – Zbor je osnovan 1978. g. i ima 27 članova. Sastaju se jednom tjedno kako bi što bolje uvježbali svoj repertoar pjesama kojima nas uveseljavaju na otprilike desetak javnih nastupa tijekom godine u gradu i okolici.

20. 12. 2017. – SRIJEDA

BOŽIĆNA PRIREDBA OSNOVNE ŠKOLE VLADIMIRA NAZORA

Učenici Osnovne škole Vladimira Nazora održali su Božićnu priredbu za sve sugrađane u kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta Daruvar. Raznovrsni program ponudio je gledateljima pregled izvanškolskih aktivnosti kojima se učenici bave tijekom školske godine. Na priredbi s plesnom točkom nastupio je i Klub SKOK Daruvar.

ODRŽANA 5. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA DARUVARA

Dana 19. prosinca 2017. godine održana je 5. sjednica Gradskog vijeća Grada Daruvara, ujedno i posljednja ove godine. Dnevni red sastojao se od ukupno tri točke, a usvojena je Odluka o IV. izmjenama i Odlukama dopune o nerazvrstanim cestama te Odluka o odobrenju subvencije Termalnom vodenom parku Aquae Balissae d.o.o. Daruvar. Treća točka odnosila se na pitanja i prijedloge vijećnika.

PODIJELJENE NAKNADE ZA OPREMU ZA NOVOROĐENČAD

Treći puta ove godine u Velikoj vijećnici Gradske uprave podijeljene su naknade za opremu za novorođenčad koja su rođena na području Grada Daruvara. Zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi jučer je uručila naknade za ukupno 22 bebe, među kojima je i jedan par blizanaca. Zaključno s trećom dodjelom u ovoj godini, do ovog trenutka, Grad Daruvar je podijelio ukupno 75 naknada koje iznose 1000 kuna za prvo dijete, 2000 kuna za drugo dijete i 3000 kuna za treće i svako sljedeće dijete.

19. 12. 2017. – UTORAK

BOŽIĆNI SAJAM U MALOJ ULICI

Od jučer na Trgu kralja Tomislava prema Julijevom parku možete posjetiti Božićni sajam u “Maloj ulici”. Sve do 23. prosinca moći ćete razgledati štandove te kupiti domaće proizvode i rukotvorine, a na pojedinim štandovima možete uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi uz zabavni program.  U petak 22. prosinca u Maloj ulici nas očekuje “Lošinjska večer uz Klapu Čikat, degustacija i podjela brudeta podvodnih ribolovaca (podjela brudeta je humanitarnog karaktera i prikupljaju se donacije za oboljelu djevojčicu Kristinu Hunjek), predstavljanje Plavog svijeta – dupina, prodaja proizvoda Miomirisnog vrta i radionica izrade Melema za usne od maslinovog ulja.
Božićni sajam u Maloj ulici je svakim danom od 17,00 do 22,00 sati, osim u subotu 23. prosinca kada nas očekuje bogat program od jutarnjih sati. Štandove možete posjetiti od 9,00 sati, a već u 9,30 sati nas očekuju Moto mrazevi koji će dijeliti darove potrebitoj djeci. U 10,45 sati nastupaju mažoretkinje Udruge Impress Daruvar, a točno u 11,00 sati na trg dolazi Djed Božićnjak koji će dijeliti medenjake i bombone djeci Daruvara. U 12,00 sati za građane Daruvara i sve posjetitelje dijelit će se fiš. Božićni sajam u subotu je otvoren do 13,00 sati.

18. 12. 2017. – PONEDJELJAK

GODIŠNJA IZLOŽBA FOTO FILM KLUBA DARUVAR

U petak je u prostorijama Galerije Milana Pavića u Strossmayerovoj 32 otvorena Godišnja izložba Foto Film kluba Daruvar s radovima članova kluba. Ova izložba samo je jedna u nizu aktivnosti koje je ova udruga ove godine priredila za sve građane Daruvara. Foto Film klub Daruvar proslavio je ove godine 80. godina postojanja i djelovanja i jedna je od najdugovječnijih udruga koje djeluju na području grada Daruvara. Još jedna od aktivnosti kojoj je ova udruga organizator su Daruvarski fotosusreti koji svake godine okupljaju sve veći broj fotografa, a na susretima sudjeluju i fotografi koji su izvan Daruvara.  Izložbu je otvorio gradonačelnik Damir Lneniček.

15. 12. 2017. – PETAK

DODIJELJENE UČENIČKE I STUDENTSKE STIPENDIJE GRADA DARUVARA

Gradonačelnik Damir Lneniček u prisutnosti zamjenice Vande Cegledi danas je u Velikoj vijećnici Gradske uprave potpisao ugovore s ukupno 12 budućih stipendista i njihovih roditelja koje će Grada Daruvar stipendirati tijekom njihovog školovanja. Osim studentskih stipendija od ove godine dodjeljuju se i učenike stipendije za srednjoškolce koji pohađaju strukovne škole. Stipendija Grada Daruvara dodjeljuje se tijekom deset mjeseci kroz školsku, odnosno akademsku godinu i to od rujna do lipnja za učenike te od listopada do srpnja za studente za koje stipendija iznosi 1000 kuna mjesečno , dok učenička stipendija iznosi 500 kuna mjesečno. Gradonačelnik je svim stipendistima čestitao i zaželio što uspješnije školovanje.

14. 12. 2017. – ČETVRTAK

RADIONICA DJEDA MRAZA

Dječji vrtić “Vladimir Nazor” Daruvar pripremio je i ove godine u kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta predstavu pod nazivom “Radionica Djeda Mraza”. Zbog velike zainteresiranosti predstava se odigrala u dva termina; onom dopodnevnom na kojem su predstavu pogledala djeca vrtićkog uzrasta, dok je popodnevni termin bio rezerviran za roditelje, odnosno kako bi šira publika mogla vidjeti predstavu u kojoj glume vrtićanci te osoblje vrtića. Ulaz je za sve posjetitelje bio slobodan.

13. 12. 2017. – SRIJEDA

ZUMBA I JAZZ SHOW

Klub sportske rekreacije, kondicije i kineziologije SKOK Daruvar organizirao je večeras u kino dvorani Zumba i Jazz Show. Na ovom plesnom događanju nastupile su zumba i jazz dance skupine i oduševile gledatelje koji su ispunili dvoranu do posljednjeg mjesta. Plesači su bila djeca svih dobnih skupina, a može se reći kako je ovo događanje već postalo tradicionalno jer se održava posljednjih nekoliko godina i dio je programa kojeg u blagdansko vrijeme Grad Daruvar pokloni svojim građanima.

KONCERT UČENIKA I NASTAVNIKA GLAZBENE ŠKOLE BRUNE BJELINSKOG DARUVAR

U dvorani Glazbene škole Brune Bjelinskog Daruvar održan je koncert učenika i nastavnika pod nazivom “Telemanija”. Koncert se održao u čast i povodom 250-te obljetnice smrti G.F. Telemanna, a na repertoaru su naravno bila djela istoimenog skladatelja. Osim koncerta održala se prezentacija te predavanje o skladatelju, a koje su pripremili učenici II. razreda srednje glazbene škole.

12. 12. 2017. – UTORAK

POSJET PREDSJEDNICE REPUBLIKE HRVATSKE DARUVARU

Drugog dana posjete Bjelovarsko – bilogorskoj županiji, Predsjednica Republike Hrvatske gđa. Kolinda Grabar – Kitarović posjetila je Daruvar. Prema protokolu u pratnji župana Damira Bajsa obišla je županijsku ustanovu Daruvarske toplice i Centar Rudolf Steiner Daruvar koji je pod direktnom ingerencijom Ministarstva za demografije, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Predsjednica Grabar – Kitarović priliko posjete ustanovama susrela se s njihovim vodstvom te se upoznala s djelatnošću i načinom rada. Dobrodošlicu u Daruvar Predsjednici je zaželio i gradonačelnik Damir Lneniček sa zamjenicima Vandom Cegledi i Vladimirom Bilekom, predsjednicom Gradskog vijeća Snježanom Sabo te gradskim vijećnicima. Podsjetimo, Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović 11. i 12. prosinca izmjestila je svoj Ured u Bjelovarsko – bilogorsku županiju. To je jedanaesto po redu izmještanje Ureda Predsjednice Republike izvan Zagreba.

11. 12. 2017. – PONEDJELJAK

OBILJEŽENO 50. GODINA RADA CENTRA RUDOLF STEINER DARUVAR

Dana 08.12.2017. godine uz potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Ministarstva znanosti i obrazovanja održana je jubilarna svečanost te svakako značajna godina za Centar Rudolf Steiner u Daruvaru. Osim 50 godina rada otvorena je i 25. po redu likovna kolonija. Centar za odgoj i obrazovanje Rudolf Steiner osnovan je davne 1967. godine te od tada aktivno djeluje u području obrazovanja te skrbi o mladima i djece s intelektualnim i drugim poteškoćama u razvoju. Osim navedenoga Centar Rudolf Steiner je i licencirana ustanova za djelatnost osnovnog školstva po posebnom programu za djecu i mlade s lakim intelektualnim očekivanjima te učenika s višestrukim i kombiniranim teškoćama pod propisanim uvjetima koje propisuje ministar nadležan za obrazovanje. Povodom održavanja 50-te godišnjice rada te izdavanja monografije čiji je autor Mato Pejić, prikupljene su donacije koje su im prijeko potrebne za izradu monografije te kako bi se Centar Rudolf Steiner prikazao ne samo kao obrazovnu instituciju za djecu s teškoćama u razvoju već kao i modernu ustanovu usmjerenu na socijalnu djelatnost i razvijanje socijalnih usluga u zajednici. Na svečanosti su dodijeljena i priznanja svima onima koji su svojim trudom i zalaganjem doprinijeli radu i uspješnosti Centra. Na svečanosti se prisutnima obratio gradonačelnik Damir Lneniček, a prisustvovali su i zamjenici Vanda Cegledi te Marcel Medak.

08. 12. 2017. – PETAK

TRADICIONALNA IZLOŽBA LIKOVNE GRUPE DA

Tradicionalna Božićna izložba umjetničkih djela članova Likovne grupe DA otvorena je sinoć u Galeriji Grada Daruvara “Croatia osiguranje”. Likovna grupa DA Daruvar službeno djeluje od 1972. godine, u različitim organizacijskim oblicima, a sada djeluje u sastavu Matice Hrvatske, Ogranak Daruvar. Likovnu grupu u samom početku formiraju zaljubljenici u slikarstvo i prekrasan krajolik daruvarskog vinogorja, šuma, dvorca, daruvarskih veduta. Ova Likovna grupa svojim primjerom pokazuje, ako imaš prirodnog dara i toplinu srca, rad se stalno nastavlja i zato je ova grupa opstala do danas, a nadamo se i u budućnosti. Svake godine u prosincu, Grad Daruvar organizira godišnju izložbu slika Likovne grupe, a za pojedine članove grupe organizira i samostalne izložbe. Grupa svoje radove izlaže i u drugim sredinama. Na ovogodišnjoj, devetoj po redu Božićnoj izložbi, 24 člana grupe je izložilo 76 djela. Izložbu su svojim programom su uveličali učenici Glazbene škole Brune Bjelinskog Daruvar i Gimnazije Daruvar, a izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi, a prisustvovala joj je i predsjednica Gradskog vijeća Snježana Sabo.

VEČER MATEMATIKE

Hrvatsko matematičko društvo uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja već nekoliko godina unazad organizira “Večer matematike” u gradovima diljem Hrvatske. Na dječjem odjelu u Pučkoj knjižnici i čitaonici Daruvar održala se jedna od njih. Najmlađima se na jednostavnim primjerima pokušala približiti ova znanost. Cilj ovakvih “matematičkih događanja” je osloboditi se predrasuda koje se vežu uz matematiku.

07. 12. 2017. – ČETVRTAK

KONCERT UČENIKA GLAZBENE ŠKOLE BRUNE BJELINSKOG DARUVAR

Učenici Glazbene škole Brune Bjelinskog Daruvar priredili su za svoje sugrađane još jedan glazbeni poklon. Besplatni koncert učenika i nastavnika škole ovaj se put održao u Hrvatskom domu, a u glazbenim zvucima uživala je brojna publika. Koncert mladih glazbenih nada podržala je zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi, ujedno i ravnateljica Glazbene škole te zamjenik gradonačelnika Vladimir Bilek. Koncert se održao u sklopu daruvarskog božićnog programa “Čarolija prosinca” koji obiluje događanjima tijekom cijelog mjeseca.

06. 12. 2017. – SRIJEDA

OBILJEŽEN SVETI NIKOLA

Sveti Nikola proslavlja se 06. prosinca, a u narodu je ovaj svetac poznat kao zaštitnik pomoraca. No, najviše mu se vesele oni najmlađi. U Daruvar je Sveti Nikola stigao u kočiji i to u pratnji krampusa na glavni gradski trg. Dočekala su ga brojna djeca i obzirom da su tijekom godine svi bili dobri, krampus nije imao posla. Kao nagradu, djeca su dobila medenjake.

05. 12. 2017. – UTORAK

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA “TO SMO MI”

Udruga “Korak dalje” Daruvar organizirala je u suradnji s Foto film Klubom Daruvar izložbu fotografija “To smo mi”, čije je otvorenje bilo sinoć u prostorijama Pučke knjižnice i čitaonice Daruvar, a kojem su prisustvovali i gradonačelnik Damir Lneniček te zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi. Izložba se sastoji od portreta članova uključenih u aktivnosti Udruge, kroz koje se predstavlja njezino djelovanje društvenoj zajednici u kojoj aktivno djeluje već više od 16 godina i svojim radom doprinosi podizanju kvalitete života svojih članova. Izložbu možete pogledati tijekom radnog vremena Knjižnice do 11. prosinca.

ZAHVALANICA UDRUGE HRVATSKIH DRAGOVOLJACA DOMOVINSKOG RATA

Gradonačelnik Damir Lneniček primio je danas u svom uredu predstavnike Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Podružnice Daruvar koji su mu uručili zahvalnicu na pružanju pomoći i potpore u radu Udruge. Naime, članovi Udruge sudjelovali su od 20. do 22. listopada na XXXIII. tradicionalnom edukativno – sportsko – kulturno – društveno – rekreativno okupljanju hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata koje se održalo u Sv. Filipu i Jakovu, a gradonačelnik je našim predstavnicima pružio potporu za sudjelovanje.

EVALUACIJSKI SASTANAK POVODOM USPJEŠNO ODRAĐENOG POP UP FESTIVALA

Povodom uspješno odrađenog POP UP festivala koji se održao od 20. – 26. studenog, a kojim se javnost želi osvijestiti o važnosti emocionalne inteligencije, u Velikoj vijećnici Gradske uprave održan je evaluacijski sastanak svih sudionika festivala. Može se reći da je daruvarski POP UP u usporedbi s ostalim festivalima koji su se održavali diljem svijeta bio jedan od sadržajno opširnijih, na zadovoljstvo svih sudionika, a posebice onih najmlađih. Budući da je odluka o održavanju festivala donesena u veoma kratkom roku, a obzirom na zainteresiranost, iduće godine u održavanje POP UP festivala bit će uključen još i veći broj sudionika.

Posebne zahvale idu partnerima Grada Daruvara: Ekonomskoj i turistička škola Daruvar, Osnovnoj školi Vladimira Nazora, Češkoj osnovnoj školi J.A. Komenskog, Češkom dječjem vrtiću Ferdi Mravencu Daruvar, Dječjem vrtiću “Vladimir Nazor” Daruvar, Glazbenoj školi Brune Bjelinskog Daruvar, Pučkoj knjižnici i čitaonici Daruvar, Klubu Skok Daruvar i Sportskoj zajednici Grada Daruvara, njima se u ime Grada Daruvara zahvalila zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi te inicijatorica festivala zamjenica župana Tanja Novotni Golubić.

04. 12. 2017. – PONEDJELJAK

KONCERT ZBORA FILOZOFSKOG FAKULTETA U ZAGREBU

Nakon paljenja prve adventske svijeće subotnji program se preselio u kino dvoranu Pučkog otvorenog učilišta na koncert Akademskog zbora Filozofskog fakulteta u Zagrebu – Concordia Discors. Organizatori ovog koncerta su Grad Daruvar i Glazbena škola Brune Bjelinskog Daruvar. U samom zboru pjevaju i studenti iz Daruvara. Mješoviti pjevački zbor Filozofskoga fakulteta Concordia Discors djeluje od 2010. godine te okuplja stotinjak članova, prvenstveno studenata Filozofskoga fakulteta. Zbor u svojemu radu sustavno potiče glazbeno stvaralaštvo studenata te naglasak daje djelima hrvatskih skladatelja, a njeguje i folklorne napjeve te svjetovna i crkvena djela klasičnih i suvremenih skladatelja.

Pored mješovitoga zbora djeluju i ženski zbor, muški zbor te ženska klapa. Na inicijativu koordinatorice Zbora dr. sc. Tihane Petrović-Leš, izv. prof. na Filozofskome fakultetu Zbor je osnovao Jurica Bošković, ujedno i umjetnički voditelj. Uz njega se za umjetnički rad brinu Marina Jurković, Vinko Karmelić i Lobel Filipić.

PALJENJE PRVE ADVENTSKE SVIJEĆE

Prva adventska svijeća zapalila se danas na Trgu kralja Tomislava uz prigodan glazbeni program komornog Crkvenog zbora Presvetog Trojstva Daruvar. Za ukrašavanje adventskog vijenca zaslužni su djelatnici Hortikulture Daruvarskih toplica. Osim paljenja adventske svijeće, upalile su se i svjetlosne dekoracije u gradu i Julijevom parku. Tijekom programa prisutnima se obratio župnik Anto Ivić i gradonačelnik Damir Lneniček, a da nikome na ovim niskim temperaturama ne bi bilo hladno, dijelilo se kuhano vino.

OTVORENJE DARUVARSKOG KLIZALIŠTA

Događaj koji je vjerojatno najočekivaniji tijekom daruvarskog adventa, pogotovo ako se pitaju oni najmlađi, okupio je mnoge Daruvarčane u petak na glavnom gradskom trgu. Otvorenje klizališta na otvorenom – Ledene avanture mnogi nisu propustili, a obilježeno je predstavom za djecu “Snježno kraljevstvo”. Nakon predstave djeca i roditelji družili su se s glavnim akterima predstave, a organizirano je i fotografiranje. Naravno, klizalištem su odmah nakon predstave proklizali i Daruvarčani te njihovi gosti. Po uzoru na mnogo veće gradove, Daruvarčani će moći klizati sve do 15. siječnja, a radno vrijeme klizališta je svakim danom od 14 do 22 sata. Cijena ulaznice je 10kn za cijeli sat klizanja, a najam klizaljki iznosi 5kn.

01. 12. 2017. – PETAK

BLAGDANSKO UKRAŠAVANJE GRADA

Prvog dana prosinca,  započelo je blagdansko ukrašavanje grada, odnosno glavnog trga. Građani su već mogli primijetiti kako je u centru grada postavljen bor, a danas je na programu u sklopu “Čarolije prosinca” bilo zajedničko ukrašavanje centralnog blagdanskog bora uz prigodan program kojeg su za građane pripremila djeca iz oba daruvarska vrtića i učenici osnovnih i srednjih škola te članovi daruvarskih udruga koji su ujedno sudjelovali i u ukrašavanju bora. Novina ove godine, a koje je posebno obradovala one najmlađe su saonice pokraj bora koje su ubrzo postale atrakcija i ostalim građanima. S građanima na trgu družio se gradonačelnik Damir Lneniček sa zamjenicima: Vandom Cegledi, Marcelom Medakom i Vladimirom Bilekom. Bor su za ukrašavanje pripremili zaposlenici Gradske uprave i Turističke zajednice Daruvar – Papuk koji su za sve sudionike programa dijelili čaj.

DRŽAVNI TAJNIK VELIMIR ŽUNAC POSJETIO DARUVAR

U radnom posjetu Daruvaru danas je boravio državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Velimir Žunac. U ime domaćina u Velikoj vijećnici Gradske uprave primio ga je gradonačelnik Damir Lneniček sa zamjenicima: Vandom Cegledi, Marcelom Medakom i Vladimirom Bilekom. Sastanku su prisustvovali i ravnateljica Razvojne agencije Daruvar Marija Stražičić i načelnik Općine Аulovac Drago Hodak. Državni tajnik upoznao je prisutne o nadolazećim natječajima i mogućnostima koje oni pružaju, kao i mogućnostima financiranja već gotovih projekata. Državni tajnik sudjelovao je i na programu ukrašavanja bora u centru grada gdje se družio s Daruvarčanima.

RADNI SASTANAK S PREDSTAVNICAMA DOMA ZA STARIJE I NEMOĆNE LJUDEVITE PL. JANKOVIĆ DARUVAR

Gradonačelnik Damir Lneniček održao je sastanak s ravnateljicom Doma za starije i nemoćne osobe Ljudevite pl. Janković Daruvar Marinom Vulinović i voditeljicom projekta “Zlatne godine” Rajnom Paškalj. Tema sastanka bilo je izvješće o provedbi navedenog projekta. Grad Daruvar partner je na projektu i za potrebe provedbe ustupio na korištenje prostor i opremu. Ovakav oblik skrbi za osobe starije životne dobi u Zajčevoj 3 provodi se od 2008. godine. Projektom su trenutno obuhvaćena 83 korisnika. Najzastupljeniji tip aktivnosti su sportsko rekreativne i kulturne aktivnosti. Govorilo se i o programu rada Doma za starije i nemoćne osobe Ljudevite pl. Janković Daruvar za iduću godinu.

30. 11. 2017. – ČETVRTAK

ODRŽANA 4. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA DARUVARA

Dana 29. studenog 2017. g. održana je 4. sjednica Gradskog vijeća Grada Daruvara. Nakon aktualnog sata, većinom glasova usvojena je I. izmjena Proračuna Grada Daruvara za 2017. godinu, a kao nikad ranije usvojen je i glavni financijski dokument, odnosno Proračun Grada Daruvara za 2018. godinu. Njime su osigurana sredstva za sljedeće:

– smanjenje cijena vrtića za 20%,
– božićnice za umirovljenike s mirovinama manjim od 2000 kuna,
– smanjenje cijena parkiranja za umirovljenike s manjim mirovinama,
– financijsku pomoć za kupnju školskih udžbenika,
– stipendije za učenike i studente,
– značajno smanjenje komunalnih davanja kod gradnje obiteljskih kuća ili izgradnju pogona u poduzetničkim zonama,
– financijske potpore poduzetnicima i obrtnicima za novo zapošljavanje,
– ulaganje u brojne gradske infrastrukturne projekte

Od ostalih točaka Dnevnog reda, usvojene su sljedeće Odluke: Odluke o odobrenju subvencija, Odluka o porezima Grada Daruvara, Odluka o organiziranju i načinu naplate parkiranja te regulaciji prometa u mirovanju – parkiranju vozila, Odluka o komunalnom doprinosu, Odluka o komunalnoj naknadi, Odluka o prodaji nekretnine kč. br. 375/3 u k.o. Vrbovac, odluka o prijenosu vlasništva nekretnine kč. br. 377/1 i 377/2 k.o. Daruvar (zgrada “Jaslice”) s vlasništva Dječjeg vrtića “Vladimir Nazor” Daruvar u vlasništvo Grada Daruvara, Odluka o suglasnosti JVP-u na prodaju autocisterne, Odluka o suglasnosti JVP-u na kupnju kombi vozila, Odluka o osnivanju i imenovanju Stožera civilne zaštite Grada Daruvara i Odluka o I. izmjenama Plana zaštite od požara i tehnoloških eksplozija na području Grada Daruvara.
Sadržaji svih Odluka bit će objavljeni u Službenom glasniku Grada Daruvara.

BJELINSKI SRIJEDOM

Bjelinski srijedom naziv je ciklusa koncerata koji se tijekom školske godine održava svake zadnje srijede u Glazbenoj školi Brune Bjelinskog Daruvar. Sinoć je održan jedan od koncerata na kojem su nastupali učenici i nastavnici škole. Cilj ovih koncerata je omogućiti prvenstveno učenicima što više nastupa, nagrada je to za njihov trud i upornost koji pokazuju tijekom godine.

“ŠETNJA TRŽNICOM”

Gradonačelnik Damir Lneniček zajedno s direktorom Gradske tržnice Daruvar Zvonkom Cegledijem, danas je u Velikoj vijećnici Gradske uprave podijelio slikovnice “Šetnja tržnicom” Dječjem vrtiću “Vladimir Nazor” Daruvar, Češkom dječjem vrtiću Ferde Mravenca Daruvar, Osnovnoj školi Vladimira Nazora, Češkoj osnovnoj školi Jana Amosa Komenskog Daruvar i Centru Rudolf Steiner. Gradska tržnica Daruvar u suradnji s Udrugom hrvatskih tržnica izradila je slikovnicu za djecu školske i predškolske dobi u kojoj su prezentirani proizvodi, voće i povrće koji se prodaju na tržnicama. Želja je ovom slikovnicom prezentirati djeci i roditeljima kupnju zdrave hrane koja se može nabaviti isključivo na tržnicama i obiteljskim gospodarstvima.

29. 11. 2017. – SRIJEDA

ADVENTSKI KONCERT “DARUVARČANI DARUVARČANIMA”

U sklopu “Čarolije prosinca” – programa kojeg je Grad Daruvar pripremio u suradnji s Turističkom zajednicom Daruvar – Papuk tijekom idućeg mjeseca, održat će se i Adventski koncert “Daruvarčani Daruvarčanima”, 20. prosinca u kino dvorani. Kako bi se proteklo u najboljem redu danas je održan sastanak između predstavnika Grada Daruvara i sudionika koncerta na kojem su dogovoreni svi tehnički i izvedbeni detalji.

28. 11. 2017. – UTORAK

REALIZACIJA 1. FAZE PROJEKTA BICIKLISTIČKA STAZA “SPRING ROUTE”

Grad Daruvar – nositelj projekta, u suradnji s partnerima Općinom Sirač i Turističkom zajednicom Daruvar – Papuk, na natječaj Ministarstva turizma RH kandidirao je projekt BICIKLISTIČKA RUTA ,,SPRING ROUTE” – UREĐENJE 4 BICIKLISTIČKIH ODMORIŠTA (1. faza projekta).

Cilj ove biciklističke rute je spajanje izvora termalne vode u Daruvaru i izvora pitke vode u Siraču putem uređenja 4 biciklističkih odmorišta i to u centru grada (postavljanjem solarnih klupa Easybench i seta Easybike), zatim u Markovcu (postavljanjem setova klupa i stolova od drveta, stalaka za bicikle, stalaka za popravak bicikla, roštilji, interpretacijske ploče), u Bijeloj na Izletištu Purnica (postavljanjem setova klupa i stolova od drveta, stalaka za bicikle, stalaka za popravak bicikla, roštilja i interpretacijske ploče) i četvrto u Siraču na kojem su također postavljene solarne klupe Easybench i seta Easybike.

Današnjim postavljanjem i uređenjem biciklističkih odmorišta u centru grada Daruvara i općine Sirač završena je 1. faza projekta, dok će početkom 2018. godine biti završena i 2. faza projekta i to izradom biciklističke karte Spring route na kojoj će se nalaziti sve karakteristike rute s GPS koordinatama, opis staze, popisom atrakcija na ruti i sl. (karta će biti dostupna u tiskanom i digitalnom obliku).

27. 11. 2017. – PONEDJELJAK

DA KREATIVA!

Udruga “Ždralice” Daruvar organizator je Festivala kreativnosti – DA kreativa! koji se danas održao u Hrvatskom domu u vremenu od 10 do 13 sati. Na festivalu kreativnosti svoje radove izložili su pojedinci i institucije koje se bave kreativnim radom i aktivnostima.

Uz izložbeni i prodajni dio festivala, kreativnost na djelu mogli su izraziti posjetitelji kroz šest prigodnih i besplatnih kreativnih radionica u kojima su učenici, učitelji, roditelji i drugi zainteresirani mogli naučiti izraditi zanimljive ukrasne i uporabne predmete, što je posebno primjenjivo u ovo predblagdansko vrijeme.  Radionice su bile za sve besplatne, a materijali osigurani. Po broju posjetitelja može se zaključiti kako je prvi festival kreativnosti prošao vrlo uspješno, a mnogi su sa sobom ponijeli svojim kućama unikatne ukrasne ili uporabne predmete koje su vlastitim rukama izradili mali i veliki kreativci. Festival kreativnosti podržali su i gradonačelnik Damir Lneniček i zamjenik gradonačelnika Vladimir Bilek ispred Grada Daruvara, kao i zamjenice župana Bojana Hribljan i Tanja Novotni Golubić ispred Bjelovarsko – bilogorske županije.

POP UP FESTIVAL I DJEČJI BAZAR

U najveći događaj na temu promicanja važnosti emocionalne inteligencije djeteta u povijesti – POP UP Festival uključila se i Bjelovarsko-bilogorska županija, odnosno grad Daruvar s partnerima; Ekonomska i turistička škola Daruvar ; Osnova škola Vladimir Nazor, Češka osnovna škola J.A. Komenskog, Češki dječji vrtić Ferde Mravenca, Dječji vrtić “Vladimir Nazor” Daruvar, Glazbena škola Brune Bjelinskog Daruvar, Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar, Klub Skok Daruvar, Sportska zajednica grada Daruvara i Češka beseda Daruvar – o čemu smo vas obavijestili početkom tjedna. Zajedno s preko 250.000 sudionika, 1000 volontera u 130 zemalja i partnerskih organizacija iz cijelog svijeta kroz druženja, aktivnosti i radionice poticale su ljude na zagovaranje, promicanje i slavljenje prava djece, provođenje u dijaloge i akcije koje će graditi bolji svijet za našu djecu.

Završnog vikenda Festivala, POP UP se preselio u Češki dom u kojem su se održale kreativno socijalizacijske radionice za djecu, plesne igre te Baby handing radionica, a usporedno roditelji su mogli kupiti ili prodati stvari za svoje najmlađe na Dječjem bazaru. Program u Češkom domu, kao i bazar održao se i  26.11. od 10,00 sati.

Festivalu su ispred Bjelovarsko – bilogorske županije nazočile zamjenice župana; Tanja Novotni Golubić koja je ujedno i inicijatorica Festivala i Bojana Hribljan, a ispred Grada Daruvara podršku su pružili gradonačelnik Damir Lneniček i zamjenik gradonačelnika Vladimir Bilek.

24. 11. 2017. – PETAK

SASTANAK KOORDINACIJSKOG ODBORA AKCIJE “GRAD DARUVAR – PRIJATELJ DJECE”

Koordinacijski odbor Akcije Grad Daruvar – prijatelj djece održao je sastanak u Velikoj vijećnici Gradske uprave. Tema sastanka bio je Startni upitnik za samoocjenjivanje grada uključenog u Akciju, a sve kako bi se dobila slika o zatečenom stanju na početku Akcije. Upitnik je bio poslan svim udrugama, odgojno-obrazovnim ustanovama, tvrtkama u vlasništvu Grada koje kroz svoj plan i program uključuju rad s djecom. Ovom prilikom Grad Daruvar još jednom zahvaljuje svima onima koji su popunili opširan Upitnik te na taj način doprinijeli u sljedećem koraku Akcije, a to je izrada Programa Akcije Grad Daruvar – prijatelj djece za sljedeću kalendarsku godinu.

Na kraju sastanka zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi upoznala je članove Koordinacijskog odbora s ovogodišnjim bogatim božićnim programom i aktivnostima unutar njega u koje će, naravno, biti uključena i djeca.

23. 11. 2017. – ČETVRTAK

DARUVAR VOLI SVOJE PJESNIKE

Večeras je u Pučkoj knjižnici i čitaonici u sklopu obilježavanja “Dana Matice hrvatske u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji 2017”, Ogranak Matice hrvatske u Daruvaru organizirao večer poezije pod nazivom “Daruvar voli svoje pjesnike”. Kao što i sam naziv kaže, na događanju su se predstavili daruvarski pjesnici koje Ogranak Matice hrvatske u Daruvaru podupire niz godina te je objavljivao njihove pjesme u časopisu Vrela i pomagao im u izdanju njihovih zbirki pjesama, a u ime Grada Daruvara na večeri je prisustvovala zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi.
Svojim sugrađanima predstavili su se pjesnici: Karlo Blaha, Marija Bogeljić, Goran Gatalica, Damir Horvat Zacskai, Valentina Jakopec, Fernanda Kvesić, Dragutin Pavičić, Marija Pavičić, Antun Stjepan Prević, Jana Prević Finderle, Krešimir Prević i Tanja Novotni Golubić.

22. 11. 2017. – SRIJEDA

KONCERT DARKA ARSOVA

Daruvarčani su sinoć u kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta imali prilike uživati u koncertu mladog i perspektivnog pianista Darka Arsova. Na programu su bila djela F. Chopina.
Pianist Darko Arsov rođeen je u Makedoniji 1997. godine. Nakon završene osnovne muzičke škole 2011. upisuje se u srednju muzičku školu “Sergej Mihajlov” u Štipu – odjel za klavir (klasa prof. Slavče Veličkova). Studij klavira nastavlja u Ljubljani. Trenutno pohađa 2. (drugu) godinu dodiplomskog studija na Akademiji za glasbo u Ljubljani u klasi prof. Vladimira Mlinarića.
Do sada je osvojio više nagrada na brojnim državnim i međunarodnim natjecanjima u Makedoniji i Srbiji. Na natjecanjima Davorin Jenko – Srbija, Šabac – Srbija (natjecanje mladih pianista), te na mnogim državnim natjecanjima u Makediniji je dobio nekoliko 1. nagrada, na Festivalu mladih pijanista u Skoplju je pobijedio te postao laureat natjecanja, na natjecanju Ohrid pearls je dobio 3. nagradu i nagradu za najbolju izvedbu makedonske skladbe. Na međunarodnom natjecanju v Sremskoj Mitrovici 2016. dobio je 2. nagradu. Usavršavao se na brojnim seminarima kod profesora Đorđa Milojkovića, Jurija Kota i Rubena Dalibaltayana. Studirao je i sa makedonskim pianistom Simonom Trpčeskim.

20. 11. 2017. – PONEDJELJAK

TJEDAN TEHNIČKE KULTURE

Manifestacija pod nazivom “Tjedan tehničke kulture” održala se prošlog tjedna od 13. do 18. studenog u organizaciji Zajednice tehničke kulture Daruvar i pokroviteljstvom Grada Daruvara. Cilj manifestacije je upoznavanje građana i posjetitelja Daruvara, ali ponajviše djece sa radom udruga članica ZTK Daruvar te pobuđivanje interesa za tehničkim obrazovanjem, znanosti i znanstvenog razmišljanja, praktičnim radom i druženjem i u konačnici stvaranje i poboljšavanje uvjeta za rad i napredak društva. Manifestacija se održala nekoliko lokacija. Radnim danima posjećivale su se osnovne i srednje škole na području Daruvara gdje se ukratko prezentirao rad udruga članica te se ujedno pozivalo mlade na prisustvovanje radionicama koje su se održale u subotu na završnici Tjedna tehničke kulture u prostorijama Hrvatskog doma. Manifestaciju su obišli i zamjenica župana Tanja Novotni Golubić te zamjenici gradonačelnika Marcel Medak i Vladimir Bilek.

17. 11. 2017. – PETAK

DAN SJEĆANJA NA VUKOVAR

Hrvatski sabor je 18. studeni proglasio Danom sjećanja na Vukovar – kao spomen dan na tragediju jednog grada koji je svoju patnju herojsku obranu utkao u hrvatsku slobodu i neovisnost. Njegovanje sjećanja na takve događaje u korijenu su svake uljudbe i civilizacije. Poštujući Vukovar, njegovu žrtvu i njegove heroje, poštujemo sve žrtve i heroje Domovinskog rata diljem Lijepe naše. Spomen akcijom “I u mom gradu Vukovar svijetli” koje se obilježava diljem Hrvatske i Daruvarčani su se prisjetili vukovarske tragedije te udružili svoje svijeće na glavnom gradskom trgu te time iskazali poštovanje i zahvalnost vukovarskim i svim drugim stradalnicima Domovinskog rata.

PROSLAVLJEN ZLATNI PIR

U organizaciji Grada Daruvara i Matice umirovljenika Daruvar održan je Zlatni pir za sugrađane koji slave 50 godina braka. Ove godine ovu okruglu godišnjicu života u dvoje proslavio je 21 par uz dodatna tri para koja su proslavila čak 60 godina braka. U ugodnom ambijentu Restorana Terasa, uz prigodan program te čestitku gradonačelnika Damira Lneničeka, predsjednice Gradskog vijeća Snježane Sabo i zamjenice gradonačelnika Vande Cegledi, zajedničke fotografije slavljenika i organizatora, prigodnih poklona te dobru glazbu i ples, slavljenici su bili ugodno iznenađeni i dobro raspoloženi.

OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN SREDNJOŠKOLACA

Međunarodni dan srednjoškolaca na županijskoj razini koji se u petak obilježio u Daruvaru u gradskoj sportskoj dvorani, okupio je predstavnike srednjih škola s područja cijele županije, odgojno-obrazovne djelatnike, donosioce odluka, poduzetnike i to na temu obrazovanja. Ovaj događaj održava se već treću godinu, a iniciran je od strane Vijeća učenika BBŽ 2015. godine. Svečanost obilježavanja nastavljena je održavanjem okruglog stola pod nazivom “Prilagođenost obrazovanja suvremenim potrebama na tržištu rada”. Zaključci okruglog stola proslijedit će se osnivaču škola. Specifičnost ovog događaja je i što je u potpunosti iniciran i organiziran od strane mladih za mlade s cijelog područja Bjelovarsko-bilogorske županije.

SASTANAK S PREDSTAVNICAMA DARUVARSKIH LJEKARNA

Na inicijativu gradonačelnika Damira Lneničeka u petak je održan prvi radni sastanak s predstavnicama sve tri ljekarne koje djeluju na području grada Daruvara, radi dogovora o mogućnosti rada ljekarne nedjeljom. Ova inicijativa potaknuta je zahtjevima i brojnim upitima od strane građana.

16. 11. 2017.  – ČETVRTAK

ŠUMA OKOM ŠUMARA

Hrvatsko šumarsko društvo Ogranak Bjelovar i Grad Daruvar organizatori su i domaćini jedne od najomiljeniji izložbi Daruvarčana “ 13. bjelovarskog salona fotografije – šuma okom šumara” koju je večeras u Galeriji Grada Daruvara “Croatia osiguranje”, u ulici J. Knytla 1 otvorila zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi. Izložba je to s međunarodnim sudjelovanjem, a otvorena je do 27. studenog, subotom od 11,00 do 13,00 sati te nedjeljom od 17,00 do 19,00 sati, a ostalim danima uz prethodnu najavu u uredu gradonačelnika na br. tel. 043/331-241.

RADIONICA O PROVOĐENJU CROWFUNDING KAMPANJE ZA UDRUGE

Udruga “Korak dalje” u suradnji s Centrom za civilne inicijative bila je suorganizator radionice pod nazivom “Koraci u pripremi i provođenju crowdfunding kampanje za udruge” koja se danas održala u Velikoj vijećnici Gradske uprave. Radionica je bila namijenjena svim predstavnicima organizacija civilnoga društva, ustanova u zajednici i jedinica lokalne samouprave te je koncipirana u dva dijela: u prvom dijelu pokretači crowdfunding platforme za udruge “Čini pravu stvar” predstavili su funkcioniranje platforme te dosadašnje uspjehe projekata udruga koje su ostvarile financiranje na taj način, a potom je zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi, ujedno i ravnateljica Glazbene škole Brune Bjelinskog Daruvar predstavila i podijelila svoje iskustvo stečeno kroz provedenu crowdfunding kampanju “Magical sounds”.
U drugom dijelu polaznici radionice prošli su sve korake u pripremi i provođenju uspješne crowdfunding kampanje uz teorijski i praktični model rada.

KOORDINACIJA GRANONAČELNIKA I NAČELNIKA

Dana 16. studenog 2017. god. u Lugarnici u Vukoviju, s početkom u 12,00 sati, održana koordinacija gradonačelnika i načelnika na kojoj su bili nazočni načelnici Općina Dežanovac; Josip Stjepanović, Аulovac; Drago Hodak Končanica; Zlatko Bakunić i Sirač; Branimir Miler, gradonačelnik Damir Lneniček sa zamjenicima Vandom Cegledi, Marcelom Medakom i Vladimirom Bilekom, ravnateljica Razvojne agencije Daruvar; Marija Stražičić, predstavnici Darkoma Daruvar; Robert Marinić, Ivana Djedović i Matea Župić, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zdenko Brandejs i načelnik policijske postaje Daruvar Dalibor Čajsa, a razmatrale su se sljedeće točke Dnevnog reda:

1. Uredba o otpadu
2. Mogućnost korištenja Razvojne agencije Daruvar
3. Financiranje vatrogastva
4. Izvješće Policijske postaje o stanju sigurnosti
5. Razno – Ostala pitanja

15. 11. 2017. – SRIJEDA

SASTANAK S PREDSTAVNICIMA SINDIKATA RADNIKA U PREDŠKOLSKOM ODGOJU I OBRAZOVANJU HRVATSKE

U srijedu je u prostorijama Gradske uprave održan prvi radni sastanak na kojem su nazočili predstavnici Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske, Dječjeg vrtića “Vladimir Nazor” Daruvar, Češkog dječjeg vrtića Ferde Mravenca Daruvar te predstavnici Grada Daruvara.  Tema sastanka bilo je pokretanje inicijative za kolektivno pregovaranje i potpisivanje Kolektivnog ugovora za djelatnost predškolskog odgoja i obrazovanja Hrvatske za Grad Daruvar.

14. 11. 2017. – UTORAK

Dana 2. studenog 2017. godine na sjednici Upravnog vijeća nije potvrđen mandat dosadašnjem ravnatelju Marcelu Medaku već je imenovana nova ravnateljica bez obzira na dosadašnje izvanredne rezultate i podršku 91% zaposlenika i cjelokupnog Stručnog vijeća Ustanove.

U trenutku kada se sa nacionalne razine očekuje snažan razvoj zdravstvenog turizma, a posebno lječilišnog dijela osnivač smjenjuje ravnatelja koji po struci specijalist zdravstvenog turizma, predsjednik Zajednice zdravstvenog turizma, tajnik klastera Termi RH, član Vijeća HTZ i član izvršnog odbora EHTTA (Udruženje europskih termalnih gradova) i postavlja osobu bez ikakvog iskustva u tom području.

Gradonačelnik grada Daruvara izražava ozbiljnu zabrinutost zbog ove odluke župana za daljnji turistički razvoj grada Daruvara kao destinacije zdravlja, koji je također na ovogodišnjim Danima turizma u Malom Lošinju dobio priznanje kao finalist u kategoriji Destinacija zdravlja.

Osim političke smjene i novca kojeg ovog trenutka Daruvarske toplice imaju na raspolaganju, a radi se o 12.020.267 kn prenesenog viška prihoda iz prethodnih razdoblja kojeg čine 7 milijuna kuna na žiro računu, 4,2 milijuna kuna oročenih sredstava a ostatak do navedenog iznosa čini vrijednost dionica, ne postoji opravdani razlog za smjenu dosadašnjeg ravnatelja. Poslovanje Daruvarskih toplica za prvih 9 mjeseci ove godine je također pozitivno s iznosom od 1.018.636 kn uz najveću pojedinačnu investiciju u zadnjih 20-tak godina kojom se uređuje centralni dio lječilišnog hotela Termal i koja uzrokuje probleme u redovnom poslovanju usprkos čemu je popunjenost smještajnih kapaciteta za prvih 9 mjeseci ove godine 81%.

Na ovogodišnjim Danima turizma u Malom Lošinju Daruvarske toplice su osvojile prvo mjesto u kategoriji Lječilišta – Spa u konkurenciji 9 nominiranih ustanova, da bi se nakon tjedan dana smijenio ravnatelj.

U periodu dva mandata od 2009. godine rad ravnatelja je bio baziran prvenstveno na osiguravanju financijske stabilnosti Ustanove kroz jasno opredjeljenje za rad na tržištu, koje je naročito došlo do izražaja tijekom 2013. godine kada nam je kao Ustanovi nepravedno smanjen bolnički limit za 40% iznosa, odnosno 550.000 kn mjesečno, što smo uspješno anulirali radom na tržištu i tu godinu umjesto u minusu završili pozitivno sa viškom od 1.600.000 kn.

Za rad na tržištu su presudni bili sustavi kvalitete ISO 9001:2008 i HACCAP sustav, koji su temelj i garancija kvalitete naših usluga.

Da bi bili konkurentni na tržištu nužna su bila investicijska ulaganja. Tako se u razdoblju dva mandata dosadašnjeg ravnatelja investiralo preko 40 miliona kuna sredstava u renoviranje prostora, opreme, u dodatne sadržaje i edukaciju, bez kreditnih zaduženja sa decentraliziranim sredstvima, bespovratnim sredstvima koja smo sami osigurali prijavama na raspisane natječaje, te vlastitim sredstvima koja su se kao pozitivan rezultat poslovanja svake godine reinvestirala u našu Ustanovu.

Od najznačajnijih investicija istaknuo bih energetsku obnovu (stolarija, fasada i kotlovnica), novi fitness centar, konferencijske dvorane, uređenje soba na 4., 3. i 2. katu kao i svih soba u depadansi Arcadia, jedinstvena klimatizacija 4. i 3. kata hotela Termal i depadanse Arcadia, rekonstrukcija sportskog III. bolničkog odjela, rekonstrukcija centralnog i ostalih sanitarnih čvorova u hotelu Termal, rekonstrukcija poda sportske dvorane u hotelu Termal i niza drugih manjih investicijskih zahvata.

Prva smo Specijalna bolnica u RH koja je kategorizirala smještajne kapacitete i ima kategoriju lječilišnog hotela sa depadansom oznake SPA.

Trenutno provodimo jednu od pojedinačno najvećih investicija uređenje centralnog hola Lječilišnog hotela Termal u iznosu od 5,1 miliona kuna koja se financira sa 1.300.000 kuna decentraliziranim sredstvima, sa 1.000.000 kuna bespovratnih sredstava MRRFEU i 2.800.000 kuna vlastitih sredstava, i koja treba biti gotova do siječnja 2018. godine.

Također bi želio naglasiti da sam osobno kao ravnatelj cijelo vrijeme zagovarao kontinuiranu nabavku nove medicinske opreme u konzultacijama s liječnicima, medicinskim sestrama i fizioterapeutima, kao i obveznu edukaciju i praćenje trendova u fizikalnoj medicini i rehabilitaciji koju su prepoznali naši korisnici i pozicionirali Daruvarske toplice u sam vrh Specijalnih bolnica u RH, što potvrđuju pozitivni financijski pokazatelji poslovanja tijekom svih 8 godina u zadnja dva mandata kao i prosječna godišnja popunjenost svih smještajnih kapaciteta u iznosu od 80%.

Nakon ove tiskovne konferencije župan treba dati odgovore na sljedeća pitanja:
1. Zašto župan nije dozvolio da se usvoji financijsko izvješće o poslovanju Daruvarskih toplica za 2016. godinu koje je bilo pozitivno s viškom prihoda nad rashodima u iznosu 1.032.391 kn?
2. Zašto župan nije dozvolio i dao suglasnost da se prijavi projekt “Eko rasvjeta u Julijevom parku” prema Fondu za zaštitu okoliša vrijedan 1.372.172 kn s PDV-om koji se mogao sufinancirati s 85% bespovratnih sredstava kada je Ustanova imala pripremljenu dokumentaciju koju je taj isti fond sufinancirao?
3. Zašto su Daruvarskim toplicama decentralizirana sredstava koja Ustanova dobiva godišnje iz državnog proračuna doslovno smanjena za 50% od 2010. godine do danas?
4. Što je sa pompozno najavljenom najvećom investicijom u kontinentalni turizam u 2011. godini tadašnjeg ministra turizma Damira Bajsa i gosp. Ivice Todorića u Daruvaru?

13. 11. 2017. – PONEDJELJAK

MARTINJE U DARUVARU

Vinska svetkovina – sv. Martin ili Martinje, zapovjedni je blagdan vinara i vinogradara daruvarskog kraja, pradavni pučki običaj krštenja mladog vina i jedan od vinogradarskih svetaca kroz godinu koji se obilježava 11. studenog. Tim povodom je na Trgu kralja Tomislava bila upriličena središnja ceremonija krštenja mladog vina za sve Daruvarčane i goste grada. Na štandovima su se od 10 sati nudila vina članova Daruvarske vinogradarske zadruge i Daruvarske vinske ceste, domaći proizvodi poput sira, suhomesnatih proizvoda, meda i mednih prerađevina, likera, rukotvorina, vinogradarski doručak, a sve uz živu svirku. I baš kako stari običaji na taj dan nalažu, točno u 11 sati je meštar Tomislav Matić uz pomoć KUD-a Ivan Vitez Trnski iz Nove Rače i gostiju, Kulturno-umjetničkog društva “Dukat” iz Vladislavca, pokrstio ceremonijal, a pjesmom i plesom prisutni su proslavili mlado vino.

10. 11. 2017. – PETAK

RADNI POSJET SLOVENIJI

Predstavnici Grada Daruvara, odnosno gradonačelnik Damir Lneniček, zamjenik gradonačelnika Marcel Medak te predsjednica Gradskog vijeća Grada Daruvara Snježana Sabo zajedno s gradskim vijećnicima, predstavnicima Mjesnih odbora Ljudevit Selo i Gornji Daruvar, predstavnikom poduzeća Darkom vodoopskrba i medijima boravili su 9. studenog u stručnom posjetu Sloveniji, mjestu Grosuplje. Svrha posjete bila je terenski obilazak, odnosno edukacija vezana za rad uređaja za pročišćavanje otpadnih voda III. stupanja pročišćavanja.

09. 11. 2017. – ČETVRTAK

IZRADA UKRASA ZA BOŽIĆNI SAJAM

Na zajedničkom sastanku predstavnika Grada Daruvara s predstavnicima ustanova / udruga s područja grada Daruvara dogovorena je zajednička izrada dekoracije za glavni bor na središnjem gradskom trgu. Slijedom navedenog, dana 9. studenog 2017. godine od 15h u Velikoj vijećnici Grada Daruvara organizirana je zajednička radionica izrade dekoracija za glavni gradski bor. Uz djelatnice Gradske uprave i Turističke zajednice Daruvar-Papuk na navedene radionice odazvalo se preko deset ustanova/udruga koje željele sudjelovati sa svojim članovima pri izradi dekoracije i na taj način pomoći, ali i obogatiti naš grad u vrijeme Adventa. Grad Daruvar i Turistička zajednica Daruvar-Papuk su osigurali potreban materijal za radionicu, stiroporne kocke (90 komada), jutu i trake u koje su se umatali poklon paketi.

08. 11. 2017. – SRIJEDA

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE GRADA DARUVARA

Danas je u Gradskoj vijećnici održan sastanak Stožera civilne zaštite Grada Daruvara na kojem su razmotrene mjere zaštite i spašavanja u nepovoljnim vremenskim uvjetima u zimskom razdoblju 2017/2018. godine. U provedenoj raspravi zaključeno je da su sve službe, institucije i nadležne tvrtke spremne reagirati i provoditi mjere zaštite i spašavanja u nepovoljnim vremenskim uvjetima u zimskom periodu 2017/2018. g., svaka u svojoj nadležnosti.

07. 11. 2017. – UTORAK

SASTANAK KOORDINACIJSKOG ODBORA AKCIJE “GRAD DARUVAR – PRIJATELJ DJECE”

Koordinacijski odbor Akcije “Grad Daruvar – prijatelj djece” danas je održao sastanak na kojem su utvrđeni idući koraci potrebni za stjecanje prestižnog statusa – Grada prijatelja djece. U ovu hvalevrijednu Akciju bit će uključene sve ustanove, institucije i udruge čiji se rad barem u jednom segmentu odnosi na djecu i to s područja Grada Daruvara ili čije se aktivnosti provode na našem području

06. 11. 2017. – PONEDJELJAK

SASTANAK POVJERENSTVA ZA DODJELU UČENIČKIH I STUDENTSKIH STIPENDIJA GRADA DARUVARA

Povjerenstvo za dodjelu učeničkih i studentskih stipendija Grada Daruvara sastalo se kako bi odlučilo o dodjeli stipendija učenicima i studentima koji imaju prebivalište na području Grada Daruvara. Od ove godine uz pet studentskih stipendija, dodjeljuje se i pet učeničkih stipendija i to u iznosu od 500 kuna za učenike i 1000 kuna za studente. Stipendija se dodjeljuje tijekom deset mjeseci u godini. Zaključak današnje sjednice je sastavljena Lista reda prvenstva na temelju koje će gradonačelnik donijeti Odluku o dodjeli učeničkih i studentski stipendija Grada Daruvara za školsku i akademsku godinu 2017/2018. Na posljetku, učenici i studenti potpisat će Ugovor o stipendiranju s Gradom Daruvarom

45. GODINA POSTOJANJA UDRUGE INVALIDA RADA DARUVAR

Udruga invalida rada Daruvar ove godine obilježava 45. obljetnicu udruge. Tim povodom održala se svečanost obilježavanja u restoranu “Terasa” koja je okupila članove udruge te njihove goste. Uzvanike je ispred Grada Daruvara pozdravio zamjenik gradonačelnika Marcel Medak. Uz podjelu priznanja zaslužnima za doprinos radu udruge održano je i predavanje o provedbi Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom. Osim svečanog dijela održani su i sportski susreti.

DAN TEHNIČKE ŠKOLE DARUVAR

Učenici i djelatnici Tehničke škole Daruvar proslavili su dvije važne obljetnice, kako za samu školu, tako i za grad Daruvar. U kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta održana je svečanost obilježavanja 130 godina strukovnog obrazovanja u gradu Daruvaru u sklopu kojih, nastavljajući tradiciju, 25 godina postoji Tehnička škola Daruvar. Stoga je ujedno proslavljen i Dan škole, a učenicima i djelatnicima škole ispred Grada Daruvara čestitao je gradonačelnik Damir Lneniček.

03. 11. 2017. – PETAK

Gradonačelnik Damir Lneniček ispred Grada Daruvara i ravnateljica Češke osnovne škole Jana Amosa Komenskog Daruvar Marija Valek, sklopili su Ugovor o darovanju kojim Grad Daruvar ČOŠ  J.A. Komenskog daruje zemljište, a sve u svrhu dogradnje kojim škola dobiti nove prostore za provedbu odgojno – obrazovnih aktivnosti.

02. 11. 2017. – ČETVRTAK

OBILJEŽEN DAN SVIH SVETIH

Povodom blagdana Svih svetih, predstavnici Grada Daruvara zajedno s predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnicima Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Daruvara i Policijske postaje Daruvar položili su vijence i zapalili svijeće za sve umrle u obrani Republike Hrvatske kod spomen križa poginulim i nestalim braniteljima Grada Daruvara te civilnim žrtvama Domovinskog rata, kod spomenika poginulim partizanima – oslobodiocima Daruvara i kod središnjeg spomen križa na Gradskom groblju te kod Spomenika Braniteljima Daruvara u parku Antuna Jankovića.

31. 10. 2017. – UTORAK

DAN DOBROVOLJNIH DARIVATELJA KRVI

Svake godine u Hrvatskoj se obilježava Dan dobrovoljnih darivatelja krvi. Prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa provedena je 1953. godine u Željezari Sisak. Ta akcija, kao i brojne koje su uslijedile nakon nje, bila je utemeljena na osnovnim načelima dobrovoljnog davanja krvi – daruj krv dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno. Takav način prikupljanja krvi smatra se najsigurnijim zbog zdravlja primatelja, a ujedno omogućuje dostupnost krvi i krvnih pripravaka svima kojima je krv neophodno potrebna u liječenju. Povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi koji se obilježava 25. listopada gradonačelnik Damir Lneniček i zamjenica Vanda Cegledi primili su delegaciju Gradskog društva Crvenog križa Daruvar.

IZRADA STRATEŠKOG PLANA DVORCA

Dvorac grofa Jankovića jedan je od simbola prepoznatljivosti grada Daruvara kao turističke destinacije. Kako bi iskoristili sve potencijale koje nam pruža, pristupit će se izradi Strateškog plana dvorca. Tim povodom u subotu je dvorac posjetila radna skupina u sastavu zamjenice gradonačelnika Vande Cegledi, VD ravnateljice Razvojne agencije Daruvar Marije Stražičić, arhitekt – restaurator Stjepan Lončarić i ravnatelj Gradskog muzeja Bjelovara Milan Pavlović

30. 10. 2017. – PONEDJELJAK

PROSLAVA OBLJETNICA

Obzirom da je 2017. godina, godina jubileja Češke besede Daruvar – jedne od rijetkih manjinskih udruga koja se može pohvaliti s lijepim i brojnim godinama kontinuiranog i uspješnog rada i djelovanja, 28. listopada održala se još jedna svečanost u nizu obilježavanja. U 18 sati je održana svečana ceremonija otvorenja izložbe ČB Daruvar u češkoj galeriji na kojoj su nastupili: Zbor ČB Daruvar, predstavnici ČOŠ  J.A.Komensky koja bilježi 95 godina rada i predstavnici ČDV Ferde Mravenca koji bilježi 90 godina kontinuiranog rada. Nakon toga od 19 sati u Češkom domu održala se Svečana akademija i kulturno-umjetnički program u sklopu kojega su nastupali predstavnici svih navedenih institucija.

PREDSTAVLJANJE TURISTIČKE DESTINACIJE DARUVAR – PAPUK

Predstavljanje turističke ponude, odnosno turističke destinacije Daruvar – Papuk preraslo je već u tradicionalno događanje na Cvjetnom trgu u Zagrebu. Dva puta godišnje Daruvar dolazi u Zagreb i na taj način stanovnicima glavnog grada i njihovim gostima predstavlja dug najljepšeg malog grada kroz okuse, mirise, glazbu i šarenilo. I ovog su puta štandovi bili puni domaćih proizvoda i rukotvorina.

Daruvarske toplice – Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju i Termalni vodeni park “Aquae Balissae” predstavljali su našu najstariju tradiciju, termalne ljekovite vode koje se u Daruvaru koriste još od doba Rimljana, zatim bogatu povijest i tradiciju vinogradarstva i vinarstva pretočenu u kvalitetnu i jedinstvenu turističku ponudu predstavile su članice Daruvarske vinske ceste kvalitetnim daruvarskim vinima, a kompletnu ponudu upotpunila je i ponuda jedinstvenih sireva OPG-a Jareš te ponuda jedinstvenog piva Pivovare Daruvar spravljenog po stoljetnoj češkoj recepturi Staročeškog piva. Turistička zajednica Daruvar – Papuk, uz predstavljanje ostatka turističke ponude destinacije, također je predstavila i Martinje 2017. – manifestaciju koja će se održati 11. studenog 2017. u Daruvaru. Također, svoju ponudu predstavilo je i OPG Vončina sa svojim domaćim džemovima, pekmezima, zatim Pčelarstvo Daruvar i Duga grana koji su svima zainteresiranima ponudili i predstavili svoje proizvode od meda, suvenire i daruvarske likere, a udruge Ždralice i Korak dalje predstavile su svim zainteresiranim unikatne rukotvorine svojih članova.

Štandove je u ulozi domaćina obišao i gradonačelnik Damir Lneniček sa gradonačelnikom Grada Zagreba Milanom Bandićem te u pratnji predsjednice Gradskog vijeća Grada Daruvara Snježane Sabo i saborskog zastupnika i zamjenika gradonačelnika Vladimira Bileka.

DARFEST 2017.

Darfest 2017. – festival zabavne glazbe i ovog je puta zainteresirao brojnu publiku. Daruvarska kino dvorana i ovog je puta bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a prisutna publika mogla je poslušati 21 izvođača i pjesama koji su izabrani putem Natječaja koje je raspisalo Pučko otvoreno učilište kao organizator festivala te uz pokroviteljstvo Grada Daruvara. Darfest je tradicionalan i jedan od rijetkih festivala autorskih skladbi, natjecanje mladih talentiranih pjevača amatera s područja cijele Hrvatske i inozemstva. Festival, na kojemu su glazbenu karijeru započele neke od naših estradnih zvijezda, ove godine održava se 27. listopada u Kino dvorani 30. svibnja s početkom u 20:00 sati. Na festivalu su ispred prosudbene komisije i uvijek brojne publike biti izvedene odabrane autorske skladbe pristigle na natječaj. Gošća večeri i članica Žirija Darfesta 2017. bila je naša poznata pjevačica Vanna.

POBJEDNICI I NAGRADE DARFESTA 2017.
1. mjesto – GRAND PRIX DARFESTA -Pozdravi mi Dalmaciju- Dani Dandosa Dani Dandosa I KLAPA ZVIJEZDE
2. mjesto – Kad te poljubim-MANDOLINSKI ORKESTAR OKRUK!
3.mjesto – Srce zaključano-ŠARMERI

NAJBOLJA INTERPRETACIJA – ANAMARIJA FILIPOVIĆ
NAJBOLJI TEKST – NEGDJE-Magdalena Milić
NAJBOLJI SCENSKI NASTUP – GIOVANI JAKOVAC
NAGRADA PUBLIKE – Vruće ljeto – Robert Ficker
NAGRADA ZA NAJĹ ARMANTNIJI NASTUP – Kleptomanka-Andrej Razumić

27. 10. 2017. – PETAK

KONCERT ČEŠKOG KLAVIRSKOG DUA

U dvorani Glazbene škole Brune Bjelinskog Daruvar sinoć je održan koncert češkog klavirskog dua Helene i Radomira Melmuka.
Helena i Radomir Melmuka zajedno sviraju od 1965. godine, kada su nastupili prvi put na koncertu u Karlovim Varima. Rade na interpretaciji i propagiranju stvaralaštva, prije svega češkog, na klaviru za četiri ruke kao i na dva klavira. Njihovo koncertno iskustvo je veoma bogato. Osim svoje zemlje najviše su popularni u Italiji (Rimini, Neapol, San Remo, Brixen) te snimali (Ricordi). Imali su turneje u Poljskoj, Njemačkoj, Švicarskoj, Francuskoj, Španjolskoj i Portugalu, svirali su na Gibraltaru, u Andori, Meksiku, Argentini, Turskoj i Iranu. Bogato iskustvo imaju i iz gradova bivše Jugoslavije, u kojima su ili nastupali (Beograd, Sarajevo, Ljubljana, Zagreb, Tuzla, Dubrovnik, Skopje) ili vodili tečajeve (Beograd, Dubrovnik, Zagreb). U periodu od 1971. do 1973. godine podučavali su na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Ovi glazbenici također imaju iza sebe brojne snimke – radio, TV i CD (Casello, Hindemith, Dvorak, Smetana, Schubert) te niz djela koja su im napisali i posvetili sadašnji kompozitori (Snižkova, Bartoň, Gemrot, Paleniček, Trojan, Smolka, Macourek, Macha). Radomi­r Melmuka je od 1965. godine redovni profesor na praškom konzervatoriju, smjer klavir i član je niza klavirskih komisija (Bolzano, Vercelli, Neapol, Rim, Palermo, Enna, Senigallia, Pescara, Monza, San Remo).
Ovaj glazbeni par ugostila je zamjenica gradonačelnika i ravnateljica Glazbene škole Brune Bjelinskog Daruvar Vanda Cegledi.

26. 10. 2017. – ČETVRTAK

VRIJEDNE TURISTIČKE NAGRADE I PRIZNANJA ZA DARUVAR

Grad Daruvar, Daruvarske toplice i Turistička zajednica Daruvar – Papuk već dugi niz godina sudjeluju u vrijednim akcijama Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore na način da kandidiraju turističke subjekte i turističke djelatnike u turizmu na akcije Turistički cvijet – Kvaliteta za Hrvatsku, čovjek ključ uspjeha u turizmu i Godišnje hrvatske turističke nagrade u kategoriji Destinacije godine.
Izuzetna nam je čast što možemo objaviti da je na ovogodišnjim Danima hrvatskog turizma, koji se održavaju 25. i 26. listopada na Malom Lošinju, turistička destinacija Daruvar bogatija je za 2 vrijedne nagrade i 1 priznanje. U projektu, kojeg provode Hrvatska turistička zajednica, Ministarstvo turizma RH i Hrvatska gospodarska komora, GODIŠNJE HRVATSKE TURISTIČKE NAGRADE u kategoriji Destinacija godine – Najuspješnija destinacije turizma zdravlja Destinacija Daruvar i Daruvarske toplice dobile su priznanje za finalista u navedenoj kategoriji. U okviru akcije “21.Turistički cvijet – Kvaliteta za Hrvatsku 2017” Hrvatske gospodarske komore i ove godine provedeno je ocjenjivanje lječilišta i specijalnih bolnica te su najboljima dodijeljene nagrade i priznanja. U kategoriji Lječilište / SPA Daruvarske toplice su osvojile 1. mjesto.

U akciji Hrvatske turističke zajednice, “Čovjek ključ uspjeha u turizmu – Djelatnik godine – u kategoriji Ostale uslužne djelatnosti, na nacionalnoj razini, gospođi Suzani Jurišić ova vrijedna i prestižna nacionalna nagrada za djelatnika godine, dodijeljena je na Danima hrvatskog turizma 25. listopada 2017. u Malom Lošinju.
Podsjetimo, to je već šesta godina zaredom da djelatnici s područja grada Daruvara osvajaju nagrade Hrvatske turističke zajednice na nacionalnoj razini u kategoriji “Čovjek ključ uspjeha, djelatnik godine” ; u 2012. godini gđa Senka Janček iz Daruvarskih toplica proglašena je djelatnicom godine u kategoriji Hortikulturni djelatnik, dok je u 2013. godini gđa. Melita Pokorny, vlasnica Mini sirane Biogal, proglašena djelatnicom godine u kategoriji Djelatnik u ostalim uslužnim djelatnostima. U 2014. godini nagradu je osvojila gđa. Milena Kelemin iz Pčelarstva Daruvar d.o.o. u kategoriji Djelatnik u ostalim uslužnim djelatnostima. U kategoriji Djelatnik hotelskog domaćinstva – gđa. Vesna Vizek, glavna domaćica u Daruvarskim toplicama i prvom Lječilišnom hotelu Termal*** s depadansom Arcadia***, osvojila je prvu nagradu u 2015. godini, dok je majstor pivar Pivovare Daruvar, gospodin Krešo Marić u 2016. godini proglašen Djelatnikom godine u kategoriji Ostale uslužne djelatnosti.

25. 10. 2017. – SRIJEDA

PRIJEM ZA NOGOMETAŠE

Zahvaljujući pobjedi u finalu nogometnog KUP-a, gradonačelnik Damir Lneniček primio je i čestitao im, juniore HNK Daruvar te vodstvo kluba. U teškoj i neizvjesnoj utakmici momčad je pobjedila NK Mladost iz Ždralova te tako postala ponos grada.
Mladi nogometaši prepričali su gradonačelniku razvoj situacije na utakmici. I ovom prilikom moramo istaknuti kako je jedini gol na utakmici postigao Martin Kasapović te ostale koji su zaslužni za uspjeh: Andrija Putak, Martin Kasapović, Josip Rizner, Luka Častek, Leon Lučić, Teo Netoušek, Luka Idžanović, Patrik Cvek (kapetan momčadi), Dubravko Hasl, Matteo Stanja, Antonio Veltruski, David Ivanko, Bruno Kržić i Matej Pejazić. U utakmicama razigravanja su također sudjelovali; Luka Lovrić, Dragan Kovačević, Venio Janda i Franjo Sivonjić.

OKRUGLI STOL: POTREBE, PROBLEMI I POTENCIJALI MLADIH

U Velikoj vijećnici Gradske uprave u sklopu projekta „Izrada Programa za mlade u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji za razdoblje 2017. – 2019.“ održano je predavanje pod nazivom „Okrugli stol: Potrebe, problemi i potencijali mladih“. Predavanje je privuklo veliki broj mladih ljudi, mahom srednjoškolaca, zainteresiranih za mijenjanje sredine u kojoj žive.

Predavanje je bilo interaktivno s puno konstruktivnih prijedloga kako poboljšati svakodnevnicu mladih u Daruvaru. Ovo je peti okrugli stol na temu mladih koji se održao u našoj županiji, a čiji bi zaključci trebali rezultirati i doprinijeti izradi ovo strateškog županijskog dokumenta. U okviru predavanja predstavljeni su i rezultati istraživanja o navikama mladih u našoj županiji, a koje je iznijela Tanja Herceg – predsjednica Udruge za promicanje pozitivne afirmacije mladih u društvu „Impress“ Daruvar.

Svi zainteresirani pozvani su pridružiti se radnoj skupini koja će raditi na izradi programa. Sve prisutne pozdravio je voditelj projekta Stjepan Kos, kao i zamjenica župana Tanja Novotni Golubić te zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi. Ovaj projekt financiran je sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

24. 10. 2017. – UTORAK

PRIJEM KOD DRŽAVNOG TAJNIKA VELIMIRA ŽUNCA

Gradonačelnika Damira Lneničeka i VD ravnateljicu Razvojne agencije Daruvar Mariju Stražičić primio je u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije državni tajnik Velimir Žunac. Tema sastanka i razgovora bili su natječaji i projekti koji nam nadolaze, a koji su od značaja za grad Daruvar i okolicu.

PREDAVANJA U SKLOPU PROJEKTA EYD2015: BUDUĆNOST KAKVU ŽELIMO

Predavanjima o šumskim pticama daruvarskog kraja koja su prošlog tjedna održana za učenike od 1. do 4. razreda Češke osnovne škole J.A. Komenskog i Osnovne škole Vladimira Nazora odrađena su ujedno i zadnja predavanja u sklopu projekat kojeg je Grad Daruvar tijekom tri godine provodio u suradnji s Klimatskim savezom.
Zadnja interaktivna predavanja u sklopu projekta EYD2015: Budućnost kakvu želimo – Lokalne vlasti za održivi razvoj koji traje do kraja ove godine, održala je gđa. Željka Bakran – rukovoditeljica Odjela za ekologiju Hrvatskih šuma, Podružnica Bjelovar.
Ovom prigodom zahvaljujemo svim vrtićancima, učenicima, odgajateljima, prosvjetnim djelatnicima, ostalom osoblju i ravnateljicama: Dječjeg vrtića „Vladimir Nazor“ Daruvar, Češkog dječjeg vrtića Ferde Mravenca Daruvar, Osnovne škole Vladimira Nazora Daruvar, Češke osnovne škole Jana Amosa Komenskog Daruvar, kao i djelatnicima Hrvatskih šuma koji su sudjelovali u ovom vrijednom projektu te se nadamo kako ovo nije kraj našem druženju.

PREDAVANJE NA TEMU DRUŠTVENOG PODUZETNIŠTVA

„Udruge – nositelji razvoja socijalnog (društvenog) poduzetništva u Republici Hrvatskoj“, primjer dobre prakse – Društveni centar Rojc, Pula, naziv je predavanja koje se održalo u Velikoj vijećnici Gradske uprave.

Udrugama koje djeluju na području grada Daruvara ovim se putem htio prezentirati rad i način djelovanja udruga s područja grada Pule koje su okupljene u Društveni centar Rojc, zgradu koja trenutno okuplja 120 različitih udruga na jednom mjestu i predstavlja jedinstven primjer u Hrvatskoj i regiji.

Neke od tih udruga bave se i društvenim (socijalnim) poduzetništvom, pojmom i oblikom poduzetništva koji je kod nas još uvijek relativno nepoznat za razliku od primjerice Italije i Španjolske, a uvelike omogućuje udrugama stjecanje dodatnih izvora financiranja koji nerijetko postane i glavnim izvorom.

23. 10. 2017. – PONEDJELJAK

RADOVI NA GRADSKOM GROBLJU

Gradonačelnik Damir Lneniček obišao je radove koje na Gradskom groblju obavlja komunalno poduzeće Darkom d.o.o. Daruvar. Riječ je o završnim radovima asfaltiranja staza na novom dijelu groblja. Rok završetka radova je do dana obilježavanja Svih svetih.

20. 10. 2017. – PETAK

PRIPREME ZA OBILJEŽAVANJE BOŽIĆA

Pripreme za obilježavanje Božića u gradu Daruvaru već su uvelike započele. U Gradskoj vijećnici održan je sastanak sa svim sudionicima i organizatorima – Hortikulturom Daruvarskih toplica, predstavnicima odgojno – obrazovnih ustanova, udruga, gradskih ustanova, TZ Daruvar – Papuk i ustanovom Suvenir Arbor. Zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi najavila je bogat božićni program nadopunjen novim sadržajima za sve uzraste. Također, Grad Daruvar i TZ Daruvar Papuk pozivaju sve udruge i ustanove s područja grada da svojim događanjima obogate vrijeme Adventa s kojim se započinje već 24. studenog te Božićnog sajma koje će se održavati od 18. – 23. prosinca.  Sve informacije o događanju mogu se dostaviti u ured Turističke zajednice, a koji će se potom staviti na zajednički popis/program događanja te biti promoviran putem zajedničkog plakata, društvenih mreža, radio postaja i tiskovina. Tražene informacije možete dostaviti do kraja mjeseca listopada na adresu Trg kralja Tomislava 12 ili putem e-maila: tic@daruvar.hr.

MEĐUNARODNI DAN SLIJEPIH OSOBA

Međunarodni dan slijepih osoba, odnosno Međunarodni dan bijelog štapa obilježen je 20. listopada. Tim povodom udruga slijepih Daruvar održala je Redovnu skupštinu u prostorima u Preradovićevoj ulici. Predsjednik udruge g. Damir Bokun prezentirao je prisutnima plan i program rada, kao i financijsku konstrukciju za iduću godinu, a članove udruge pozdravio je zamjenik gradonačelnika Marcel Medak.

19. 10. 2017. – ČETVRTAK

SASTANAK S OBRTNICIMA

Zbog velikog interesa za sastanak kojeg je gradonačelnik Damir Lneniček nedavno održao s poduzetnicima Grada Daruvara, održan je sastanak i s obrtnicima s našeg područja. Gradonačelnik je pozdravio prisutne i podržao ovakav način komunikacije s nositeljima privatnog sektora našeg grada. Praksa je to koja se želi uvesti od sada pa na dalje u komunikaciju gospodarskim subjektima. Također je predstavljena Razvojna agencija Daruvar koja stoji na usluzi našim obrtnicima, a prezentaciju o EU potporama održala je VD ravnateljice Marija Stražičić.

18. 10. 2017. – SRIJEDA

DAN KRUHA

Dan kruha – Dan zahvalnosti za plodove zemlje obilježili su jučer najmlađi Daruvarčani. Učenici osnovnih škola i njihovi roditelji pripremili su kruh, peciva, kolače i voće koje su zajednički objedovali u svojim razredima.
No ono što ovaj događaj čini posebnim je dijeljenje s drugima. Učenici su svoje proizvode spakirali u prigodne poklone s čestitkama koje su potom predstavnici učenika i učitelja poklonili našim starijim sugrađanima u njihovim kućama, korisnicima dva staračka doma te djeci i mladima Centra Rudolf Steiner.

17. 10. 2017. – UTORAK

OTVORENO COCA COLA VJEŽBALIŠTE

Igralište/vježbalište na otvorenom kojeg je grad Daruvar osvojio u sklopu projekta “Pokret za radost – Coca Cola” danas je svečano otvoreno u Rimskoj šumi (nasuprot “Streljane”).

Daruvar je jedan od dvadesetak gradova u kojem će se postaviti “Aktivne zone” do kraja godine i to zahvaljujući nama samima – Daruvarčanima. Daruvar je tako u kategoriji gradova od 10 000 – 35 000 stanovnika osvojio prvo mjesto ostavivši iz sebe Labin i Petrinju. Ovim vježbalištem nadopunjeni su sportsko – rekreativni sadržaji grada na otvorenom. Otvaranju su prisustvovali predstavnici Coca Cole Hrvatska, a projekt je podržao gradonačelnik Damir Lneniček sa zamjenicima Vandom Cegledi, Marcelom Medakom i Vladimirom Bilekom, kao i promotor “Pokreta za radost”, naš proslavljeni rukometaš Mirza Đomba.

Pokret za radost projekt je koji provodi Coca-Cola sustav u Hrvatskoj u suradnji sa stručnjacima s Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u cilju poticanja aktivnih životnih stilova i promocije valjanosti redovitoga kretanja. Cilj ovog projekta je zapravo izgradnja tzv. aktivnih zona, odnosno vježbališta na otvorenom, sa željom da građane potakne na redovito vježbanje i rekreaciju i educira o važnosti uravnotežene prehrane i redovite tjelesne aktivnosti za zdravlje. Daruvar je jedan od dvadesetak gradova u kojem će se postaviti “aktivne zone” do kraja godine. Igralište/vježbalište je namijenjeno svim građanima bez obzira na njihovu dob, jer uključuje sprave za vježbanje kojima se mogu koristiti umirovljenici, tinejdžeri, rekreativci i profesionalni sportaši, odnosno svi zainteresirani za aktivan život i vježbanje na otvorenom.

16. 10. 2017. – PONEDJELJAK

DARUVARSKI CVJETNI SAJAM

Daruvarski sajam cvijeća, ukrasnog bilja, sadnica i popratne opreme već se po 6. put održava na Trgu kralja Tomislava u organizaciji Grada Daruvara i Turističke zajednice Daruvar – Papuk.

Program sajma dodatno je upotpunjen gastro ponudom što je privuklo još veći broj posjetitelja, ali i izlagača. Sajamski prostor obogaćen je ponudom zimnice, voća i povrća, a ovogodišnji koncept Cvjetnog sajma ponešto je drugačiji od prijašnjih jer je naglasak stavljen na najmlađe za koje su organizirane kreativne radionice.

I ove godine u sklopu Cvjetnog sajma dodijeljena je nagrada za najljepše uređen izlog ili poslovni prostor. TZ Daruvar – Papuk objavila je javni poziv, a pravo sudjelovanja imale su tvrtke, trgovačka društva, obrti i ustanove koji koriste poslovni prostor na području grada Daruvara. Prvu nagradu je ovog puta osvojio izlog Optike Častek, drugu izlog Boutiquea Gaga, a treću nagradu osvojila je Pučka knjižnica i čitaonica.

Još jednu kreativnu radionicu u sklopu Cvjetnog sajma predvodio je animacijski tim Animino. Facepainting već je odavno popularan među najmlađim Daruvarčanima, a zainteresiranost za ovu vrstu oslikavanja lica je velika.

ODRŽAN XVII KARATE – DARFEST CROATIA 2017.

Karate klub Daruvar u suradnji s Hrvatskim karate savezom organizirao je XVII KARATE – DARFEST CROATIA 2017. Karate Darfest je kao i prijašnjih godina održavanja bio međunarodnog karaktera. Turnir je otvorio gradonačelnik Damir Lneniček, a svečanosti otvaranja prisustvovala je i zamjenica župana Tanja Novotni Golubić, predsjednica Gradskog vijeća Snježana Sabo i zamjenik gradonačelnika Marcel Medak. U Gradskoj sportskoj dvorani tako su se natjecala djeca od 6 godina pa sve do 21 godine starosti, u katama i borbama pojedinačno. Svečani program otvorenja započeo je u 10 sati, nakon njega natjecanje u katama. Ulaz na tribine bio je slobodan za sve zainteresirane gledatelje, ljubitelje ove popularne borilačke vještine.

13. 10. 2017. – PETAK

ODRŽANA REDOVNA SKUPŠTINA ZAJEDNICE TEHNIČKE KULTURE DARUVAR

Zajednica tehničke kulture Daruvar održala je redovnu Skupštinu u prostorijama u Strossmayerovoj ulici. ZTK objedinjuje pet udruga: Aeroklub ˝Ždral”, Astronomsko društvo “Kumova slama”, Foto Film klub Daruvar, Radioklub “Jan Hus” i Radioklub Daruvar. Dnevni red obuhvatio je program rada Zajednice. Prisutne je pozdravila je zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi te najavila aktivnosti Grada koje se odnose na rad udruga.

12. 10. 2017. – ČETVRTAK

AGLOMERACIJA DARUVAR

Na inicijativu gradonačelnika Damira Lneničeka održao se sastanak na temu Aglomeracija Daruvar. Sastanku je nazočio docent dr. znanosti Siniša Širac u svojstvu predstavnika Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Hrvatskih voda, a prisustvovali su i gradski vijećnici, zamjenici gradonačelnika, stručne službe Grada te stanovnici Ljudevit Sela i Gornjeg Daruvara.

11. 10. 2017. – SRIJEDA

GOSTI IZ ERASMUS+ PROGRAMA

Ekonomska i turistička škola Daruvar domaćin je transnacionalnog sastanka Erasmus+ projekta Europe as a Workplace. Ukupno 29 učenika i profesora iz Švedske, Nizozemske, Danske, Finske, Italije i Turske provest će 5 dana u Hrvatskoj. Projekt se bavi inovativnim metodama poučavanja i mogućnostima zapošljivosti u Europi. Tim povodom sudionicima projekta danas je u Gradskoj upravi održana prezentacija o gradu Daruvaru, a prisutne je pozdravio gradonačelnik Damir Lneniček i zamjenica Vanda Cegledi.

10. 10. 2017. – UTORAK

FORMIRANJE KOORDINACIJSKOG ODBORA

U Velikoj vijećnici Gradske uprave održan je prvi u nizu sastanaka na temu priključenja Grada Daruvara akciji “Gradovi i općine – prijatelji djece”. Na održanoj 3. sjednici, Gradsko vijeće donijelo je Odluku o pristupanju toj akciji, a prvi korak u realizaciji imenovanje je Koordinacijskog odbora koji će izraditi cjelokupni Program projekta. S tom svrhom okupili su se predstavnici odgojno – obrazovnih ustanova, udruga, Centra za socijalnu skrb Daruvar, PP Daruvar, Vatrogasne zajednice Daruvar te predstavnici Grada i Županije. Ujedno je predstavljen i projekt “POP-UP Festival”.
U izradu programa bit će uključeni i roditelji te oni zbog kojih se sve ovo i događa – djeca.

09. 10. 2017. – PONEDJELJAK

OBILJEŽEN DAN NEOVISNOSTI

Povodom Dana neovisnosti, predstavnici Grada Daruvara zajedno sa predstavnicima udruga proizašlih iz Domovinskog rata, obiteljima stradalnika, Policijskom postajom Daruvar, predstavnicima političkih stranaka i ostalim građanima, položili su vijence i zapalili svijeće kod Spomenika braniteljima Daruvara u parku Antuna Jankovića, odajući time počast palim braniteljima Domovinskog rata. Tom prigodom je istaknuto da je 08. listopada dan od velikog povijesnog značaja za Republiku Hrvatsku kojim se obilježava prekid svih državno – pravnih odnosa s tadašnjom SFRJ. Iako je od tada prošlo već 26 godina, sjećanje na one koji su nam omogućili život u demokratskom društvu i državi ne smije izblijedjeti. Nakon polaganja vijenaca održana je i Misa za Domovinu u Crkvi Presvetog Trojstva.  U večernjim satima obilježavanje je nastavljeno koncertom Berislava Arlavija i kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta.

DRUGO IZDANJE ŽDRAL TRAILA

Drugo izdanje utrke Ždral Trail 2017, unatoč lošijim vremenskim uvjetima, okupilo je velik broj rekreativaca, ljubitelja prirode i dobrog društva. U organizaciji Kluba SKOK, utrka je krenula ispred planinarskog doma Petrov vrh u 10 sati, a pripremljene su tri staze, za profesionalce, rekreativce i one najmlađe; Veliki Ždral dužine 24km, Mali Ždral dužine 13km i Jaje dužine 5km. Sudionike utrke podržao je gradonačelnik Damir Lneniček te zamjenici Vanda Cegledi i Vladimir Bilek. Novina od ove godine je ta da je Ždral Trail dio EGS KontinenTrail lige i Slavonsko – baranjske Trail Lige, a i ta da je samo događanje obogaćeno dodatnim sadržajima.

ODRŽANI DARUVARSKI FOTOSUSRETI

Povodom obilježavanja punih osam desetljeća postojanja i rada Foto Film kluba Daruvar, a u sklopu čega se održala i promocija knjige Branke Hlevnjak “Slavka Pavić subjektivna fotografija” i otvorenje izložbe “Camera Obscura”, u subotu su se održali i Daruvarski fotosusreti. Sudionike fotosusreta pozdravila je zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi, a fotografi su se podijelili u nekoliko skupina. Budući da subota obilovala brojnim događanjima, sudionici su imali prilike fotografirati brojne događaje.

OTVORENA IZLOŽBA GLJIVA

Gradonačelnik Damir Lneniček u subotu je otvorio Izložbu gljiva i fotografija daruvarskih gljivara koju je organizirala Udruga gljivara “Kotrč”. U prostorijama Male galerije na Trgu dr. Franje Tuđmana 7 posjetitelji su osim razgledavanja izložbenih primjeraka, mogli nešto naučiti i o jestivim i otrovnim gljivama. Budući da se mnogo Daruvarčana i bavi uzgojem ili branjem ove šumske biljke, što dokazuje i postojanje udruge specijalizirane za to područje, posjetitelji su bili pozvani brati samo one gljive koje prepoznaju i za koje su sigurni da su jestive, što je naročito bitno budući da ova godina bilježi veliki urod. Također, pozvani su svi koje zanima ova tematika da se pridruže udruzi koja je u kratkom vremenu okupila preko 100 članova.

06. 10. 2017. – PETAK

RASPISAN NATJEČAJ ZA STIPENDIJE

Grad Daruvar je s datumom 06. listopada raspisao Natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima Grada Daruvara. Od ove godine na Natječaj se ponovno mogu prijaviti učenici i to srednjih strukovnih škola. Ukupno se dodjeljuje 10 stipendija, a novina je ta da su iznosi povećani. Mjesečni iznos studentske stipendije od sada iznosi 1.000,00 kuna, a učeničke 500,00 kuna. Na Natječaj se svi zainteresirani mogu prijaviti do 20. listopada, a sve potrebne uvjete možete pronaći na našoj web stranici pod rubrikom “Obavijesti” i “Natječaji i oglasi”.

05. 10. 2017. – ČETVRTAK

U sklopu Dječjeg tjedna već se tradicionalno obilježio susret i druženje djece predškolskih ustanova iz Daruvara, Sirača i Končanice. Ove godine susret je organizirao Dječji vrtić „Vladimir Nazor“ Daruvar, a vrtićance je ispred Grada Daruvara pozdravila zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi. Domaćini su za svoje goste priredili lutkarsku predstavu „Vjeveričina slastičarna“ koju je izvela Kazališna skupina vrtića Vladimir Nazor, a programom su predviđene i kreativne radionice te sportske aktivnosti.

04. 10. 2017. – SRIJEDA

OTVORENA IZLOŽBA “CAMERA OBSCURA”

Izložba „Camera obscura“ sinoć je otvorena za javnost u Galeriji Grada Daruvara „Croatia osiguranje“, Knytlova 1. Izložbu je otvorio gradonačelnik Damir Lneniček pozdravivši sve prisutne. Radi se o izložbi fotografija koje su nastale zajedničkom suradnjom i radionicama Foto Film kluba Daruvar i udruge Korak dalje te Centra Rudolf Steiner Daruvar, a uz podršku Hrvatskog fotosaveza i Grada Daruvara. Izložbu možete posjetiti sve do 16. listopada i to: subotom od 11-13 sati, nedjeljom od 17-19 sati, a ostalim danima uz prethodnu najavu na broj telefona 043/331-241.

PROMOCIJA KNJIGE “SLAVKA PAVIĆ SUBJEKTIVNA FOTOGRAFIJA”

U Pučkoj knjižnici i čitaonici Daruvar pred zainteresiranim Daruvarčanima, a u organizaciji Hrvatskog fotosaveza, Foto Film kluba Daruvar i Grada Daruvara održana je promocija knjige Branke Hlevnjak – „Slavka Pavić subjektivna fotografija“. Ova ekonomistica po profesiji i njezin suprug Milan Pavić, oboje rodom iz Daruvara, slovili su kao najpoznatiji par fotografski par u povijesti hrvatske fotografije i to zasigurno jesu. I dok je rad supruga Milana bio poznat široj javnosti, Slavka je sve do skupne izložbe hrvatskih umjetnika u Francuskoj bila nepoznata. Od tada počinje uspon ove fotografkinje čija su djela jasno precizirala duh vremena u kojem su nastala. Veličina i skromnost ove umjetnice potaknula je Branku Hlevnjak, povjesničarku umjetnosti i autoricu knjige da pisanom riječju zabilježi ponešto o radu i djelu Slavke Pavić. Dodajmo kako galerija Foto film kluba Daruvar nosi naziv Milana Pavića.

SASTANAK U MINISTARSTVU MORA, PROMETA I INFRASTRUKTURE

Na inicijativu saborskih zastupnika s područja naše županije; Vladimira Bileka i Mire Totgergelija, u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture jučer se održao sastanak s ministrom Olegom Butkovićem na kojem je sudjelovao i gradonačelnik Damir Lneniček. Prioritetne teme sastanka uvelike su važne za naše područje, a razgovaralo se o rekonstrukciji državne ceste Daruvar – Končanica – Grubišno Polje s pripadajućom infrastrukturom i pješačkim stazama, zatim o izgradnji kružnog toka u Daruvaru te obnovi vijadukta „Krndija“ na dionici pruge Sirač – Pakrac.
Sastanku su prisustvovali i predstavnici Hrvatskih cesta i Hrvatskih željeznica te jedinica lokalne samouprave iz okruženja.

OBILJEŽEN DJEČJI TJEDAN

U sklopu Dječjeg tjedna koji je ove godine započeo 02. listopada na Međunarodni dan djeteta, a koji završava u nedjelju 08. listopada, vrtićanci iz Dječjeg vrtića „Vladimir Nazor“ Daruvar i Češkog dječjeg vrtića Ferde Mravenca Daruvar, ukrasili su glavni gradski trg svojim crtežima.Djeca su se uz pomoć kreda potrudila da ova gradska površina dobije novo, šareno ruho a kao znak zahvalnosti zamjenik gradonačelnika Marcel Medak podijelio je mališanima „slatke“ znakove pažnje. Obilježavanje Dječjeg tjedna je prije više od trideset godina pokrenuo Savez društava naša djeca pod motom „Ljubav djeci prije svega“ gdje se nizom aktivnosti i akcija namijenjenih djeci želi skrenuti pozornost šire društvene javnosti na položaj djece u društvu. Tim putem krenuo je i Grad Daruvar pristupanjem Akciji – Grad Daruvar prijatelj djece.

03. 10. 2017. – UTORAK

U IZRADI NOVI PRAVILNIK O STIPENDIJAMA

Grad Daruvar će kao i svake godine raspisati natječaj za stipendije, no ono što je novina jesu stipendije za učenike srednjih strukovnih škola. Naime, ove godine će se uz pet studentskih stipendija dodijeliti i pet učeničkih stipendija, a visina stipendije porast će s dosadašnjih 750,00kn na 1.000,00kn za studente, dok će studentska stipendija mjesečno iznositi 500,00kn. Raspisivanje natječaja po novom Pravilniku o stipendiranju učenika i studenata Grada Daruvara najavljeno je na kraju ovog tjedna.

MEĐUNARODNI DAN STARIJIH OSOBA

Matica umirovljenika Daruvar obilježila je zajedno sa svojim članovima i gostima Međunarodni dan starijih osoba. U restoranu Terasa u Julijevom parku priređen je program namijenjen osobama zlatne dobi, a pjesmom i glazbom događaj je uveličao zbor “Umirovljenik”.

22217687_683548401851553_1273946527_o

02. 10. 2017. – PONEDJELJAK

OBILJEŽENA 26. OBLJETNICA NASTANKA 24. MAD-a DARUVAR

Dana 1. listopada, ispred Dvorca grofa Jankovića u organizaciji Grada Daruvara i udruge 24. MAD, obilježena je 26. obljetnica nastanka 24. mješovitog artiljerijskog divizijuna Daruvar i obilježavanje prvog bojevog djelovanja ove postrojbe.

Nakon minute šutnje za sve poginule i preminule pripadnike 24. MAD-a i sve hrvatske branitelje, prisutnima se obratio predsjednik 24. MAD-a Marin Selihar, jedan od zapovjednika 24. MAD-a, zatim bojnik Ivan Raos – izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade RH, saborski zastupnik Miro Totgergeli, te izaslanik predsjednice RH gospođe Kolinde Grabar Kitarović bojnik Jožek Štignjedec.

Obilježavanje obljetnice svojim dolaskom uveličao je i izaslanik ministra obrane i podpredsjednika Vlade, brigadir Marijan Cikuš, izaslanik župana BBŽ i načelnik Općine Dežanovac Josip Stjepanović i zamjenica gradonačelnika Grada Daruvara Vanda Cegledi.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i jedan od zapovjednika obrane grada Daruvara ’91. godine Ferid Fazlić  pisanim su putem ispričali nemogućnost dolaska i ujedno čestitali obljetnicu 24. MAD-a Daruvar.

Pri završetku svečanog postrojavanja i obraćanja uzvanika, okupljeni su se uputili prema Spomeniku braniteljima Daruvara za poginule i nestale suborce gdje su položili vijence i održali kraći vjerski odred koji je vodio novi župnik Župe Presvetog Trojstva Anto Ivić koji je pri završetku posjetio stalni izložbeni postav Domovinskog rata u Dvorcu grofa Jankovića.

28. 09. 2017. – ČETVRTAK

ODRŽANA 3. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA DARUVARA

Daruvarski vijećnici na jučer održanoj sjednici Gradskog vijeća nakon aktualnog sata usvojili su Polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Daruvara za prvih šest mjeseci, a imenovali su i članove Komisije za zakup poslovnih prostora u vlasništvu Grada i Komisije za gospodarenje zelenim površinama Grada. Potvrđeni su i članovi Gradskog savjeta za uređenje prostora Grada Daruvara, a usvojena je i Odluka o gradnji reciklažnog dvorišta. Na prijedlog predsjednice Vijeća Snježane Sabo usvojena je Odluka o smanjenju iznosa naknade za rad predsjednika Gradskog vijeća, a vijećnici su podržali i inicijativu da se Grad Daruvar uključi u akciju Gradovi i općine prijatelji djece. U daruvarskom Gradskom vijeću Snježnu Hopp koja je mandat stavila u mirovanje zbog odlaska na funkciju pomoćnice ministra zaštite okoliša i energetike, mijenja vijećnik Zlatko Getliher. U daruvarskom gradskom vijeću Snježanu Hopp koja je mandat stavila u mirovanje zbog odlaska na funkciju pomoćnice ministra zaštite okoliša i energetike, mijenja vijećnik Zlatko Getliher.

27. 09. 2017. – SRIJEDA

SUSRET GRADONAČELNIKA I PODUZETNIKA GRADA DARUVARA

Razvojni centar Daruvar koji je od nedavno na usluzi svim zainteresiranim subjektima za apliciranje na projekte, kako nacionalne tako i europske, predstavljen je sinoć na susretu gradonačelnika i poduzetnika grada Daruvara.

Zanimanje za rad Razvojnog centra bilo je golemo sudeći prema odazivu naših poduzetnika. Praksa je to koja se želi uvesti u komunikaciju s gospodarskim subjektima grada, a u tu svrhu prisutne je pozdravio gradonačelnik Damir Lneniček.

Također, predstavljeni su planovi za razvoj grada Daruvara, ali prije svega željela su se čuti promišljanja poduzetnika vezano za viziju razvoja, u kojem smjeru krenuti dalje te kako potaknuti gospodarske aktivnosti zajedničkim proaktivnim djelovanjem. Rad Razvojnog centra Daruvar te usluge koje pruža, poduzetnicima je predstavila VD ravnateljice Marija Stražičić.

26. 09. 2017. – UTORAK

UKLONJENE DOTRAJALE GRANE

Zbog direktne opasnosti po građane i pješake, danas su kod Gradske tržnice Daruvar, porezane dotrajale grane stabala kestenja koje su predstavljale direktnu opasnost po građane i vozila koja se kreću u neposrednoj blizini. Akciju rezanja organizirao je Grad Daruvar koju je sproveo u suradnji s djelatnicima Javne vatrogasne postrojbe Daruvar.

 

21992745_1924357534494045_8815269250296005158_o

25. 09. 2017. – PONEDJELJAK

12. MALI SAJAM KAZALIŠTA – MASKA

Pod pokroviteljstvom Grada Daruvara od 21. – 24. rujna održao se 12. po redu Mali sajam kazališta – MASKA. Kvaliteta sadržaja i predstava koje Maska nudi najmlađima rastu iz godine u godinu što potvrđuje popunjenost na svim događanjima. Osim odgojne note koju svaka predstava nudi, izvrstan je to način da se kod najmlađih razvije ljubav prema kazališnoj umjetnosti. Unatoč tome što se dio događanja odvijao na otvorenom i unatoč lošim vremenskim prognozama, najmlađi nisu odustali. Popunjenost glavnog gradskog trga bila je i iznad očekivanja. Razlog se može pripisati i već spomenutim novim sadržajima od kojih svakako treba spomenuti i vlakić koji je naše najmlađe sugrađane i njihove roditelje vozio po gradu. Već za 13. MASKU planovi su još i veći nego ovogodišnji, a spomenimo samo da se ide u realizaciju osnutka dječjeg kazališta koje bi trebalo biti u prostorima “Hrvatskog doma”.

22. 09. 2017. – PETAK

UČENICI IZ DOLJANA POSJETILI GRADSKU UPRAVU

Učenici od 1. do 4. područne škole Doljani, iz hrvatskog i češkog odjeljenja posjetili su u pratnji učiteljica Gradsku upravu i upoznali se s njenim radom. Učenike je u Gradskoj vijećnici pozdravio gradonačelnik Damir Lneniček i zamjenica Vanda Cegledi, a najmlađi su imali puno pitanja za predstavnike izvršne vlasti.

WP_20170921_08_41_40_Pro

 

 

21. 09. 2017. – ČETVRTAK

ODRŽANA IZVANREDNA SKUPŠTINA SPORTSKE ZAJEDNICE GRADA DARUVARA

Sportska zajednica Grada Daruvara održala je izvanrednu Skupštinu zbog rebalansa proračuna te udruge. Zbog zakonom utvrđenih okolnosti iz prvog polugodišta ove godine, Sportska zajednica imala je smanjeni priljev sredstava te je morala revidirati svoj glavni financijski dokument. Skupštini su ispred Grada prisustvovali zamjenici gradonačelnika Vanda Cegledi i Marcel Medak. Unatoč okolnostima, sportski klubovi nastavili su ostvarivati dobre rezultate, a predsjednik Tihomir Djedović zahvalio je svima na konstruktivnoj i afirmativnoj raspravi.

20. 09. 2017. – SRIJEDA

Svečanim potpisivanjem ugovora u Velikoj vijećnici Gradske uprave Grada Daruvara, dodijeljena su financijska sredstva udrugama koje djeluju na području kulture, civilnog društva, tehničke kulture i sporta. Time je omogućen kontinuitet djelovanja udruga, odnosno provedba vrijednih programa i projekata koje su udruge pripremile kako za svoje članove, tako i za cijelu lokalnu zajednicu.

Ove godine, a može se reći od 01. srpnja, osigurana su sredstva kroz četiri natječaja koje je Grad raspisao 14. srpnja. U području kulture osigurano je 50 tisuća kuna, za civilno društvo 61 tisuća kuna, za tehničku kulturu 35 tisuća kuna i za sport 266.334 tisuća kuna.

Ugovore je ispred Grada Daruvara potpisao gradonačelnik Damir Lneniček uz prisutnost zamjenice Vande Cegledi, a udruge koje su dobile sredstva su:

– Gradska limena glazba Daruvar 1922,

– Matica umirovljenika Daruvar,

– Udruga s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji “Korak dalje” Daruvar,

– Udruga osoba s invaliditetom Daruvar,

– Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Daruvar,

– Udruga Hram zdravlja Daruvar,

– Udruga pripadnika 24. mješovitog artiljerijskog divizijuna Daruvar,

– Udruga distrofičara, oboljelih od cerebralne paralize i ostalih neuromuskularnih oboljenja,

– Udruga invalida rada Daruvar,

– Udruga za promicanje pozitivne afirmacije mladih u društvu “Impress” Daruvar,

– Udruga Ždralice Daruvar,

– Moto klub Daruvar,

– Udruga slijepih Daruvar,

– Udruga gluhih i nagluhih,

– Zajednica tehničke kulture Daruvar,

– Sportska zajednica Grada Daruvara.

Grad Daruvar još jednom čestita svim udrugama!

19. 09. 2017. – UTORAK

NASTAVLJENA SURADNJA S PRAŠKIM OKRUGOM PRAG 15

Na temelju sporazuma kojeg su prije mjesec dana u Daruvaru potpisali gradonačelnik Damir Lneniček i gradonačelnik praškog okruga Praha 15 Milan Wenzl, daruvarska delagacija posjetila je taj okrug povodom obilježavanja njegovog dana. Praha 15 jedan je od ukupno 22 praška okruga, a delegacija u sastavu Olga Šimon-Danek ispred Gradske uprave, Marija Valek ispred Češke osnovne škole J.A. Komenskog Daruvar, Romana Horvat ispred Pučke knjižnice i čitaonice i Tihomir Djedović ispred Sportske zajednice Grada Daruvara. Kako je sporazum i potpisan s ciljem razmjene iskustava i suradnje na području sporta, kulture i društvenih djelatnosti, naši predstavnici upoznali su se s radom institucija i udruga koje djeluju upravo na tim područjima.

21557474_1921035661492899_776352017904360102_n

18. 09. 2017. – PONEDJELJAK

SVEČANO OTVOREN STALNI IZLOŽBENI POSTAV NA OTVORENOM

U subotu 16. rujna, svečano je otvoren Stalni izložbeni postav Domovinskog rata na otvorenom, a obilježena je i 26. obljetnica Domovinskog rata, policijske akcije oslobađanja vojarne Polom te Dan branitelja Grada Daruvara. Mnogobrojna izaslanstva političkog i javnog života, Udruga proisteklih iz Domovinskog rata položila su vijence i zapalila svijeće na spomen obilježju pogibije Josipa Pleša u naselju Kip te kod spomen obilježja u Doljanima poginulim braniteljima. Počast je odana i ubijenim civilima naselja Doljani.

FLIG 2017.

Tijekom vikenda održan je jubilarni 10. po redu Festival limenih glazbi „FLIG 2017.“ U petak 15. rujna, domaćin, Gradska limena glazba Daruvar 1922 otvorila je Festival nastupnom na glavnom gradskom trgu i proslavila 95. godišnjicu postojanja. Program se nastavio u subotu revijalnim koncertom ispred Dvorca grofa Jankovića na kojem su nastupili: Gradska glazba Virovitica, Gradska glazba “Trenkovi panduri” Požega, Puhački orkestar Goričan, Pecsi Vasutas Koncertfuvos Zenekar – puhački orkestar Željezničar Pečuh, JAZZ orkestar Oružanih snaga RH i Gradska limena glazba Daruvar 1992. FLIG je završio u nedjelju nastupom orkestara u Glazbenom paviljonu Julijevog parka.

15. 09. 2017. – PETAK

UREĐENJE HRVATSKOG DOMA

Paralelno s radovima u Dvorcu grofa Jankovića, odvijaju se i radovi u Hrvatskom domu. Saniraju se oštećenja, obavljaju se ličilački radovi, popravljaju se prozori te niz drugi radova koji su potrebni da bi prostor bio u punoj funkciji. Sve navedeno odrađuje se u svrhu pripreme prostora za rad udruga koje će djelovati u njemu, kao i udruge, odnosno udruženja mladih za koje je Hrvatski dom svojevrsno tradicionalno mjesto okupljanja u Daruvaru kroz niz godina. Također, prostor će biti namijenjen i za buduće dječje kazalište te za probe i uvježbavanje novih predstava Amaterskog kazališta Daruvar.

14. 09. 2017. – ČETVRTAK

SASTANAK S UDRUGAMA GRADA DARUVARA

Zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi održala je sastanak s udrugama koje djeluju na području Grada Daruvara. Tema sastanka odnosila se na razradu aktivnosti za iduću kalendarsku godinu, javne natječaje o dodjeli financijskih sredstava te o pojednostavljivanju natječajne procedure. Svečano potpisivanje ugovora za financijska sredstva koje su dobile udruge putem javnog natječaja za 2017. godinu, najavljeno je za 20. rujna (srijeda) s početkom u 10 sati u Velikoj vijećnici Gradske uprave, I. kat.

ENERGETSKA OBNOVA ZGRADA

Jučer je u sjedištu Bjelovarsko – bilogorske županije potpisano 11 ugovora o energetskoj obnovi školskih zgrada s područja cijele županije. Među njima je i Glazbena škola Brune Bjelinskog Daruvar u čije je ime Ugovor potpisala zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi, ali u svojstvu ravnateljice škole. U realizaciju projekta kreće se iduće godine, a najavljena je i obnova zgrade Doma zdravlja.

DODJELA NAGRADA ZA NAJUREĐENIJE OKUĆNICE I BALKONE

Komisija za gospodarenje zelenim površinama Grada Daruvara ove je godine obišla i ocijenila 8 okućnica i 7 balkona na području Grada koji su se našli u izboru za najuređeniju okućnicu i balkon. Tim povodom održana je i dodjela priznanja u Velikoj vijećnici Gradske uprave.

Pobjednici u kategoriji okućnica za 2017. godinu su:

1. Okućnica obitelji Majvald, Vrbovačka cesta 42

2. Okućnica obitelji Filipčić, Zeleni brijeg 23

3. Okućnica obitelji Kutjevac, A. G. Matoša 10

Pobjednici u kategoriji balkona za 2017. godinu su:

1. Balkon obitelji Jarža, I. Mažuranića 111

2. Balkon obitelji Milašin, S. Radića 15

3. Balkon obitelji Kasal, R. Boškovića 11

Grad Daruvar akciju izbora najuređenijih okućnica i balkona provodi samostalno od 2005. godine. Još jednom čestitamo svima koji su osvojili nagrade.

13. 09. 2017. – SRIJEDA

PODJELA NAKNADA ZA NOVOROĐENČAD

U vijećnici Grada Daruvara uručene su jednokratne novčane pomoći za opremu novorođenog djeteta u obitelji u 2017. godini. U ovoj skupini, novčanu potporu dobilo je 33 novorođenčadi. Roditeljima se pomoć za opremu novorođenčadi dodjeljivala po novom modelu, za prvo dijete u obitelji 1000 kuna, za drugo 2000 tisuće kuna, a za treće i svako iduće 3000 kuna. Prva ovogodišnja podjela pomoći bila je u travnju, kad su roditelji za prvo dijete u obitelji dobili 500 kuna, za drugo dijete 1000 kuna, dok za treće i svako iduće 1500 kuna. Novac je tada dobilo 20 novorođenčadi.

12. 09. 2017. – UTORAK

RADOVI U DVORCU GROFA JANKOVIĆA

Jedan od prioriteta Gradske uprave i gradskih vlasti je očuvanje i briga za gradsku imovinu. Dvorac grofa Jankovića nalazi se na samom vrhu liste objekata u koje je potrebno neprestano ulagati, jer osim nas Daruvarčana, to mjesto posjećuju i turisti našeg grada. Ovih dana u dvorcu provedeni su radovi na popravku i zamjeni dotrajalih rasvjetnih tijela te ugradnja novih. Tako je u u „glazbenoj dvorani“ u kojoj se tijekom godine održavaju koncerti i ostala događanja, ugrađeno novih osam zidnih lampi, a u ostatku dvorca uređene su dotrajale plafonjere. I ovim novim „malim“ detaljima dvorac je postao reprezentativniji, a Grad Daruvar nastavit će ulagati u obnovu dvorca prvenstveno sredstvima dodijeljenim preko projekata Ministarstva kulture.
20170908_135144_resized

30. 08. 2017. – SRIJEDA

ZAPOČEO 3. DJEČJI NOGOMETNI KAMP NACIONALNIH MANJINA

U Daruvaru, na terenima NK Daruvar svečano je otvoren 3. dječji nogometni kamp nacionalnih manjina. Kamp se održava u organizaciji HNK Daruvar, a uz potporu Grada Zagreba, saborskog zastupnika za češku i slovačku manjinu Vladimira Bileka te Grada Daruvara.

U ovogodišnjem kampu sudjeluje 110 dječaka i djevojčica u dobi od 5 do 14 godina, albanske, romske, mađarske, srpske, slovačke i češke manjine. Svečanost otvaranja kampa pratio je uz saborskog zastupnika za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek i saborski zastupnik za mađarsku nacionalnu manjinu Robert Janković, predsjednica Saveza Čeha u RH Anamarija Štruml Tuček, zamjenica gradonačelnika Grada Daruvara Vanda Cegledi te izaslanstvo češkog grada Kyjova. Nogometni kamp otvorila je izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, njegova zamjenica Jelena Pavičić Vukičević.

RADOVI U DJEČJIM VRTIĆIMA

U tijeku su radovi na izmjeni stolarije na Dječjem vrtiću Vladimir Nazor. Riječ je o posljednjoj fazi radova na sanaciji objekta, a uoči početka nove pedagoške godine. Radi se i u Češkom dječjem vrtiću Ferda Mravenec u kojem među radovima vrijedi izdvojiti kompletnu sanaciju jedne učionice, uključujući i lakiranje parketa.

29. 08. 2017. – UTORAK

RADOVI U ULICI STJEPANA RADIĆA

Narednih mjesec dana trajat će radovi na uređenju Radiće ulice. Prva faza obuhvaća izmjenu plinske instalacije, nakon koje će započeti radovi na uređenju pješačke staze. Završetkom tih radova Radićeva ulica biti će u potpunosti uređena, od centra grada pa do Preradovićeve ulice s obje strane. Radove je dogovorio Grad Daruvar koji je investitor, a tvrtka Darkom odrađuje sve planirane aktivnosti. Vrijednost svih spomenutih radova iznosi oko 700 tisuća kuna, a taj novac pokriva izmjenu kompletne plinske instalacije te postavljanje betonskih kocaka na pješačkoj stazi.

28. 08. 2017. – PONEDJELJAK

ODRŽANA UMJETNIČKA VEČER “ALIFEROUS”

Daruvarska talentirana i kreativna mladež priredila je svojim sugrađanima i vršnjacima nesvakidašnji događaj. Umjetnička večer „Aliferous“ (hrv. imati krila) održala se u subotu 26. kolovoza Dvorskom perivoju. Ovaj sve samo ne običan festival, priredio je prisutnima zanimljivu i interaktivnu potragu za blagom popraćenu glumačkom animacijom i navigacijom, naizmjeničnom svirkom mladih glazbenika na različitim punktovima širom perivoja i ostali kreativni sadržaji. Šetnja kroz etape festivala po romantično uređenom Dvorskom perivoju završila je zajedničkim koncertom na pozornici ispred samog ulaza u Dvorac Janković.

24. 08. 2017. – ČETVRTAK

POTPISAN SPORAZUM O SURADNJI IZMEĐU GRADA DARUVARA I PRAGA 15

U vijećnici Grada Daruvara potpisan je sporazum o suradnji između Grada Daruvara i praškog okruga Prag 15. Sporazum su potpisali daruvarski gradonačelnik Damir Lneniček i Milan Wenzl predstavnik Praga 15, jednog od 22 upravna okruga Praga, a koji obuhvaća Dolní Měcholupy, Dubeč, Petrovice, Štěrboholy.

Gosti iz Češke tijekom posjeta Daruvaru imali su sastanak u Savezu Čeha u RH, zatim u gradskoj upravi s predstavnicima Sportske zajednice, Vatrogasne zajednice, a posjetili su Daruvarske toplice, Termalni vodeni park i Dvorac grofa Jankovića. Tijekom posjeta otvorene su teme o budućoj suradnji na području kulture, sporta i gospodarstva.

Gosti iz Češke najavili su da će se plod ovog sporazuma kojem je prethodio dvije i pol godine dug put, vidjeti već u studenom. Naime, 17. studenog u Pragu, u okrugu Prag 15 biti će postavljena izložba Saveza Čeha o zbrinjavanju djece u Republici Češkoj za vrijeme Domovinskog rata.

23. 08. 2017. – SRIJEDA

RADNI POSJET TERMALNOM VODENOM PARKU

Nastavno na prošlotjedni radni sastanak između daruvarskog gradonačelnika Damira Lneničeka i virovitičkog gradonačelnika Ivice Kirina, ovoga tjedna održao se još jedan sastanak. Dokaz je to da Daruvar i Virovitica imaju dodirnih točaka koje se prije svega odnose na mogućnost buduće suradnje. No, budući da je važno i pitanje iskustva u određenim područjima, posjet gradonačelnika Grada Virovitice zajedno sa suradnicima bio je prvenstveno usmjeren na Termalni vodeni park „Aquae Balissae“ i njegov način funkcioniranja u gradu koji je poznat po lječilišnom turizmu. U ulozi domaćina, gradonačelnik Damir Lneniček obišao je s gostima ovu gradsku tvrtku.

22. 08. 2017. – UTORAK

PROGRAM BORAVKA ČEŠKE DELEGACIJE PRAHA 15 DARUVARU

Utorak 22.8.2017

18.00    – Sastanak u Savezu Čeha u RH (Trg kralja Tomislava 7)
– Razgovor o suradnji sa školama, vrtićima, Savezom Čeha
– Dogovor o prijevoz izložbe o životu Čeha u RH u Prag

Srijeda 23.8.2017

Gradska uprava, Velika vijećnica, Trg kralja Tomislava 14

09.00     – Razgovor o suradnji na području kulture i sporta

Javna vatrogasna postrojba Grada Daruvara, Trg križnog puta 1

10.30     – Razgovor o suradnji vatrogasnih postrojbi

Gradska uprava, Velika vijećnica, Trg kralja Tomislava 14

12.00     – Potpisivanje Sporazuma o suradnji između gradova Daruvara i Praga 15
15.30     – posjet Daruvarskim toplicama
16.15     – Termalnom vodenom parku „Aquae Balissae“ i
16.45     – Dvorcu grofa Jankovića, Spomen sobi Domovinski rat u Daruvaru

21. 08. 2017. – PONEDJELJAK

POČETAK DOMOVINSKOG RATA I DAN HRVATSKIH DRAGOVOLJACA DOMOVINSKOG RATA GRADA DARUVARA

Obilježen je početak Domovinskog rata i Dan hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Grada Daruvara. Gosti i uzvanici okupili su se u Policijskoj postaji Daruvar te su se u Koloni sjećanja prošetali ulicama Daruvara prema Spomeniku braniteljima Daruvara u parku grofa Antuna Jankovića. Tamo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, obilježena 26.godišnjica sjećanja na dan 18./19. 8. 1991. godine, početak Domovinskog rata u Daruvaru i Dan hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Grada Daruvara.

Tih dana 91. godine malobrojni pripadnici Policijske postaje Daruvar obranili su Policijsku postaju Daruvar kao i središte grada, a tada su i nasilno odvedeni Marijan Petrovečki, Darko Petrovicki i Damir Rambousek, a prvi policajci dragovoljno pristupili u Pričuvni sastav Policijske postaje Daruvar. Statutom Grada Daruvara, 18.08. je proglašen Danom hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Grada Daruvara.

Odlukom Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH Kolinde Grabar Kitarović, Policijska postaja Daruvar odlikovana je odličjem Red Nikole Šubića Zrinskog za „junački čin u Domovinskom ratu“.

U obilježavanju ovih značajnih datuma osim članova obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, te predstavnika Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, županije i Grada Daruvara, sudjelovao je i izaslanik predsjednice RH Ivan Krupec, u ime potpredsjednika Vlade i ministra obrane te načelnika glavnog stožera oružanih snaga, Marijan Cikuš, u ime ministra branitelja pomoćnik ministra Dinko Tandara, u ime ministra unutarnjih poslova Krunoslav Jozić, zapovjednik antiterorističke jedinice Lučko i zamjenik načelnika Policijske uprave Bjelovarsko –bilogorske Hamdija Mašinović.

DANI PIVA

Pivovara Daruvar uz pokroviteljstvo Grada Daruvara i Turističke zajednice Daruvar – Papuk i ove je godine za sve ljubitelje piva organizirala dvodnevno nezaboravno druženje. Dani piva ovoga su puta izašli iz okruga dvorišta pivovare na glavni gradski trg, dok su se u „maloj ulici“ mogla kušati craft piva iz cijele Hrvatske. Velik broj posjetitelja koji se mogao vidjeti na daruvarskim ulicama 18. i 19. kolovoza, zasigurno je pridonio održavanju 177 godina duge pivske tradicije grada u kojemu se pivo spravlja po staročeškoj recepturi.

18. 08. 2017. – PETAK

RADNI SASTANAK O ZAJEDNIČKOJ SURADNJI I PROJEKTIMA

Gradonačelnik Damir Lneniček primio je u svom uredu saborskog zastupnika Miru Totgergelija i načelnika Općine Đulovac Dragu Hodaka. Na radnom sastanku razgovaralo se o mogućnostima zajedničke suradnje, kapacitetima lokalne zajednice, a aktualna tema bila je i aplikacija projekata. Podsjetimo, od 1. kolovoza s radom je započeo Razvojni centar Daruvar koji bi na raspolaganju trebao biti i susjednim općinama.

04. 08. 2017. – PETAK

PRIJEM PREDSTAVNIKA NK LOKOMOTIVA

Zamjenici gradonačelnika Vanda Cegledi i Marcel Medak primili su delegaciju Nogometnog kluba Lokomotiva. NK Lokomotiva drugu godinu za redom svoj ljetni nogometni kamp i pripreme mlađih nogometnih pogona održava na terenima NK Daruvar i Daruvarskih toplica. Juniori Lokomotive igraju Ligu prvaka, a ovo pripremno razdoblje iskoristit će da odigraju susrete s klubovima koji su u blizini Daruvara.

03. 08. 2017. – ČETVRTAK

RADNI SASTANAK S RAVNATELJICAMA ČEŠKOG VRTIĆA I ŠKOLE

Zamjenici gradonačelnika Vanda Cegledi i Vladimir Bilek te predsjednica Gradskog vijeća Snježana Sabo, održali su radni sastanak s ravnateljicom Češkog vrtića Ferde Mravenca Daruvar Zdenkom Kutil i ravnateljicom Češke osnovne škole Jana Amosa Komenskog Daruvar Marijom Valek.Teme sastanka bile su u prvom redu vezane uz projekat dogradnje škole Jana Amosa Komenskog, trenutnoj poziciji cijelog projekta te aktivnostima koje se moraju odraditi kako bi dogradnja započela kako je i planirano.

POSTAVLJEN VIDEO NADZOR NA DJEČJEM IGRALIŠTU DJEČJEG VRTIĆA „VLADIMIR NAZOR“ DARUVAR

Postavljanjem suvremenog video nadzora u potpunosti je pokriven vanjski prostor Dječjeg vrtića “Vladimir Nazor” Daruvar te je time završena posljednja etapa projekta uređenja vanjskog dječjeg igrališta. Igralište je prava oaza mira u samom centru grada koje je otvoreno za svu djecu i njihove roditelje. Zamjenici gradonačelnika Vanda Cegledi i Vladimir Bilek te predsjednica Gradskog vijeća Snježana Sabo u pratnji ravnateljice Jovite Bodulušić obišli su igralište te su im tom prilikom prezentirani budući planovi uređenja i dogradnje vrtića.

02. 08. 2017. – SRIJEDA

RAZVOJNA AGENCIJA DARUVAR ZAPOČELA S RADOM

Razvojna agencija Daruvar započela je s radom. Tim povodom održan je radni prijem za direktoricu Razvojne agencije Mariju Stražičić. Predstavnici grada; zamjenici gradonačelnika Vanda Cegledi i Marcel Medak, Boris Peranović predsjednik Upravnog vijeća Razvojne agencije te Snježana Sabo predsjednica Gradskog vijeća, u kratkim su crtama upoznali direktoricu s planovima Grada, a vezano uz apliciranje na natječaje, kako domaće tako i europske. Ured Razvojne agencije nalazi se na drugom katu Gradske uprave, a svi kontakt podaci bit će dostupni na web stranici grada i facebook stranici Razvoje agencije Daruvar.

01. 08. 2017. – UTORAK

RADNI SASTANAK S DELEGACIJOM VALAŠSKE MEZIRIČI

U radnom posjetu Gradu Daruvaru boravila je delegacija Valašske Meziriči (Češka Republika). Tijekom jučerašnjeg dana gosti su u pratnji domaćina održali radni sastanak u Gradskoj upravi, a obišli su prostor Dalita, tvrtku Kobid, Daruvarske toplice i Termalni vodeni park. Načelno su već dogovoreni modeli i područja buduće suradnje. U prvom redu je to obrazovanje i školstvo, a po povratku predstavit će u svom gradu i regiji i mogućnosti za investicije u Daruvar. U delegaciji koja je posjetila Daruvar su ing. Daniel Šulak, pročelnik za razvoj i gospodarstvo, ing. Zdenek Studenik, pročelnik za financije i Veronika Jurakova, predstavnica predškolskog odgoja.

31. 07. 2017. – PONEDJELJAK

KOORDINACIJA POVODOM OBILJEŽAVANJA 05. KOLOVOZA

U Velikoj vijećnici Gradske uprave održan je sastanak predstavnika Grada s predstavnicima braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Policijske postaje Daruvar, JVP Daruvar, Hrvatske vojske, Gradske limene glazbe 1922 Daruvar i ženske klape Stentoria, povodom obilježavanja 05. kolovoza. Program obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja započet će Svetom misom u Crkvi Presvetog Trojstva u 8,00 sati, a nastavit će se polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomenika braniteljima Daruvara u Parku Antuna Jankovića u 9,00 sati. Obilježavanje će se nastaviti na Trgu kralja Tomislava gdje je od 9,30 sati predviđeno okupljanje građana, branitelja, civilnih žrtava Domovinskog rata, obitelji poginulih i nestalih branitelja uz prigodni program i druženje uz grah.

RADNI SASTANAK S POMOĆNICOM MINISTRA TURIZMA

Gradonačelnik Damir Lneniček u pratnji svojih zamjenika, Vande Cegledi i Marcela Medaka, te predsjednice Gradskog vijeća Snježane Sabo, održao je radni sastanak s Oliverom Shejbal pomoćnicom ministra turizma i Vladimirom Bilekom, saborskim zastupnikom za češku i slovačku nacionalnu manjinu. Teme razgovora bile su uglavnom vezane uz turističke projekte koje će Grad aplicirati u narednom razdoblju. Govora je bilo i oko suradnje s Češkom, a za koju već postoje svi preduvjeti. Također je rečeno da je nužno ojačati veze s gradovima s kojima postoji suradnja, posebno onima u inozemstvu, jer se ta suradnja može iskoristiti za projekte prekogranične suradnje.

28. 07. 2017. – PETAK

EUROPA ZA GRAĐANE

Grad Daruvar jučer su posjetili predstavnici europskog klastera Bio Adria Alpe Pannonia iz Sremske Kamenice, Dražen Deranja i mg. Jasna Čordaš. Sastanak se održao na inicijativu zamjenice župana Tanje Novotni Golubić.  Sastanku su nazočili zamjenici gradonačelnika; Vanda Cegledi i Marcel Medak, a razgovaralo se o mogućnostima uključivanja grada Daruvara u transnacionalne suradnje i programe u područjima promocije i unapređenja kulturnog te eno-gastro turizma. Prvi korak u ovoj suradnji biti će prijava grada Daruvara kao partnera na natječaj Europa za građane na temu razvoja kulturnog turizma.

27. 07. 2017. – ČETVRTAK

POSTAVLJEN TEMELJ SURADNJE GRADA DARUVARA I GRADA VIROVITICE

Realizacija zajedničkih projekata cilj je Grada Daruvara i Grada Virovitice u budućnosti, zaključak je to sastanka između gradonačelnika Virovitice Ivice Kirina i gradonačelnika Daruvara Damira Lneničeka i zamjenika gradonačelnika i saborskog zastupnika Vladimira Bileka. Osim suradnje, u Virovitici je bilo riječi i o boljoj prometnoj povezanosti, a glavna tema bila je razvoj gospodarstva. Vodstvo gradova obišlo je i nedavno realiziran projekt – novi studentski dom. Oba gradonačelnika složila su se kako je ovaj sastanak odličan početak za suradnju dva bliska grada.

PRIJAVA ZA NAJUREĐENIJU OKUĆNICU/BALKON

Grad Daruvar i Komisija za gospodarenje zelenim površinama i ove godine ocjenjuju najljepše uređenu okućnicu i balkon. Komisija će ocjenjivati kandidature i dodijeliti nagrade za najljepše uređene okućnice i najljepše uređene balkone. Prijaviti se možete u Gradskoj upravi (soba broj 8), putem telefona 043/331-144 ili na mail: daruvar@daruvar.hr. Rok prijave je do 11.08.2017. godine.
Prijavnice možete preuzeti na sljedećem linku https://daruvar.hr/prijava-najuredeniju-okucnicubalkon/

26. 07. 2017. – SRIJEDA

VODSTVO GRADA OBIŠLO PRORAČUNSKE KORISNIKE I UDRUGE

Gradonačelnik Damir Lneniček i zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi obišli su Dom za starije i nemoćne „Ljudevite pl. Janković“ Daruvar te razgovarali s predstavnicima Doma o organizaciji rada, ali i proširenju smještajnog kapaciteta koji je neophodan. O toj tematici razgovaralo se i sa časnim sestrama koje su smještene u zgradi pored a koja se nameće kao logično rješenje po pitanju proširenja prostora Doma. U narednom razdoblju, a u dogovoru s predstojnicom časnih sestara, razmatrat će se mogućnosti preseljenja na adekvatnu lokaciju. Vodstvo Grada potom je u Zajčevoj 3 obišlo prostore „Dnevnog boravka“, programa koji svojim sadržajem upotpunjuje svakodnevnicu osoba starije životne dobi te prostorije udruge Impress čiji predstavnici su informirali gradonačelnika i zamjenicu gradonačelnika o svom radu.

25. 07. 2017. – UTORAK

PREDSTAVLJANJE NOVE TURISTIČKE PONUDE DARUVARA

“Biciklom po Daruvaru” naziv je projekta kojim će se upotpuniti turistički sadržaj Daruvara. Tri bicikla koja će se nalaziti ispred ureda Turističke zajednice Daruvar  – Papuk omogućit će turistima da dožive Daruvar na drugačiji način. Prezentacija projekta kojeg je omogućio Grad Daruvar održat će se danas u Velikog vijećnici Gradske uprave s početkom u 11,00 sati.

24. 07. 2017. – PONEDJELJAK

NASTAVAK ARHEOLOŠKIH ISTRAŽIVANJA

Danas se nastavljaju arheološka istraživanja na arheološkom lokalitetu Stari Slavik – Židovsko groblje kojeg provodi Grad Daruvar u suradnji s Konzervatorskim odjelom Gradskog muzeja Bjelovar. Sredstvima Ministarstva kulture i Grada Daruvara u iznosu od 80.000,00 kuna koja su dodijeljena temeljem apliciranja na javni poziv za prijavu programa Javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2017. godinu, nastavit će se istraživanja na otkrivenom perimetralnom zidu naselja.

[su_carousel source=”media: 5363,5364,5365,5366,5367″ limit=”70″ link=”lightbox” height=”400″ items=”1″ title=”no” autoplay=”2000″ speed=”1500″]

COCA–COLA VJEŽBALIŠTE

Predstavnici Grada Daruvara i tvrtke Coca-Cola održali su zajednički sastanak na temu Coca-cola vježbališta. Podsjetimo, Coca-Cola pokrenula je projekt izgradnje vježbališta na otvorenome, tzv. aktivnih zona. Dio je to projekta „Pokreta za radost“ kojim se građane potiče na kretanje i educira o važnosti uravnotežene prehrane. Ove godine, zahvaljujući upravo Vašim glasovima, Daruvar će biti bogatiji za još jedan sportsko – rekreativni sadržaj. Nakon obilaska nekoliko lokacija, odlučeno je da će lokacija novog vježbališta biti u Rimskoj šumi, na travnatoj površini nasuprot „Streljane“. Slijedi ishođenje potrebne dokumentacije, a pripremu terena i postavljanje naprava za vježbanje možemo očekivati uskoro.

AKCIJA PRIKUPLJANJA AMBALAŽE OD SREDSTAVA ZA ZAŠTITU BILJA

Dana 26. srpnja 2017. godine, u vremenu od 8.00 do 11.00 sati provodit će se akcija prikupljanja ambalaže od sredstava za zaštitu bilja. Akcija koju provode Grad Daruvar i tvrtka Ciak održat će se na parkingu za teretna vozila u ulici Ljudevita Gaja, nasuprot trgovačkog centra Lidl. Povrat ambalaže je besplatan zahvaljujući tvrtkama koje financiraju projekt povrata i na taj način olakšavaju poljoprivrednicima zbrinjavanje opasnog otpada na siguran način. Napominjemo da ambalaže moraju biti prazne i da će se sakupljati ambalaža isključivo ovih tvrtki proizvođača/uvoznika koje ujedno i podupiru ovaj projekt:

AgroChem-Maks, Agroteks, BASF, Bayer CropScience, Chromos Agro, Danon, Dow AgroSciences, Florel, Genera, Iskra Zelina Kemijska Industrija, Orchem, Pinus Agro, Stockton, Syngenta Agro. 

 

21. 07. 2017. – PETAK

OBILJEŽENA 26. OBLJETNICA POGIBIJE POLICIJSKIH SLUŽBENIKA PP DARUVAR

Povodom tragične pogibije policijskih službenika PP Daruvar; Miroslava Polaka, Ivana Rončevića i Roberta Žilija 1991. godine, obilježena je 20. srpnja 26. godišnjica tog nemilog događaja u organizaciji Grada Daruvara, Udruge hrvatske policije branitelja Daruvara ’91. i Policijske postaje Daruvar. Program obilježavanja sjećanja na poginule policijske službenike nastavljen je obilaskom Spomen sobe u Dvorcu grofa Jankovića. Spomen soba otvorena je 2015. godine, a posvećena je zbivanjima u Domovinskom ratu na daruvarskom području. Poginulim policijskim službenicima, kao i svima koji su svoje živote utkali u obranu domovine u Domovinskom ratu neka je vječna hvala i slava!

 

20. 07. 2017. – ČETVRTAK

DOGOVORENA ORGANIZACIJA FLIG-a

Međunarodni festival limenih glazbi FLIG održat će se u Daruvaru 15., 16. i 17. rujna. Organizacijski odbor usuglasio se oko dodatnog programskog sadržaja koji će nadopuniti ovu glazbenu manifestaciju i učiniti je još atraktivnijom. Jedan od noviteta je da će se dio repertoara izvoditi u blizini Dvorca grofa Jankovića. Više detalja o ostalim novitetima otkrit ćemo Vam uskoro.

UTVRĐEN PLAN RADOVA NA DVORCU GROFA JANKOVIĆA

Jedan od simbola grada Daruvara, Dvorac grofa Jankovića, kroz 2 do 3 godine trebao bi biti u cijelosti obnovljen. Zaključak je to sastanka s g. Milanom Pezeljom, pročelnikom Konzervatorskog odjela u Bjelovaru, a utvrđeni su planovi rada za ovu i iduću godinu. Radovi na obnovi Dvorca grofa Jankovića traju već nekoliko godina i to zahvaljujući dodjeljenim sredstvima Ministarstva kulture, ali i uz pomoć sredstava Grada Daruvara. Do sada je obnovljena fasada pročelja, stolarija, postavljene su klupčice, a ove godine započinje se sa obnovom dotrajale gospodarske zgrade na zapadnoj strani Dvorca. Također, u novom ruhu zasjat će i glavni ulaz.

DARUVAR – RIMSKI CARSKI GRAD

Na dio povijesti iz rimskog razdoblja posebno smo ponosni. Rimski artefakti na koje smo tijekom vremena nailazili, što slučajno, što temeljem stručnog pretraživanja, dokazuju da je Daruvar „rimski grad“.  Geotermalna vrela čija je ljekovitost poznata od početka postojanja na ovom području bila su jedan od razloga da Rimljani upravo ovdje osnuju naselje pod imenom „Aquae Balissae“ u značenju „vrlo jaka vrela“. S vremenom, a zahvaljujući strateškom položaju“, naše područje dobiva status municipija. To znači da se ovdje nalazilo plemensko središte ili Muncipium Iasorum. Mnogo je segmenata iz tog vremena Daruvara koje još trebamo otkriti, a stručnjaci tvrde kako ispod površina leži ogroman potencijal. Da je zaista tako ustanovljeno je kada su započeta arheološka istraživanja u Rimskoj šumi. Lokacija Stari Slavik – Židovsko groblje mjesto je na kojem će se 24. srpnja 2017. godine nastaviti rasvjetljavati povijest našeg grada iz vremena antike. Do sada su tijekom arheoloških istraživanja na tri punkta pronađeni ostaci rimske arhitekture od klesanog kamena i perimetralni zid naselja na kojem će se istraživanja nastaviti i ove godine. Pratimo razvoj arheoloških iskapanja o čemu ćemo Vas redovno izvještavati, jer tko zna kakve ćemo zanimljive detalje još otkriti o daruvarskoj rimskoj povijesti.

 

17. 07. 2017. – PONEDJELJAK

PRIPREMNI RADOVI U RIMSKOJ ŠUMI

Grad Daruvar obavještava građane da 17. srpnja u Rimskoj šumi započinju pripremni radovi u svrhu nastavaka arheoloških iskapanja na arheološkom lokalitetu Stari Slavik – Židovsko groblje koje će započeti sljedećeg ponedjeljka, 24. srpnja. Budući da pripremni radovi podrazumijevanju rušenje stabala drveća i sječu granja, kao i odvoz zemlje koje će vršiti djelatnici Hrvatskih šuma i tvrtke Darkom d.o.o., molimo sve građane da obrate dodatnu pozornost prilikom kretanja kroz Rimsku šumu, a posebno u blizini arheološkog lokaliteta.

 

Skip to content