Ekonomska i turistička škola Daruvar je dobitnica Priznanja Krunoslav Sukić – MIROTVORNA ŠKOLA 2015 za poticanje odgoja za mir, nenasilje i suradnju te solidarno i uključivo sudjelovanje u unapređenju života svoje školske i lokalne zajednice. Priznanje su 9. prosinca 2015. godine, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, primili ravnateljica Dinka Kavalir, profesorica Radmila Frantal i učenici, Ivana Komljenović i Mario Volgemut. Priznanje je dodijelio Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek. Za ovo, po prvi puta dodijeljeno priznanje Mirotvorna škola, primljeno je 18 nominacija osnovnih i srednjih škola iz 13 županija, te je u oštroj konkurenciji između škola dodijeljeno Ekonomskoj i turističkoj školi Daruvar kao školi koja je najviše doprinijela demokratizaciji društva. Škola je nizom projekata realiziranih s organizacijama civilnog društva, institucijama, međunarodnim organizacijama te aktivnim sudjelovanjem u građanskom odgoju i obrazovanju od 2012. godine nadalje, promicala mir, suradnju i toleranciju među različitim dionicama društva, etničkim i interesnim skupinama.

Osim poveljom, učenici, nastavnici i suradnici Ekonomske i turističke škole nagrađeni su šestodnevnim studijsko-edukativnom posjetom istočnoj Slavoniji, Osijeku, Vukovaru i Dalju. Skupina koja je predstavljala Školu brojila je 17 učenika drugih i trećih razreda različitih struka i šestero pratitelja koji su radeći s mladima niz godina doprinijeli razvoju građanskog i mirovnog odgoja mladih. Od pratitelja su, osim ravnateljice Dinke Kavalir i profesorica Radmile Frantal i Davorke Bahnjik, te školske pedagoginje Davorke Šorak, bile i zamjenica gradonačelnika, Ivana Djedović i stalna vanjska suradnica Škole u području poučavanja o ljudskim pravima i slobodama, Zvjezdana Drašner.

Program posjeta bio je prebogat sadržajima koji educiraju mlade o ljepotama istočne Hrvatske, mjestima od velike važnosti za našu kulturu, a sve u cilju učenja o važnosti mira za razvoj zajednice, interkulturalnosti i multietničnosti kao stalnom izvoru oplemenjivanja našeg društva. Edukacija je imala za cilj uvećati osjećaj za razvoj mira i demokratizaciju društva kod mladih kao nositelja bolje i sigurne budućnosti Hrvatske.

Učenici su zajedno sa svojim voditeljima posjetili udrugu za zaštitu životinja „Pobjeda“ u azilu za napuštene pse, posjetili Vukovar (spomen područja Domovinskog rata, Muzej vučedolske kulture te predstavnike udruga Europski dom i Mirotvorna grupa mladih Dunav), prisustvovali predavanju „Mirotvorac“ Marijana Gubine , autora knjige „260 dana“, posjetili Dalj (Srednju školu Dalj te Kulturno i znanstveni centar Milutin Milanković). Također su, putem radionica koje su vodile predstavnice Centra za mir Osijek i Agencije lokalne demokracije Osijek, podučeni o važnosti medijacije u mirnom rješavanju sukoba.

Zaključni dan studijskog posjeta učenika Ekonomske i turističke škole Daruvar obilježen je seminarom „MIR JE U NAŠIM RUKAMA“ održanom u Arheološkom muzeju u Osijeku. Razgovor na temu Kako ja pridonosim miru vodili su nagrađeni učenici Ekonomske i turističke škole Daruvar s učenicima nekoliko srednjih škola iz Osijeka. Učenicima u razgovoru su se pridružili predstavnici kraljevske obitelji Ujedinjenog Kraljevsta, princ Charles sa suprugom Camillom, vojvotkinjom od Cornwalla, koji su bili u posjetu Gradu Osijeku. Nakon razgovora, učenici su izveli kratki program u formi rhythm machine s porukom gradnje mira u svijetu i načinili zajedničku fotografiju s predstavnicima kraljevske obitelji.

Posljednjeg dana posjeta organiziran je prijem predstavnika Ekonomske i turističke škole te Grada Daruvara u Gradu Osijeku. Zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka, Denis Ambruš sa suradnicima, primio je učenike i nastavnike Ekonomske i turističke škole Daruvar. Dogovorena je daljnja suradnja između dvaju gradova na polju uključivanja mladih u razvoj kvalitete sadašnjeg i budućeg društva.

[su_custom_gallery source=”media: 1541,1542,1543,1544,1545,1546,1547,1548″ limit=”34″ link=”lightbox” width=”160″ height=”120″ title=”never”]