Jedna od top destinacija na koju se vinoljupci rado vraćaju je daruvarski kraj u kojemu se tradicionalno štuju i slave vinski sveci u društvu prijatelja, štovatelja vina i vinskih svetkovina.

Obzirom da vinogradarsko-vinska godina ima svoj „hod“ prema vegetacijskom ciklusu, prvi vinski svetac kalendarski je sveti Vinko. Sveti je Vinko danas, jedan od pet zapovijedanih vinogradarskih blagdana (uz sv. Jurja, sv. Ivana Krstitelja, sv. Mihovila i sv. Martina) uz kojeg je i precizno propisan obred koji valja obaviti.

Vincekovo u Daruvaru započelo je okupljanjem gostiju u sjenici iznad vinograda Vinarije Daruvar u Donjem Daruvaru, a nastavljeno je posvetom trsja po crkvenom i pučkom običaju uz članove Kulturno-umjetničkog društva „Kamen“ iz Sirača. Druženje na otvorenom nastavilo se uz tamburaše, vinogradarski doručak, lovački grah i kuhano vino po vrlo pristupačnim cijenama.

Manifestaciju je posjetio i župan Damir Bajs sa suradnicima uz pratnju gradonačelnika Damira Lneničeka, zamjenike Vandu Cegledi i Marcela Medaka, saborskog zastupnika Vladimira Bileka te gradskih vijećnika Gradskog vijeća Grada Daruvara.

Galeriju fotografija možete pogledati OVDJE.