U radnom posjetu Češkoj Vladimir Bilek zamjenik gradonačelnika Grada Daruvara, a ujedno i saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu, te Anamarija Štruml Tuček predsjednica Saveza Čeha u RH, bili su u radnom posjetu Republici Češkoj.

– Radi se o dogovorima oko buduće suradnje, odnosno nastavku s Južno Moravskom regijom, koja nam je u planu da bude naš partner za određene projekte. Što se tiče Grada Daruvara krećemo konkretno u smjeru da Južno Moravska regija bude regija partner našeg Vinodara iduće godine.Ima nekoliko projekata vezanih uz Češku manjinu, od nabavke udžbenika, dolaska studenata bohemistike u Daruvar, u planu je održavanje simpozija o češkom jeziku u Daruvaru…I dalje je otvorena mogućnost studiranja naših učenika na Sveučilištu u Brnu, a i dalje stoji poziv našim daruvarskim gospodarstvenicima, odnosno u planu je naše predstavljanje na nekom od njihovih sajmova.Posebno bi istaknuo razgovore na temu dogradnje ČOŠ J.A.Komenskog. Uskoro će se na sjednici Vlade naći Odluka o odobrenje sredstava iz češkog proračuna.

Riječ je o 4 milijuna vrijednoj investiciji,koja je najveća u posljednje vrijeme na području Grada Daruvara. Grad s investicijom nema ništa, samo logistiku,tu smo zahvalni gradu i županiji BBŽ. Posjetili smo još i folklorni kamp nedaleko Jihlave,gdje su i daruvarska djeca, tu smo razgovarali o mogućnosti organiziranja takvog kampa u Darurvaru. Na poziv Ivone Brekalo koja je u Češkoj u sklopu Erasmusa, posjetili smo Art mlin. To je jedan stari mlin koji je oblikovan u muzej. Tu smo vidjeli jedan ogromni iskorišteni turistički potencijal, mislim da od njih možemo puno naučiti posebno oko načina kako staviti neke objekte na području grada u turističku svrhu. Treba slijediti dobre primjera ovo je jedan od njih. Dodat ću još da smo otvorili razgovore na temu Susreta prijateljskih gradova iz Češke i Hrvatske, upravo u Daruvaru iduće godine, pojasnio je zamjenik gradonačelnika Vladimir Bilek.

20638228_1903633433233122_193714543604583714_n