U srijedu je zamjenica gradonačelnika Veronika Pilat preuzela u Zagrebu dio zbirke iz ostavštine Milana Pavića koju je darovala Gradu Daruvaru njegova supruga, Slavka Pavić. Oboje su Daruvarčani i jedni od najznačajnijih fotografa dvadesetog stoljeća. U bogatoj zbirci se nalaze fotografije, negativi, katalozi, plakati, kalendari, isječci iz novina, monografija i drugo.

Milan Pavić je rođen u Daruvaru 1914. g. u kojem provodi djetinjstvo, obrazuje se i zapošljava. Objavljuje članke u zagrebačkim „Novostima“ i bavi se fotografijom. 1937.g. osniva Foto klub u Daruvaru i objavljena mu je prva fotografija u časopisu „Sad i nekad“. 1942.g. odlazi u Zagreb. Njegove fotografije su objavljivane u brojnim časopisima u zemlji i svijetu, zabilježio je brojne trenutke naše povijesti i gotovo da nema značajnije osobe i događaja koje nije zabilježio.

Slavka Pavić je rođena 1927. godine, djetinjstvo i mladost provodi u Daruvaru, 1946. g. upisuje studij ekonomije u Zagrebu, upoznaje budućeg supruga i ostaje živjeti i raditi u Zagrebu. Slavka Pavić je jedna od najvažnijih hrvatskih fotografkinja druge polovine dvadesetog stoljeća. I danas je aktivna, vedra, nasmijana, susretljiva i puna pozitivne energije, kako i sama kaže: „Fotografija me tjera da se krećem.“

Posredstvom Daruvarčanina, Darka Hlušićke, došlo je do kontakta zamjenice gradonačelnika i gđe. Slavke, a predaju zbirke je zabilježio Mato Pejić. Zbirka iz ostavštine Milana Pavića bit će postavljena u dvorcu grofa Jankovića.

[su_custom_gallery source=”media: 1705,1706,1707,1708,1709,1710,1711,1712,1713″ limit=”34″ link=”lightbox” width=”160″ height=”120″ title=”never”]