ZA PROJEKT „SPRING ROUTE – II faza projekta ODOBRENO 121.900,00 kn BESPOVRATNIH SREDSTAVA SREDSTAVA OD MINISTARSTVA TURIZMA RH

Dana 7. svibnja 2018. godine Ministarstvo turizma je donijelo Odluku o odabiru projekata i dodjeli bespovratnih sredstava temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2017. godini, u kategoriji Javna turistička infrastruktura u funkciji razvoja aktivnog turizma – Uređenje, postavljanje i opremanje stanica za iznajmljivanje e- bicikla, natječaju koji je bio otvoren do 15. rujna 2017. godine.

Grad Daruvar – nositelj projekta, u suradnji s partnerima Općinom Sirač i Turističkom zajednicom Daruvar – Papuk, na natječaj Ministarstva turizma RH kandidirao je projekt ,,SPRING ROUTE” – II FAZA PROJEKTA. Svrha i cilj kandidiranog projekta jest nadograđivanje ponude Spring routa – realizirane I faze projekta, unaprjeđenje infrastrukture i usluge za bicikliste, uvođenje fleksibilnog iznajmljivanja i vraćanja bicikala jer je bicikl moguće iznajmiti i vratiti na bilo kojoj od stanica sustava (u centru grada Daruvara ili u Općini Sirač).

Modularni eBIKESHARE‐point s mrežnim napajanjem omogućava istovremeni najam i punjenje četiri električna bicikla na dvije lokacije s mogućnošću proširenja, ujedno je moguće i korisnicima koji imaju svoje električne bicikle koje nisu dio sustava najma također napuniti baterije i imati dostupan uvid u sve relevantne informacije preko infopanela. Osim toga posebnost eBIKESHARE‐pointa je u tome što za njegovo postavljanje nisu potrebni nikakvi dodatni građevinski radovi niti drugi priključci za električnu energiju niti za internet vezu jer sustav sve to već ima, a sastoji se od niza elemenata, kako slijedi:
o stanica za najam i punjenje električnih bicikala
o ekran osjetljiv na dodir s mogućnošću kupnje koda za korištenje usluge najma
o električnih bicikala i s dodatnim interaktivnim sadržajima
o programska podrška s daljinskim nadzorom sustava
o stalak za popravak bicikle s osnovnim alatima
o klupa za sjedenje
o usb priključci za punjenje mobitela
o karta s lokacijama ostalih stanica i osnovnim informacijama o gradu ili općini
o nadstrešnica s fotonaponskim panelima za autonomno napajanje sustava
o potpuno upravljiva LED rasvjeta
o videonadzor
o wi‐fi hotspot

Realizacijom projekta Spring route – II faza projekta nositelj projekta Grad Daruvar, zajedno s partnerima Općinom Sirač i Turističkom zajednicom Daruvar – Papuk postavit će na dvije lokacije (centar grada Daruvara i centar Općine Sirač) dva modularna eBIKESHARE‐pointa za što se i tražilo sufinanciranje od Ministarstva turizma RH, a samostalno će Grad Daruvar (2 bicikla) i Općina Sirač (2 bicikla) kupiti četiri MTB električna bicikla opremljena s modulom za automatsko punjenje i najam za navedene e-stanice.

Sustavi automatskog iznajmljivanja bicikala, tzv. bike-sharing, po uzoru na mnoge svjetske destinacije, rezultat su nastojanja da se korisnicima omogući brz i jednostavan način korištenja bicikla kao transportnog sredstva, odnosno sredstva za sport i rekreaciju, bez potrebe posjedovanja istog. Projekt značajno pridonosi unaprijeđenju razine usluge i ponude destinacije jer na jednostavan način omogućuju korisnicima da unajme bicikl, koriste ga za razgledavanje i upoznavanje destinacije ili za sportsku namjenu.

Podsjetimo, sukladno Strategiji razvoja turizma RH do 2020. godine cikloturizam je ocijenjen i kao oblik aktivnosti od osobitog značaja te jedan od najspremnijih turističkih proizvoda za razvoj turistički slabo razvijenog kontinentalnog dijela Hrvatske te su također navedeni i pojedini konkretni prioriteti po pitanju uređenja biciklističkih ruta, a jedan od njih su i područja uz termalna središta.

Cikloturizam predstavlja oblik turizma koji se dominantno odvija u visoko vrijednom, ekološki očuvanom i privlačnom prirodnom krajoliku.

Glavni cilj projekta „SPRING ROUTE – Spajanje izvora termalne vode u Daruvaru i izvora pitke vode u Siraču putem uređenja cikloturističke infrastrukture“ na još jednoj novoj razini, spajanje grada Daruvara i općine Sirač kroz realizaciju 1. i 2. faze projekta kako bi našim gostima ponudili dodatne sadržaje u destinaciji Daruvar – Papuk te kako bi na taj način započeli kvalitetan razvitak ponude za bicikliste, pošto područje obiluje netaknutom i očuvanom prirodom, sakralnim objektima, arheološkim nalazištima, izvorima pitke vode i ostatkom bogate turističke ponude u gradu Daruvaru i Općini Sirač.

http://www.visitdaruvar.hr/spring-route–ii-faza-projekta.aspx