Pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske i Vrhovne zapovjednice oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, 19. kolovoza 2016. godine obilježeno je sjećanje na 25. godišnjicu početka Domovinskog rata u Daruvaru i to u organizaciji Grada Daruvara, Udruge hrvatske policije branitelja Daruvara ’91. i Policijske postaje Daruvar.

18./19.08.1991. godine malobrojni pripadnici Policijske postaje Daruvar obranili su Policijsku postaju Daruvar kao i središte grada, tada su i nasilno odvedeni Marijan Petrovečki, Darko Petrovicki i Damir Rambousek, a prvi policajci dragovoljno su pristupili u Pričuvni sastav Policijske postaje Daruvar. Statutom Grada Daruvara, 18.08. proglašen je Danom hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Grada Daruvara.

Kao i svake godine Kolona sjećanja krenula je iz Policijske postaje Daruvar, Radićevom prema Trgu kralja Tomislava gdje su izaslanstva kod spomen ploče „Nestali 1991.“ zapalila svijeće. Kolona se potom uputila u kino dvoranu gdje je Odlukom Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Kolinde Grabar Kitarović, Policijskoj postaji Daruvar svečano uručeno odličje Red Nikole Šubića Zrinskog. Nakon svečanog dijela programa u kinu, sudionici Kolone sjećanja zapalili su svijeće i položili vijence kod Spomenika braniteljima Daruvara u parku Antuna Jankovića.

Skip to content