Povodom gostovanja i predavanja u našem gradu na 10 Dana astronomije dr. sc. Aleksandar Durman, red. prof. na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u 14.30 h u Gradskoj vijećnici 10. 4. (srijeda) održati će predavanje pod naslovom Kulturni turizam Slavonskog prostora.

Dr. sc. Aleksandar Durman u zadnjih petnaestak godina intenzivno se bavi promicanjem arheološkog turizma i više je godina bio potpredsjednik Zajednice kulturnoga turizma Hrvatske gospodarske komore i svoje je djelovanje uglavnom usmjerio na arheološke parkove, posebno u Slavoniji. Dobitnik je više nagrada i priznanja među kojima se ističu – Državna nagreda za znanost (2001.) i odlikovanje Reda Danice Hrvatske s likom Ruđera Boškovića (2017.).

Na temelju njegovog projekta za Muzej Vučedolske kulture i arheološki park Vlada RH je predvidjela 117 miliona kuna. Od ukupne investicije 99,7 miljuna kuna (85 posto) nepovratna je potpora kroz Europski fond za regionalni razvoj (EFRR). Taj je “mladi” muzej od svojega otvaranja, 30. lipnja 2015. godine obišlo više od 200.000 posjetitelja, a muzej se “upisao” već i kao dobitnik desetak nagrada.

Dr. sc. Aleksandar Durman vodio je više od sedamdeset arheoloških iskopavanja – od Dubrovnika preko Istre do Vukovara. Opsegom se ističu Vinkovci (1977-1978) i Vučedol (1984-1990, 2001- 2018), koji ulaze u kategoriju najvećih prapovijesnih istraživanja u Hrvatskoj.

Surađuje s mnogim hrvatskim i svjetskim institucijama iz prirodnih i društvenih znanosti. Izlagao je na brojnim domaćim i međunarodnim znanstvenim skupovima, a kao gost profesor predavao je na brojnim sveučilištima, kao što su Tübingen, Heidelberg, Berlin, Nottingham, Beč, Basel, Prag, Atena, Solun, Cornell, Wake Forest, Toronto, Montreal, Ottawa, Alžir i drugima. Autor je više arheoloških izložbi.

Za Hrvatsku radioteleviziju snimio je više desetaka arheoloških emisija i tri serije (od kojih se jedna samo na školskom programu ponavljala više od 70 puta), a surađivao je s BBC- em u njihovoj udarnoj seriji “Rađanje Europe”, posebno pripremanoj za dan ujedinjenja Europske zajednice 1. veljače 1992.

Potaknuo je i suorganizirao kroz IPA Cross-Border Programme – Projekt VIOR (Croatia -Bosnia and Herzegovina) 2007. -2013. “Povijesno nasljeđe u turističkom projektu Vinkovaca i Orašja” te je suvoditelj međunarodnog bilateralnog projekta Hrvatska – Slovenija “Arheološke relacije na području Mediterana, Alpa i Panonske nizine. Izabrana poglavlja europske kulturne povijesti”.

Godine 2013. uoči ulaska Hrvatske u Europsku uniju pripramio je izložbu i monografiju ‘The Oldest European City’ – (Najstariji europski grad – o Vinkovcima i njegovih 8200. godina postojanja). I glavna šetnica u Vinkovcima je popločana prikazom najstarijeg europskog kalendara nađenog nedaleko nje.

Objavio, uredio, potaknuo i recenzirao veći broj knjiga i članaka.