24.05.2022. godine održana je završna konferencija projekta Ždralice pokreću. Nositelj projekta je Udruga Ždralice Daruvar, a partneri su Udruga osoba s invaliditetom te Razvojna agencija Daruvar. Projekt je započeo s provedbom 01.10.2020., a traje do 31.05.2022. Ukupan iznos projekta je 1.040.277,74 kn.
Projekt Ždralice pokreću rješava probleme marginaliziranih i socijalno osjetljivih skupina i to kroz pokretanje poslovanja u skladu s društveno-poduzetničkim načelima, kroz jačanje kapaciteta, znanja i vještina članova Udruge Ždralica i članova Udruge osoba s invaliditetom Daruvar te kroz zapošljavanje sedam pripadnika ciljane skupine, kako bi se stvorila dodatna ekonomska vrijednost i nova vrijednost za lokalnu zajednicu te omogućilo održivo poslovanje udruge.
Kroz projekt se proveo set edukacija za ciljanu skupinu 12 članova Udruge Ždralice i Udruge osoba s invaliditetom Daruvar. Prvi set edukacija je trajao od 48 sati s ciljem motiviranja i osnaživanja ciljne skupine za tržište rada. Zatim se provelo osposobljavanje za zanimanje krojač/ica za 12 članova obje udruge. Članovi udruga također su prisustvovali i in-house treningu modnog dizajniranja na kojem su kreirali nekoliko proizvoda od tkanina koji su tržišno održive i omogućuju daljnji rast i razvoj udruge.
Nakon provedenih edukacija zaposlilo se 7 članova ciljane skupine (tri osobe s invaliditetom i četiri dugotrajno nezaposlene osobe) te je započela transformacija udruge prema načelima društvenog poduzeća.
Udruga Ždralice sada aktivno radi na svojim proizvodima te na osmišljavanju novih. Njihova ponuda uključuje prodaju na malo te korporativnu suradnju kroz prodaju na veliko.