Grad Daruvar i Grad Letohrad iz Republike Češke potpisali su 2012. godine Sporazum o međusobnoj suradnji gradova. Međusobne posjete građana ova dva mjesta, samo su dio aktivnosti koje ovaj sporazum podrazumijeva.Cilj ovakvog načina komunikacije uspostava je suradnje na raznim područjima djelovanja, a prije svega na gospodarskom planu, segmentu obrazovanja te između kulturnih i društvenih čimbenika obaju gradova. Prije dvije godine prijatelji iz Češke Republike posjetili su Daruvar, a ove godine naša delegacija predvođena zamjenicom gradonačelnika Vandom Cegledi boravila je u Letohradu od 23. – 25. lipnja. Daruvarčanima je prijemom dobrodošlice ugodan boravak u Češkoj zaželio gradonačelnik grada Letohrada Petr Fiala.

letohrad

Osim turističke ponude najljepšeg malog grada kontinentalne Hrvatske, Daruvarčani su predstavili i vrhunsko glazbeno umijeće. Naime, članovi orkestra „Gradska limena glazba Daruvar 1922“, kao i učenici Glazbene škole Brune Bjelinskog Daruvar predstavili se na zajedničkom koncertu s „BigbandomLetohrad“ i „HarmonieLetohrad“, odnosno na obilježavanju 60. obljetnice rada tamošnje glazbene škole. Osim glazbenika, predstavljali su nas i likovnjaci koji su sudjelovali na likovnoj koloniji. Uz goste iz Hrvatske prisutni su bili i gosti iz Poljske, prijateljskog grada Niemczea. Prijatelji iz Češke potrudili su se prezentirati svoj grad organiziranjem obilazaka pa je tako naša delegacija posjetila Muzej starih zanata, letohradski dvorac, Dom kulture te ostale institucije.

19477771_1938592609747474_8722899238315922964_o

Ovogodišnji posjet Letohradu dodatno je učvrstio već prijateljske odnose između Republike Češke i Republike Hrvatske koji sežu daleko u povijest, a ujedno i prijateljstvo dvaju gradova i njihovih građana. Ovo partnerstvo ujedno puno znači i našim sugrađanima češke nacionalnosti koji uvijek rado posjećuju svoju matičnu zemlju, kao uostalom i svi stanovnici Daruvara. Ovom prigodom još jednom zahvaljujemo svim stanovnicima Letohrada na već poznatom češkom gostoprimstvu i stvaranju temelja za dugogodišnje partnerstvo.

Letohrad likovnjaci