Deset dana astronomije održava se u organizaciji Astronomskog društva „Kumova slama“ iz Daruvara. Program same manifestacije koncipiran je tako da se održavaju radionice za sve uzraste, promatranja teleskopima dnevnog i noćnog neba te je organiziran veliki broj predavanja poznatih predavača, znanstvenika i astronoma. Tako je održano predavanje pod nazivom „Astronautika danas i sutra“, Ante Radonića te predavanje namijenjeno isključivo učenicima naziva „Elon Musk, Jeff Bezos i svemirski letovi“ te „Povratak na Mjesec“.
Dr. sc. Darijo Maričić održao je predavanje naziva „Sunčeve nepogode i svemirska prognoza“ gdje je pričao o izbačajima Sunčeve korone te utjecaju na međuplanetarni prostor i magnetosferu Zemlje.
U srednjoj školi je održano predavanje „Kratka povijest budućnosti“, Filipa Oleša i Jana Sachera. Debitant dr.sc. Boris Jokić i prvi psiholog na 10 Dana astronomije održao je predavanje sa zanimljivim nazivom „Na putu do zvijezda – Što djeca i mladi u Hrvatskoj žele postati i vide li se na hrvatskom nebu?“ U četvrtak je predstavljena knjiga Blesimetar dr.sc. Saše Ceci koje sačinjavaju kompilaciju tekstova koje je objavio na svom Facebook profilu, blogu i raznim medijima. Prezentacija je održana u ugodnom ambijentu caffe bara Public uz moderiranje Mate Pejića.
Posljednji vikend 10 Dana astronomije održan je u suradnji s članovima Astronomskog društva Beskraj predvođene Borisom Štromarom koji je u petak započeo svoju radionicu astrofotografije za sve zainteresirane. U večernjim satima održano je predavanje dr.sc. Vibora Jelića koji je govorio o magnetskom polju naše galaksije te objasnio metode kojima se istražuju magnetska polja u našoj galaksiji, na koji način magnetska polja oblikuju međuzvjezdanu materiju te najnovije rezultate istraživanja magnetskih polja pomoću radioteleskopa LOFAR. Uz radionicu astrofotografije koja se održavala cijeli vikend, subota je bila rezervirana za one mlađe. Vibor Jelić održao je igraonice i radionice za predškolsku djecu i osnovnoškolce u Društveno kulturnom centru. U subotu navečer dr.sc. Ivica Puljak održao je zanimljivo predavanje pod nazivom „Jesmo li sami u svemiru ili nismo? Je li to dobra ili loša vijest“?
Manifestacija 10 Dana astronomije završila je radionicom astrofotografije te večernjim predavanjem Borisa Štromara, jednog od najaktivnijih boraca protiv svjetlosnog onečišćenja u Hrvatskoj.
Skip to content